- Liittynyt
- 22.10.2016
- Viestejä
- 7 821
Ainakin aiemmin riitti kun vaihtoi apn prointernet, ei ole enää millä testata.Kaksi kertaa kysynyt, eikä ole kuulunut mitään. Toki Telian asiakaspalvelu on muutenkin mielenkiintoista.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ainakin aiemmin riitti kun vaihtoi apn prointernet, ei ole enää millä testata.Kaksi kertaa kysynyt, eikä ole kuulunut mitään. Toki Telian asiakaspalvelu on muutenkin mielenkiintoista.
Selittäisi kyllä hyvin viime aikojen kuituboomia. Jokunen vuosi takaperin vanhoille okt-alueille ei saanut kuitua vaikka kuinka olisi laatinut rahaa tiskiin. Nyt kuitua olisi tuomassa useampi firma ihan ilmaiseksi.Pitkään Elisalla työskennelleen kaverin kanssa tuli saunassa puheeksi valokuituverkot ja hän kertoi, että parhaillaan olisi ilmeisesti lakimuutos vireillä joka vapauttaisi kuituverkot kaikkien operaattoreiden käyttöön (varmaan vuokraamalla, omaa mutua tms.).
En tästä kuitenkaan löytänyt mitään tietoa traficomin sivuilta, vaikka hän kertoi että sieltä viittaavaa tietoa pitäisi löytyä.
Siinä mielessä jos miettii tahtia miten paljon kuitua pusketaan maan alle ja vuokrakulut kiinnostavat, niin en yhtään epäilisi vaikka tälläinen vireillä olisikin.
Onko tästä tarkempaa tietoa?
Lokiikka ei ihan avautunut.Pitkään Elisalla työskennelleen kaverin kanssa tuli saunassa puheeksi valokuituverkot ja hän kertoi, että parhaillaan olisi ilmeisesti lakimuutos vireillä joka vapauttaisi kuituverkot kaikkien operaattoreiden käyttöön (varmaan vuokraamalla, omaa mutua tms.).
En tästä kuitenkaan löytänyt mitään tietoa traficomin sivuilta, vaikka hän kertoi että sieltä viittaavaa tietoa pitäisi löytyä.
Siinä mielessä jos miettii tahtia miten paljon kuitua pusketaan maan alle ja vuokrakulut kiinnostavat, niin en yhtään epäilisi vaikka tälläinen vireillä olisikin.
Näistähän oli puhetta tässäkin thredissa aikanaan, mutta löysin KHO:n sivulta vuodelta 2020 Viestintäviraston M3 HMV päätös koskien Elisaa.Kyllähän tuollainen laki on olemassa jo nyt, mutta voi tietysti olla että jotain viilauksia hinnoitteluun on tulossa. Nykyisellään niitä ei oikein kannata yksityiskäyttöön vuokrata.
Ei tarvitse kysyä, APN on prointernet julkiselle ilmaiselle osoitteelle.Kaksi kertaa kysynyt, eikä ole kuulunut mitään. Toki Telian asiakaspalvelu on muutenkin mielenkiintoista.
Mitä hain itse takaa on lähinnä se, että johtuuko kuituoperaattoreiden suuri investointihalukkuus ja tavoite laajentaa kuituverkkoa mahdollisimman paljon tällä hetkellä siitä, että saadaan katettua mahdollisimman iso alue omalla kuidulla ennen mahdollisen(?) lakimuutoksen voimaantuloa.Lokiikka ei ihan avautunut.
Operaattorit saavat nykyään vuokrata, jos regulaattori alkaa määräämään hintoja niin sehän olisi nimenomaan riski kuituoperaattorille, eli investointi halukkuutta laskeva.
Jos lokiikka olisi se että kuituoperaattorille määrätään monopoli, muut ei saisi rakentaa ja kuituoperaattorille luvataan kunnon tuotto, mutta tämä olisi aika yllättävä veto.
Ihan näin mielenkiinnosta, miksi joissain taloyhtiöissä myydään kuituyhteyttä jossa saa 100mb maksiminopeuden? Jos seinissä on kuparikaapelit eikö tämä silloin ole VDSL ja pitäisi myydä sillä nimellä? Telia erityisesti tuntuu myyvän kuituna sellaistakin missä 100 on se maksiminopeus, onko siellä sitten taloyhtiön runkoverkko jotain muuta materiaalia kuin kuparia jolla ei kuitenkaan saada yli 100? Asialla ei sinänsä ole väliä, olen muuttamassa asuntoon johon Elisa tarjoaa halpaa gigan kuitua, mutta ihmettelen vaan mikä tuo Telian homma on.
Onpa kyllä outoa että miksi näin, kun luulin että Telia vaan tylysti ottaa kupareitaan pois käytöstä. Niin kävi täällä alkukesästä, tuli puhelu että osta 5G, nykyinen yhteytes häviää jossain kohtaa. Vaihdoin sit Elisalle koska mobiiliin en mene edes 100mb VDSL:stä. Eikö Telia sit joidenkin taloyhtiösopimusten vuoksi voi joistain kiinteistöistä irrottaa kupareita, ja liittymien myymistä on pakko jatkaa?Talon tekniseen tilaan tulee kuitu ja siellä on operaattorin DSLAM josta kuparia pitkin jaellaan sitten asuntoihin netti. Sitä tosiaan taidetaan markkinoita "talokuitu" tai jollain nimellä samoin kun on näitä "korttelikuitu" joissa se loppu tulee VDSL:n kanssa.
Onpa kyllä outoa että miksi näin, kun luulin että Telia vaan tylysti ottaa kupareitaan pois käytöstä. Niin kävi täällä alkukesästä, tuli puhelu että osta 5G, nykyinen yhteytes häviää jossain kohtaa. Vaihdoin sit Elisalle koska mobiiliin en mene edes 100mb VDSL:stä. Eikö Telia sit joidenkin taloyhtiösopimusten vuoksi voi joistain kiinteistöistä irrottaa kupareita, ja liittymien myymistä on pakko jatkaa?
Siis Telia purkaa kupariverkkoaan, ei kuituverkkoaan. Jos kuitu tulee taloon ja DSLAM kellarissa, ei saatavuus poistu, koska kyseessä on valokuituyhteys taloon eikä käytöstä poistuva kupariverkkoyhteys. Sisäverkko onkin sitten taloyhtiön vastuulla, ei Telian.Onpa kyllä outoa että miksi näin, kun luulin että Telia vaan tylysti ottaa kupareitaan pois käytöstä. Niin kävi täällä alkukesästä, tuli puhelu että osta 5G, nykyinen yhteytes häviää jossain kohtaa. Vaihdoin sit Elisalle koska mobiiliin en mene edes 100mb VDSL:stä. Eikö Telia sit joidenkin taloyhtiösopimusten vuoksi voi joistain kiinteistöistä irrottaa kupareita, ja liittymien myymistä on pakko jatkaa?
Juuri tuolla tavalla meidän taloyhtiössä oli ja Telia kävi keräämässä laitteet pois kyselemättä mitään. Ilmoittivat vaan, että VDSL yhteydet katkee. Ei niitä kiinnosta vaikka kuitua toimitetaan kellariin. Kyseltiin myös voisiko sen vaihtaa kuitulaitteeseen, ei voi kun valokuidut kuulemma katkotaan eikä sit oo enää valokuitua (näin selitti teknisen aspan asiantuntija).Siis Telia purkaa kupariverkkoaan, ei kuituverkkoaan. Jos kuitu tulee taloon ja DSLAM kellarissa, ei saatavuus poistu, koska kyseessä on valokuituyhteys taloon eikä käytöstä poistuva kupariverkkoyhteys. Sisäverkko onkin sitten taloyhtiön vastuulla, ei Telian.
Tuon osalta vähän kiikuunkaakun onko sitä oikein markkinoida kuitu sanalla, teknisesti operaattori tulee kiinteistöön kuidulla ja loppupätkä sitten taloyhtiön naruilla, joka voi sitten rajoittaa tekniikkaa ja palvelun laatua, vanhoissa tyypillisia on vanhassa puhelinverkossa VDSL, G.Fast, niidenkin toimivuus riippuu siitä verkon laadusta ja narujenpituudellakkin merkitystä. Jos on modernimpi yleiskaapelointi, niin voi löytyä korkeamman kategorian kaapelia millä gigabitin etherne menee, jos se on niin sitä yleensä käytetää kun on halvin. silloin voi olla myös kuitu asuntoihin, mutta sen käyttö melkeimpä poikkeus.Ihan näin mielenkiinnosta, miksi joissain taloyhtiöissä myydään kuituyhteyttä jossa saa 100mb maksiminopeuden? Jos seinissä on kuparikaapelit eikö tämä silloin ole VDSL ja pitäisi myydä sillä nimellä? Telia erityisesti tuntuu myyvän kuituna sellaistakin missä 100 on se maksiminopeus, onko siellä sitten taloyhtiön runkoverkko jotain muuta materiaalia kuin kuparia jolla ei kuitenkaan saada yli 100?
Taloythiössä voi olla useamman operaattorin hilut (*, tai sitten vain yhden, mutta muut tarjoaa sitten jotain korttilikuitua, eli DSL nykyään lähinnä VDSL. Jos operaattorilla mobiiliverkko, niin tarjoavat toki sitä osoitehalulla jos ei heillä ole kuitua kiinteistöön. jos operaattori on taloythiön KTV operaattori, niin kaapelimodeemiAsialla ei sinänsä ole väliä, olen muuttamassa asuntoon johon Elisa tarjoaa halpaa gigan kuitua, mutta ihmettelen vaan mikä tuo Telian homma on.
Eikä taloyhtiön puolelta oltu Teliaan yhteydessä? Jotkut taloyhtiöt on ajaneet operaattoreita laitteineen pois sähköä viemästä, kun sähkön hinta on ollut korkealla.Juuri tuolla tavalla meidän taloyhtiössä oli ja Telia kävi keräämässä laitteet pois kyselemättä mitään. Ilmoittivat vaan, että VDSL yhteydet katkee. Ei niitä kiinnosta vaikka kuitua toimitetaan kellariin. Kyseltiin myös voisiko sen vaihtaa kuitulaitteeseen, ei voi kun valokuidut kuulemma katkotaan eikä sit oo enää valokuitua (näin selitti teknisen aspan asiantuntija).
Kyllä oltiin yhteydessä, että älkää viekö pois.Eikä taloyhtiön puolelta oltu Teliaan yhteydessä? Jotkut taloyhtiöt on ajaneet operaattoreita laitteineen pois sähköä viemästä, kun sähkön hinta on ollut korkealla.
Mutta veikkaisin, että ei sitä kuitua oikeasti katkota vaan sinne jää ja liittymän sitä kautta kyllä saa kun vaan tekee sopparin kiinteistökytkimestä Telian kanssa.
Eivät tosin tee uusia VDSL-toteutuksia, eli talossa pitäisi olla ethernet- tai kuituverkko, tai ktv-saatavuuden alueilla myös antenniverkko käy.
Itse olen ollut Telian aluemyyjään yhteydessä taloyhtiöasioissa ja palvelu ollut ensiluokkaista. Hoitui kuituyhteys alueelle, jossa ei ole ainuttakaan muuta taloyhtiökohdetta kuidutettu.Kyllä oltiin yhteydessä, että älkää viekö pois.
Kyseltiin myös nuo kaikki mainitsemasi soppari vaihtoehdot, eikä niistä mitään herunut. Aspan asiantuntija vaan toisteli kuinka kuidut katkotaan (tiedän kyllä ettei niin oikeasti tehä). Siellä niin älyttömän osaamatonta ja typerää sakkia töissä ettei edes oma ymmärrys riitä. Samaa toisteli meinaan useampi "asiantuntija", joiden kanssa puhuin. Ehkä jos sieltä olisi saanut edes puolijärkevän tyypin linjoille, niin olisi jotain saatu, muttei siitä talosta löytynyt.
Onneksi kohta saa globalconnectin yhteyden linjoille niin ei paljon Telian jutut enää kiikkaa, pitäköön tunkkinsa.
Kyllä oltiin yhteydessä, että älkää viekö pois.
Eikös kaikki operaattorit pitkällä tähtäimellä halua ajaa VDSL:än alas vaikkei sitä nyt suoraan sanottaiskaan? Puhelinkaapelithan on joka tapauksessa kuolevaa tekniikkaa kun talojen remonttien aikaan taitaa tulla melkeinpä väkisin uudemmat kaapelit seinään, ja onhan se "niin hyvä" mobiiliverkkokin mihin porukkaa mieluusti ohjataan. Kai sekin jotain kertoo ettei G.fast-hommaankaan lähtenyt näistä isoista ilmeisesti muu kuin Elisa.Kulutta vaiko yrityspuolen aspaan olit yhteydessä? Joku tommonen taloyhtiön homma on varmaan enempi yrityspuolen aspan heiniä josta kuluttajapuolen aspa tietä juuri mitään.
Tietty voihan se olla että telia on lähtenyt ajamaan alas koko vdsl hommaa mutta mitään uutista aiheesta ei ole kyllä näkynyt. Sen verran merkittävä asia tollanen olisi että siitä kyllä varmaan uutisoitaisiin.
Eikös kaikki operaattorit pitkällä tähtäimellä halua ajaa VDSL:än alas vaikkei sitä nyt suoraan sanottaiskaan? Puhelinkaapelithan on joka tapauksessa kuolevaa tekniikkaa kun talojen remonttien aikaan taitaa tulla melkeinpä väkisin uudemmat kaapelit seinään, ja onhan se "niin hyvä" mobiiliverkkokin mihin porukkaa mieluusti ohjataan. Kai sekin jotain kertoo ettei G.fast-hommaankaan lähtenyt näistä isoista ilmeisesti muu kuin Elisa.
En halua lähteä yleistämään, mutta perustuen omiin kokemuksiini jos 2010-2020-luvulla kerrostaloon tehdään sähkö ja tai putkiremonttia jonka aikana sinne ei uusia kaapeleita asenneta, niin se kertoo sitten vaan taloyhtiön vanhanaikaisuudesta. Siitä, että hallituksessa istuu sen verran tietämätöntä porukkaa ettei yleiskaapeloinnin etuja haluta nähdä, varmaan juuri siksi koska "no onhan se DSL/5G nyt ihan riittävä kaikkeen". Asun itse vielä vähän aikaa sellaisessa talossa, hallituksen puheenjohtajalta olen kysellyt ja ei kokouksissa nettiasiat ole koskaan nousseet esille edes näin 2020-luvulla. Tällaiset taloyhtiöt ovat nähdäkseni suurimmassa vaarassa menettää myös sen VDSL:n, koska eihän näissä sitten mitään taloyhtiönettejäkään ole eikä operaattorilla mitään pakotteita tai muuta motivaatiota ylläpitää sitä VDSL-verkkoa, kun voidaan sanoa ihmisille että ostakaa nyt vaan se 5G. Ja ihmisethän toisaalta sitten ostaa, kun ei ymmärrä asiassa omaa parastaan.Voi olla. Niiden uusien kaapelien tulo vaan voi kestää vuosikymmeniä koska yhteenkään kerrostaloon ei varmasti aleta pelkkää kaapeliremppaa tekemään vaan se tehdään jos tehdään muun rempan yhteydessä.
Toi talo josta yllä kerroin niin siihen tehtiin remppa jossa laitettiin putket ja viemärit uusiksi mutta kaapelointiin ei puututtu. Ja kun kyseessä on haravaantenni talo, niin koksiverkon kautta interweb jakelu olisi hankalaa myös koska antenni rojut ei ole teknisessä tilassa vaan ylimmässä kerroksessa. Esimerkkitaloon tuskin isoa remppaa tehdään seuraavaan 20v. Ja sitten voi olla jo kaikenmaailman energia säännökset sellaiset että koko tönö kannattaa lanata matalaksi ja rakentaa uusi kun kyseessä on 70-luvun kerrostalo.
Asun itse vielä vähän aikaa sellaisessa talossa, hallituksen puheenjohtajalta olen kysellyt ja ei kokouksissa nettiasiat ole koskaan nousseet esille edes näin 2020-luvulla.
Vaatimusten kannalta oleellista on kuitenkin se, että kiinteistössä on oltava vähintään yksi lain vaatimukset täyttävä sisäverkko.
Ainut vaan, ettei tuota kukaan valvo. Tiedän monta viime vuosina putkiremontin tehnyttä taloyhtiötä, jossa ei uusittu kaapelointeja samalla säästösyistä ja nyt on montaa harmittanut kun olisi kuitua saatavilla, vaikka silloin oli tuntunut ettei alueelle ikinä kuitua tule saamaan.
Muistelin että eikös nykyään ole ihan pakollinen homma. Ja aika nopeasti tuolta löytyi kohta:
Nykyään siis saneerauksen yhteydessä on pakko laittaa joko antenniverkko siihen kuntoon että sieltä bitti liikkuu, taikka vaihtaa kuparit kuituun. Suositus on että molemmat tapahtuu.
Ainut vaan, ettei tuota kukaan valvo. Tiedän monta viime vuosina putkiremontin tehnyttä taloyhtiötä, jossa ei uusittu kaapelointeja samalla säästösyistä ja nyt on montaa harmittanut kun olisi kuitua saatavilla, vaikka silloin oli tuntunut ettei alueelle ikinä kuitua tule saamaan.
Edit: Miten omakotitalon haara liitetään kadun alla kulkevaan kaapeliin. Onko se liitos piilossa maan alla vai tuleeko maan päällinen laatikko? Myyjä meinasi että maan alla eikä tarvitse olla tontin nurkassa samassa kohtaa kuin naapurilla, vaan saan ite vaikuttaa paikkaan. Mutta olen kuullut toisenlaisiakin kokemuksia, mutta en muista mistä firmoista.
Onko joku saanut Valoo.fi -kuidun tontilleen ilman sitä pakollista kahden vuoden nettiä? 5G toimii hyvin ja taloon tulee kuparikin. Kahden vaiheilla ottaisko tuon kuidun nyt vai ei. Paikallisessa puskaradiossa joku sanoi, että olisi saanut kuidun vedettyä ilman sitä kahden vuoden pakollista nettiä. Itelle ei semmoista vaihtoehtoa ekalla puhelulla luvattu ja mielelläni jatkaisin ongelmattomassa ja halvemmassa 5G:ssä. Mitä wifi-purkkia ne muuten toimittaa?
Ok, kiitos.Ei valokuitu ole mikään viemäriverkko mikä yhdistyy heti tontin rajalla isompaan kaapeliin. Kiinteistöjen kaapelit vedetään jonnekin keskitetysti, esimerkiksi yhden kadun kaapelit yhteen paikkaan, johon sitten tehdään maanpäällinen kaappi jossa kuidut hitsataan kiinni isompaan kuituun. Eli kyllä sinne jossakin maanpäällinen liitos tehdään, mutta ei kaikkien tontinkulmalla.
En halua lähteä yleistämään, mutta perustuen omiin kokemuksiini jos 2010-2020-luvulla kerrostaloon tehdään sähkö ja tai putkiremonttia jonka aikana sinne ei uusia kaapeleita asenneta, niin se kertoo sitten vaan taloyhtiön vanhanaikaisuudesta.
En kiistä etteikö tietoliikenneyhteyksien kuntoon saanti olisi varmaan siellä tärkeysjärjestyksen alaosassa, mutta kun nyt kuitenkin näitä kaapelointeja voi kätevästi toteuttaa isompien remonttien yhteydessä kun seiniä on muutenkin auki niin en näe syytä sille että miksi ei. No paitsi rahan säästö, mutta halvempaahan se on siinä muun remontin ohessa toteuttaa kuin että seiniä alkaa myöhemmin availemaan uudestaan. DSL-talossa vielä toistaiseksi asuvana, joka kuuluu vieläpä antenniverkkoon, herää kysymys onko se taloyhtiölle varsinaisesti hirveän hyvää mainostakaan jos vielä joskus 2040-luvullakin talon ainoat yhteysmahdollisuudet on puhelinpistoke ja mobiili, samalla kun koko muu lähiöalue jo nyt on joko kuidun tai edes kaapelin päässä. Tämä nyt siis sillä olettamuksella, ettei tähän taloon tulevan putkiremontin yhteydessä asenneta moderneja kaapeleita eikä seiniä aleta jälkeenpäin availemaan uudestaan vaan sellaisten asentamisen vuoksi.Ehkä, tai siitä että taloissa voi olla tähdellisempääkin korjattavaa kuin joku internettimahdollisuus.
Itse haluaisin taloon reilusti yli 20A sähkön, mutta sekään tuskin tulee 20 vuoteen, koska pitää korjata parvekkeet, ikkunat ja ovet, ja kun ne on rempattu löytynee muutakin listaan. Jo tehdyt vesijohdot ja viemärit jo nostivat vuokria ihan kivasti.
Eherää kysymys onko se taloyhtiölle varsinaisesti hirveän hyvää mainostakaan jos vielä joskus 2040-luvullakin talon ainoat yhteysmahdollisuudet on puhelinpistoke ja mobiili, samalla kun koko muu lähiöalue jo nyt on joko kuidun tai edes kaapelin päässä.
Onko siltikään kovin järkevää jäädä tästä kehityksestä tietoisesti jälkeen? Kuten olen todennut jo, tällä asuinalueella jossa talokanta suunnilleen yhtä vanhaa on lähes kaikkialla muualla remonttien yhteydessä hoidettu kuidutukset. Ei liene taloyhtiön etu se, että kun tänne muuttava asukas etsii täältä asuntoa, on kaikkialla samat hinnat mutta muualta saa kuidun ja täällä pitää tyytyä kupariin tai mobiiliin. Internetin vaatimukset kun ei tästä ainakaan laske uskoisin tämän olevan tulevaisuudessa isompi tekijä muuttopäätöksiä tehdessä. Minulle se ainakin on jo nyt.Joo, joskos taloyhtiö tarvitsee mainosta, moni katsoo vuokran suruutta enemmän kuin verkkoa, ja jos yhtään asuntoa ei ole tyhjänä niin mitä taloyhtiön "markkinointi" myisi? Yleensä asunnon omistaja koittaa saada vuokralaisia, tai myydä asuntoa. Olisko taloyhtiöllä hirveästi intoa markkinoida osakkeenomistajan puolesta? Tämä toki puolifilosofista jo.
Onko joku saanut Valoo.fi -kuidun tontilleen ilman sitä pakollista kahden vuoden nettiä? 5G toimii hyvin ja taloon tulee kuparikin. Kahden vaiheilla ottaisko tuon kuidun nyt vai ei. Paikallisessa puskaradiossa joku sanoi, että olisi saanut kuidun vedettyä ilman sitä kahden vuoden pakollista nettiä. Itelle ei semmoista vaihtoehtoa ekalla puhelulla luvattu ja mielelläni jatkaisin ongelmattomassa ja halvemmassa 5G:ssä. Mitä wifi-purkkia ne muuten toimittaa?
Edit: Miten omakotitalon haara liitetään kadun alla kulkevaan kaapeliin. Onko se liitos piilossa maan alla vai tuleeko maan päällinen laatikko? Myyjä meinasi että maan alla eikä tarvitse olla tontin nurkassa samassa kohtaa kuin naapurilla, vaan saan ite vaikuttaa paikkaan. Mutta olen kuullut toisenlaisiakin kokemuksia, mutta en muista mistä firmoista.
Se kuidun tilaus jälkeenpäin voi olla yllättävän tyyristä jos hoksaakin sitten muutaman vuoden päästä, että tarvii sittenkin sen kuidun.