Valokuituverkon rakentaminen ja markkinointi käy vilkkaana Kouvolassa.
Alueella on useampi toimija, joista osa parhaillaan rakentaa verkkoa ja osa on aloittanut markkinoinnin rakentamisen aloittamiseksi.
Valkealalainen Markus Veijalainen on yksi valokuituverkkoon liittyvistä. Hän sai viime joulukuussa postilaatikkoon kirjeen helsinkiläiseltä Täyskuidulta.
Täyskuitu veloittaa kuituliittymän rakentamisesta nolla euroa. Liittymän avausmaksu on 150 euroa. Päälle tulee vielä kuukausittainen maksu laajakaistapalvelusta.
– Tartuin heti asiaan, koska se oli ajankohtainen valinta itsellä. Nykyinen nettiyhteys tulee vanhan puhelinkaapelin kautta. Se ei ole enää pitkään kovin toimintavarma, Veijalainen kertoo.
Kuukaudet kuluivat ja Veijalainen ehti jo tuskailla, ettei verkon rakentamista aloitetakaan. Nyt työt ovat kuitenkin käynnissä kotikadulla.
Kouvolassa on paljon kysyntää
Valokuituverkkoa rakentavien yritysten mukaan Kouvolassa on runsaasti kysyntää nopeille yhteyksille.
– Kysynnästä on voinut helposti päätellä sen, että Kouvolassa on yksi Suomen huonoimmista valokuitusaatavuuksista, sanoo Täyskuidun toimitusjohtaja Tommi Linna.
Viime kesänä Täyskuitu rakensi valokuituverkkoa Myllykoskella, ja nyt työt ovat käynnissä Valkealassa. Muita julkisia rakentamispäätöksiä Kouvolassa yhtiöllä ei tällä hetkellä ole.
Yhtiöt vaativat yleensä riittävää määrää ennakkotilauksia ennen rakentamispäätöstä. Täyskuidulla edellytys on, että noin neljännes alueen kotitalouksista tilaa liittymän. Tavoitteet ovat menneet Kouvolassa Linnan sanoin "kirkkaasti yli". Yhtiön pitäisi nyt Linnan mukaan päättää, missä rakentaminen seuraavaksi aloitetaan.
Kuituliittymän hinta vaihtelee
Kouvolalaisen Datasafe oy:n valokuituverkko kulkee yrityksen mukaan tällä hetkellä yli 10 000 kiinteistön ohi. Kouvolan Kuitu -markkinointinimeä käyttävällä yhtiöllä on toimitusjohtaja Mika Rikkilän mukaan satoja asiakkaita.
Datasafe rakentaa verkkoa parhaillaan useilla alueilla muun muassa Kouvolan keskustassa, Kuusankoskella ja Voikkaalla.
Rikkilä kertoo, että Kouvolan Kuitu on pyrkinyt vastaamaan kysyntään rakentamalla valokuitua myös alueille, jotka ovat taloudellisesti haastavia. Käytännössä se tarkoittaa aluetta, jossa on vähän potentiaalisia asiakkaita suhteessa alueen kokoon.
– Haluamme palvella asiakkaita. Esimerkiksi Voikkaalla on melko vähän kiinteistöjä.
Rikkilän mukaan Kouvolan Kuidun kuituliittymän myyntihinta on vaihdellut markkina- ja kilpailutilanteen mukaan 0–2 500 euron välillä.
– 2 500 euroa ei edes kata rakentamiskustannuksia. Sen takia ei ole aina mahdollista päästä alhaisempaan hintaan.
Asiakas sitoutuu vuoden ennakkosopimukseen
Myös helsinkiläinen Valokuitunen on käynnistänyt myynnin Kouvolassa.
Valokuitunen edellyttää, että 200 kotitaloudesta joka viides tilaa liittymän, jotta se lähtee rakentamaan verkkoa. Ennakkosopimuksessa asiakas sitoutuu vuodeksi odottamaan päätöstä. Sitoumuksella pyritään toimitusjohtaja Heikki Kauniston mukaan välttämään se, että kotitalouksien sopimuksia ehtii vanhentua kun uusia solmitaan.
– Se johtaisi luuppiin, emmekä saisi ikinä päätöstä aikaiseksi.
Valokuidun suosion uskotaan kasvavan
Lisääntynyt kilpailu on vaikuttanut myös Kymijoen Kyläkuitu -osuuskunnan suunnitelmiin.
Osuuskunnalla on käynnissä ely-keskuksen tukema hanke Kouvolassa Kymijoen länsipuolella Korialta Anjalaan ulottuvalla alueella. Toimitusjohtaja Ari Ripatin mukaan hanke ei todennäköisesti toteudu, sillä tilaajia ei ole riittävästi.
Ripatti sanoo suunnitelmien kaatumiselle olevan kolme syytä: koronapandemian aiheuttama taloudellinen epävarmuus, parantuneet mobiiliverkot ja lisääntynyt tarjonta sekä hintakilpailu.
Kymijoen Kyläkuitu veloittaa kuituliittymän rakentamisesta noin 2 000 euroa.
– Asiakkaat alkavat totta kai miettiä, että ehkä hekin saavat tänne nollalla eurolla liittymän. He ovat ruvenneet perumaan meidän kanssa tehtyjä sopimuksia.
Täyskuidun toimitusjohtaja Tommi Linna perustelee ilmaista valokuituliittymää investoinnin pitkäaikaisuudella. Hän sanoo, että valokuituverkko on sadan vuoden investointi, jonka käyttö lisääntyy koko ajan. Samalla tulee lisää palvelutarpeita.
– Rakentaminen maksetaan sillä, että verkon käyttöaste saadaan korkeaksi. Uskomme, että 10–15 vuoden päästä yhdeksän kymmenestä kotitaloudesta käyttää valokuituyhteyttä.
Myös maaseudulla on kysyntää
Kymijoen Kyläkuitu on rakentanut valokuituverkkoa maaseudulla ja haja-asutusalueilla reilun kymmenen vuoden ajan. Ely-keskus on rahoittanut kustannuksista kolmasosan. Kolmasosa kustannuksista on katettu asiakasmaksuilla ja lopun osuuskunta on ottanut velkaa.
Kyläkuitu ei lähtökohtaisesti kilpaile muiden yhtiöiden kanssa, sillä muut rakentavat valokuituverkkoa taajamissa.
Toimitusjohtaja Ari Ripatti katsoo, että osuuskunnalla voisi nyt olla hyvä hetki pitää taukoa uusien alueiden rakentamisessa. Hän kuitenkin toivoisi avustusta aiempien alueiden jälkirakentamishankkeisiin, sillä uusia liittymien tilaajia on ilmaantunut verkon rakentamisen jälkeen.
– Kiinteistöt ovat vaihtaneet omistajaa ja on tullut sukupolvenvaihdoksia. Nuoret ihmiset ovat ottaneet tilat haltuun, ja nyt olisi tarvetta valokuidulle.
Ripatti kertoo käyvänsä tällä viikolla keskusteluja arviolta viiden kotitalouden kanssa valokuidun rakentamisesta ja sen kustannuksista. Tavallisesti toteutukseen asti etenee vain murto-osa, sillä hinta voi olla tuhansia euroja. Kun valokuitu rakennetaan hankeajan jälkeen, kotitalous joutuu maksamaan itse kaikki rakentamisesta aiheutuvat kustannukset. Kallein Kyläkuidun rakentama liittymä on Ripatin mukaan maksanut 12 000 euroa.
– Vaikka liittymä tarvitaan, moni miettii, että en ihan noin paljon tarvitse sitä.
BLC Telecom ei laajenna Kouvolaan
Savonlinnalainen BLC Telecom rakentaa parhaillaan valokuituverkkoa Kausalassa.
Liiketoimintajohtaja Marko Jokelan mukaan yhtiön tavoitteena on ottaa käyttöön tämän vuoden aikana satoja asiakasliittymiä. Ensimmäiset asiakkaat kytketään verkkoon lähiviikkoina.
– Kausalassa tilanne on suhteellisen rauhallinen. Emme ole törmänneet kilpailijoihin, Jokela kertoo.
BLC Telecom veloittaa Kausalassa asiakkailta kuituliittymän rakentamisesta nolla euroa. Liittymän avausmaksu on 160 euroa, ja kotiin asennettavan päätelaitteen hinta 159 euroa.
Yhtiön suunnitelmissa ei ole laajentaa Kouvolaan.
– Tiedämme, että siellä on tällä hetkellä aika monta toimijaa. Keskitymme muihin alueisiin, joissa olemme aloittaneet myynnin tämän vuoden puolella, Jokela toteaa.
Yhtiöiden välillä on isoja eroja
Täyskuitu
Täyskuitu veloittaa kuituliittymän rakentamisesta nolla euroa. Liittymän avausmaksu on 150 euroa.
Nettipalvelun verkkoyhteysoperaattorina toimii Cinia. Täyskuidun tarjouksessa esimerkiksi 100 megabittiä sekunnissa siirtävä yhteys maksaa 29,90 euroa kuussa ensimmäisen kuuden kuukauden ajan. Sen jälkeen yhteys maksaa 39,90 euroa.
Kouvolan Kuitu
Kouvolan Kuidulla kuituliittymän rakentaminen maksaa verkkosivuston mukaan 2 500 euroa. Yhtiön mukaan liittymähinta on kuitenkin käytännössä vaihdellut 0–2 500 euron välillä.
Sadan megan nettiyhteys maksaa Kouvolan Kuidulla 46 euroa kuussa. Sopimusaika on 36 kuukautta.
Valokuitunen
Valokuitunen myy kuituliittymän rakentamista kuukausimaksulla ja kertamaksulla. Kuukausimaksulla liittymän hinta on 19,90 euroa, minkä päälle tulee 490 euron asennusmaksu. Kertamaksulla kuituliittymän hinta on 2 390 euroa.
Valokuitusella on neljä eri palveluntarjoajaa, joilta voi ostaa laajakaistan valokuituverkkoon liittymisen jälkeen. Esimerkiksi Telia tarjoaa sadan megan yhteyttä 29,90 euron kuukausihinnalla ja Lounea 50 megan yhteyttä 33,90 euron kuukausihinnalla. Palvelujen sisällöt vaihtelevat.
Kymijoen Kyläkuitu
Kuituliittymän rakentaminen hankeaikana maksaa 1 990 euroa. Hankeajan jälkeen kuituliittymä maksaa 1 990 euroa ja lisäksi 11 euroa metriltä.
Kyläkuidulla sadan megan nettiyhteys maksaa 47,70 euroa kuussa. Hinta sisältää Kyläkuidun verkkomaksun 30,00 euroa kuussa.
Yhtiöiden hinnat voivat vaihdella esimerkiksi kampanjoiden vuoksi. Myös sopimusajat vaihtelevat yhtiöittäin. Tavallisesti hinnat ovat korkeampia silloin, kun asiakas ottaa kuituliittymän myöhemmin verkon rakentamisen jälkeen.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto antaa vinkit liittymän valintaan
Valokuituyhteys rakentuu kahdesta osasta. Kotiin vedettävän valokuitukaapelin lisäksi tarvitaan varsinainen laajakaistapalvelu.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Joonas Norr kehottaa kuluttajaa kiinnittämään huomiota muutamaan asiaan valokuituverkkoon liittymistä miettiessään.
Norrin mukaan keskeisintä on perehtyä rauhassa sopimusehtoihin eikä tehdä tilausta suinpäin. Erityisen tärkeää olisi selvittää etukäteen rakentamishankkeen aikataulu ja tieto siitä, missä vaiheessa yritys lupaa tehdä sitovan päätöksen liittymän rakentamisesta. Yhtiöt voivat edellyttää ennakkotilauksissa esimerkiksi vuoden sitoumusta.
– Kun tämän aikataulun selvittää rauhassa etukäteen ja katsoo sopimusehdot, voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä hankkeen etenemisen ja aikataulun suhteen myöhemmin.
Lisäksi olisi tärkeää ymmärtää sopimuksen määräaikaisuuden merkitys. Määräaikaisesta sopimuksesta voi olla vaikea päästä irti sopimuskauden aikana, jos sopimuksen haluaakin perua.
– Kannattaa katsoa sopimusehdoista, millaisia mahdollisia purkumaksuja on määritelty.
Purkumaksujen suuruus voi vaihdella sen mukaan, missä vaiheessa sopimuskautta kuluttaja haluaa purkaa sopimuksen.
Kuituliittymän rakentamisen hinnan- ja sopimusehtojen lisäksi kannattaa perehtyä siihen, mihin hintaan ja millaisilla ehdoilla liittymään tarjotaan varsinaista laajakaistapalvelua.
Osa yrityksistä tarjoaa mahdollisuutta kilpailuttaa laajakaistapalvelu eri operaattoreiden kesken. Osalla yrityksistä laajakaistapalvelua tarjoaa vain yksi operaattori, joka tavallisesti on sama yritys joka rakentaa valokuituliittymän.
– Liittymän rakentamisosuutta saatetaan myydä tosi halvalla, mutta usein se tarkoittaa, että kuluttaja sitoutuu pitkään määräaikaiseen laajakaistasopimukseen.