- Liittynyt
- 10.01.2019
- Viestejä
- 20 026
100 euroa on aika "standardi" lukuisilla seutuverkoilla. Näitä on ollut jo kauan, ja ilmeisesti ensi kesänäkin tulee taas uusia vastaavalla liittymishinnalla.
Takkiintuloja maksetaan sitten pitkällä aikavälillä korkeampina kuukausimaksuina. Eli ei mitään rakettitiedettä.
Markkinaehtoisesti on edullisiakin liittymiä, mutta tyypillisesti 2000-4000€ liittymät on kohtuu tiheällä taajama ja joissa todellisia tilaajia riittävän tiheästi.Missähän ne kuituliitymän perustamiskustannukset olisi muka luokkaa 20000 euroa per liittymä? Silloin kun vedetään yksittäinen kuitu yhdelle lapin korvessa yksinään olevalle mökille?
Oman kesämökin (saaressa ihan maaseudulla pirkanmaalla) valokuidun kustannus oli 2000 euroa omasta pussista maksettua rahaa ja melko sama suuruusluokka/käsittääkseni hiukan vähemmän tukirahaa.
Haja-astusu alueet, muutaman kesämäkin saaret, jos kustannus paritonnia, niin haiskahtaa siltä että oma rahoitus on vain murto-osa ns perustamiskustannuksista.
Tiettävästi pirkanmaalla on tehty myös tuettuja hankkeita, toki myös kaupallisia hankkeita, sähkön maakapelinnin yhteydessä on myös vedytty kuitua, jossa paremaa kusannustehokkuutta.(en tunne kuinka hyvin noissa voi sähkönsiirron siirtomaksuihin leipoa kuidunvetoa)
Suomessa on EU, valtio, Kunta , jne rahoitteisia tuettuja "seutu" verkkoja joissa se kustannus on ollut kymmenen kertaa sen mitä tilaaja on maksanut suoralla laskulla, ketjussa juttua kunnista jotka on joutuneet rahoitus haasteisiin kuituhankkeiden takia, vaikka niihin kuituhankkeisiin on tullut huomattavasti rahaa valtiolta/EUlta.
Eli jos asikas ei halua maksaa kuitua omalla rahalla, ei edes vahvasti tuettuna, niin ei se sitä halua, toki se ottaa jos hän se joka tapauksessa joutuu maksamaan, mutta ei se satasen kuitu ole satasen kuitu, jos oikeesti maksanut tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja.
Jos omalle kiinteistölle tulee tarjolla kohtuuhintaista kuitua, vaikka tuettuna, niin kannatan toki sen ottamista (yleistäen).
Koskee siis vain valtiontukea ?Jatkossa valtiontukea saa ainoastaan kiinteille laajakaistahankkeille, sillä uuden asetuksen mukaisesti tukea ei voisi hakea 5G-projekteihin alueilla, joissa on jo 4/5G peittoa. Lisäksi vähimmäisnopeuksiksi tuetuille liittymille asetettaisiin 300/100 Mbps (lataus/lähetysnopeus).
Se ei olisi tervettä että tuoetaan hankkeita jotka toteutuu ihan markkinaehotisesti. Tosin jos alueella 4G peittoa, niin ei se tarkoita että siellä olisi markkinaehtosiesti tulossa tukevaa 5G laajakaista palvelua.
Mutta tuosta ymmärsin että jos alueella on laajakaista palveluita, esim 5Gllä, niin se ei estäisi valtiota tukemasta kuituhankketta.
Ei sillä, kuituhanke voi olla järkevä ja vähän tukea vaativa, vaikka alueella olisi muilla fyysisillä tekniikoilla perus palvelua tarjolla.
Mutta ei se kuitu korvaa laaduaksta 5G palvelua.
Viimeksi muokattu: