- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 62
Laitan yv:nä.Laitatko saitti ID:n ? Jatkoa ajatellen suosittelisin, että tukiasema tunnus näkyviin ongelmapostauksissa ja tarpeen mukaan soveltuvaa paikkatietoa missä päin ollaan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Laitan yv:nä.Laitatko saitti ID:n ? Jatkoa ajatellen suosittelisin, että tukiasema tunnus näkyviin ongelmapostauksissa ja tarpeen mukaan soveltuvaa paikkatietoa missä päin ollaan.
LisätiedotAlueella saattaa esiintyä häiriöitä puheluja soitettaessa tai mobiilipalveluja käytettäessä. - | AlkamisaikaKe 19.6 08.15 | PäättyyMa 24.6 01.18 |
Siis ovatko ne aikatauluttaneet jonkun päivitystyön juhannusviikonlopuksi ?!?Ei kyllä lupaa hyvää että netti ei toimi nyt näin keskiviikkoaamuna Juhannusviikolla, taitaa käydä pääsiäiset ja toimiva netti ilmestyy takaisin sitten maanantaina.
E: tukeen turha soittaa;
LisätiedotAlueella saattaa esiintyä häiriöitä puheluja soitettaessa tai mobiilipalveluja käytettäessä. - AlkamisaikaKe 19.6 08.15 PäättyyMa 24.6 01.18
Ei sit tehdä mitään netissä tänä viikonloppuna
Tuo homma on jo fiksattu.Siis ovatko ne aikatauluttaneet jonkun päivitystyön juhannusviikonlopuksi ?!?
Vai tietävätkö vaan että alueen kapa loppuu ihan totaalisesti kun sinne tulee ihmisiä viettämään laatuaikaa?
Joo, on varauduttu SYV:iin syvästi. Jo 4 vuotta mökillä ollut Lairdin PAS6927P + Quectel EM06 parivaljakko sekä kunnollinen wlan AP. Noin saa ihan puheyhteydetkin pelaamaan VoWi-Fi:llä jos vaikka tarttee soittaa jonnekkin. Tuo Lairdin pesuvatia suurempi MIMO LTE antenni tarjoilee sitten ~21-25db CPR:ää kun suuntailee toiveikkaasti kohti mastoa joka ei ole tukossa. Tuo vähän valinnanvaraaHyvää Juhannusta kaikille! Erityisen kiinnostavina pitäisin postauksia SYV mökkipaikkakunnilta miten netti pelaa.
En tiedä onko Mäntyharju SYV mökkipaikkakunta mutta eilen joskus puolen päivän jälkeen on muutamassa meidän kohteessa sielläpäin ruvennut yhteydet aavistuksen hidastumaan eli pingit ruvenneet pikkuhiljaa nousemaan. Ei mitään hälyttävää vielä mutta nyt on jo noin kolmanneksen pingi noussut noissa saiteissa. No, kunhan nyt ei pingit yli sekuntiin mene niin ei aiheuta meille mitään.Hyvää Juhannusta kaikille! Erityisen kiinnostavina pitäisin postauksia SYV mökkipaikkakunnilta miten netti pelaa.
Pitäis olla vasta tulossa viikko 29Tosin, jostain kyllä olin lukevinani että SYV tekisi kesäkuun aikana jotain muutostöitäkin tuolla seudulla jotka saattaa aiheuttaa jotain jännää.
Heinä-elokuussa 3G-verkko sammutetaan seuraavasti:
Viikolla 28: Hamina, Iitti, Kotka, Kouvola, Lapinjärvi, Loviisa, Pyhtää
Viikolla 29: Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Miehikkälä, Mikkeli, Mäntyharju, Ruokolahti, Savitaipale, Taipalsaari, Virolahti
Viikolla 30: Hirvensalmi, Juva, Kitee, Parikkala, Puumala, Rautjärvi, Savonlinna ja Sulkava
Elokuussa sammutus jatkuu Savonlinnan, Sulkavan, Parikkalan ja Juvan suuntaan ulottuvalla alueella.
Tämä ping-ongelma koskee vain n78-taajuutta. Pelkkä 4G päällä tai 4G+n28 ping on normaali.
Laitetaas juhannusruuhkaa SYV:issä. Tulokset järjestyksessä ylhäältä alas: Lähimasto B20, naapuripitäjänmasto B3+B3, 3x B1+B1, lähimaston B1+B1 ja alimpana lähimaston B3+B3.
Lähimaston SINR +10, naapurikkunnan +5. No lähimaston ruuhkaongelma on tunnettu. Ei ruuhka-aikaan lähitolppa jakelee nätisti +300M lukemia mutta nyt on sen verran juustossa että vaikka kaistaa näennäesesti onkin niin tökkii ihan www-surfailussakin. Siksi antenni suuntaakin tuonne naapurikunnan mastoon suosiolla. Modeemi tukee max CA2 ja vain QAM 64/16 asti. Tosin tuo naapurikunna masto antaa vain -98 RSPR ja +5 kahtapuolen SINR niin eipä QAM256 menisi edes päälle.
Tulokset kuvannee hyvin keskiverto maaseutu SYVvittäjää. B20/B28 kun on ainoa mikä kuuluu ja sekin huonosti on sitten se häviäjä ja jos sattuu N78 kuulumaan niin sillä saa sitten sen voittopotin.
Käytössä siis kovanluoka 2x2 MIMO suunta-antenni.
Tässä tärkein.kattavuus laski kun mastoja sammutettiin.
Hävijäijiä vähän mutta niiltä saattoi mennä yhteydet lähes kokonaan.
Osaisiko kukaan laittaa kartalle missä tällaista on tapahtunut, eli esimerkki keissejä?Tässä tärkein.
Näin ei saisi missään infrahankkeessa käydä koskaan, mutta niin vain SYV teki, eikä mitään vastuunkantoa.
Osaisiko kukaan laittaa kartalle missä tällaista on tapahtunut, eli esimerkki keissejä?
Oliko tuo poistettu Telian 1800+800 MHz tukari kenties tuo Syvänsin tukiasema (alempi punainen ympyrä alla olevassa kuvassa)? Kieltämättä aika käsittämätöntä, etteivät ole siihen laittaneet SYV tukiasemaa. Nyt tuo SYV-laajennus on selvästi ja merkittävästi heikentännyt tuon alueen matkapuhelinverkkoa. Toinen erikoinen homma on tuo ylemmän punaisen ympyrän kohdalla ollut Telian tukiasema, mikä on myös sammutettu, mutta siihen ei ole laitettu SYV-tukiasemaa. Tuli ajettua reilu viikko sitten tuo väli Jäppilästä tuonne 40133-tukiaseman luokse niin nyt tuossa entisen Telian tukiaseman kohdalla puhelin tippuu välillä 3G-verkkoon tai 4G RSRP on jotain -120 dBm luokkaa tai huonompaa. Saattaa nimittäin hieman harmittaa tuonkin alueen asukkaita, kun Telia on ollut ainut kunnolla toimiva operaattori ja nyt siellä ei toimi enää mikään kunnolla (Elisallakaan ei ole tuolla kohtaa tukiasemaa, joten puhelin tippuu Elisan liittymälläkin 3G-verkkoon).
Juurikin tuo Syvänsin tukari meni kylmäksi viime viikon maanantaina
Omakohtaisesti vain Pieksämäen itä-osasta kokemusta. Useampia torneja jäi swapissa kylmäksi, ja isoja katvealueita syntyi. Tornit edelleen paikoillaan, mutta radioita ei ole.Tuosta varmaan kannattaa laittaa kuuluvuuspalautetta Telialle (ei varmaan haittaisi, vaikka useammalta henkilöltä tuolta alueelta). Ehkä sinne joskus voisi tulla SYV-tukiasema, kun masto kuitenkin jo olemassa. Mitä lie SYV:n verkonsuunnittelijat kuvitelleet, kun ovat jättäneet tuon paikan ilman tukiasemaa (etenkin, kun entinen vielä B3 + B20), kun ihan vieressä ei ole muitakaan tukiasemia.
Jos ja kun Nokia saa setvittyä nuo 4G singaalin laatuongelmat niin ihan kohtuullinen päivitys. Tosin tämä päivitys sisältää sen 5G vitsin, eli laajamittaisen N28 jakelun. Mitä tuossa nyt tuttujen kanssa asiaa ihmetelty niin B818:seja tuonne on tullut. Käytetty muutaman kympi 4G modeemi ja halpa 4G 300M liittymä on hyvin kustannustehokas paketti. Ei ole mitään syytä hankkia satojen eurojen 5G modeemia tuon N28:sin takia, ei tuo rahallisesti millään mittarilla hyötyä. Varsinkin kun N28:sissa tuntuu olevan julmetusti kuormaa, mitä ilmeisimmin kaikki uudet puhelimet käyttää sitä ensisijaisesti?
Hyviä nostoja nämä ja varmasti päättäjät joutuvat näitä miettimään.Omakohtaisesti vain Pieksämäen itä-osasta kokemusta. Useampia torneja jäi swapissa kylmäksi, ja isoja katvealueita syntyi. Tornit edelleen paikoillaan, mutta radioita ei ole.
Yllä keskuskustelua heti 2021 swapin jälkeen, kehitystä ei ole tapahtunut sen jälkeen. Parin kylmän tornin paikat myös.
kylmien tornien paikat vain SYV:n verkkosuunnittelijoiden ja perimätiedon varassa, cellmapperillakaan näitä ei toki enää 3 vuoden päästä näe.
Paikkoja varmasti löytyy lisääkin, tässäkin ketjussa asiasta aina välillä mainintoja.
Operaattoreilla ei hirveästi 5G puoleen ole uskoa vielä ole, tai tällöin olisi N1 olisi luultavasti laajemmin B1:n sijaan käytössä. Ironisesti tekniikka mahdollistaa NR puolellakin vain 20MHz kaistan, kun tähän SYV:lla olisi lupapuolella käytössä 40MHz. Onko kenelläkään tietoa, mahdollistavatko nykyiset SYV Nokiat N1:n käyttöönoton konfiguraatiomuutoksella? Ainakin Elisa pystyy N1 ottamaan käyttöön asetusmuutoksella uudemmissa Nokian tukiasemissa, joihin on tuotu N28.
Tämäkin ketju osoittaa hyvin mobiilin varaan tuudittautumisen vaaran: se yhteys voi heikentyä jonkin verkkopäivittelyn johdosta, vaikka sitä ennen on voinut pelata vuosiakin ihan ok.
Suomessa täytyy edelleen tehdä töitä sen eteen, ettei missään jäädä pelkän mobiilin varaan, vaan täytyy olla otettavissa käyttöön varmatoimisempi yhteys.
Suomessa rakennetaan nyt kuituyhteyksiä ennennäkemätöntä vauhtia, mutta valokuitumaana olemme jäljessä oikeastaan kaikkea muuta Eurooppaa.
Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kauniston mukaan syy tähän löytyy maamme historiasta. Syyllinen on suoraan sanottuna Nokia. Ensin hyvät uutiset. - Suomessa
todellakin on käynnissä valokuitubuumi. Valokuitu on täysin ylivoimainen tiedonsiirtoteknologia kiinteiden kohteiden välillä. Valokuitu skaalautuu ilman merkittäviä
lisäinvestointeja mihin tahansa tarvittaviin nopeuksiin. Se on myös luotettavin ja ympäristöystävällisin tiedonsiirtotapa, Kaunisto hehkuttaa optisten verkkojen hyötyjä.
Muualla Euroopassa kuitua on rakennettu aivan eri tahtiin. Miksi sama tapahtuu Suomessa vasta nyt? Tähän vastausta pitää Kauniston mukaan hakea Suomen tietoliikenteen
historiasta. - Suomi eli Nokian kukoistusaikaa pitkään vielä 2000-luvun puolella. Suomen viestintäpalveluita tarjoavat suuret yritykset panostivat Nokian innoittamana
vahvasti mobiiliverkkoihin ja käsitys oli se, että mobiili pystyy ratkaisemaan kaikki ihmisten viestintätarpeet. Tässä huumassa kiinteiden verkkojen kehitys jäi sivuraiteille.
Suomesta muodostui Nokia-aikaan hyvin omanlaisensa datamarkkina. Meillä on aina saatu nauttia rajattomasta datasta kiinteällä, varsin edullisella hinnalla. Ulkomaillakin
Suomesta puhuttiin pitkään mobiilitekniikan laboratoriona. Kuituverkkojen kannalta tällä oli hyvin negatiivinen vaikutus.
- Suomessa ei ollut riittävän rahakasta investoria kiinteisiin verkkoihin. Toisaalta kysyntäkin olisi ollut heikkoa, koska tietoliikennemäärät olivat pienemmät ja usko
mobiiliin hurja, Kaunisto sanoo.
Näistä kahdesta vuoden 2021 esimerkistä SYV toi tukiaseman siihen Jäppilästä pohjoiseen olevaan mastoon n. 1 v myöhemmin, mutta se Syvänsin masto on edelleen ilman SYViä.Omakohtaisesti vain Pieksämäen itä-osasta kokemusta. Useampia torneja jäi swapissa kylmäksi, ja isoja katvealueita syntyi. Tornit edelleen paikoillaan, mutta radioita ei ole.
Yllä keskuskustelua heti 2021 swapin jälkeen, kehitystä ei ole tapahtunut sen jälkeen. Parin kylmän tornin paikat myös.
kylmien tornien paikat vain SYV:n verkkosuunnittelijoiden ja perimätiedon varassa, cellmapperillakaan näitä ei toki enää 3 vuoden päästä näe.
Paikkoja varmasti löytyy lisääkin, tässäkin ketjussa asiasta aina välillä mainintoja.
Onhan näitä erikoisia tapauksia montakin, jos alkaa etsimään. Tässä yksi esimerkki Pohjois-Pohjanmaalta Vihannista. Tuossa nuo 3 ympyrää ovat entisiä DNA:n (alhaalla vasemmalla) ja Telian (2 muuta) tukiasemia. Aika iso aukko jää täyttämättä, jos mihinkään näistä kolmesta ei tule SYV-tukiasemaa niin kuin näyttää tällä hetkellä. Sivuhuomautuksena tuossa mastossa, missä on SYV 40473, niin siinä Telia on tainnut "unohtaa" sammuttaa oman tukiaseman, vaikka SYV ollut siinä jo maaliskuusta lähtien. Eipä tuo olisi ensimmäinen kerta.Osaisiko kukaan laittaa kartalle missä tällaista on tapahtunut, eli esimerkki keissejä?
No valitettavsti näyttää että ainaskin osassa päivitysaluieista puhelin tykkää herkästi tippua 3g:hen,eli samoissa paikoissa ennen swappia pysyi tiukasti 4g:ssä kiinni. Ja nopeudet ovat huomattavasti epävakaampia mitä oli ennen swappia.Eli ei tämä päivitys ainaskaan vielä näytä lupaavalta.Hyvää Juhannusta kaikille! Erityisen kiinnostavina pitäisin postauksia SYV mökkipaikkakunnilta miten netti pelaa.
Hyvää Juhannusta kaikille! Erityisen kiinnostavina pitäisin postauksia SYV mökkipaikkakunnilta miten netti pelaa.
Osaisiko kukaan laittaa kartalle missä tällaista on tapahtunut, eli esimerkki keissejä?
Onko vain ZTE MC801A:n ominaisuus ettei CA matalilla taajuuksilla toimi oikein? B28+B8 nopeudet kuvissa alhaalla, jos kokeilee vain B28 tai B8 ilman CA:ta lataus nopeus noin 20mbps eli normaali.
Tukiasemien vaihto kestää noin kuukauden. 5G-verkon rakentaminen alkaa seuraavasti:
Sotkamo: viikolla 28
Inari ja Utsjoki: viikolla 29
Pudasjärvi: viikolla 27
Kalajoki, Pyhäjoki, Alavieska ja Merijärvi: viikolla 30
Ilmeisesti kuvassa vihreä on 5G peitto ja vihteällä alueella olevat tummat alueet 3500mHz peittoToisessa threadissa oli puhetta N78 kattavuudesta operaattoreiden välillä. Yhteisverkon omien karttojen kautta näkee aika hyvin, kuinka olematonta N78 taajuuksien käyttö on SYV puolella. Tummalla siis N78 alueet:
Kuopio (ei juuri ollenkaan ydinkeskustan ulkopuolella, Suonenjoella yksi tukiasema(?)
Lappia:
Lisää karttoja löytyy täältä Ajankohtaista - Suomen Yhteisverkko
Onhan tämän pohjalta 5G hehkutus jo lähes humoristista.
Ilmeisesti kuvassa vihreä on 5G peitto ja vihteällä alueella olevat tummat alueet 3500mHz peitto
Ei kovin yllättävää ettei tihempien taajamien ulkopuolella ole. Ja tuskin mikään itsetarkoituskaan.
Keltainen ilmeisesti 4G, mutta niihin kai helppolisätä 5G tukea tarpeen mukaan.
Se pitkässä juoksussa mielenkiintoista miten syv kimppa toimii jos osakas operaattori haluaa tarjota paikalisesti lisää resurseja. , esim jokin iso yritysasiakas jolla jotain ison käyttäjämäärän resurssi tarpeen pisteitä.
Tai joku tihempi kyläkeskus jossa paljon esim ns kiinteänpaikan käyttäjiä.
Eli MC801A:lla raudan puolesta B28+B8 on mahdollinen mutta firmware päivitystä ei ole tehty että se toimisi yhteisverkon kanssa? Tuon B28+B8 se kuitenkin valitsee, jos jättää LTE kaistan valinnan automaattiseksi.Tuo B28+B8 CA tuki taitaa tulla vasta uudemmassa ZTE MC889A mallissa ja siinäkin uusimman firmwaren myötä.
Odottaako se 4G 3G alasajoa, mutta vertasin operaattirien karttoihin, nin niiden mukaan 5G peitto on isompi kuin postaamasi kuvat. 4G ilmeisesti luokkaa 2g,3gKeltainen ei ole 4G peittoa. SYV ei julkaisu 4G peittokarttoja oletettavasti siitä syystä, että sen osalta peittoa on heikennetty monella alueella DNA/Telia ajoista, kuten tässä threadissa on saatu lukea.
Ne SYV:n yksittäiset kuvat näyttävät 5G-kuuluvuusalueet vain kyseisessä "klusterissa" eli alueessa, jonka SYV päivittää aina kerrallaan.Odottaako se 4G 3G alasajoa, mutta vertasin operaattirien karttoihin, nin niiden mukaan 5G peitto on isompi kuin postaamasi kuvat. 4G ilmeisesti luokkaa 2g,3g
Ilmeisti se keltanen ei kuvaa miitään.
Edit:
Itärajalla ilmeisesti paikkoja missä 4G odottaa 3G alasajoa.
Odottaako se 4G 3G alasajoa, mutta vertasin operaattirien karttoihin, nin niiden mukaan 5G peitto on isompi kuin postaamasi kuvat. 4G ilmeisesti luokkaa 2g,3g
Ilmeisti se keltanen ei kuvaa miitään.
Edit:
Itärajalla ilmeisesti paikkoja missä 4G odottaa 3G alasajoa.
No itärajalla näky olleen kartalla joitain kohtia missä ei 4G peittoa, en tiedä onko ajantasainen vai ei, mutta rajanläheisyydestä oletin että 4G odottaa noissa yksittäisissa kohtissa 3G alasajoa.2100MHz 3G taajuus on otettu jo aika päiviä sitten 4G puolelle käyttöön ja on nykyään B1 kaistana. Nyt vapautetaan pääosin jäljelle jäänyttä 900MHz taajuutta, jonka jälkeen voidaan ottaa 4G puolella käyttöön B8.
Mitään käytännön merkitystä tällä ei ole, koska päätelaitteiden tuki B8:lle on olematon ja joka tapauksessa suorituskyky heikko myös 4G käytössä, eli mitään huomattavaa muutosta nopeuksissa on turha odottaa tämän myötä.
Enemmän markkinointipuhetta taas kerran 3G:n alasajo.
No ymmärtääkseni 4G (LTE) on merkittävästi tehokkaampi pinta-alaa kohti, joten 3G järkevää alasajaa.Mitään käytännön merkitystä tällä ei ole, koska päätelaitteiden tuki B8:lle on olematon ja joka tapauksessa suorituskyky heikko myös 4G käytössä, eli mitään huomattavaa muutosta nopeuksissa on turha odottaa tämän myötä.
Enemmän markkinointipuhetta taas kerran 3G:n alasajo.
No itärajalla näky olleen kartalla joitain kohtia missä ei 4G peittoa, en tiedä onko ajantasainen vai ei, mutta rajanläheisyydestä oletin että 4G odottaa noissa yksittäisissa kohtissa 3G alasajoa.
4G kuitekin se millä peruspeitto.
No ymmärtääkseni 4G (LTE) on merkittävästi tehokkaampi pinta-alaa kohti, joten 3G järkevää alasajaa.
Onko tosiaan että B8 tuki on huono, nopeasti vilasin jotain random vanhoja puhelimia niin LTE B4 tuki oli jo pitkälle viimevuoskymmennellä.
Onhan Netgearin modeemit, esim MR5200 tukenut B20_B8 jo usean vuoden. Toki hintavia laitteitaItärajalla on käytössä tietyt erityiset taajuusalueet, sillä ei ole sinällään verkkotekniikan kanssa mitään tekemistä. Rajoitukset koskevat nykyään N78 (3500MHz) taajuutta. Jostain syystä SYV ei ole halunnut rakentaa itärajalle kattavaa peittoa 4G:n osalta, vaikka nykyään siihen ei estettä ole. Esimerkkinä Elisa operoi normaalisti B20, B3 jne taajuuksilla myös itärajalla:
Tämä on ihan totta ja ei 3G verkkoa kannata missään nimessä säilyttää. Pointti on, että alasajo ei 4G puolelle tuo juuri muutosta, koska B20 on ollut aika päiviä sitten käytössä lähes koko 900MHz 3G verkon alueella. Toki jos löytyy paikka, missä on ollut vain 3G ja nyt tulee tilalle 4G B8, saadaan huomattava nopeushyöty, mutta nämä ovat todella harvassa.
Yksittäisenä taajuutena B8 tuki löytyy, mutta suorituskykyetu tulisi nimenomaan siitä, että puhelin tai modeemi osaisi käyttää sekä B20, että uutena B8 taajuutta.
Modeemipuolella ensimmäinen tätä tukeva laite on pari kuukautta sitten julkaistu ZTE MC889A. Joku tietävämpi voi kertoa, löytyykö CA_8A-20A tukevaa puhelinta, mutta ei ole ainakaan itsellä tullut vastaan.
Testattu ZTE MC889A ja Brovi H352, ei toimi..Toimiiko B20_B8 yhtä aikaa n78+n78 kanssa ?
Onhan Netgearin modeemit, esim MR5200 tukenut B20_B8 jo usean vuoden. Toki hintavia laitteita
Puutosmäellä DNA:n omistamaan mastoon jäi vain Elisa, kun SYV meni Telian mastoon, mikä itselle parempi.Näistä kahdesta vuoden 2021 esimerkistä SYV toi tukiaseman siihen Jäppilästä pohjoiseen olevaan mastoon n. 1 v myöhemmin, mutta se Syvänsin masto on edelleen ilman SYViä.
Onhan näitä erikoisia tapauksia montakin, jos alkaa etsimään. Tässä yksi esimerkki Pohjois-Pohjanmaalta Vihannista. Tuossa nuo 3 ympyrää ovat entisiä DNA:n (alhaalla vasemmalla) ja Telian (2 muuta) tukiasemia. Aika iso aukko jää täyttämättä, jos mihinkään näistä kolmesta ei tule SYV-tukiasemaa niin kuin näyttää tällä hetkellä. Sivuhuomautuksena tuossa mastossa, missä on SYV 40473, niin siinä Telia on tainnut "unohtaa" sammuttaa oman tukiaseman, vaikka SYV ollut siinä jo maaliskuusta lähtien. Eipä tuo olisi ensimmäinen kerta.
Muita esimerkkejä (kuvia en viitsi laittaa):
- Leppävirran ja Oravikosken väli. Kotalahdentien risteyksessä olevaan mastoon ei tullut SYV. Siinä on nyt aika pitkä pätkä, että ei ole tukiasemia vt5 varrella.
- Mustinlahdessa Kuopion Vehmersalmella DNA kerkesi pystyttää vanhan matalan maston viereen korkeamman maston. Siihen tuli Elisan 4G ja 5G tukarit, mutta SYV ei. Vanhassa mastossa ollutta DNA 4G-tukaria ei enää ole.
Oulusta muutama taajamaesimerkki:
- Kuivasjärven suunnalla (Ahvenoja) oli DNA masto, mutta SYV tultua siihen jäi vain Elisa.
- Meri-Toppilassa uudehko Elisan masto, missä oli myös Telia, mutta ei enää.
- Hietasaaressa uudehko DNA masto, missä oli B1, B3, B20 ja todennäköisesti myös B28. Nyt tyhjä masto.
Tärkeätä olisi, että päätelaitetta ajetaan optimiasetuksilla parhaan suorituskyvyn saamiseksi. Aikaisemmin ollut käyttäjäkokemusta, että maaseutukohteissa 4G:llä saanut parempaa suorittamista vs NSA n28. Tästä on ollut ihmettelyä SYV päin, että miksi näin. Nyt kuitenkin uusimmat handset-kokeet kentällä näyttävät selllaista, että tilanne muuttunut/muuttumassa. Ihan selkeää DL/UL/ping indikaatiota useimmissa ajotilanteissa hieman paremmasta suorittamisesta 1+3+3+20_n28 ympäristöissä. Kannattaa kokeilla ja havainnoida omilla käyttöpaikoilla.
Tärkeätä olisi, että päätelaitetta ajetaan optimiasetuksilla parhaan suorituskyvyn saamiseksi. Aikaisemmin ollut käyttäjäkokemusta, että maaseutukohteissa 4G:llä saanut parempaa suorittamista vs NSA n28. Tästä on ollut ihmettelyä SYV päin, että miksi näin. Nyt kuitenkin uusimmat handset-kokeet kentällä näyttävät selllaista, että tilanne muuttunut/muuttumassa. Ihan selkeää DL/UL/ping indikaatiota useimmissa ajotilanteissa hieman paremmasta suorittamisesta 1+3+3+20_n28 ympäristöissä. Kannattaa kokeilla ja havainnoida omilla käyttöpaikoilla.
liekkö jotain merkitystä virve-verkolla ,että jospa sillä Elisa laajentaa peittoaluetta?Päivityksiä ovat kovasti viimeviikoina dna:n sivujen mukaan tehneet. Mitään käytännön eroa mihinkään ei kuitenkaan ole tapahtunut täällä Mäntyharjun ja Kymenlaakson rajaseuduilla. Ainoa positiivinen mikä ehkä kilpailijoiden suunnasta, niin tänne on pystytetty ensimmäinen Elisan tukiasema, loogisesti toki keskelle sellaista aluetta missä ei ole edes vakituista asutusta. Tässä taas tälläinen rätin naamaahneitto paikallisia kohtaan.
Tuntuu jo pelittävän paremmin kuin viime viikolla (loppui ainakin se ihme pätkiminen mitä se 5G verkossa teki täällä, en osaa muuten sanoa yleisestä 5G nopeudesta / yhteyden laadusta, varmaan aika sama kuin aiemminkin, tai ainakin tuntuu siltä), mutta nyt tosin lähialueella taitaa olla juuri nyt joku verkkohäiriö taas, ainakin telia häiriökartan mukaan, korjaus mahdollisesti huomenna jos hyvin käy.