Miksi? Itse ihmettelin tässä omassa dna :n purkissa moista mahdollisuutta ja yhteys katkeaa ,kun sen moodin laittaa päälle Nyt asetus nsa+sa ? ja toimii suht hyvinDNA:n omassa verkossa on SA käytössä, mutta siihen ei myydä kuluttajaliittymiä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Miksi? Itse ihmettelin tässä omassa dna :n purkissa moista mahdollisuutta ja yhteys katkeaa ,kun sen moodin laittaa päälle Nyt asetus nsa+sa ? ja toimii suht hyvinDNA:n omassa verkossa on SA käytössä, mutta siihen ei myydä kuluttajaliittymiä.
Juu, täysin naurettavia DNA mainostaa. Täällä lännessäkin on poikkeuksellisesti yksi masto jossa vain 10Mhz B20, B8 ja N28. Luvataan sama 10-600Mbps. Tukeeko mikään laite edes tuota comboa? Ja vaikka tukisikin niin onko tuo 600Mbps edes teoriassa mahdollista kun B20kin on vain se 10Mhz?
Totuuden tietää vain DNA, mutta voi spekuloida sillä, että SA ei vielä tuo hirveästi etuja NSA nähden ja päätelaitteiden valikoima on rajallinen, joten kaupallista potentiaalia ei nähdä vielä tarpeeksi. Toisaalta Elisa ehti saamaan markkinointihyödyn olemalla ensimmäinen SA:n tarjoaja, joten DNA:lla ja Telialla ei tunnu olevan kovin kiire (Telia SA 5G verkot? | Telia Yhteisö)Miksi? Itse ihmettelin tässä omassa dna :n purkissa moista mahdollisuutta ja yhteys katkeaa ,kun sen moodin laittaa päälle Nyt asetus nsa+sa ? ja toimii suht hyvin
Ei johdu vaan Elisalla on taajuus, jota Venäjän asevoimat ei käytä.Johtuukohan tuo Elisan poikkeama siitä että toimittavat viranomaisverkon?
3G-verkon sammutus jatkuu seuraavasti:
Viikko 40: Alavieska, Inari, Kalajoki, Merijärvi, Pyhäjoki, Sodankylä
Viikko 41: Enontekiö, Pudasjärvi, Taivalkoski, Utsjoki
Joku oli ehtinyt jo dumpin ottamaan iPhone 16:sta, ei tosiaan 4G puolellakaan yhtään lowband CA yhdistelmää tuettuna: View - UE Capability Parser Web
Ketjussa kuvio useamman antennin kytkennöistä, niin kyse mimo, jutuista, eli ne suunnattu samaan suuntaan ja idea monta antennia vastaanottoon tai vastaanottoo ja lähettämiseen, tukarissa samoin monta antennia. Eli määrä tulee siitä että yhteydessä hyödynnetään montaa, käytännössä eri polarisaatio kulmassa olevaa. Modeemissa siis jokaisella antennilla oma liitäntä.Tätä ketjua lukemalla tulee semmoinen käsitys, että maaseudullakin naapurin tukareista tulee aika paljon häiriötä, jota voisi suodattaa pois useamman antennin kombolla. Vai olenko saanut väärän käsityksen?
Ei johdu vaan Elisalla on taajuus, jota Venäjän asevoimat ei käytä.
Yhteisverkon 5G puhelimella mitattuna Ensolan tukiaseman alueella Savonlinnan länsipuolella...
Etäisyytesi tukiasemasta ja signaalin voimakkuus?
Yhteisverkon 5G puhelimella mitattuna Ensolan tukiaseman alueella Savonlinnan länsipuolella...
Etäisyys n 600 m, katson signaalinvoimakkuuden kun huomenna taas liikun tuolla päinEtäisyytesi tukiasemasta ja signaalin voimakkuus?
Uteliaisuutta:Etäisyys n 600 m, katson signaalinvoimakkuuden kun huomenna taas liikun tuolla päin
Muuten kiva mutta laatututkimusta ei vieläkään kiinnosta mobiili.Kannustaisin nyt laaja-alaiseen Bittimittari appsin käyttöön, erityisesti alueilla joissa koetaan ongelmia nopeuksissa. Olisi hyvin tärkeää saada Traficomin tietokantaan näitä datoja, joita myöhemmin heidän karttapalvelu tulee hyödyntämään, mutta näen siinä muitakin hyötyjä pitemmällä tähtäimellä. Valvojankin tarvittaessa helpompi puuttua, kun on dataa.
Harmillista sinänsä, traficom voisi laittaa mobiilile sitten toisenlaisen testin, vai toimiiko apsi?Laatututkimusta ei voi suorittaa mobiililaajakaistalla.
Tuo laatututkimus on muutenkin rampa, mobiiliyhteyksien lisäksi sivuilla sanotaan seuraavaa:Muuten kiva mutta laatututkimusta ei vieläkään kiinnosta mobiili.
Harmillista sinänsä, traficom voisi laittaa mobiilile sitten toisenlaisen testin, vai toimiiko apsi?
100/100 taitaa tulla siitä että sillä jo täytyy ne vaatimukset mittä tuossa haetaan , siis että palvelut pelaa. 10 gigaseen asti ei ehkä resurssit riitä järjestää testiympäristöä ja pitäs pohtia makanismi miten ne arvioida.Tuo laatututkimus on muutenkin rampa, mobiiliyhteyksien lisäksi sivuilla sanotaan seuraavaa:
"Laatututkimus-mekanismi on tarkoitettu kiinteän verkon liittymiksi katsottaville internetyhteyksille, joiden maksiminopeus on enintään 100/100 Mbit/s."
Kyllähän jollakin bittimittarilla nyt saa jotain tuloksia mutta eri asia onkin kuinka paljon niistä on apua operaattoreiden kanssa tapellessa.
Tai jotain paksuja seiniä välissä, selektiivilasia, tiheä metsä, kalliota, kellari.Tuossa taitaa olla 2-3 km tukiasemaan, rspr -106dBm
Itsellä vastaavassa kohteessa vastaavalla skenaariolla (etäisyys 8km, linkissä vain low-bandit) käytössä Netgearin B5200Yritin löytää vinkkejä, mutta tieto on hajanaista. Olisiko raadilla suositella erittäin haasteelliselle käyttöpaikalle päätelaitteita - joissa 1. Ulkoisten antennien tuki myös low band taajuuksilla, ja low band CA tuettu? (joko B20+n28 tai B20+B8 yhteisverkossa.
Käyttöpaikassa on tarjolla vain 700/800/900-taajuudet 10 km päästä tai maastokatveesta. Puhelin tarttuu 4g:hen vain erittäin satunnaisesti.
Esim tp-link deco x50 5g, tai cudy P5 ax3000, vaikea löytää tietoa CA tuesta, vaikka piirisarjojen puolesta kai pitäisikin onnistua.
Kiitos vinkeistä
Yritin löytää vinkkejä, mutta tieto on hajanaista. Olisiko raadilla suositella erittäin haasteelliselle käyttöpaikalle päätelaitteita - joissa 1. Ulkoisten antennien tuki myös low band taajuuksilla, ja low band CA tuettu? (joko B20+n28 tai B20+B8 yhteisverkossa.
Käyttöpaikassa on tarjolla vain 700/800/900-taajuudet 10 km päästä tai maastokatveesta. Puhelin tarttuu 4g:hen vain erittäin satunnaisesti.
Esim tp-link deco x50 5g, tai cudy P5 ax3000, vaikea löytää tietoa CA tuesta, vaikka piirisarjojen puolesta kai pitäisikin onnistua.
Kiitos vinkeistä
Alemmilla taajuuksilla tosin tukiasemat lähettää vain kahdella antennilla, joten 4x4 antenneista ei ole suurta hyötyä. 1800Mhz ja ylöspäin on sitten 4x4 antenneja tukiasemissakin.Itse laittaisin jonkin modeemin, jossa on kaikki 4x4 antennit sisään rakennettuna. Data ja virta kulkee CAT ETH kaapelissa vaikka 50M ( tai yli). Voi viedä vaikka viereisen mäen päälle tai 6M antenniputkeen katolle. Ei kaapeli häviöitä. Kaikki taajuudet. Vaikeissa paikoissa vai laittaa spagetti siivilän taakse, jos toinen tukiasema häiritsee toisesta suunnasta (huono SINR)
Tämä on hyvä, mutta monta muutakin hyvää on:
Huawei H352-381 Brovi 5 G
Tukiasemaan vajaat 600 m ja mitattu ulkona.Tai jotain paksuja seiniä välissä, selektiivilasia, tiheä metsä, kalliota, kellari.
Tukiasemaan vajaat 600 m ja mitattu ulkona.
Laadukas, herkkä, taajuuksia tukeva puhelin ? ja suunnitellulla sijoituspaikalla ? yhteyttä vain satunnaisesti ?Puhelin tarttuu 4g:hen vain erittäin satunnaisesti.
Moni epäili esteitä. Onko se laajasti ulkona noin heikkoa, onko joku korkean kukkulan juurella, jos rakenuksia, niin onko tuo nyt alueen heikoin, vain paras. Jos peltoaukeella, niin tuskin muuttaa jos sadanmetrin säteellä pyörii, enemmän se mihin päin selkä. Tulee sitten mieleen että kohde useampien tukarien alueella, ollaan tukarin seläntakana, mihin suuntaan minimoitu "häiriöitä".Tukiasemaan vajaat 600 m ja mitattu ulkona.
Ihan pihalla eikä ympärillä eikä tukiaseman suunnassakaan varsinaisia maastoesteitä. Metsää vähän.Moni epäili esteitä. Onko se laajasti ulkona noin heikkoa, onko joku korkean kukkulan juurella, jos rakenuksia, niin onko tuo nyt alueen heikoin, vain paras. Jos peltoaukeella, niin tuskin muuttaa jos sadanmetrin säteellä pyörii, enemmän se mihin päin selkä. Tulee sitten mieleen että kohde useampien tukarien alueella, ollaan tukarin seläntakana, mihin suuntaan minimoitu "häiriöitä".
Katolla, yms ei mitattu, vaan maantasalla pyöritty ?
Jos ja kun masto näkyy, niin tulee mieleen että vahvat suunnat ihan muualle, tai sitten päätelaitteen antennit ei alkuunkaan tuolle alueelle, tai suojakuorta. Tai sitten siellä tolpassa sama juttu.Ihan pihalla eikä ympärillä eikä tukiaseman suunnassakaan varsinaisia maastoesteitä. Metsää vähän.
Nyt on jatkaja löytynyt ja toiminta ilmeisesti jatkuu.No tämäpä olikin ihan uusi uutinen että kyseinen puulaaki on vedetty konkurssiin. Luulin että se oli ihan vakavarainen yritys.
Tukiasemien vaihtotyö kestää alueittain noin kuukauden. 5G-verkon rakentaminen ja samalla 3G-verkon sammuttaminen etenee seuraavasti:
Pudasjärvi, Ranua, Rovaniemi, Simo ja Taivalkoski: viikolla 43
Kuusamo ja Posio: viikolla 44
Yhteisverkon Itä- ja Pohjois-Suomeen rakentama 5G-verkko on nyt käytännössä valmis: tässä tiedotteessa mainittujen töiden jälkeen rakennusohjelmasta on valmiina täydet 100 prosenttia.
Häh , no täälä kirjoitetun perusteella kaikki eivät yhdy DNA:n hehkutukseen:Kuinkahan paljon kuuluvuus huononee tuosta?
Ja operaatoreilta itseltäänkin tuntuu loppuneen usko 5G autuuteen, tukiasemien myynti sakkaa ja jopa Elisaa kiinnostaa kuitu.Nopeat yhteydet helpottavat asukkaiden arkea ja yritysten toimintaa. Muun muassa etätyöt ja viihdesovellusten käyttö vaativat verkolta enemmän kapasiteettia ja viiveettömyyttä. Nopean 5G-verkon myötä suoratoistopalvelut, etäkokoukset ja pelit toimivat entistäkin sujuvammin.
Häh , no täälä kirjoitetun perusteella kaikki eivät yhdy DNA:n hehkutukseen:
Ja operaatoreilta itseltäänkin tuntuu loppuneen usko 5G autuuteen, tukiasemien myynti sakkaa ja jopa Elisaa kiinnostaa kuitu.
Mut ei hätää 6G on jo ovella....
Kyllähän tässä syklissä on vielä tilaa myydä se SA 5G+:na asiakkaille, vaatien uudet päätelaitteet ja sopparit.
Häh , no täälä kirjoitetun perusteella kaikki eivät yhdy DNA:n hehkutukseen:
Ja operaatoreilta itseltäänkin tuntuu loppuneen usko 5G autuuteen, tukiasemien myynti sakkaa ja jopa Elisaa kiinnostaa kuitu.
Mut ei hätää 6G on jo ovella....
3G ja 4G todellakkin monella korvasi kiinteän yhteyden, siis kuluttaja valitsi kiinteän sijaa 3G mokkulan, 4G mokkulan.Sehän numero vain geen edessä vaihtuu kun koijataan apinaa. 3G UMTS:n piti tehdä jo myyntimiesten mukaan langalliset nettiyhteydet tarpeettomaksi, sitten 4G ja nyt 5G. Ja tarjota valokaapelin tasoinen nettiyhteys.
Tätä mielenkiinnolla odotetaan…@Ogeli Kuinkahan paljon kuuluvuus huononee tuosta?
Olisko lehdessä ollut kirjoitusta SYV kuuluvuudesta ja SYV toimari on sitten lähettänyt vastineen, oman kirjoituksen.Hitusen erikoista, että tämä julkaistaan lukijan tekstinä, eikä SYV:n virallisena kannanottona.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipide/d069d0c4-6d61-4982-b1c7-ab4afe814d54
SYV:n näkemys on, että haja-asutusalueelle on panostettu yhtä paljon, kuin tiheämmin asutuille alueille ja 3G:n alasajolla ei ole vaikutusta.
Tuokin on huono vertailukohta taajamissa on vaihtoehtoja datakäytölle, ja tietysti jos verrataan asukas per neliökilsa ja jätetään kesäasukkaat humioimatta saadaan haluttuja selityksiä.Väkimäärään ja verkon käyttöön suhteutettuna haja-asutusalueiden verkkoon on panostettu vähintään yhtä paljon kuin ruuhka-Suomeen
Väkimäärään ja verkkonkäyttöön verrattuna.Tuokin on huono vertailukohta taajamissa on vaihtoehtoja datakäytölle, ja tietysti jos verrataan asukas per neliökilsa ja jätetään kesäasukkaat humioimatta saadaan haluttuja selityksiä.
Lukeekohan Sami ketjuaSYV:n näkemys on, että haja-asutusalueelle on panostettu yhtä paljon, kuin tiheämmin asutuille alueille ja 3G:n alasajolla ei ole vaikutusta.
Hitusen erikoista, että tämä julkaistaan lukijan tekstinä, eikä SYV:n virallisena kannanottona.
Lukijalta: 3G-verkkojen alasajo ei rapauta maaseudun yhteyksiä – mobiiliverkkoja parannetaan jatkuvasti
Väkimäärään ja verkon käyttöön suhteutettuna haja-asutusalueiden verkkoon on panostettu vähintään yhtä paljon kuin ruuhka-Suomeen, kirjoittaa Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Sami Siiki.www.maaseuduntulevaisuus.fi
Mun järkeen ei mene se, että miten tuo tiedonsiirtomäärä ja kattavuus voi parantua kun samaan aikaan vedetään osasta tukiasemia töpseli irti. Nämä sammutetut tukiasemat ovat olleet niitä mitkä osaltaan on juuri sinne mäkien ja notkojen katveisiin onnistuneet pääsemään. Toinen homma on tuo, että tuntuu kun ei huomioitaisi ollenkaan muuta kun vakituinen asutus. Kyllähän nämä systeemit talvella pelaa ihan ok, kun väkimäärä on sopiva tukiasemakapasiteettiin verrattuna, mutta täälläkin kun kesällä se väkimäärä moninkertaistuu, niin siihen ei enää tukiasemissa paukut meinaa piisata. Ja mikä ihme siinä on ettei kaikkiin tukiasemiin voida laittaa noita nopeampia, Edes niihin mitkä ovat keskellä näitä maaseutukyliä.SYV:n näkemys on, että haja-asutusalueelle on panostettu yhtä paljon, kuin tiheämmin asutuille alueille ja 3G:n alasajolla ei ole vaikutusta.
Hitusen erikoista, että tämä julkaistaan lukijan tekstinä, eikä SYV:n virallisena kannanottona.
Lukijalta: 3G-verkkojen alasajo ei rapauta maaseudun yhteyksiä – mobiiliverkkoja parannetaan jatkuvasti
Väkimäärään ja verkon käyttöön suhteutettuna haja-asutusalueiden verkkoon on panostettu vähintään yhtä paljon kuin ruuhka-Suomeen, kirjoittaa Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Sami Siiki.www.maaseuduntulevaisuus.fi
Tämä sama kirjoitus on julkaistu useammissa maakuntalehdissä yhtä aikaa.SYV:n näkemys on, että haja-asutusalueelle on panostettu yhtä paljon, kuin tiheämmin asutuille alueille ja 3G:n alasajolla ei ole vaikutusta.
Hitusen erikoista, että tämä julkaistaan lukijan tekstinä, eikä SYV:n virallisena kannanottona.
Lukijalta: 3G-verkkojen alasajo ei rapauta maaseudun yhteyksiä – mobiiliverkkoja parannetaan jatkuvasti
Väkimäärään ja verkon käyttöön suhteutettuna haja-asutusalueiden verkkoon on panostettu vähintään yhtä paljon kuin ruuhka-Suomeen, kirjoittaa Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Sami Siiki.www.maaseuduntulevaisuus.fi