Olet aivan oikeassa siinä, että Suomeen pitäisi saada kovan tason tuotekehittäjiä, jotka kantavat vaativia projekteja. Mutta valitettavasti tällaiset henkilöt eivät tule Suomeen vaan he menevät muualle.
Kyllä tällaisia henkilöitä tulee huomattavasti Suomeen.
Kun olen katsellut hieman toisenlaista tuotekehitystä kuin mainitsemasi digitaalisuunnittelu, niin kyllä se konkreettinen tekeminen lepää valitettavan vahvasti länsimaisten asiantuntijoiden harteilla. Toki yksittäistapauksia kolmansista maista löytyy aina.
Suomi ei ole ainoa länsimaa. Melkoista maalitolppien siirtelyä ensin puhua "ulkomaalaisista" ja sitten rajata kaikki "länsimaiset" "ulkomaalaisten" ulkopuolelle.
Edellisen kirjoitukseni pääpointti oli, että miksi Suomi korkeakouluttaa ulkomaalaisia opiskelijoita ja suurelta osin kolmansien maiden opiskelijoita?
Koska (erityisesti tekniikan alalla) suuri osa heistä jää Suomeen töihin maksamaan suomalaisia veroja ja hyödyttämään suomalaisia yrityksiä.
Suurelle osalle heistä ei ole koulutusta vastaavaa työtä
Pätee vain humanisteihin, ei päde tekniikan alalla. Tekniikan alalla töitä heille löytyy hyvin.
, eikä suurehko osa yrityksistä ole edes halukkaita rekrytoimaan heitä muuten kuin juhlapuheissa.
Toki joku "paven ja kallen konepaja ky" ei ehkä halua rekrytoida, mutta vähän suuremmat yritykset joissa muutenkin on työkieli englanti rekryävät senkin edestä.
"suurin osa palkkaavista yrityksistä" on täysin eri asia kuin "suurin osa avoimista työpaikoista" kun yksi iso firma palkkaa muutenkin kymmeniä kertoja enemmän porukkaa kuin se paven ja kallen konepaja ky.
Vuonna 2022 Suomessa oli 26.000 ulkomaalaista korkeakouluopiskelijaa. Diplomi-insinöörin koulutus maksaa tänä päivänä luultavasti yli 50.000 euroa (maksoi 44.000 euroa vuonna 2010). Jos tällä summalla lasketaan, niin sisällä olevien ulkomaalaisten koulutus maksaa 26.000 * 50.000 = 1,3 miljardia euroa. Tähän päälle maksetaan stipendeillä kolmansista maista tulevien asuminen ja eläminen Suomessa.
Nyt menee laskelmat pieleen ja lasketaan muutenkin ihan vääriä asioita.
Ensinnäkin, tuo 50000 on koulutus tyhjästä (ylioppilaasta) DI:ksi.
Hyvin monet ulkomaalaisista opiskelevat synnyinmaassaan kandiksi ja tulevat sitten Suomeen maisterivaiheessa.
Ja se maisterivaihe maksaa todennäköisesti alle 20000.
Ja tuo 1.3 miljardia vuotta on monen vuoden aikana, ei yhden vuoden aikana. Toki saadaan isoja lukuja kun samaan summaan ynnätään monen vuoden kustannukset, mutta se ei ole järkevä asia laskea.
Tämä "lasketaan sisässäolevien kokonaishinta" on vaan typerä tapa laskea.
Fiksua on laskea se, kuinka kauan sen DIn pitää maksaa veronsa Suomeen, että pääsee plussalle.
Mikäli henkilö tulee suomeen kandivaiheessa ja hänet koulutetaan maisteriksi 20000 eurolla, 60000 euron vuosituloilla hän jo vuoden suomessa työllistymällä makselee suurin piirtein yhtä paljon veroja+veroluonteisia maksuja kuin mitä hänen koulutuksensa maksoi.
Toki hänestä koituu jonkin verran kustannuksia mutta jos hänen terveyspalvelunsa yms. kustannukset Suomelle on vaikka noin puolet hänen veroistaan, hän tulee jo kahdessa vuodessa kannattavaksi Suomen yhteiskunnalle.
Mikäli taas hänet koulutetaan tyhjästä DI:ksi 50000 eurolla, silloin hän on viidessä vuodessa näillä oletuksilla plussalla.
Ja keskimäärin ne kandi=>DI-koulutettavat jäävät Suomeen töihin paljon pidemmäksi aikaa kuin kahdeksi vuodeksi, ja keskimäärin ne ylioppilas=>DI-koulutettavat jäävät myös töihin pidemmäksi aikaa kuin viideksi vuodeksi.
Suuria rahasummia, joista ei voi säästää, vaikka valtio on faktisesti menossa konkurssiin.
Tekniikan alan osalta hyviä investointeja, jotka tuottavat monin verroin hintansa takaisin.