Käsityksesi sotien kuvasta ei ole ihan kohdallaan.
Ensinnäkin on vähän liioittelua, että olisimme pystyneet pitämään ilmatilan hallussamme. Pystyimme estämään vihollista saamasta ilmaherruutta, mutta viholliselle jäi kyllä ihan riittävästi tilaa toimia. Ilmahyökkäyksistä selvittiin enimmäkseen muilla tavoilla kuin torjumalla ne.
Kyllä me pystyimme (toki ilmaanhan mahtuu koneita). Kun tänne tuli eka kerralla 10-pommaria yksikään ei palannut
Ilmavoimamme pudottivat n. 1600konetta ja ilmatorjunta n.1200. Se syö lentäjien moraalia kun lennoilta palaa vain
puolet koneista.
Toiseksi on melkoista liioittelua, että meillä olisi ollut parhaat koneet. Suurelta osin jouduttiin turvautumaan toisen luokan koneisiin. Nekään eivät suinkaan mistä tahansa pystyneet operoimaan, vaan vaativat valmistellut kentät ja etenkin talvella aurauksen. Niitä kenttiä vastaan oli mahdollista hyökätä ja myös hyökättiin.
Meillä talvisodassa (USA:lta) n. 42 "Breswer" koneita (ketteriä ja tehokkaita), joilla pudotettiin 500 Neuvostovalmisteista konetta, sekä saksalta saatiin muistaakseni yli 200 "Mersua" jotka olivat tuolloin hyvin tehokkaita suhteessa Neuvostoliiton painaviin hyvin suojattuihin koneisiin.
Kolmanneksi sait tuon kuulostamaan siltä, että 200 konetta olisi ollut jotenkin paljon. Ei se tuohon aikaan ollut. Vertailun vuoksi Neuvostoliitto valmisti pelkästään I-16-hävittäjiä sen kymmenisen tuhatta ja sai Airacobria viitisen tuhatta. Suurvallalle lentokoneista puhuttaessa perusyksikkö olivat tuolloin tuhannet, eivät sadat. Suomen ilmavoimat ovat nyt suhteellisesti paljon vahvemmat kuin sotien aikaan. Tuhansilla koneilla kukaan ei ole tänne enää tulossa.
Onhan se paljon, jos verrataan 64 koneeseen, toki Neuvostoliiton kaulustoon verrattaessa silloinkin vähän, mutta Neuvostoliiton piti taistella myös Saksaa vastaan. Kuten yllä luvuista huomaat niitä riitti tännekin.
Palataan tähän aikaan ja teoritisoidaan, että joku suurvalta päättäisi hyökätä. Ei heidänkään sodanjohto ajattelukyvyttämiä ole, koneita varmasti varattaisiin tarvittava määrä. Isossa maassa on paljon mahdollisia paikkoja missä koneiden osia tehdä. Uusia konetyyppejä suurvallat suunnittelevat ja rakentavat jatkuvasti.
Niin, ei edellisistä sodistakaan selvitty sen takia etteikö Neuvostoliitto olisi voinut sotia ennen pitkää voittaa. Niistä selvittiin sen takia, että sodista tehtiin hyökkääjälle liian kalliita.
Siitä selvittiin sen takia, että Neuvostoliitto koki Saksan suureksi uhaksi ja halusi siirtää joukojaan sinne. Miettien kenties
hoitavansa Suomen myöhemmin. Jostain luin, että tarkoitus näin olikin, mutta keskusteltuaan Englannin pääministerin kanssa päätti luopua siitä. Sen jälkeen Paasikivi ja Kekkonen osasivat hoitaa suhteita sen verran hyvin, että Neuvostoliiton johto koki itsenäisen Suomen olevan heille hyvä naapuri.
1,5 mitä? En tiedä onko Venäjä saanut jo teknologisen eron kurottua kiinni, mutta ei siitä ole kuin kymmenisen vuotta kun heidän tiedustelusatelliittinsa käyttivät vielä filmiä. Toiseksi satelliiteilla on joka tapauksessa rajansa, ts. eivät ne suinkaan kuvaa koko maata joka kerran yli kulkiessaan vaan tietyn alueen. Kyllä se jättää aika paljon mahdollisuuksia kaluston suojaamiseen. Mikään maa ei ole tähän mennessä demonstroinut tuon tason tiedustelukykyä, joten tuskin sellaista Venäjälläkään on.
1,5 tunnin välein satelliitti yllämme "luettu merivoimien selvityksestä" linkkiä en viitsi enää etsiä. Toi on vaan yksi monista keinoista millä tietoja kerätään.
Suhteessa koneiden lukumäärään potentiaalisia tukikohtia on varsin paljon, ts. kymmeniä.
Noi vaatii sen verran pitkän ja tasaisen kiitorajan, että kesällä niitä paikkoja ei kymmeniä enempää olle? Luulen että sata --200 tekee jo tiukkaa?
Viime sodassa niitä mahdollisia oli tuhansia ja kyky tiedustella oli "lastenkengissä" Vs tämän päivä.