Tällä hetkellä ympäri maailmaa käytössä olevat Nato-yhteensopivat hävittäjät tulevat olemaan jossain määrin käytössä vielä pitkän aikaa, aivan kuten yllä mainittu F-16 jonka elinkaarta pidennettiin pitkään toisin kuin meidän ilmavoimat alunperin arvioivat etsiessään DK/MG-korvaajaa. Esimerkkinä vaikkapa hiljattain esitelty F-15X, vanhalle alustalle tehdään vaan uudistettu versio, ja sen lisäksi A-10 joka on palvellut lähes alkuperäisessä kuosissaan pienehköillä päivityksillä useamman vuosikymmenen ajan eikä sille vieläkään ole korvaajaa.
Euroopassa on menossa pari 6. sukupolven hävittäjäprojektia, Tempestin aiottu käyttöönotto 2035 ja Saksan/Ranskan yhteisprojektin aiottu käyttöönotto ehkä joskus 2040. Epäilen. Lasketaan tuohon varmuudeksi 10 vuotta lisää, voi olla että ei riitä sekään. Tänä aikana nyt käytössä olevat koneet vanhenevat joten palataan taas jossain määrin niihin vanhojen raamien ympärille rakennettuihin uusiin versioihin. Ne maat jotka nyt ovat jo valinneet F-35:n ovat tässä suhteessa hyvässä asemassa, riippuen tietysti siitä minkälainen 35:n todellinen suorituskyky on.
Entä mitä tämä tarkoittaa pienen Suomen kannalta? Jaa-a, ainoastaan ilmavoimilla on tästä kohtuullisen hyvä käsitys. F-35 olisi sellainen perusvarma ja hyvä valinta tulavaisuuden kannalta, mutta riittääkö sen suorituskyky meidän ilmavoimille? Onko se liian kallis operoida? Kykeeneekö... Saadaanko... Miten... Missä...? Kysymyksiä on liian paljon auki johon meistä kellään ei ole vastauksia, HX-hankeen vetäjät tietää mutta eivät voi paljastaa mitään. Oma näkemys on se, että meille riittäisi vielä pitkäksi aikaa "vähän alle" 5. sukupolven hävittäjä, häivehävittäjää meillä tuskin tarvitaan kun tarkoitus on käytönnössä ainoastaan pitää oma ilmatila puhtaana. Tosin ilmavoimilla voi olla tästä toisenlainen mielipide.