Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Koska markkinoijien käärmeöljysynteettiset benchmarketing luvut eivät heijasta realistista kotikäyttöä.Näyttää testien mukaan olevan SATA3- ja PCIe -SSD-asemien nopeusero käytännössä olevan melko olematon. Mutta mikä selittää sen, että paperilla niin paljon nopeamman PCIe-aseman nopeus käytännön suorituskyvyssä "katoaa" johonkin?
Ei NVME-asemassa ole järkeä sen nopeuden puolesta ainakaan vielä, jos lähinnä pelaa koneellaan tai ei tee juuri sellaista tiedonsiirtoa mitä @E.T kuvaili. Onneksemme kuitenkin niiden hinnat ovat yllättävästi alkaneet putoamaan, jolloin saamme tuon teoreettisen lisänopeuden vain pari kymppiä kalliimmalla. Kasatessasi täysin uutta konetta mihin menee jo muutenkin rutosti rahaa, on parempi ostaa se perinteinen SSD ja säästää ne parikin kymppiä, vaikkapa sitten sijoittamalla ne näytönohjaimeen, mutta hänen joka nyt ostaa uuden teratavun levyn, en näe syytä ostaa perinteistä asemaa. Tietysti voi olla että haluaa säästää M.2-väylän jotain muuta varten, mutta yleisesti ottaen näin. On hyvä myös muistaa että tulevat konsolit sisältävät jonkin moista huippunopeaa tallennustilaa, mikä saattaa näkyä sitten PC-käännöksissä NVME-aseman kanssa. Uskon silti että tässäkin tapauksessa perinteinen SSD riittää enemmän kuin hyvin.
Jos et vielä ole ajan tasalla niin käy nyt vertailemassa halvimpia 2,5" asemia ja NVME M.2-asemia, hintaero on varsin pieni.
Aina löytyy tosin se poikkeuskin kuten nyt tämä asema.
2,5" lituskojen puolesta voi tietysti sanoa että saa MLC:tä, kun taas 120 € ja rapiat NVME-asemat ovat kaikki TLC:tä. Siltikään esimerkiksi Samsung tämän MLC pohjaisen asemansa kohdalla ei lupaa edes puolta kestävyyttä siitä mitä Transcend lupaa 220S:lle (360 < 800 TBW). Osaako joku selittää miksi näin? Vedättääkö Transcend?
Se on Samsung joka pyrkii vedättämään brändillä ja vähän kaikessa.Siltikään esimerkiksi Samsung tämän MLC pohjaisen asemansa kohdalla ei lupaa edes puolta kestävyyttä siitä mitä Transcend lupaa 220S:lle (360 < 800 TBW). Osaako joku selittää miksi näin? Vedättääkö Transcend?
Jos ei ihan budjettikonetta olla kasaamassa, niin sanoisin NVMe levyn olevan järkevä valinta ainakin silloin kun ei tule isoa hintalisää.Onko M2 SSD levyn nopeudesta mitään käytännön hyötyä verrattuna perinteiseen SSD levyyn?
Niin kuuminakin noi M2 levyt käyvät.
Ainakin se kannattaa tarkistaa ettei levyn firmware ole jokin vanha.
Ainakin se kannattaa tarkistaa ettei levyn firmware ole jokin vanha.
SSD Manager
Samoin emolevyn/piirisarjan ajurienkin tuoreus olisi hyvä tarkistaa.
Nekin voivat vaikuttaa huomattavasti.
Ei tuo todellakaan huonosti pärjää.
Minkä kokoinen tuo A2000 on? Jos se on 250-gigainen, kuten C-aseman koosta voisi päätellä, niin pienissä SSD-asemissa juuri kirjoitusnopeus on heikompi verrattuna suurikapasiteettisempiin malleihin. Kingston itse lupaa kyllä 1100 MB/s kirjoitusnopeutta 250 gigan mallille, mutta ehkä se toteutuu tyhjällä asemalla. 500-gigainen pääsee 2000 MB/s kirjoitusnopeuteen.
250 giganenhan se on. Mistähän tuokin johtuu sitten?Minkä kokoinen tuo A2000 on? Jos se on 250-gigainen, kuten C-aseman koosta voisi päätellä, niin pienissä SSD-asemissa juuri kirjoitusnopeus on heikompi verrattuna suurikapasiteettisempiin malleihin. Kingston itse lupaa kyllä 1100 MB/s kirjoitusnopeutta 250 gigan mallille, mutta ehkä se toteutuu tyhjällä asemalla. 500-gigainen pääsee 2000 MB/s kirjoitusnopeuteen.
250 giganenhan se on. Mistähän tuokin johtuu sitten?
Itsellä sama koppa ja emolevyn takana 960 Evo. Lämpöisenähän se siellä käytössä käy minullakin. Sellainen 80 C on aika perus pelatessa. En itse huolestuisi 70 C lämmöistä. Voit muutaman asteen saada viilattua pois ostamalla lämpötyynyä, jolla yhdistät kotelon ja m.2 levyn. Itse tein näin ja sain lämpöjä laskettua muutaman asteen. Hyöty on tietysti suurin, kun näytönohjain ja prosessori eivät ole kerenneet lämmittää koteloa.Lienee lähes selvää, että hyvin ahtaaseen ja lähes täysin seisovan ilman rakoon tungettu 500gb m.2 MX500 käy lämpöisenä? Idlessä 45-55c ja tyypillisessä arkirasituksessa piikkaa 70c huonommalle puolelle. Keskiarvolla lämpötila näyttää pysyvän alta 70 asteen.
Kyseessä siis Dan Cases A4 itx-koppaan ja emolevyn takana sijaitsevaan m.2 slottiin sijoitettu levy. Liekö toista m.2 joka satavarmana ei kävisi noin lämpöisenä vai onko vain hyväksyttävä se tosiasia, että tämä kotelo aiheuttaa suuria haasteita levyn ilmanvaihdolle?
Uudempi malli. Tosin jos gigatolkulla kirjoittaa putkeen, niin 970 Pro kirii ohi, koska sen kirjoitusnopeus on suurempi sitten kun kirjoituscache tulee täyteen.Samsung 970 PRO SSD 512 Gt M.2 -SSD-kovalevy 165,90
Samsung 970 EVO Plus SSD 500 Gt M.2 -SSD-kovalevy 129,90
Miksi Evossa kirjoitusnopeus on huomattavasti parempi?
Tosin jollain käyttislevyllä aika harvoin tulee käyttöä tuolle siirron maksiminopeudelle, ja niissä muissa käyttöskenaarioissa Evo Plus on yhtä nopea tai nopeampi. Tosin valitsee minkä tahansa, niin normaalissa työpöytäkäytössä tuskin huomaa eroa.Pro:ssa on myös tuplasti tbw:tä eli plus 300tbw ja pro 600tbw.Itse ostaisin plussan,tosin katselisin ensin että missä hinnoissa 1T pcie4 x4 levyt liikkuu,noi vetää jo n5000 Mt/s luku/kirjoitus pcie4 väylällä.
Koska markkinointi kehittyy ja Samsung mainostaa SLC-puskuriin kirjoitusnopeutta.Samsung 970 PRO SSD 512 Gt M.2 -SSD-kovalevy 165,90
Samsung 970 EVO Plus SSD 500 Gt M.2 -SSD-kovalevy 129,90
Miksi Evossa kirjoitusnopeus on huomattavasti parempi?
Ainoa missä kotikäyttäjä voisi selvästi huomata NVMe-levyjen nopeuseroa on keinotekoinen datan jatkuva edestakaisin kopiointi levyn täyttämiseksi.Tosin valitsee minkä tahansa, niin normaalissa työpöytäkäytössä tuskin huomaa eroa.
Itsellä sama koppa ja emolevyn takana 960 Evo. Lämpöisenähän se siellä käytössä käy minullakin. Sellainen 80 C on aika perus pelatessa. En itse huolestuisi 70 C lämmöistä. Voit muutaman asteen saada viilattua pois ostamalla lämpötyynyä, jolla yhdistät kotelon ja m.2 levyn. Itse tein näin ja sain lämpöjä laskettua muutaman asteen. Hyöty on tietysti suurin, kun näytönohjain ja prosessori eivät ole kerenneet lämmittää koteloa.
Koska markkinointi kehittyy ja Samsung mainostaa SLC-puskuriin kirjoitusnopeutta.
Puskurin loputtua speksi on 900MB/s
Samsung 970 EVO Plus SSD Review: More Layers Brings More Performance
Ja kumpikinhan ovat Samsung-ylihintaisia puoliteraisiksi.
Evon hintaluokkaan saadaan teraista 600TBW Kingston A2000:tta ja Pron hintaluokkaan 1700TBW Corsair MP510:ä. (tai 1650TBW PNY CS3030)
Ainoa missä kotikäyttäjä voisi selvästi huomata NVMe-levyjen nopeuseroa on keinotekoinen datan jatkuva edestakaisin kopiointi levyn täyttämiseksi.
Käytännön latausajoissa edes SATA levy ei olisi paljoa pullonkaula, koska mainostetut benchmarketing nopeudet eivät heijasta normaalien ohjelmien levyn käyttöä.
Itsellänikin vähän samanlaisia suunnitelmia,tosin halvemmissa emoissa ei ole kuin yksi m.2 paikka ja pcie 4x paikkojakaan ei taida olla kuin kalliimmissa nykyään ja nekin on b450 sarjoissa pcie2 paikkoja.Meikäläinen hävitti viimeisenkin 2,5" SATA SSD:n kopasta ja nyt mennään 2 x NVMe 970 EVO setupilla ja ei voi kuin suositella. Maksoi maltaita, mutta nopeutta piisaa kaikissa tilanteissa ja eikös se ole tärkeintä, kun on itse tyytyväinen.
Koppakin näyttää nätimmältä, kun ei ole SATA/virtakaapeleita näkösällä.
Koppakin näyttää nätimmältä, kun ei ole SATA/virtakqaapeleita näkösällä.
Minä taasen en ymmärrä, että miksi ihmisiä risoo se, että kotelon piilossa olevan takakyljen ja emolevy-tason välissä menee johtoja?
Minulla on kahden M.2 nvme-tikun lisäksi 2xSATA SSD ja 2xHDD asemat. Kun kyyristyn pöydän alle ja avaan sivupellin, niin näistä SATA-asemien olemassaolosta kertoo juuri emon kyljessä olevien liittimien kohdalla esiin tulevat SATA-johdot.
Niihin tiukkaan pakattuihin pienen kotelon koneisiinhan ne ovatkin hyviä ja paljon parempia kuin siihen emolevylle kiinni juotettu (liian pienikapasiteettinen) asema.Mutta tykkään silti siitä että M.2-levyt vievät tilavuutta kotelon sisältä vähemmän kuin muut levyt, joten ne soveltuu pienikokoisiin tietokoneisiin, esimerkkinä vaikkapa joku Intelin NUC.
Niihin tiukkaan pakattuihin pienen kotelon koneisiinhan ne ovatkin hyviä ja paljon parempia kuin siihen emolevylle kiinni juotettu (liian pienikapasiteettinen) asema.
Mutta sitten jos yritetään korvata tehokoneen laajennettavuus niillä, niin emolevyltä alkaa nopeasti käydä vapaa tila vähiin.
Ellei sitten M.2 slotteja käännettäisi piirilevyltä pystyyn kuten tavalliset korttipaikat.
Eipä sitä oikeastaan normaalin kotikäyttäjän käytössä NVMe:stä kostu muuten kuin isoja datamääriä edestakaisin saman levyn sisällä kopioidessa.Tartteeko nuo M.2 levyt edes välttämättä olla NVME-levyjä vaikka herran vuotta 2019 eletäänkin? Kyllä mulle kelpaisi SATA-levykin tohon paikkaan kun ei tarvitsisi johtoja vedellä.
Ok, eli kyse on siis neuroosista? Omassa kotelossa virtalähde on omassa piilotetussa osiossa ja nuo neljä SATA-levyä vaativat yhteensä 5 johtoa: Yhdestä tulee virta ja neljä data-johtoa tietyssä järjestyksessä kiinni emolevyyn. Toki NUC-koneissa ei ole paikkaa 2.5" levyille.Se johtosekasotku on silti mielessä vaikka se on siellä poissa silmistä vaikka kyllä huolellisella johtojen asettelulla kopan saa siistin näköiseksi. Mutta tykkään silti siitä että M.2-levyt vievät tilavuutta kotelon sisältä vähemmän kuin muut levyt, joten ne soveltuu pienikokoisiin tietokoneisiin, esimerkkinä vaikkapa joku Intelin NUC.
Eihän sen harvinaisen gigabitin nettiyhteydenkään latausnopeus riittäisi syömään kuin viidenneksen SATA:n kaistanleveydestä.Mites muuten moniajo? Eikös tuollaisessa tilanteessa nvme:n pitäisi olla selvästi nopeampi kuin hitaampi SSD? Esimerkiksi tilanne jossa lataa netistä peliä samalle levylle mistä pelaileepi toista.
Ajattelin kun itsellä kummatkin emon M.2 paikat käytössä, niin toimiikos nuo PCI-E M.2 adapterikortit ihan samalla tavalla, kuin kovo olisi emon M.2 paikassa kiinni?
Mietin tässä vaan missä muodossa lisätilaa ostaisin.
Nopeimmat pcie x4 m.2 paikkoihin ja hitain/vanhin ulkoiseen pcie paikkaan?.Se mihin pistät sen adapterin kannattaa olla pcie 4x paikka,tosin noi muistaakseni toimii myös pcie2 x1 paikassakin.Osta isoin mahdollinen m.2 ssd levy ja otat pienimmän levyn pois?.Ajattelin kun itsellä kummatkin emon M.2 paikat käytössä, niin toimiikos nuo PCI-E M.2 adapterikortit ihan samalla tavalla, kuin kovo olisi emon M.2 paikassa kiinni?
Mietin tässä vaan missä muodossa lisätilaa ostaisin.
Käytännön eroja tuskin missään käytössä näkisi, niin GB-hinta voisi olla paras konsultti.Pitäisi vaihtaa HP ZBook G3:een (mallinumero V2D21AW#AK8) isompi SSD. Olisiko linkata passelia (min. 500 GB) SSD:tä? Suomen Verkkokaupat, Saksan amazon jne..
Alla olevat tiedot löysin SSD:stä:
Kapasiteetti
256 GB
Väylä
PCI Express
Tallennuslaitteet 256 GB SSD HP Z Turbo Drive G2
Pitäisi vaihtaa HP ZBook G3:een (mallinumero V2D21AW#AK8) isompi SSD. Olisiko linkata passelia (min. 500 GB) SSD:tä? Suomen Verkkokaupat, Saksan amazon jne..
Alla olevat tiedot löysin SSD:stä:
Kapasiteetti
256 GB
Väylä
PCI Express
Tallennuslaitteet 256 GB SSD HP Z Turbo Drive G2
Tuossa kannettavassa on ilmeisesti käytössä Samsungin SM951, joka kyllä 256GB mallia isommissa kapasiteeteissa on ollut ainakin aiemmin kaksipuoleinen.Eli kyseessä ilmeisesti M2 paikkaan tuleva PCIE ssd, kannattaa selvittää millainen kortti siihen käy. Kannettavissa monesti rajoitteena, että pitää olla yksipuoleinen M2 kortti, eli piirilevyn toinen puoli on tyhjä.
Tuossa kannettavassa on ilmeisesti käytössä Samsungin SM951, joka kyllä 256GB mallia isommissa kapasiteeteissa on ollut ainakin aiemmin kaksipuoleinen.
Ja tuossa kannettavassa näyttäisi kyllä tilaa olevan:
HP ZBook 15 G3 Workstation Review
Noi on sitten hitaita verrattuna muihin nvme asemiin.Käytännön eroja tuskin missään käytössä näkisi, niin GB-hinta voisi olla paras konsultti.
Ja Kingstonin tuore A2000 antaisi teran ihan kohtuuhintaan.
Kingston Technology A2000, hinta 129€
Siihen pitäisi käsittä
Noi on sitten hitaita verrattuna muihin nvme asemiin.