SSD-levyjen yleistriidi

Viestiketju alueella 'Tallennus' , aloittaja c64rmx, 16.10.2016.

 1. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Kokeilitko linkkaamaani Kingstonin ohjetta Hdderase 3.3:lle? Itse olen juuri tuolla samalla ohjelmalla edellisessä emossani ajanut Secure Erasen lukemattomia kertoa Intelin 320 sarjan ssd:lle. Ohjeesta poiketen itselläni se oli usein ekalla bootilla lukittuna ja tuo ohjelma sen avasi ja piti käynnistää kone välissä uudelleen ja sitten aloittaa alusta, jolloin meni sitten läpi OK. Tosiaan omalla vastuulla mutta itselläni ainakin toimi hienosti. Niin ja se muistui mieleen tuosta ohjelmasta, että sehän ei tue edes AHCI:ta, joten piti aina ensin muuttaa biosista IDE-moodiin toimenpiteen ajaksi, niin ja sitä ajetaan boottitikun/levyn kautta, ei käynnissä olevan käyttiksen alta.

  Ymmärtääkseni Secure Erase ei kaikesta huolimatta kirjoita koko levyä vaikka se sen tyhjääkin, eli kirjoitusta ei tule levyn koko kapasiteetin verran. Muutoinhan se olisi aivan sama kirjoittaa levy vain täyteen nollia tai vastaavaa, mutta tuo toki veisi kauemmin aikaa kuin Secure Erase. Tuo on helppo todentaa itsekin, kun katsoo vaikka Crystaldiskinfolla levyn kirjoitusmäärän ennen ja jälkeen Secure Erasea.

  Ei kai kukaan tervejärkinen (toivottavasti) mene tekemään käynnissä olevasta Windowsista imagea, jos ei ole pakko... :) Itse käytän tuosta ohjelmasta boottaavaa versiota, jonka voi tehdä sen Windows kikkareen kautta (jonka jälkeen tietysti koko ohjelma helvettiin koneelta).

  Kyllä siinä näkyy palautuksen yhteydessä, että Trimin se ainakin ajaa osioille ja sehän ei kopioi kuin varsinaisen datan, joten ymmärtääkseni data tulee lisäksi aina käytännössä defragmentoitua imagea palautettaessa. Eri juttu, jos noilla softilla otetaan jotain forensic tyylistä sektorilta sektorille kopiota, jolloin poistettu datakin tulee palautetulle levylle mukaan.

  Niinhän se on. Tosiaan kertauksena vielä kerran miksi olen Secure Erase/Sanitizea haluamassa tehdä tulevalle NVMe levylle on se, että haluan välillä varmistaa/palauttaa levyn suorituskyvyn uuden tasolle ja tuohan on lähes ainoa nopea keino tyhjätä levy täysin, jos sinne on roskia jossain vaiheessa päässyt jäämään. Trim:in tuo pitäisi tietysti hoitaa mutta eipä se käytännössä pomminvarma ole ja viimeistää imagea palautettaessa voi tulla tilanne, että levy ei ole pohjalta puhdas, jos se onkin tyhjennetty jollain muulla tavalla kuin suoraan vain Macriumilla palautettaessa tehtynä poistamatta mitään käsin alta.

  Hitto ettei kaikilla valmistajilla ole tuotteillensa Secure Erase/Sanitize boottilevyä tarjolla lainkaan. Täytynee perehtyä tuon linkkaamasi Linux kikkulan sielunelämään tai kokeilla raakasti toisen valmistajan softaa josko ei olisi laitettu mitään tunnistusvaihetta, että minkämerkkiselle levylle sitä ollaan tekemässä.
  Nykyisessä emossa sata ssd:lle on todella helppoa, kun tuon voi tehdä suoraan UEFIssa, säästyy aikaa ja vaivaa. Ei muuta kuin imagesoftan boottitikku usbiin kiinni, virrat päälle, ensiksi UEFIin ajamaan Secure Erase ja sieltä suoraan boottitikulle ja imagen palautus.
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2018
 2. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Joka on nykyään Windows PE pohjainen.
   
 3. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Älä saivartele. :) Tarkoitin kommentillani tietysti sitä, että sitä käynnissä olevaa Windowsia oltaisiin lennosta kopioimassa, jonka kyllä pitäisi käydä siitä lauseesta ilmi ihan selvästi.
   
 4. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  [​IMG]

  Win PE versiokaan ei poista fragmentointia, tietääkseni kaikki nykyiset Windowsseissa toimivat ohjelmat käyttävät aina sitä shadow copya ellei ota sector to sector kopiota joka ei tuon kannalta ole yhtään parempi.

  DOS-pohjainen Ghost otti aikoinaan imaget tiedostotasolla, mutta se tuskin toimii ennä GPT/NVMe kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2018
 5. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Minun käsityksen mukaan Macrium Reflect nimenomaan toimisi samaan tapaan kuin Ghost (jota ennen tuota käytin paljon mutta kun se ei enää kunnolla UEFIn ja GPT:n temppuja osaa niin jäi sivuun). Mutta samapa sille koska edelleen se roska mihin viittaan ei ole edes deframenttiin mitenkään liittyvää, joten sinänsä puhutaan ihan eri asiasta taas.

  En jaksa muistaa mistä tuon Win PE ei käytä VSS:ään aikoinaan tarkistin mutta tuossa ainakin joku jossa käyttäjät niiden foorumilla asiasta mainitsee. Windows RESTORE POINTS... are they imaged?
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2018
 6. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Testasin tuon juuri VirtualBoxissa uusimmalla Macrium Reflectin Win 10 x64 PE recovery medialla, Win 7 Enterprisen (kun oli vain tuo Windows-asennus VirtualBoxissa valmiina) image toiselle levylle ja palautus.
   
 7. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Ettei vain virtuaalikoneessa ajaminen sekottaisi jotenkin soppaa... Joka tapauksessa ei se defrag nyt ole se syy miksi tuota ohjelmaa en jatkossakaan käyttäisi nimenomaan ja ainoastaan Win PE:n kautta välttäen vss:ää ja lennossa olevan käyttiksen monistamista, eikä varsinkaan se asia mitä tässä olen edes udellut.

  Leikitäänpä vielä ajatuksella, että tuo linuxin nvme-cli on maailman ainoa yleistyökalu millä voidaan nvme levyille mitään Secure Erasen kaltaista ajaa (ellei kyseinen kikkulan valmistaja sellaista tarjoa erikseen), niin olisiko se esim. Intelin NVMe:lle sitten raakasti nvme-clin sanitize komento välttämättömine parametreineen osoittaen kohdelevyyn ilman mitään sen kummempia muita virityksiä ja sadetansseja?
   
 8. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  4 774
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sadetanssit on aina välttämättömiä tietotekniikan yhteydessä ;-)

  Tottapuhuen en vitseile ... ne on :)
   
 9. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Niinhän ne on, kyllä minä sen tiedän liiankin hyvin. :lol:
   
 10. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  315
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On. Ensin tarkastaisin kuitenkin nimiavaruuden parametreistä, että nopein tietoformaatti on käytössä, ja jos ei ole, alustaisin käyttämään sitä. Omaa kokemusta nvme-cli:stä on Intelin 750:n ja 600p:n käytöstä, sekä Samsungin Pro 960:stä
   
 11. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Niinpä tietenkin. Menikö kuitenkin kerralla läpi vai pitikö välissä nukuttaa se?
   
 12. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  315
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miksi pitäisi välissä nukuttaa? Ei NVMe-levyissä ole Security Freeze Lock:ia, se kuuluu ATA-standardiin.
   
 13. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  No jos se vaikka sattuisi olemaan väsynyt. :vihellys: Oikeasti hyvä kuulla, että tuokin rituaali jää pois välistä.
   
 14. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Vaikka eipä tuokaan taida mennä aina niin kuin Strömsössä, kun näkyy kommentteja, että sampan nvme:tä on pitänyt laittaa tutimaan kesken toimenpiteen samalla tavalla kuin sata ssd:tä (vaikka "turvalukko" ei pitäisikään olla nvme:ssä, väitetysti)… NVME Admin command error: INVALID_OPCODE(2001) · Issue #84 · linux-nvme/nvme-cli

  Tutkailin asiaa kuitenkin alustavasti, ja olen antanut itseni ymmärtää ohjeista, että tällä loitsuyhdistelmällä saattaisi onnistua esim. Intel 760p:ssä nvme-cli:n kanssa.
  1. # nvme list tarkistetaan löytyykö nvme laitteita
  2. Oletetaan, että löytyy vain nvme0n1 jossa on käyttö xGB / xGB (x=sama). Samalla komennolla näkyy myös formaatti, oletettavasti 512.
  3. # nvme id-ctrl -H /dev/nvme0 katsotaan tukeeko formatointia
  4. Jos tulos 0x1, pitäisi tukea NVM formatointia
  5. # nvme format /dev/nvme0 --ses=1 tuolla pitäisi formatoida ainakin jotain. Tarvinneeko määritellä erikseen enää mitään muuta kuten 512, olettaisin ettei tarvi. Vai riittäisikö pelkästään # nvme format /dev/nvme0, että menisi täysin oletusasetuksilla läpi (miksi alkaa kikkailla namespace yms. määritysten kanssa, jos haluaa tehdä raa'asti koko levylle tyhjennyksen levyn oletuksilla)?
  6. Savun hälvettyä homma meni läpi, jos tuo kuittaa success. Jos tuleekin jotain erroria niin sitten tutimaan välillä, mutta tehdäänkö se raakasti käyttämällä virrat poikki (siten tein aikoinaan hdderase.exe kanssa ja sillä onnistui). Tuossa kai saattaa pieni vaara voisi olla, että levyn saisi lukkoon ehkä pahemminkin?
  7. Jos homma meni kuitenkin virheittä läpi, niin tälläkö voi tarkistaa # hexdump /dev/nvme0n1? Tokihan sen näkee muutenkin, että levy on sileänä.

  Jos tuossa on jotain muuta mitä kannattaa huomioida, niin kiitollisena vinkeistä olisin.
  Ajatko itse kaikille kolmelle mainitsemallesi levylle samalla komennolla vai tarvitaanko jokaisen kohdalla jotain eritystä vielä?
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2018
 15. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  315
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mainitsemassasi keississä syy on Lenovon firmiksessä, siellä ohjelmallisesti estetään firmiskomentojen(NVM Format, Sanitize ym. ) suoritus NVMe-laitteille. tuossa sopiva softa:https://pcsupport.lenovo.com/fi/fi/downloads/ds019026

  Tarkista vielä mitä id-ns sanoo:

  # nvme id-ns -H /dev/nvme0n1

  Tuolta pitäisi löytyä tieto, onko formatointi nimiavaruuskohtainen, eli jos kortilla on useampia nimiavaruuksia, ne pitää formatoida yksi kerrallaan. Katso samalla myös, mikä on tehokkain tallennusmuoto(512 vaiko 4096 tavua/lohko).
   
 16. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Sepä se, mutta yllätyksiä saattaa tulla eteen muillakin systeemeillä, tuostakin oli kuitenkin käsittääkseni nukuttamisella myös ohi päässyt ja homman saanut tehtyä nvme-cli:llä.

  Mutta onko tuo vaihe välttämättä millään tavalla tarpeellinen, jos ajaa vain # nvme format /dev/nvme0, joka tekee toimenpiteen koko laitteen laajuudessa, vai enkö nyt hoksaa jotain olennaista miksi namespacesta pitäisi sen kummemmin välittää, jos niitä ylipäätään vain yksi sieltä löytyy (ja vaikka olisi useampikin, jos kerran tehdään koko toimenpide koko laitteen laajuudessa)?

  Samoin onko tallennusmuodosta tarvetta sen kummemmin kantaa huolta, jos ajaa komennon koko laitteelle koska eikö se silloin tee sen tuonkin samaan muotoon kuin se oli aiemmin, vai voiko tuokin jostain syystä muuttua, jos sitä ei erikseen lähde määrittelemään? Ja eikö tallennusmuotokin ole aika lailla sama kaikissa laitteissa muutenkin nykyisin? Oletko joutunut omissa laitteissasi sitä muuttamaan ja mitä komentoa siihen tässä yhteydessä käytit?

  Vielä jatkona tähän, niin eikö todellakaan ole MS-maailmaan vastaavaa edes komentorivityökalua olemassa? Ei sillä etteikö se varmaan tuolla mainitulla toimi, mutta henkilökohtaisesti ei ole tullut linukan kanssa juurikaan hommailtua, niin en siihen nyt välttämättä haluaisi sekaantua.
   
 17. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  315
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Riippuen ohjaimen kyvyistä Format NVM vaikuttaa joko koko laitteeseen, tai pelkästään nimiavaruuteen. Jos laitteessa on vain yksi nimiavaruus, niin ainoastaan parametri komennossa muuttuu, se on joko /dev/nvmeX(jos alustus vaikuttaa koko laitteeseen), tai /dev/nvmeXnY(jos alustus tehdään jokaiselle nimiavaruudelle erikseen).

  Tallennusmuodolla on sikäli merkitystä, että ohjain voi tukea jopa 16:sta erilaista tallennusmuotoa, ja kaikki eivät ole yhtä nopeita. Nimiavaruus osaa myös kertoa, mikä muodoista on suorituskykyisin, joten kannattaa tarkistaa, ettei mahdollisesti hitaammat siirtonopeudet johdu juuri tästä. Muuttamiseen ei tarvita omaa komentoa, vaan menee alustuskomennon parametrina. Intelin 750-kortilla tuetaan muistaakseni neljää erilaista tallennusmuotoa, joilla jokaisella on oma ohjaimen kertoma nopeusluokituksensa.


  Vaikea sanoa, kun en MS-maailmassa pyöri. Eiköhän jokaisella laitevalmistajalla ole oma työkalunsa MS-puolelle, yleiskäyttöisestä en tiedä.
   
 18. seropi

  seropi

  Viestejä:
  46
  Rekisteröitynyt:
  29.05.2018
  mikähän mahtaa nykyisellää olevan se hinta-laatusuhteeltaan paras SSD kun ei ole mitään käsitystä nykytilanteesta. Tullut kaikenmaailman M.2 liitäntäisi' ... vieläkö normi SATA-liitäntäiset hinnoiltaan kilpailukykyisempiä?
   
 19. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Olin lukevinani, että nvme-clin versiosta riippuen tuossakin on eroja, jos haluaa tehdä ihan oletuksilla samaan tallennusmuotoon kuin se oli alun perin. Ilmeisesti komento /dev/nvmeXnY on varmempi vakuus tuosta, vaikka olisikin vain yksi nimiavaruus käytössä, että menee samaan muotoon.

  Mahtaako tallennusmuodon vaihto olla mahdollista edes kaikissa laitteissa? Tuo 750-sarjalainen taitaa olla ammatti/enterprise puolen, joissa Intelin hallintaohjelma, datacenter tool tjsp. on tuettuna ja sillä käsittääkseni voi jopa lennosta dataa tuhoamatta vaihtaa tuota (tietysti varmuuskopiot on aina syytä tehdä varalta) mutta kuluttajapuolen levyjä tuo softa ei tunnista, jollainen tuo suunnittelemani 760p:kin on.

  Onnistuuko tuon vaihto muissa levyissäsi, ja oletko nähnyt tarpeelliseksi muuttaa sitä tehtaan oletuksista ja minkälainen vaikutus sillä on ollut todellisuudessa? Eikö varsinainen formaatti, jolla levy sisäisesti tallentaan NANDille ole vähän muisti- ja valmistajakohtaista ja se ei mene varsinaisesti yhteen tyypillisten pyörivien levyjen kanssa käytetyissä (mutta edelleen ssd-tyyppisille levyille käytetään samoja ja levyt muuntavat ne sitten itse).

  Kyllä varmaankin useimmilla, jos ei peräiti kaikilla ole mutta esim. juuri tuolle 760p:lle Intelin työkalu on sellainen, että se pyörii vain käyttiksen alla (ei Win PE:ssä) ja tietenkään se ei anna järjestelmälevyä vetää sileäksi. Turhia mutkia tulee aivan helvetisti, jos pitää aina virittää eri levylle käyttis tuon ajamiseksi.
   
 20. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Varmaan sata-liitäntäiset ovat vielä halvempia per gigatavu. Sampat näyttää hallitsevan markkinoita ja testeissä tuntuvat pärjäävän mutta itse ajattelin kuitenkin uida vastavirtaan ja Intel 760p 256Gt koossa käyttislevyksi taitaa mennä hankintaan. Tuota kokoa saa kaiken lisäksi aika edukkaasti vaikka muutaman kympin hintaero ei itselläni olekaan se tekijä, vaan haluan nopeuden lisäksi ehdotonta luotettavuutta ja tuosta sentään löytyy edes end to end data protection, joten "bittiruosteelta" välttyminen saattaa olla vähän todennäköisempää kuin sellaisilla joissa sitä ei ole (enpä juuri muita kuluttajaluokan levyjä varsinkaan nvme:nä pahemmin onnistunut löytämään). Virtakatkosuojaa ei sitten näytä enää olevan tarjolla kuin enterprise-sarjan tuotteissa, joten tuosta vaatimuksesta on pakko luopua. Ennestään käytössäni liitukaudelta peräisin oleva Intelin SSD, jossa nuo molemmat ominaisuudet on ja sen kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa ikinä. Nopeus ei testiohjelmissa pääse samaan Samppojen kanssa paitsi tärkeässä read 4K QD1, joka saattaisi peruskäyttäjälle olla melko tärkeä suorituskyvyn suhteen.
   
 21. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  315
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se kohde valitaan sen perusteella, tukeeko ohjain nimiavaruusperustaista, vaiko ohjainperustaista tyhjennystä(/dev/nvmeXnY osoittaa nimiavaruuteen, /dev/nvmeX ohjaimeen), ei nvme-cli:n version perusteella.


  Kuluttajapuolella tuskin yleistyy eri tallennusformaattien hyöty, joten vaihtoehtoja ei välttämättä tarjota. Yrityspuolella sen sijaan tuossa on järkeä, koska ympäristö, jossa levyjä käytetään, voi olla jokin muukin, kuin se valtaosalle kuluttajia tarjottava käyttöjärjestelmä tiedostojärjestelmineen. Silloin, kun halutaan esimerkisi tarjota dataa hyvin suurelle käyttäjäjoukolle, yksittäisen haun nopeus alkaa kiinnostaa ihan eri tavalla, kuin jos yksityiskäytössä levyoperaatio tapahtuu sekunnin murto-osia nopeammin, koska myöskin suorituskykyongelmat skaalautuvat. Summa summarum, kotikäytössä sillä voi saada virtuaalimarkista paremmat pisteet, mutta näkyvätkö ne koskaan käyttäjälle, on toinen juttu. Ei siis kannata liikaa stressata. Jos näitä pohtii työn puolesta, huomiota voi kiinnittää, eikä vain lätkiä paketista tuotantoympäristöön.​
   
 22. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  En tarkoittanutkaan, että valitaan nvme-clin perusteella, vaan olin ymmärtävinäni lukemastani, että joissain sen versiossa olisi ollut ominaisuus (bugi?), että ohjainperustainen tyhjennys ei palauttaisikaan välttämättä alkuperäiseen tallennusformaattiin. Olin käsittääkseni levyltä pitäisi aina löytyä vähintään yksi nimiavaruus, ja käyttäen komentoa tähän nimiavaruuteen ei kärsisi tuosta ominaisuudesta, vaan tallennusformaatti säilyisi siinä mikä se oli.
  Tiedän, ja ihan Windows 10 ympäristöön ja kotikäyttöön tämä itselläni tulee, eikä laite ole edes palvelimena, jos tuo jäi viesteistäni epäselväksi.

  Vielä sitä tulin pohtineeksi, että tallennusmuoto, kun periaatteessa on lennosta vaihdettavissa ainakin joissain sitä tukevissa levyissä, niin onko mahdollista, että tuo pääsisi tahattomasti muuttumaan levyä monistettaessa yleisillä työkaluilla, kuten nyt vaikka jollain Macrium Reflectin Win PE-boottiversiolla tai vanhan ajan Ghostilla? Siis kun ajetaan esim. sata ssd:ltä image tyhjälle (suoraan paketista olevalle) NVMe:lle joko suoraan tai aiemmin tiedostoon tehdyltä imagelta?
   
 23. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  315
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Voi olla, että ohjaimessa on joku formaatti asetettu oletukseksi, jota käytetään, jos muuta ei määrätä. Yleisempää ehkä kuitenkin on, että formaatti säilyy samana tyhjennyksen jälkeenkin.

  Riippuu, mitä komentoja annetaan, ja millä tasolla operoidaan. Tiedostojärjestelmän päältä operoitaessa levykomennot menevät OS:n kautta, jos operoidaan ajuritasolta, riippuu siitä, miten esim. kloonaus on toteutettu. Tuskin nuokaan ohjelmat lähtevät formaattia ehdoin tahdoin itsekseen muuttamaan, vaan ainakin kysyvät käyttäjältä varmistuksen.
   
 24. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Juuri näin sen pitäisi olla. Käsitin tosiaan, että oli jonkin nvme-clin ominaisuus/bugi, että se ei tuota tehnyt kuitenkaan niin, ellei määrittänyt nimiavaruutta komentoon.
  Mutta joo, luulen, että omassa tapauksessani koko asiaan ei tarvinne takertua, kunhan vain saisi levylle Secure Erasea vastaavan tyhjennyksen tarpeen vaatiessa tehtyä mahdollisimman vaivattomasti ja nopeasti.
  Eipä noiden kanssa ole ollut tuota ongelmaa itselläni ainakaan perus hdd:ltä sata ssd:lle kloonatessa, kunhan on vain käyttänyt ohjelmista tarpeeksi uusia versiota, jotka ssd-levyn vaatimukset ovat ymmärtäneet. Jospa uskaltaisi luottaa Macriumin selviävän kunnialla sata ssd > NVMe kloonauksessakin. Eiköhän tuo pian selviä.
   
 25. BryciFani

  BryciFani Työtön Pornonäyttelijä ja SOB 1% johtaja.

  Viestejä:
  724
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Miten M2 SSD:n tuoman nopeushyödyn huomaa käytännössä kun pelit latautuvat aika nopeasti jo normaalilla SSD levyllä?
   
 26. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Monien pelien kanssa ei huomaa mitään (edes perinteisiin levyihin verrattuna).
   
  BryciFani tykkää tästä.
 27. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 242
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jos peli vie paljon tilaa levyltä(joku fallout 4 vie 58GB high textureilla) niin kyllä siellä pientä nopeuseroa huomaa.Noi taitaa muutenkin yleistyä ja kaikissa uusissa emoissa on nvme m.2 paikka joten en itse näkisi syytä olla ostamatta muita kuin noita enää.Pistät kerran kiinni niin sun ei tollaista tarvitse enää emosta ottaa pois eikä tarvitse säätää johtojen tai koteloon laittamisen kanssa kuten ulkoisten levyjen kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2018
  BryciFani tykkää tästä.
 28. Augmented Mutation

  Augmented Mutation

  Viestejä:
  264
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Aika pitkällehän se meneekin noin, mutta joissakin emoissa se keskimmäinen kinnitysruuvi on tuon m.2 - slotin alla. Eli kun vaihtaa vaikka CPU-blokkia niin joutuu ottamaan aseman irti.
  Samoin noita nvme-asemia tulee päiviteltyä ihan samaan tahtiin kuin hdd- ja ssd-levyjä.
   
 29. BryciFani

  BryciFani Työtön Pornonäyttelijä ja SOB 1% johtaja.

  Viestejä:
  724
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Menettääkö yhden SATA liitännän jos ottaa M2 SSD käyttöön?
   
 30. Augmented Mutation

  Augmented Mutation

  Viestejä:
  264
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuo riippuu ihan emosta - Kannattaa katsoa manuaalista.
   
  BryciFani tykkää tästä.
 31. Seppo77

  Seppo77

  Viestejä:
  864
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2017
 32. runboy93

  runboy93

  Viestejä:
  1 246
  Rekisteröitynyt:
  01.08.2017
 33. Seppo77

  Seppo77

  Viestejä:
  864
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2017
  Juu.
   
 34. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  4 349
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Taitaa loppua itku kalliista levyistä. Periaatteessahan se oli arvattavissa, että kun on ollut vuosikausia pula ja koko ajan tuotantoa kasvatetaan minkä voidaan, niin rysähdetään ylituotannon puolelle. Kuluttaja kiittää.
   
 35. antero

  antero

  Viestejä:
  1 837
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Valmistajat arvoivat että kun myydään halvalla 120Gb levyjä, ostaa ne suurempia pian. Niin ei olekkaa käyny vaan moni pärjää hyvin sillä levyllä kun nykyaikana sisältö tulee suurelta osin netistä ilman tallennustarvetta.
   
 36. antero

  antero

  Viestejä:
  1 837
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Kyllähän se on ylivoimaisesti ollu Kingston a400, tosin nyt on muutkin laskeneet hintaa.
  Kingstonin etu on metallikotelo joka vie lämmön paremmin pois kuin muovisista sandisk / WD :stä esim.
  Nopeus on kuitenkin ok normaalikäytössä eikä mahdollinen rikkoontuminen ota sydämestä.
  Kannttaa kuitenki ostaa 480GB, sitä noin 75-80€ myyty
   
  Viimeksi muokattu: 13.09.2018
  Seppo77 tykkää tästä.
 37. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kingston ei ole ikinä */laatu-suhteeltaan paras.
   
 38. Seppo77

  Seppo77

  Viestejä:
  864
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2017
  On monestikkin ollut ja ei pelkästään SDD levyissä.
   
 39. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  3 051
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tiedä sitten noista uusimmista kingstoneista, mutta vanhemmissa on ollut vikoja (sekoamista ja lopullista tilttailua). Toistaiseksi samsungin PRO sarja on toiminut.. Muut ei juuri nyt edes kiinnosta, Intelin octanea lukuunottamatta..
  ----------------
  Mitä kokoon tulee, niin 120 Gigaa on liian pieni, se tahtoo täyttyä jossain vaiheessa ja kone vaatii sitten hieromista, ei niitä voi oikeasti suositella kellekään, jos ei ole isompaan vara, niin kannattaa olla sitten kokonaan ilman, kunnes on säästänyt muutaman kympin lisää..

  Tuo 100e on muuten melko kova tarjous tuosta 500gigan evosta. Ei taida esim ebaystä löytyä juurikaan sen halvemmalla. Voisi olla oikein kannattava hankinta, jos on harkinnut vähänkään käyttislevyn päivittämistä SSD:hen (joka lisää koneen käytettävyyttä todella huimasti VS magneettinen levy.)
   
  Viimeksi muokattu: 13.09.2018
 40. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
 41. Fabuseta

  Fabuseta

  Viestejä:
  62
  Rekisteröitynyt:
  31.01.2017
  Eikös ne ihan jonkin aikaa sitten uutisoinnu todella radiaalista hinnanlaskusta ssd-levykäisten kohdalla. Saattaa vuodenvaihteessa olla taas ihan eri lukemat hinnoissa.
   
 42. joku

  joku

  Viestejä:
  670
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Samsung on paras. Huolimatta niistä parista töppäilyista.
   
 43. Raikku

  Raikku

  Viestejä:
  1 418
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mutta olikos tuossa 860:ssa nyt sitten jotain kestävyyshuononnusta 850:een verrattuna?
   
 44. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 377
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Eikä ole. Muut ovat menneet ohi ja Samsung huomasi ettei enää pysty rahastamaan pelkällä brändillä. Hintojen lasku on selvä osoitus siitä.

  Ei vaan parannusta. 850 Evossa oli aika heikko kestävyys.
   
 45. Zauberkraut

  Zauberkraut Tukijäsen

  Viestejä:
  457
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  99,90 Samsung 860 Evo 500gb noudettu Verkkiksestä, kiitos runboylle vinkistä.
   
  runboy93 tykkää tästä.
 46. Nervous

  Nervous

  Viestejä:
  390
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onkos kellään kokemusta noista M.2 to PCIE-kiinaromuista? Lähinnä, että onko tullut täyttä sekundaa vai toimivaa rautaa? Eihän tuommoisessa sovittimessa voi suuremmin mokailla, mutta kiinalaiset tykkäävät myydä sekundaa.
  SSD tulee näillä näkymin käymään lopullisessa kokoonpanossa liian kuumana omien speksieni mukaan. Päällä on eristeenä tarra, jota ei saa poistaa ja m.2-paikan "jäähyssä" on metrin paksuinen lämpötyyny. Taitaa toimia lähinnä eristeenä tarran kera ja ilma tuolla ei ainakaan kierrä, kun "päälle" tulee vielä näyttis.
  Max. 7 wattia pitäisi jäähdyttää, joten tuommoinen ropeliversio Noctuan flektillä jäähdyttäisi riittävästi ilman kuuluvaa meteliä. Lisäksi tuossa pääsee ilma kiertämään molemmilla puolilla levyä.
  Eräässä revikassa samaista mysteerilevyä jäähdytettiin puhaltimella M.2-slotissaan ja lämmöt laskivat kuormassa vaatimattomat 30 astetta ilman jäähypeltiä. Throttlaamaan eivät tuota siis saaneet, mikäli tarina on totta.
  Eipä tuo tulisi tuolla M.2-kolossakaan käytännön kuormillani throttlaamaan, mutta ei kelpaa minulle. Ja sinne ei mahdu flektejä virittelemään.
  PCIe x4 to M.2 NGFF w/Cooling Fan for MZHPU128HCGM SM951 XP941 SSD Card Adapter 665207429087 | eBay
  Kuva ei varmaan toimi minuuttia pidempään, mutta ei se mitään. Laitan sen silti.
  [​IMG]

  Keskeneräistä tekniikkaahan nämä ovat, kun eivät toimi speksieni mukaisissa lämmöissä ilman aktiivijäähyä, mutta kompromissejahan nämä kuluttajaromut aina ovat.
  PCIe-liittimen kontaktit näyttävät olevan kuvassa oikosulussa, mutta ihan niin huonoon laatuun en itsekään usko. Toiselta puolelta otetussa kuvassa ihan normaalit.
  (Pyyhekumilla ja isopropanolilla putsailen kontaktit, jos on edes pieni epäilys, että niissä on jotain sontaa.)
   
 47. Raikku

  Raikku

  Viestejä:
  1 418
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Verkkiksen 860 Evoa(500) saa näköjään odotella, sillä välin voisi kysyä tuosta kloonaamisesta. Aion kloonata(vihdoin melkein parin vuoden jälkeen) nykyisen W10:n OCZ Vertex 4:ltä jo hallussa olevaan 850 Evoon. Tuo Vertex on 60Gb ja 850 250Gb, tilasin verkkiksesta Fujin klooniaseman, kun sillä kloonaa niin tekeekö se tuolle 250Gb:selle 60Gb osion vai miten?

  Sellainen pikku ongelma vaan että se käyttis ssd on "hienosti" kotelossa emolevyn "alla" siellä oikealla puolella, ei taida ruuveja saada irti jos ei irroita emoa ensin. Siksi ehkä pitäisi vaan Samsun tms ohjelmalla vetää ja jättää vertex sinne. Tosin kyllä houkuttaisi tuota klooniasemaa käyttää niin ei tarvitsisi sohlata ohjelmilla.

  Pystyikö Samsun SSD:issä firmiksen päivittämään vaikka käyttislevyyn/käytössä olevaan ilman että tiedostot häviää?
   
 48. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 141
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Samsungin omaa klooniohjelmaa voi käyttää, kun kohteena on Samsung ja kokoja voi siirrellä helposti hiirellä.
   
 49. topiv

  topiv

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Samsungin SSD:n firmware päivitetään Samsungin Magician ohjelmistolla ja päivitettävä asema voi olla käytössä.
  How to Upgrade Samsung SSD Firmware