SSD-levyjen yleistriidi

Viestiketju alueella 'Tallennus' , aloittaja c64rmx, 16.10.2016.

 1. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Siitä käytetään ehkä eri nimitystä (sanitize tjsp.) mutta samasta asiasta on kyse ja myös NVMe sitä tukee. Salauksen vuoksi levy voi lukittua, esim. Micronin levyihin on printattu PSID koodi tuota varten, että saa vielä avattua. Toki homman voi tehdä moneen levyyn sillä tavoin, että vaihdetaankin vain se avain (ei ole sama kuin tuo PSID kuitenkaan), eli se levyllä oleva tieto ei ole sieltä mitenkään saatavissa enää käyttöön mutta en tiedä miten tuon kanssa suorituskyvylle käy, kun se "roska" siellä on mutta luulisin, että se juuri hidastaa (ei ole tuollaista tullut omakohtaisesti testattua ikinä).

  Tuossa pari linkkiä missä näistä on juttua.
  How to securely erase Micron SATA SSDs


  SSD Data Wiping: Sanitize or Secure Erase SSDs?

  Eikös tuo päde lähinnä, jos tehdään sektorilta sektorille kopio? Olen ollut ymmärtävinäni, että koko levyyn imagen palautuksessa datat kirjoitetaan automaattisesti järjestykseen? Eihän tuon jälkeen tavallisellakaan kovolla, kun katsoo defrag-ohjelmalla näy palaututulla levyllä lainkaan defragmentoitumista vaikka levyllä, josta se tehtiin sitä oli. SSD tapauksessa tuota nyt ei näe mitenkään eikä tarvitsekaan mutta sen kanssa on juuri tuo mainitsemani "roska" mikä jää sinne hidastamaan kirjoitusta, jos levy ei ole puhdas ennen imagen sinne palauttamista.
   
  Viimeksi muokattu: 26.08.2018
 2. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  243
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Voi voi. Nyt menee käsitteet ja termit iloisesti sekaisin. Lähdetään liikkeelle vaikka tuosta sanasta sanitize: Kyseessä on joko käsite, jolla tarkoitetaan levyn tyhjentämistä sillä olevista tiedoista, tai sekä SATA-, SCSI-, että NVMe-standardin määrittämää lisäominaisuutta, joka sisältää ominaisuudelle yksilölliset komennot, joilla tallennettu tieto pyyhitään näiltä tallennusvälineiltä. Sanitize-lisäominaisuus on kehitetty korvaamaan puutteita Secure erase -komennon toiminnallisuudessa.

  PSID on Trusted Computing Groupin OPAL-spesifikaatioon(Opal Storage Specification - Wikipedia) liittyvä koodi, jolla OPAL-järjestelmän osaksi määritelty levy voidaan palauttaa tehdasasetuksiin, ja näin irroittaa levy järjestelmästa ulkopuolisen tahon toimesta, levyn tiedot kuitenkin menettäen.

  Secure erasen yhteydessä pitäisikin mainita, tarkoittaako ATA/SATA-spesifikaation mukaista komentoa, vaiko ylätason termiä, jolla on tarkoitus tyhjentää levy mahdollisimman tarkoin sille tallennetusta datasta, tai välttää termiä kokonaan, ellei kyseessä ole juuri tuo nimenomainen komento.
   
 3. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Keskustelu kääntyy jo vähän semantiikan puolelle. Pointtini oli se, että myös NVMe:lle voi käytännössä tehdä samaan tapaan Secure Erasen kaltainen tyhjennys kuin sata levylle, eli tarkoitan juuri sitä, että levy tyhjennetään mahdollisimman tarkoin. Etsinnässä on mahdollisimman sujuvasti käytettävä ulkoiselta medialta bootattava työkalu (sen takia, että voidaan käyttislevylle tämä tehdä) tähän tarkoitukseen, kun emoni UEFIssa oleva ei taida NVMe:lle sitä kuitenkaan tukea jostain syystä.


  How to securely erase Micron SATA SSDs
  "At the media level, Sanitize and Security Erase perform the same operation. Only the interface commands are different.

  In this technical blog, we will continue to use the term “sanitize,” with the understanding that Sanitize Block Erase and Security Erase perform the same operation."

  "Although this blog post does not discuss this in detail, both SAS and PCIe/NVMe protocols have commands which initiate the same operation as the SATA SANITIZE command. In SAS, the command is FORMAT UNIT, while in PCIe/NVMe the command is FORMAT NVM."
   
 4. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  243
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Semantiikkaa tai ei, mutta kannattaa silti keskustelun muille osapuolille tehdä selväksi, puhuuko käsitteestä, vaiko eksaktista komennosta. Termien käyttö ristiin on muutenkin IT-alan helmasynti.

  Sovitaanko toinenkin juttu: Jos yksi laitevalmistaja kirjoittaa jotakin, niin se ei välttämättä päde muihin, kuin valmistajan omiin tuotteisiin. ATA-spesifikaation mukaan Secure Erase EI tyhjennä levyä yhtä laajasti, kuin Sanitize Block Erase, joten jos Micron sanoo, että heidän levyillään Secure erase = Sanitize Block Erase, se johtuu vain ja ainoastaan siitä, että Micron on kirjottanut firmiksensä riittävän kattavasti. Ei saa olettaa, että kaikki laitevalmistajat näin menettelisivät. Uusin versio NVMe-spesifikaatiosta(1.3c) määrittelee myös Sanitize-ominaisuudet, ei tarvitse tyytyä pelkkään Format NVM -komentoon.

  Täältä myös ääni tuolle @Pertti Kosunen suosittelemalle nvme-cli:lle, se osaa kaikki yleisimmät temput, mitä standardin mukaan NVMe -laitteelle voi tehdä, ja kasan muita, ei niin yleisiä :)
   
 5. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Sovitaan, että ollaan eri mieltä. :) Mielestäni selkeämpi oli kysyä asiasta Secure Erasena, kun oletin sillä selvittävän paremmin (ottaen huomioon mitä asiasta olen viime päivien aikana tässä ketjussa jo puhunut), että haluaisin tehdä NVMe levylle vastaavanlaisen tyhjennyksen kuin mitä tuolla tehdään sata ssd:lle ja välttääkseeni turhat vastaukset kuinka helppoa levy on tyhjentää käyttiksen asennuslevyltä boottaamalla, quick formaatilla tai ajamalla diskpartin cleania sun muita vastaavia keinoja.
  Kaikki em. tavat kyllä levyn ”tyhjentävät” mutta eivät, kuten Secure Erasen periaatteella tehtävät palauttaen levyn suorituskyvyn käytännössä uutta vastaavaksi. Mutta asiaan, Sanitize on se toiminto mihin yleismallin työkalua etsin. Edelleenkin se tekee saman kuin Secure Erase mutta sen lisäksi tyhjentää kontrollerin ja dram puskurin sekä overprovision arean ja oliko ehkä vielä jotain muutakin, sama sille, minulle riittää, että se tekee vähintään sen mitä Secure Erase sata ssd levylle tekee ja senhän Sanitize tekee myös.
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2018
 6. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 044
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mites kingstonin ssd:lle muuten tehdään toi secure erase,ei ainakaan itsellä onnistunut win10:ssä.Samsungin usb tikku taas toimi.Periaattessahan toi erase ssd:lle on vähän tarpeetonta ja siinä menee vain niitä kirjoituskertoja.
   
 7. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 843
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Windowsin käynnissä ollessa imageita ottavat ohjelmat käyttävät Microsoftin Volume Shadow Copy systeemiä joka nappaa kuvat volume-tasolla eikä yksittäisinä tiedostoina joten fragmentointi siirtyy mukana.

  Nopean Googlauksen perusteella Macrium Reflect taitaa tehdä automaattisen defragmentoinnin, jos osion palauttaa lähdettä pienemmälle osiolle.

  https://support.macrium.com/topic.asp?TOPIC_ID=4834

  Tätä sotkee vielä valmistajien erilaiset käytännöt ja väärien termien käyttäminen mukana tulevissa omissa levynhallinta-ohjelmissa.

  Jos on oikeasti arkaluontoista tavaraa tyhjennettävänä, niin kannattaa kaivaa kyseisen levyn datalehdet esiin, että oikea tapa selviää + varmistaa vielä tyhjennyksen jälkeen lukemalla, että koko levy on täynnä nollaa.
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2018
 8. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Kokeilitko linkkaamaani Kingstonin ohjetta Hdderase 3.3:lle? Itse olen juuri tuolla samalla ohjelmalla edellisessä emossani ajanut Secure Erasen lukemattomia kertoa Intelin 320 sarjan ssd:lle. Ohjeesta poiketen itselläni se oli usein ekalla bootilla lukittuna ja tuo ohjelma sen avasi ja piti käynnistää kone välissä uudelleen ja sitten aloittaa alusta, jolloin meni sitten läpi OK. Tosiaan omalla vastuulla mutta itselläni ainakin toimi hienosti. Niin ja se muistui mieleen tuosta ohjelmasta, että sehän ei tue edes AHCI:ta, joten piti aina ensin muuttaa biosista IDE-moodiin toimenpiteen ajaksi, niin ja sitä ajetaan boottitikun/levyn kautta, ei käynnissä olevan käyttiksen alta.

  Ymmärtääkseni Secure Erase ei kaikesta huolimatta kirjoita koko levyä vaikka se sen tyhjääkin, eli kirjoitusta ei tule levyn koko kapasiteetin verran. Muutoinhan se olisi aivan sama kirjoittaa levy vain täyteen nollia tai vastaavaa, mutta tuo toki veisi kauemmin aikaa kuin Secure Erase. Tuo on helppo todentaa itsekin, kun katsoo vaikka Crystaldiskinfolla levyn kirjoitusmäärän ennen ja jälkeen Secure Erasea.

  Ei kai kukaan tervejärkinen (toivottavasti) mene tekemään käynnissä olevasta Windowsista imagea, jos ei ole pakko... :) Itse käytän tuosta ohjelmasta boottaavaa versiota, jonka voi tehdä sen Windows kikkareen kautta (jonka jälkeen tietysti koko ohjelma helvettiin koneelta).

  Kyllä siinä näkyy palautuksen yhteydessä, että Trimin se ainakin ajaa osioille ja sehän ei kopioi kuin varsinaisen datan, joten ymmärtääkseni data tulee lisäksi aina käytännössä defragmentoitua imagea palautettaessa. Eri juttu, jos noilla softilla otetaan jotain forensic tyylistä sektorilta sektorille kopiota, jolloin poistettu datakin tulee palautetulle levylle mukaan.

  Niinhän se on. Tosiaan kertauksena vielä kerran miksi olen Secure Erase/Sanitizea haluamassa tehdä tulevalle NVMe levylle on se, että haluan välillä varmistaa/palauttaa levyn suorituskyvyn uuden tasolle ja tuohan on lähes ainoa nopea keino tyhjätä levy täysin, jos sinne on roskia jossain vaiheessa päässyt jäämään. Trim:in tuo pitäisi tietysti hoitaa mutta eipä se käytännössä pomminvarma ole ja viimeistää imagea palautettaessa voi tulla tilanne, että levy ei ole pohjalta puhdas, jos se onkin tyhjennetty jollain muulla tavalla kuin suoraan vain Macriumilla palautettaessa tehtynä poistamatta mitään käsin alta.

  Hitto ettei kaikilla valmistajilla ole tuotteillensa Secure Erase/Sanitize boottilevyä tarjolla lainkaan. Täytynee perehtyä tuon linkkaamasi Linux kikkulan sielunelämään tai kokeilla raakasti toisen valmistajan softaa josko ei olisi laitettu mitään tunnistusvaihetta, että minkämerkkiselle levylle sitä ollaan tekemässä.
  Nykyisessä emossa sata ssd:lle on todella helppoa, kun tuon voi tehdä suoraan UEFIssa, säästyy aikaa ja vaivaa. Ei muuta kuin imagesoftan boottitikku usbiin kiinni, virrat päälle, ensiksi UEFIin ajamaan Secure Erase ja sieltä suoraan boottitikulle ja imagen palautus.
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2018
 9. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 843
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Joka on nykyään Windows PE pohjainen.
   
 10. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Älä saivartele. :) Tarkoitin kommentillani tietysti sitä, että sitä käynnissä olevaa Windowsia oltaisiin lennosta kopioimassa, jonka kyllä pitäisi käydä siitä lauseesta ilmi ihan selvästi.
   
 11. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 843
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  [​IMG]

  Win PE versiokaan ei poista fragmentointia, tietääkseni kaikki nykyiset Windowsseissa toimivat ohjelmat käyttävät aina sitä shadow copya ellei ota sector to sector kopiota joka ei tuon kannalta ole yhtään parempi.

  DOS-pohjainen Ghost otti aikoinaan imaget tiedostotasolla, mutta se tuskin toimii ennä GPT/NVMe kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2018
 12. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Minun käsityksen mukaan Macrium Reflect nimenomaan toimisi samaan tapaan kuin Ghost (jota ennen tuota käytin paljon mutta kun se ei enää kunnolla UEFIn ja GPT:n temppuja osaa niin jäi sivuun). Mutta samapa sille koska edelleen se roska mihin viittaan ei ole edes deframenttiin mitenkään liittyvää, joten sinänsä puhutaan ihan eri asiasta taas.

  En jaksa muistaa mistä tuon Win PE ei käytä VSS:ään aikoinaan tarkistin mutta tuossa ainakin joku jossa käyttäjät niiden foorumilla asiasta mainitsee. Windows RESTORE POINTS... are they imaged?
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2018
 13. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 843
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Testasin tuon juuri VirtualBoxissa uusimmalla Macrium Reflectin Win 10 x64 PE recovery medialla, Win 7 Enterprisen (kun oli vain tuo Windows-asennus VirtualBoxissa valmiina) image toiselle levylle ja palautus.
   
 14. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Ettei vain virtuaalikoneessa ajaminen sekottaisi jotenkin soppaa... Joka tapauksessa ei se defrag nyt ole se syy miksi tuota ohjelmaa en jatkossakaan käyttäisi nimenomaan ja ainoastaan Win PE:n kautta välttäen vss:ää ja lennossa olevan käyttiksen monistamista, eikä varsinkaan se asia mitä tässä olen edes udellut.

  Leikitäänpä vielä ajatuksella, että tuo linuxin nvme-cli on maailman ainoa yleistyökalu millä voidaan nvme levyille mitään Secure Erasen kaltaista ajaa (ellei kyseinen kikkulan valmistaja sellaista tarjoa erikseen), niin olisiko se esim. Intelin NVMe:lle sitten raakasti nvme-clin sanitize komento välttämättömine parametreineen osoittaen kohdelevyyn ilman mitään sen kummempia muita virityksiä ja sadetansseja?
   
 15. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  3 894
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sadetanssit on aina välttämättömiä tietotekniikan yhteydessä ;-)

  Tottapuhuen en vitseile ... ne on :)
   
 16. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Niinhän ne on, kyllä minä sen tiedän liiankin hyvin. :lol:
   
 17. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  243
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On. Ensin tarkastaisin kuitenkin nimiavaruuden parametreistä, että nopein tietoformaatti on käytössä, ja jos ei ole, alustaisin käyttämään sitä. Omaa kokemusta nvme-cli:stä on Intelin 750:n ja 600p:n käytöstä, sekä Samsungin Pro 960:stä
   
 18. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Niinpä tietenkin. Menikö kuitenkin kerralla läpi vai pitikö välissä nukuttaa se?
   
 19. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  243
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miksi pitäisi välissä nukuttaa? Ei NVMe-levyissä ole Security Freeze Lock:ia, se kuuluu ATA-standardiin.
   
 20. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  No jos se vaikka sattuisi olemaan väsynyt. :vihellys: Oikeasti hyvä kuulla, että tuokin rituaali jää pois välistä.
   
 21. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Vaikka eipä tuokaan taida mennä aina niin kuin Strömsössä, kun näkyy kommentteja, että sampan nvme:tä on pitänyt laittaa tutimaan kesken toimenpiteen samalla tavalla kuin sata ssd:tä (vaikka "turvalukko" ei pitäisikään olla nvme:ssä, väitetysti)… NVME Admin command error: INVALID_OPCODE(2001) · Issue #84 · linux-nvme/nvme-cli

  Tutkailin asiaa kuitenkin alustavasti, ja olen antanut itseni ymmärtää ohjeista, että tällä loitsuyhdistelmällä saattaisi onnistua esim. Intel 760p:ssä nvme-cli:n kanssa.
  1. # nvme list tarkistetaan löytyykö nvme laitteita
  2. Oletetaan, että löytyy vain nvme0n1 jossa on käyttö xGB / xGB (x=sama). Samalla komennolla näkyy myös formaatti, oletettavasti 512.
  3. # nvme id-ctrl -H /dev/nvme0 katsotaan tukeeko formatointia
  4. Jos tulos 0x1, pitäisi tukea NVM formatointia
  5. # nvme format /dev/nvme0 --ses=1 tuolla pitäisi formatoida ainakin jotain. Tarvinneeko määritellä erikseen enää mitään muuta kuten 512, olettaisin ettei tarvi. Vai riittäisikö pelkästään # nvme format /dev/nvme0, että menisi täysin oletusasetuksilla läpi (miksi alkaa kikkailla namespace yms. määritysten kanssa, jos haluaa tehdä raa'asti koko levylle tyhjennyksen levyn oletuksilla)?
  6. Savun hälvettyä homma meni läpi, jos tuo kuittaa success. Jos tuleekin jotain erroria niin sitten tutimaan välillä, mutta tehdäänkö se raakasti käyttämällä virrat poikki (siten tein aikoinaan hdderase.exe kanssa ja sillä onnistui). Tuossa kai saattaa pieni vaara voisi olla, että levyn saisi lukkoon ehkä pahemminkin?
  7. Jos homma meni kuitenkin virheittä läpi, niin tälläkö voi tarkistaa # hexdump /dev/nvme0n1? Tokihan sen näkee muutenkin, että levy on sileänä.

  Jos tuossa on jotain muuta mitä kannattaa huomioida, niin kiitollisena vinkeistä olisin.
  Ajatko itse kaikille kolmelle mainitsemallesi levylle samalla komennolla vai tarvitaanko jokaisen kohdalla jotain eritystä vielä?
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2018
 22. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  243
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mainitsemassasi keississä syy on Lenovon firmiksessä, siellä ohjelmallisesti estetään firmiskomentojen(NVM Format, Sanitize ym. ) suoritus NVMe-laitteille. tuossa sopiva softa:https://pcsupport.lenovo.com/fi/fi/downloads/ds019026

  Tarkista vielä mitä id-ns sanoo:

  # nvme id-ns -H /dev/nvme0n1

  Tuolta pitäisi löytyä tieto, onko formatointi nimiavaruuskohtainen, eli jos kortilla on useampia nimiavaruuksia, ne pitää formatoida yksi kerrallaan. Katso samalla myös, mikä on tehokkain tallennusmuoto(512 vaiko 4096 tavua/lohko).
   
 23. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Sepä se, mutta yllätyksiä saattaa tulla eteen muillakin systeemeillä, tuostakin oli kuitenkin käsittääkseni nukuttamisella myös ohi päässyt ja homman saanut tehtyä nvme-cli:llä.

  Mutta onko tuo vaihe välttämättä millään tavalla tarpeellinen, jos ajaa vain # nvme format /dev/nvme0, joka tekee toimenpiteen koko laitteen laajuudessa, vai enkö nyt hoksaa jotain olennaista miksi namespacesta pitäisi sen kummemmin välittää, jos niitä ylipäätään vain yksi sieltä löytyy (ja vaikka olisi useampikin, jos kerran tehdään koko toimenpide koko laitteen laajuudessa)?

  Samoin onko tallennusmuodosta tarvetta sen kummemmin kantaa huolta, jos ajaa komennon koko laitteelle koska eikö se silloin tee sen tuonkin samaan muotoon kuin se oli aiemmin, vai voiko tuokin jostain syystä muuttua, jos sitä ei erikseen lähde määrittelemään? Ja eikö tallennusmuotokin ole aika lailla sama kaikissa laitteissa muutenkin nykyisin? Oletko joutunut omissa laitteissasi sitä muuttamaan ja mitä komentoa siihen tässä yhteydessä käytit?

  Vielä jatkona tähän, niin eikö todellakaan ole MS-maailmaan vastaavaa edes komentorivityökalua olemassa? Ei sillä etteikö se varmaan tuolla mainitulla toimi, mutta henkilökohtaisesti ei ole tullut linukan kanssa juurikaan hommailtua, niin en siihen nyt välttämättä haluaisi sekaantua.
   
 24. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  243
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Riippuen ohjaimen kyvyistä Format NVM vaikuttaa joko koko laitteeseen, tai pelkästään nimiavaruuteen. Jos laitteessa on vain yksi nimiavaruus, niin ainoastaan parametri komennossa muuttuu, se on joko /dev/nvmeX(jos alustus vaikuttaa koko laitteeseen), tai /dev/nvmeXnY(jos alustus tehdään jokaiselle nimiavaruudelle erikseen).

  Tallennusmuodolla on sikäli merkitystä, että ohjain voi tukea jopa 16:sta erilaista tallennusmuotoa, ja kaikki eivät ole yhtä nopeita. Nimiavaruus osaa myös kertoa, mikä muodoista on suorituskykyisin, joten kannattaa tarkistaa, ettei mahdollisesti hitaammat siirtonopeudet johdu juuri tästä. Muuttamiseen ei tarvita omaa komentoa, vaan menee alustuskomennon parametrina. Intelin 750-kortilla tuetaan muistaakseni neljää erilaista tallennusmuotoa, joilla jokaisella on oma ohjaimen kertoma nopeusluokituksensa.


  Vaikea sanoa, kun en MS-maailmassa pyöri. Eiköhän jokaisella laitevalmistajalla ole oma työkalunsa MS-puolelle, yleiskäyttöisestä en tiedä.
   
 25. seropi

  seropi

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  29.05.2018
  mikähän mahtaa nykyisellää olevan se hinta-laatusuhteeltaan paras SSD kun ei ole mitään käsitystä nykytilanteesta. Tullut kaikenmaailman M.2 liitäntäisi' ... vieläkö normi SATA-liitäntäiset hinnoiltaan kilpailukykyisempiä?
   
 26. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Olin lukevinani, että nvme-clin versiosta riippuen tuossakin on eroja, jos haluaa tehdä ihan oletuksilla samaan tallennusmuotoon kuin se oli alun perin. Ilmeisesti komento /dev/nvmeXnY on varmempi vakuus tuosta, vaikka olisikin vain yksi nimiavaruus käytössä, että menee samaan muotoon.

  Mahtaako tallennusmuodon vaihto olla mahdollista edes kaikissa laitteissa? Tuo 750-sarjalainen taitaa olla ammatti/enterprise puolen, joissa Intelin hallintaohjelma, datacenter tool tjsp. on tuettuna ja sillä käsittääkseni voi jopa lennosta dataa tuhoamatta vaihtaa tuota (tietysti varmuuskopiot on aina syytä tehdä varalta) mutta kuluttajapuolen levyjä tuo softa ei tunnista, jollainen tuo suunnittelemani 760p:kin on.

  Onnistuuko tuon vaihto muissa levyissäsi, ja oletko nähnyt tarpeelliseksi muuttaa sitä tehtaan oletuksista ja minkälainen vaikutus sillä on ollut todellisuudessa? Eikö varsinainen formaatti, jolla levy sisäisesti tallentaan NANDille ole vähän muisti- ja valmistajakohtaista ja se ei mene varsinaisesti yhteen tyypillisten pyörivien levyjen kanssa käytetyissä (mutta edelleen ssd-tyyppisille levyille käytetään samoja ja levyt muuntavat ne sitten itse).

  Kyllä varmaankin useimmilla, jos ei peräiti kaikilla ole mutta esim. juuri tuolle 760p:lle Intelin työkalu on sellainen, että se pyörii vain käyttiksen alla (ei Win PE:ssä) ja tietenkään se ei anna järjestelmälevyä vetää sileäksi. Turhia mutkia tulee aivan helvetisti, jos pitää aina virittää eri levylle käyttis tuon ajamiseksi.
   
 27. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Varmaan sata-liitäntäiset ovat vielä halvempia per gigatavu. Sampat näyttää hallitsevan markkinoita ja testeissä tuntuvat pärjäävän mutta itse ajattelin kuitenkin uida vastavirtaan ja Intel 760p 256Gt koossa käyttislevyksi taitaa mennä hankintaan. Tuota kokoa saa kaiken lisäksi aika edukkaasti vaikka muutaman kympin hintaero ei itselläni olekaan se tekijä, vaan haluan nopeuden lisäksi ehdotonta luotettavuutta ja tuosta sentään löytyy edes end to end data protection, joten "bittiruosteelta" välttyminen saattaa olla vähän todennäköisempää kuin sellaisilla joissa sitä ei ole (enpä juuri muita kuluttajaluokan levyjä varsinkaan nvme:nä pahemmin onnistunut löytämään). Virtakatkosuojaa ei sitten näytä enää olevan tarjolla kuin enterprise-sarjan tuotteissa, joten tuosta vaatimuksesta on pakko luopua. Ennestään käytössäni liitukaudelta peräisin oleva Intelin SSD, jossa nuo molemmat ominaisuudet on ja sen kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa ikinä. Nopeus ei testiohjelmissa pääse samaan Samppojen kanssa paitsi tärkeässä read 4K QD1, joka saattaisi peruskäyttäjälle olla melko tärkeä suorituskyvyn suhteen.
   
 28. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  243
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se kohde valitaan sen perusteella, tukeeko ohjain nimiavaruusperustaista, vaiko ohjainperustaista tyhjennystä(/dev/nvmeXnY osoittaa nimiavaruuteen, /dev/nvmeX ohjaimeen), ei nvme-cli:n version perusteella.


  Kuluttajapuolella tuskin yleistyy eri tallennusformaattien hyöty, joten vaihtoehtoja ei välttämättä tarjota. Yrityspuolella sen sijaan tuossa on järkeä, koska ympäristö, jossa levyjä käytetään, voi olla jokin muukin, kuin se valtaosalle kuluttajia tarjottava käyttöjärjestelmä tiedostojärjestelmineen. Silloin, kun halutaan esimerkisi tarjota dataa hyvin suurelle käyttäjäjoukolle, yksittäisen haun nopeus alkaa kiinnostaa ihan eri tavalla, kuin jos yksityiskäytössä levyoperaatio tapahtuu sekunnin murto-osia nopeammin, koska myöskin suorituskykyongelmat skaalautuvat. Summa summarum, kotikäytössä sillä voi saada virtuaalimarkista paremmat pisteet, mutta näkyvätkö ne koskaan käyttäjälle, on toinen juttu. Ei siis kannata liikaa stressata. Jos näitä pohtii työn puolesta, huomiota voi kiinnittää, eikä vain lätkiä paketista tuotantoympäristöön.​
   
 29. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  En tarkoittanutkaan, että valitaan nvme-clin perusteella, vaan olin ymmärtävinäni lukemastani, että joissain sen versiossa olisi ollut ominaisuus (bugi?), että ohjainperustainen tyhjennys ei palauttaisikaan välttämättä alkuperäiseen tallennusformaattiin. Olin käsittääkseni levyltä pitäisi aina löytyä vähintään yksi nimiavaruus, ja käyttäen komentoa tähän nimiavaruuteen ei kärsisi tuosta ominaisuudesta, vaan tallennusformaatti säilyisi siinä mikä se oli.
  Tiedän, ja ihan Windows 10 ympäristöön ja kotikäyttöön tämä itselläni tulee, eikä laite ole edes palvelimena, jos tuo jäi viesteistäni epäselväksi.

  Vielä sitä tulin pohtineeksi, että tallennusmuoto, kun periaatteessa on lennosta vaihdettavissa ainakin joissain sitä tukevissa levyissä, niin onko mahdollista, että tuo pääsisi tahattomasti muuttumaan levyä monistettaessa yleisillä työkaluilla, kuten nyt vaikka jollain Macrium Reflectin Win PE-boottiversiolla tai vanhan ajan Ghostilla? Siis kun ajetaan esim. sata ssd:ltä image tyhjälle (suoraan paketista olevalle) NVMe:lle joko suoraan tai aiemmin tiedostoon tehdyltä imagelta?
   
 30. valtsu71

  valtsu71

  Viestejä:
  243
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Voi olla, että ohjaimessa on joku formaatti asetettu oletukseksi, jota käytetään, jos muuta ei määrätä. Yleisempää ehkä kuitenkin on, että formaatti säilyy samana tyhjennyksen jälkeenkin.

  Riippuu, mitä komentoja annetaan, ja millä tasolla operoidaan. Tiedostojärjestelmän päältä operoitaessa levykomennot menevät OS:n kautta, jos operoidaan ajuritasolta, riippuu siitä, miten esim. kloonaus on toteutettu. Tuskin nuokaan ohjelmat lähtevät formaattia ehdoin tahdoin itsekseen muuttamaan, vaan ainakin kysyvät käyttäjältä varmistuksen.
   
 31. Aladdin Sane

  Aladdin Sane

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  29.01.2017
  Juuri näin sen pitäisi olla. Käsitin tosiaan, että oli jonkin nvme-clin ominaisuus/bugi, että se ei tuota tehnyt kuitenkaan niin, ellei määrittänyt nimiavaruutta komentoon.
  Mutta joo, luulen, että omassa tapauksessani koko asiaan ei tarvinne takertua, kunhan vain saisi levylle Secure Erasea vastaavan tyhjennyksen tarpeen vaatiessa tehtyä mahdollisimman vaivattomasti ja nopeasti.
  Eipä noiden kanssa ole ollut tuota ongelmaa itselläni ainakaan perus hdd:ltä sata ssd:lle kloonatessa, kunhan on vain käyttänyt ohjelmista tarpeeksi uusia versiota, jotka ssd-levyn vaatimukset ovat ymmärtäneet. Jospa uskaltaisi luottaa Macriumin selviävän kunnialla sata ssd > NVMe kloonauksessakin. Eiköhän tuo pian selviä.
   
 32. BryciFani

  BryciFani Työtön Pornonäyttelijä ja SOB 1% johtaja. Vuoden räbä 2017

  Viestejä:
  584
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Miten M2 SSD:n tuoman nopeushyödyn huomaa käytännössä kun pelit latautuvat aika nopeasti jo normaalilla SSD levyllä?
   
 33. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 843
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Monien pelien kanssa ei huomaa mitään (edes perinteisiin levyihin verrattuna).
   
  BryciFani tykkää tästä.
 34. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 044
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jos peli vie paljon tilaa levyltä(joku fallout 4 vie 58GB high textureilla) niin kyllä siellä pientä nopeuseroa huomaa.Noi taitaa muutenkin yleistyä ja kaikissa uusissa emoissa on nvme m.2 paikka joten en itse näkisi syytä olla ostamatta muita kuin noita enää.Pistät kerran kiinni niin sun ei tollaista tarvitse enää emosta ottaa pois eikä tarvitse säätää johtojen tai koteloon laittamisen kanssa kuten ulkoisten levyjen kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2018
  BryciFani tykkää tästä.
 35. Augmented Mutation

  Augmented Mutation

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Aika pitkällehän se meneekin noin, mutta joissakin emoissa se keskimmäinen kinnitysruuvi on tuon m.2 - slotin alla. Eli kun vaihtaa vaikka CPU-blokkia niin joutuu ottamaan aseman irti.
  Samoin noita nvme-asemia tulee päiviteltyä ihan samaan tahtiin kuin hdd- ja ssd-levyjä.
   
 36. BryciFani

  BryciFani Työtön Pornonäyttelijä ja SOB 1% johtaja. Vuoden räbä 2017

  Viestejä:
  584
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Menettääkö yhden SATA liitännän jos ottaa M2 SSD käyttöön?
   
 37. Augmented Mutation

  Augmented Mutation

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuo riippuu ihan emosta - Kannattaa katsoa manuaalista.
   
  BryciFani tykkää tästä.
 38. Seppo77

  Seppo77

  Viestejä:
  724
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2017
 39. runboy93

  runboy93

  Viestejä:
  837
  Rekisteröitynyt:
  01.08.2017
 40. Seppo77

  Seppo77

  Viestejä:
  724
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2017
  Juu.
   
 41. Lallijuoppo

  Lallijuoppo

  Viestejä:
  3 061
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Taitaa loppua itku kalliista levyistä. Periaatteessahan se oli arvattavissa, että kun on ollut vuosikausia pula ja koko ajan tuotantoa kasvatetaan minkä voidaan, niin rysähdetään ylituotannon puolelle. Kuluttaja kiittää.
   
 42. antero

  antero

  Viestejä:
  1 302
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Valmistajat arvoivat että kun myydään halvalla 120Gb levyjä, ostaa ne suurempia pian. Niin ei olekkaa käyny vaan moni pärjää hyvin sillä levyllä kun nykyaikana sisältö tulee suurelta osin netistä ilman tallennustarvetta.
   
 43. antero

  antero

  Viestejä:
  1 302
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Kyllähän se on ylivoimaisesti ollu Kingston a400, tosin nyt on muutkin laskeneet hintaa.
  Kingstonin etu on metallikotelo joka vie lämmön paremmin pois kuin muovisista sandisk / WD :stä esim.
  Nopeus on kuitenkin ok normaalikäytössä eikä mahdollinen rikkoontuminen ota sydämestä.
  Kannttaa kuitenki ostaa 480GB, sitä noin 75-80€ myyty
   
  Viimeksi muokattu: 13.09.2018
  Seppo77 tykkää tästä.
 44. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  2 843
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kingston ei ole ikinä */laatu-suhteeltaan paras.
   
 45. Seppo77

  Seppo77

  Viestejä:
  724
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2017
  On monestikkin ollut ja ei pelkästään SDD levyissä.
   
 46. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  2 354
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tiedä sitten noista uusimmista kingstoneista, mutta vanhemmissa on ollut vikoja (sekoamista ja lopullista tilttailua). Toistaiseksi samsungin PRO sarja on toiminut.. Muut ei juuri nyt edes kiinnosta, Intelin octanea lukuunottamatta..
  ----------------
  Mitä kokoon tulee, niin 120 Gigaa on liian pieni, se tahtoo täyttyä jossain vaiheessa ja kone vaatii sitten hieromista, ei niitä voi oikeasti suositella kellekään, jos ei ole isompaan vara, niin kannattaa olla sitten kokonaan ilman, kunnes on säästänyt muutaman kympin lisää..

  Tuo 100e on muuten melko kova tarjous tuosta 500gigan evosta. Ei taida esim ebaystä löytyä juurikaan sen halvemmalla. Voisi olla oikein kannattava hankinta, jos on harkinnut vähänkään käyttislevyn päivittämistä SSD:hen (joka lisää koneen käytettävyyttä todella huimasti VS magneettinen levy.)
   
  Viimeksi muokattu: 13.09.2018
 47. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  2 671
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
 48. Fabuseta

  Fabuseta

  Viestejä:
  43
  Rekisteröitynyt:
  31.01.2017
  Eikös ne ihan jonkin aikaa sitten uutisoinnu todella radiaalista hinnanlaskusta ssd-levykäisten kohdalla. Saattaa vuodenvaihteessa olla taas ihan eri lukemat hinnoissa.
   
 49. joku

  joku

  Viestejä:
  470
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Samsung on paras. Huolimatta niistä parista töppäilyista.