- Liittynyt
- 27.09.2017
- Viestejä
- 461
Jokos tämä oli tiedossa? Paha moka ilahduttaa kuluttajia: älä osta vielä, ssd-levyjen hinta voi romahtaa jopa -75%
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Onkos tuo Verkkiksen KC1000 hyvä hankinta esim. vrt. 970 Evo? Hintaeroa on muutama kymppi. Ilmeisesti nopeudet on selvästi Samsungin puolella?
Se munasi itsensä jo paljon aiemmin mm. virtalähteiden kanssa.Kingston munas ittensä flash sekoilullaan ennen muinoin ja se tahra saattaa monella olla vielä liiankin hyvin muistissa.
Se munasi itsensä jo paljon aiemmin mm. virtalähteiden kanssa.
Sinänsä jos SSD-asemien hinnat kyykkäävät, niin veikkaan, ettei epätasapaino markkinoilla kestä kovin kauaa. Sitä odotellessa.Olisihan tuo mukavaa näin kuluttajana jos toteutuisi. Offtopikkina nuo tivin uutisotsikot näyttävät noudattelevan tuota ärsyttävää klikkihuorausstandardia.
Joo ei löydy, olikohan se sitten OCZ joka teki samalla kaavalla eli lähetti virtalähteitä testeihin ja vaihtoi huippuarvostelujen jälkeen sisuskalut huonompiin ja siirsi tuotannon halpistehtaalle? Tuo oli muistaakseni reilusti ennen SSD-aikoja.Onkos kingston joskus tehnyt virtalähteitäkin? Itselle ei moinen muistu mieleen, ettet vain sekoita OCZ:taan?
Joo ei löydy, olikohan se sitten OCZ joka teki samalla kaavalla eli lähetti virtalähteitä testeihin ja vaihtoi huippuarvostelujen jälkeen sisuskalut huonompiin ja siirsi tuotannon halpistehtaalle? Tuo oli muistaakseni reilusti ennen SSD-aikoja.
Pitäisi päivittää isän läppäriin ssd-levy ja laatikon pohjalta löytyisi kaksi asemaa, kumpi niistä kannattaisi ottaa käyttöön jos kriteerinä on luotettavuus / odotettavissa oleva käyttöikä?
a) Samsung 840 Pro 256GB: MLC, ~15TB kirjoitusta ja ~15000h power-on
b) Samsung CM871a (oem) 256GB: TLC, ~0.5TB kirjoitusta ja ~2000h power-on
Lähinnä mietityttää että kumoaako tuo ikä/käyttömäärä MLC edut TLC:hen verrattuna, kun tuo oem-levy on muutenkin pari sukupolvea uudempaa tekniikkaa. Smart-tiedoissa ei kummassakaan ole mitään hälyttävää.
Njoo verkkiksen NVME asemista Samppa tai WD:n uudempi bläckki(lukunopeus olla se yli 3000Mt/sec). Tota bläckiä myydään myös Sandiskin nimellä, mutta ei näytä verkkiksessä noita olevan. Kingston munas ittensä flash sekoilullaan ennen muinoin ja se tahra saattaa monella olla vielä liiankin hyvin muistissa. Mutta tuo KC1000 on todella kuumana käyvä asema(>100°C) ja nopeudekkaan eivät päätä huimaa, niin itse laittaisin rahani johonkin parempaan(Tosin verkkiksestä en ostaisi yhtään mitään).
Oletko testannut, että miten helposti tuon saa throttlaamaan?
Esim. paljonko lämmöt nousee kun siirtää 50 gigaa tavaraa yhdellä rykäyksellä?
Entä onko levyn ns. hitaus ollut selvä pullonkaula käytännön hommissa?
CrystalMarkissahan tuolla ei tosiaan pärjää.
SSD Lämmöt huipussaan 83C. SSD Päällä on Gigabyten jäähdytyssiili:.
Oliko tämä jo täällä? Gamers Nexusilta kysyttiin että onko NVME-jäähdyttimistä enemmän haittaa kuin hyötyä, ja vastaus on että joissain tapauksissa saattaa olla jopa haittaa, koska flash-muistit tallentavat datan paremmin jos ne käyvät kuumina. Tämä tuli itselleni yllätyksenä
Itellä kanssa tuo Gigabyten jäähdytyspala ja auttaahan se muutaman asteen. Silti, kun emo on tuossa 50-60c ja hohkaa aseman alta lämpöä niin yllättävän vähän se auttaa.
Yleensäkin suunnilleen kaikissa valmiissa paketeissa luotetaan vaan siihen, että prossat, näytönohjaimet, ssd:t jne. osaavat itse hidastaa itseään ylikuumentumisen tapahtuessa.Nojoo, taitaa olla enemmän markkinoinnillinen juttu tms. OEM läppäreissäkään noita m.2 levyjä ei näytetä jäähdyttelevän mitenkään, jätetään ehkä jopa pientä ilmarakoa ettei läppärin pohja kuumene epämiellyttäväksi.
KC1000 kanssa kannattaa btw huomioida, että 240Gb malli on hitaampi kuin 480/960Gb.
Epäammattimainen testi, ajoin CrystalDiskMarkin 4 kertaa peräkkäin 32Gb kirjoituksella ja tässä throttlausta:
SSD Lämmöt huipussaan 83C. SSD Päällä on Gigabyten jäähdytyssiili:
Edellinen levy oli Samsung 840 EVO (sata) joten ei tunnu hitaalta siihen nähden.. Windows boottaa kivan nopeasti ja pelin lataustauot selkeästi lyhyempiä.
Laitoin tilaukseen Verkkiksen nopeamman version
Uudempi tekniikka tarkoittaa halvempi ja vähävirtaisempi. Ei välttämättä parempi ja kestävempi. Samsung CM871 on käytännössä uusi. Kumpikin noista kestää vielä pitkään. Ehkä möisin 840 pois kun siitä saa vielä aika hyvin.Pitäisi päivittää isän läppäriin ssd-levy ja laatikon pohjalta löytyisi kaksi asemaa, kumpi niistä kannattaisi ottaa käyttöön jos kriteerinä on luotettavuus / odotettavissa oleva käyttöikä?
a) Samsung 840 Pro 256GB: MLC, ~15TB kirjoitusta ja ~15000h power-on
b) Samsung CM871a (oem) 256GB: TLC, ~0.5TB kirjoitusta ja ~2000h power-on
Lähinnä mietityttää että kumoaako tuo ikä/käyttömäärä MLC edut TLC:hen verrattuna, kun tuo oem-levy on muutenkin pari sukupolvea uudempaa tekniikkaa. Smart-tiedoissa ei kummassakaan ole mitään hälyttävää.
Jos sattuu kestämään kolme vuotta, niin sitten voi huokaista helpotuksesta, koska tämän jälkeen takuuvaihto pitää käsittääkseni suorittaa Kingstonin kautta.
Toisin sanoen Verkkokauppa ei myönnä tuolle kuin kolmen vuoden takuun ja Kingston kertoo takuun olevan viisi vuotta.
Limited warranty based on 5 years or “SSD Life Remaining” which can be found using the Kingston SSD Manager (Kingston.com/SSDManager). A new, unused product will show a wear indicator value of one hundred (100), whereas a product that has reached its endurance limit of program erase cycles will show a wear indicator value of one (1). See Kingston.com/wa for details.
Yleensäkin suunnilleen kaikissa valmiissa paketeissa luotetaan vaan siihen, että prossat, näytönohjaimet, ssd:t jne. osaavat itse hidastaa itseään ylikuumentumisen tapahtuessa.
Tuo laskurin käyttö kuulostaa pahalta, sehän voi laskea korvauksen alapuolelle ilman että levyä olisi edes käytetty niin paljon.
Eli Kingston kannattaa ostaa koneeseen jolla ei ole kovaa käyttöä. Jos levylle kirjoitetaan paljon kannattaa jättää ostamatta.
Ylituotanto laskee hintoja: tämä tietokoneen osa on luvassa halvalla joulupukin konttiin
Tuo että SSD levylle odotetaan laskua jouluksi, kyllä jouluksi hinnat aina nousee. Kannattaa ostaa ihan lähikuukausina. Black friday tarjouksiin voi tulla 120-240GB vetonauloina halvallakin. Tosin Kingston 120Gb maksaa nyt 29€ niin joku 24€ hinta ei ole kuin prosenttina suuri
Sitä kun nuo Optanet tuli markkinoille niin kerrottiin että vaatii uuden generaation intel-alustan toimiakseen, vieläkö tämä on tilanne? Mikä Optanessa on niin spessua että se ei toimi siinä missä muutkin SSD:t?
Kysyn puhtaasti Linux-käyttäjän näkökulmasta. Näkyykö tuo laitelistassa vai linkittyykö se jotenkin suoraan CPU:hun tai muutoin päättää milloin koneessa on oikean merkkiset komponentit että tuote saa toimia?
Jos se on SSD siinä missä muutkin niin tuohan pitäisi toimia AMD:n alla myös? Ja esimerkiksi L2ARC cachena ZFS-sydeemissä?
onko kenelläkään crucial mx 500 250gb levyä? tein tuossa as ssd-testin ja lukunopeus jäi 413 mb/s, kirjoitus 458
Testejä kun luki niin monessa meni yli 100 mb kovempaa, 500 mb/s. eihän tuolla peruskäytössä merkitystä ole mutta kun luvataan jotain niin...
Päivitin jo firmwaren eikä mitään vaikutusta.
Jos se toimii normaalina SSD:na missä tahansa systeemissä niin silloin se toimii myös cachena missä tahansa systeemissä. Sitä vain tässä yritän selvittää että onko optane jotenkin niin erikoinen jollain kierolla tavalla ettei se fyysisesti toimi kuin intelin kaby lakessa tai uudemmassa, vai onko tämä vain intelin oman cache-softan rajoitus ja optane itsessään SSD siinä missä muutkin.Optane memory vaatii Kaby Laken tai vastaavan vähintään, se on ikään kuin "cache" hitaammalle kovalevylle. Normaalina SSD:na pitäisi toimia about missä tahansa systeemissä. Linuxista en tiedä sen tarkemmin.
Juu, mutta kun on sata 2 väylä, niin ei mene missään tapauksessa tonne 500 megaan sekunnissa.onko kenelläkään crucial mx 500 250gb levyä? tein tuossa as ssd-testin ja lukunopeus jäi 413 mb/s, kirjoitus 458
Testejä kun luki niin monessa meni yli 100 mb kovempaa, 500 mb/s. eihän tuolla peruskäytössä merkitystä ole mutta kun luvataan jotain niin...
Päivitin jo firmwaren eikä mitään vaikutusta.
Sitä vain tässä yritän selvittää että onko optane jotenkin niin erikoinen jollain kierolla tavalla ettei se fyysisesti toimi kuin intelin kaby lakessa tai uudemmassa, vai onko tämä vain intelin oman cache-softan rajoitus ja optane itsessään SSD siinä missä muutkin.
Optanen softa nyt muutenkin on saatavilla vain windowsille, niin sitä nyt ei edes tarvitse ottaa keskusteluun mukaan. Eikä sille ole edes tarvetta jos tuo nyt vain suostuu näyttäytymään levynä käyttikselle, ilman tuota softaa, ja toimimaan. Kuten ylle jo muokkasin, niin linuxille nuo cache-systeemit on jo varsin pitkään olleet valmiina ja toimii millä tahansa ssd:llä eikä täten tuolle intelin softalle ole tarvetta (kuten ei myöskään amd:n vastineelle), sitä vain että kieltäytyykö optane tässä tilanteessa toimimasta, kieltäytyykö se näkymästä levynä tai laitteena ylipäätänsä ennekuin kyseinen windows-softa tarkistaa että kyseessä on oikean niminen rauta ja sitten lähettää signaalin levylle että "saa toimia". Tästä kun en ole onnistunut faktaa löytämään mutta paljon on aikaisemmin sanottu että tuo olisi tosi tiukasti lukittu tiettyyn intelin rautaan. Epäselvää vain on että onko tämä lukitus levyssä vai softassa. Tarkoitus olisi siis käyttää levyä ilman softaa.Ilmeisesti on. En löytänyt kyllä nopealla haulla, että mitä tapahtuu, jos optanen yrittää asentaa epäyhteensopivaan systeemiin. Arvaisin että se ainakin, että kun yrittää asentaa Optanen softaa, niin kieltäytyy asentamasta ja ilman softaa asema ei toimi.
Voisiko tämä siis olla bios-controlloitu lukitus? Vain tietyntyyppinen bios sallii levyn toimia?With the updated BIOS on this Kabylake motherboard, the Intel 16GB Optane memory worked just fine. When booting up a USB installation of Ubuntu 17.04 x86_64, the Intel Optane 16GB device was detected right away as an NVMe block device.
Jos se toimii normaalina SSD:na missä tahansa systeemissä niin silloin se toimii myös cachena missä tahansa systeemissä. Sitä vain tässä yritän selvittää että onko optane jotenkin niin erikoinen jollain kierolla tavalla ettei se fyysisesti toimi kuin intelin kaby lakessa tai uudemmassa, vai onko tämä vain intelin oman cache-softan rajoitus ja optane itsessään SSD siinä missä muutkin.
En ole muihin tiedostojärjestelmiin perehtynyt mutta OpenZFS:ssä on jo pitkän aikaa ollut cache-ominaisuus, joka siis esimerkiksi kopioi usein käytetyt tiedostot omalla algoritmillään keskusmuistiin, josta poistuessaan tärkeämmän datan tieltä ne menevät level 2 cacheen jonka tulisi olla SSD, ja data saadaan sitten jommastakummasta paikasta sitä tarvittaessa nopeasti hitaan levyn sijasta eikä hidas levy ole edes tietoinen että dataa on tarvittu. On siinä muitakin vaihtoehtoja kuten esimerkiksi kirjoitus-cache. Tähän kun ei tarvita mitään intelin omia softia tai vastaavaa kun kaikki on valmiiksi sisäänrakennettu niin sillä mietin että olisiko plug & play vai kieltäytyykö optane toimimasta jos ei lue paketissa kaby lake.
Toimisihan tuo myös hyvänä swappina kenties, en tiedä kuinka herkästi sinne kovalevyjen dataa kuiten menee.
E (jos joku linux-toveri samaa miettii kuin minäkin):
Näytästää että ainoastaan ZFS:ssä tuo on sisäänrakennettu itse tiedostojärjestelmään, mutta cachaus onnistuu kaikilla tiedostojärjestelmillä linuxissa. Device mapperista lyötyy dm-cache, jota LVM käyttää lvm-cachena ja lisäksi on erillistä softaa kuten bcache, flashcache ja EnchanceIO.
En olisi yllättynyt jos btrfs:ään tulisi kehityksen jatkuessa myös oma cache-ominaisuus (Project ideas - btrfs Wiki)
[*]PCIe NVMe storage capable hardware motherboard support. Consult your system or motherboard vendor for more information
[*]Airflow across the drive to provide cooling, such as a front fan and rear fan
- Add-in Card (AiC) form factor: PCIe 3.0 x4 connector (best performance)
- 2.5 inch form factor:
- U.2 Cable for connection to the SSD
- PCIe-capable SFF-8643 connector or a PCIe-capable M.2 connector
[*]System BIOS that supports UEFI 2.3.1 or later with NVMe support
[*]GPT* drive format (See how to install OS to GPT)
[*]Microsoft Windows 7* or Windows® 10 operating system (OS)
Note Other OS supporting these requirements may function properly, but we have not validated them yet.
[*]Intel® NVMe driver installed during OS installation – follow instructions in the Boot Installation Guide
Optanen softa nyt muutenkin on saatavilla vain windowsille, niin sitä nyt ei edes tarvitse ottaa keskusteluun mukaan. Eikä sille ole edes tarvetta jos tuo nyt vain suostuu näyttäytymään levynä käyttikselle, ilman tuota softaa, ja toimimaan. Kuten ylle jo muokkasin, niin linuxille nuo cache-systeemit on jo varsin pitkään olleet valmiina ja toimii millä tahansa ssd:llä eikä täten tuolle intelin softalle ole tarvetta (kuten ei myöskään amd:n vastineelle), sitä vain että kieltäytyykö optane tässä tilanteessa toimimasta, kieltäytyykö se näkymästä levynä tai laitteena ylipäätänsä ennekuin kyseinen windows-softa tarkistaa että kyseessä on oikean niminen rauta ja sitten lähettää signaalin levylle että "saa toimia". Tästä kun en ole onnistunut faktaa löytämään mutta paljon on aikaisemmin sanottu että tuo olisi tosi tiukasti lukittu tiettyyn intelin rautaan. Epäselvää vain on että onko tämä lukitus levyssä vai softassa. Tarkoitus olisi siis käyttää levyä ilman softaa.
Mutta on niin epäselvää että parempi lienee normaali SSD:tä käyttää kyseiseen tarkoitukseen, ja odottaa sopivaa tilaisuutta tulevaisuudessa testatakseni että kuinka tuo rautaan lukitseminen on optanella tehty.
E:
Onnistuin kuitenkin löytämään että
Voisiko tämä siis olla bios-controlloitu lukitus? Vain tietyntyyppinen bios sallii levyn toimia?
Tällainen tulos tuli tänään. Hieman tuntuu tulevan vaihtelua edelliseen mittaukseen.
Sain tilaamani SSD:n jo perjantaina. Tällaisia tuloksia sain.
Ohjekirjastako löytyi? Vai onko liikaa vaadittu kysyjältäja jossain sellainenkin väite oli ettei nvme-moodissa verottaisi yhtään...
Ohjekirjastako löytyi? Vai onko liikaa vaadittu kysyjältä
Onko puhuja varma asiasta??? Väität siis, että emolla olevat 6 sata-liitäntää (4 kpl tavallista sata-liitintä ja 1 kpl SATA Express (johon saa 2 kpl tavallista sata-liitännäistä laitetta) voivat olla yhtä aikaa käytössä, jos M.2 paikassa on NVME moodissa oleva ssd?Lisätään nyt sen verran, että satalevy m.2-paikassa tosiaan syö pari sata paikkaa käytöstä(sata express). NVME ei vie.
The M.2 shares SATA mode with SATA Express. Change this item before installing M.2 SATA devices
Miksi pcie-kaistaa käyttävä nvme-asema söisi sata-ohjaimen?Jaaha, oliko vielä jotain muuta nokkelaa?
Tuossa vielä ihmeteltäväksi ohjekirjan "ohjeita" asiasta.
1 x M.2 Socket 3 with M key**, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (both SATA & PCIE mode)***
Tämä on vielä ihan selvä. Tukee sekä SATA ja PCIE/NVME moodissa M.2:ta.
** Supports PCIE RAID configurations via onboard M.2 and PCIex 16_3.
Edelleen ihan tolkku väite. Saa raidattua levyt niin M.2 socketista kuin mainitusta PCIe paikasta.
*** M.2 shares SATA mode with SATA Express. Change this item before installing M.2 SATA devices.
Tämä myös avautuu hienosti, eli M.2 SATA moodissa käytettynä syö SATA Expressin pois käytöstä. Selvä, entäs mitä NVME moodissa tapahtuu? Löytyy seuraavat ohjekirjasta maininnat.
The M.2 socket shares SATA ports with SATA Express. Only one SATA device could be activated. To use an M.2 SATA device, refer to section 2.6.8 Onboard Devices Configuration regarding the BIOS switch.
The SATAEXPRESS connector can support one SATA Express device or two SATA devices.
Edelleen ihan selvää (kaksi sata-liitännäistä laitetta onkin kytkettynä siihen tällä hetkellä).
Tässä tuleekin sitten itselläni se ajatus, että mitä v*ttua tämä tarkoittaa?
M.2 and SATA Express Mode Configuration [SATA Express]
[M.2] SATA mode will be switched to M.2. SATA Express can only support PCIE devices.
Eikö tuossa viitata, että M.2 socketti menee SATA moodiin mutta SATA Express tukee vain PCIE laitteita. Jotenkin tuo on mielestäni ristiriitaista. Vai tarkoittaako tuo kaapelilla tulevaa SATA Express PCIE laitetta kuten Intel 750 sarjan 2.5" levyt ja vastaavat), ja että tuolloin voisi M.2 socketissa olla SATA moodissa oleva levy?
[SATA Express] SATA mode will be switched to SATA Express. M.2 can only support PCIE devices.
Tuossa taas Sata Express on taas SATA moodissa, eli pitäisi toimia vaikka 2 tavallista sata-liitännäistä laitetta. M.2 taas tukisi vain PCIE/NVME laitetta. Eli tuonhan perusteella kaikki sata portit (myös tuo SATA Expressin kautta saatavat 2 tavallista porttia) pitäisi toimia yhtä aikaa? Googlettelulla ei kuitenkaan siltä vaikuta.
EDIT 1:
Onko puhuja varma asiasta??? Väität siis, että emolla olevat 6 sata-liitäntää (4 kpl tavallista sata-liitintä ja 1 kpl SATA Express (johon saa 2 kpl tavallista sata-liitännäistä laitetta) voivat olla yhtä aikaa käytössä, jos M.2 paikassa on NVME moodissa oleva ssd?
SATA Express modessa saat M.2 slotille PCIe tuen ja SATA Expressiltä 2*SATA.
Joten M.2 slottiin SATA levy = SATA Express mode päälle ja sitten on max 1 SATA laite SATA Expressiltä (tai 0).
[SATA Express] SATA mode will be switched to SATA Express. M.2 can only support PCIE devices.
Tuossa taas Sata Express on taas SATA moodissa, eli pitäisi toimia vaikka 2 tavallista sata-liitännäistä laitetta. M.2 taas tukisi vain PCIE/NVME laitetta. Eli tuonhan perusteella kaikki sata portit (myös tuo SATA Expressin kautta saatavat 2 tavallista porttia) pitäisi toimia yhtä aikaa? Googlettelulla ei kuitenkaan siltä vaikuta.
Onko näin? Mielestäni tuossa on nyt jokin ristiriita, jos tulkitsin viestisi oikein. SATA Express moodissa M.2 slotille on _VAIN_ PCIE tuki, eli silloin ei M.2 slotissa voisi olla SATA levy vaan ainoastaan NVME moodissa oleva.
Miksi pcie-kaistaa käyttävä nvme-asema söisi sata-ohjaimen?
No nyt tuo kuulostaa järkevämmältä. Tulkintasi on siis, että joko M.2 NVME moodissa ja kaikki 6 x sata-liitäntää ovat käytössä tai M.2 SATA moodissa ja max. 5 x sata-liitäntää on käytössä? Noin minäkin haluaisin asian ymmärtää mutta onko kuten tuossa yllä olevassa viestissäni mainitsin, niin onko täällä joku jolla on tuollainen systeemi ja on asian käytännössä todennut noin toimivan? Googlettelun perusteella, kun näyttää ettei se ihan noin kuitenkaan toimisi.Viimeisen kappaleen piti olla:
Joten M.2 slottiin SATA levy = M.2 mode päälle ja sitten on max 1 SATA laite SATA Expressiltä (tai 0).
Asentelin 960 pro 1TB emon (z170-a) M.2 liitäntään, suurin ero minkä huomaan on ohjelmien/pelien asennus, huomattavasti nopeutunut.
Jaa mutta sinullahan näyttäisi olevan samanlainen Asus emo kuin itselläni. Osaatko sanoa onko kaikki 6 sata porttia (se SATA Express mukaan luettuna) edelleen käytettävissä, kun tuo 960 pro on M.2 liitännässä NVME moodissa? Saatko minkälaisia tuloksia tuolla esim. Crystaldiskmarkissa?
Sitten jatkona vielä, että mahtaisikohan tuossa emossa toimia 970 Pro tai Intelin 760P? Eihän tuolle mitään estettä pitäisi olla mutta...
En tiedä ottaako portteja pois käytöstä. Itsellä on 2 ssd asemaa kiinni ja toimivat.
Huomasitko havaittavaa/yhtään mitään parannusta Windowsin tai perussovellusten käynnistysajoissa, kun vaihdoit tavallisen ssd:n nvme:ksi? Onko käyttis mitenkään säpäkämmän tuntoinen?
Tuollaisia tuloksia nyt tänään. Muistaakseni write meni myös yli tai lähelle 3000 kun oli vasta asennettu.
Eiköhän noi 970 pro ja 760p toimi tässä siinä missä 960 pro.
Boottilevylle secure erase on estetty.Secure erase tarjosi vain 840 proolle ja evolle tyhjäystä, eli ilmeisesti NVMe ei voi.
Eikä ole. Itselläni antaa Asus Z170-A emon UEFIssa vetää systeemilevynä olevan Intel 320 ssd:n sileäksi. Ja aikaisemmassa emossa, jossa biosissa tuollaista hienoutta ei ollut, tein sen boottilevyltä ajamalla sen komentoriviltä toimivan secure erasen (en nyt muista minkä niminen oli) ja meni myös suorilta. Olen tehnyt sen vaikka kuin monesti kumpaakin kautta.Boottilevylle secure erase on estetty.