WanhaPatu
Suurmöyhentäjä
- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 1 482
Tästä herääkin kysymys: onko valetutkia keksitty?
On toki. Tuossa ensimmäinen silmiini osunut sivu aiheesta: Air Defence System Defensive Equipment
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Tästä herääkin kysymys: onko valetutkia keksitty?
Kuitenkin käytäntö näyttänyt, että ohjukset ovat parempi altavastaajan ase? Olisiko Suomi vs. Venäjä -tilanne tasaväkinen?
Venäjällä olisi kalustoylivoima, mutta miesvoimaa Suomella olisi ihan tarpeeksi ja useissa aselajeissa tekninen etumatka olisi parhaimillaan valtava (tykistö, pst, ilmataistelu uusien koneiden saapuessa, hornetit ovat vain ehkä marginalisesti vanajan koneita edellä)
Kuitenkin käytäntö näyttänyt, että ohjukset ovat parempi altavastaajan ase? Olisiko Suomi vs. Venäjä -tilanne tasaväkinen?
Kaivelemalla wikipediaa, löytyy tietoa Suomen ja Venäjän puolustusbudjeteista. Täsmällinen vertailu summista on hankalaa, mutta jo varovaisinkin arvio on, että Venäjällä yli 20:nen Suomen resurssit. Lukema on vielä tuostakin moninkerroin epätasaisempi, jos huomioidaan ruplan alhaisesta kurssista, sekä alhaisista palkoista, johtuva ostovoimakorjaus. Tuo kerroin on wikipedian Russia sivulla bruttokansantuotetta arvioidessa yli 2,5x, siis suora dollarikurssin BKT, vs ostovoimakorjattu.
Tietenkin Venäjällä on monia asevoimien projekteja, jotka syövät rahaa, mutta jotka eivät olisi toivon mukaan suunnattu suoraan Suomea vastaan, kuten vaikka sukellusveneet, sekä ydinaseet. Silti, Venäjän asevoimien painoarvo rahalliselta panostukseltaan on kuin monta kymmentä Suomea keskenään yhdistyneenä. Kuinka montaa "suomea" vastaan Suomi voisi taistella, että tilanne vielä on tasapainossa?
En siltikään sano, ettei hävittäjiä pitäisi hankkia, varmaankin pitäisi. Silti realiteetit pitää muistaa tasapainotuksessa. Tuo tasapainotus on sitten niin monimutkaista, että parempi jättää se ammattilaisille, jotka varmaankin osaavat hommansa paremmin.
Samat realiteetit tietysti pätevät muuhunkin kuin hävittäjiin, myös mainittuun mekanisoitujen joukkojen torjuntaan varautumiseen.
Ehkä NATO-jäsenyys olisi ihan kätevä? Ilmeisestikään, toisin kuin ehkä kylmän sodan epäluottamuksen aikana, NATO:lla ei ole isompaa riskiä joutua avoimeen sotaan? Siis jos sodan mahdollisuutta ollenkaan tarvitsee ottaa tosissaan, niin vielä vähemmän WWIII tyylistä, jos Putin kuitenkin hakisi hyötyä asevoimiensa käytöstä?
En varsinaisesti ole sanonut, että kuvittelisin Venäjän tulevan koko voimallaan. Kysyin, minkälaisen kertoimen suhteessa omaan puolustusbudjettiinsa Suomi vielä kestäisi? Tarkemmin siis wikipedian mukaisesti: Venäjän puolustusmenot vuonna 2017 ovat arviolta 69 miljardia dollaria, Suomen vastaavasti 2,83 miljardia euroa. Noihin vielä se Venäjän yli 2,5x ostovoimakerroin päälle, joka mainitaan Venäjän BKT yhteydessä. Ostovoimakorjattu rauhanajan sotilasbudjetti siis Venäjällä jopa 57 kertaa Suomen vastaava. Siinä on varaa olla aika paljon virhettäkin ja väärinymmärrystä, sekä epätehokkuuttakin, ennen kuin Venäjä edes haluaisi antaa sodassa täyden huomion Suomelle?Missä utopiassa elät jos kuvittelet että Venäjä tulisi Suomeen koko asearsenaalin voimin? Jos otetaan tuo lähtökohta oletukseksi että Suomen pitäisi yksin torjua Venäjän täydellä voimalla tehty hyökkäys, niin sitten tämänkin threadin voisi sulkea kokonaan ja todeta että "me ollaan menetetty tää peli".
Ei, vaan on näyttänyt sen, että IT on ollut altavastaajan ainut ase. Falklandin sota on edellinen, jossa suhteellisen tasainen ja moderni kalusto on sotinut. Viimeisen puolen vuosisadan ajan lähes jokaisessa konfliktissa hyökkääjällä on ollut niin määrä, kuin laatuylivoima, eikä puolustaja käytännössä ole saanut koneitansa ilmaan...
Korjaus: Iran-Irak-sodassa 1980-1988 molemmat osapuolet olivat alusta saakka huomattavan tasaväkisiä, ja molemmat operoivat myös ilmassa sekä hyökkäyksellisesti että puolustuksellisesti hyvin aggressiivisesti, taitavasti ja modernilla kalustolla.
Irakin raskaat pommikoneet tekivät iskuja syvälle Iranin kotialueelle ja pääkaupunkiin, Iranin hävittäjäpommittajat moukaroivat kohteita jopa Irakin länsipuolella ja mm. iskivät ensimmäisenä Irakin rakenteilla olevaan ydinreaktoriin, ja Iranin tiedustelutietojen pohjalta Israel teki sittemmin oman, maineikkaamman iskunsa samaan kohteeseen.
-jok
Maailman poliittinen tilanne muuttui ja Ruotsin puolustusvoimat ajettiin alas. Olivat jonkin aikaa kokonaan ilman tykistöä. Todennäköisesti tuo tulinopeuden maailmanennätys on edelleen voimassa, en ainakaan löytänyt toista 155mm tykkiä, joka kykenisi samoihin lukemiin.
Tästä johtuen tuo ruottalaisen suuri tulinopeus on vain propakandaa, eikä kukaan muu lähtenyt leikittelemään tulinopeuksilla, koska sillä ei ole mitään merkitystä tiettyjen fysiikan lakien takia.
Kuitenkin käytäntö näyttänyt, että ohjukset ovat parempi altavastaajan ase? Olisiko Suomi vs. Venäjä -tilanne tasaväkinen?
Ei se mitään pelkkää propagandaa ole.
Jos kyseisen vaunun tulinopeudeksi ilmoitetaan 15 laukausta/minuutissa, niin se on hyvinkin pitkälti propagandaa, sillä muut valmistaja ilmoittavat tulinopeuden sen mukaan mikä on käytännössä mahdollista ampua minuutissa, silleesti että murkulat osuu maaliin riittävällä tarkkuudella ja ne voi ampua turvallisesti. Noissa kalibereissa se raja kulkee siinä 8-9 laukausta minuutissa, sen jälkeen tarvitaan jo piipun jäähdytystä ja samalla myös vekottimen hinta räjähtää käsiin.
No oisko tuolta Iran-Iraq sodasta jotain oppia meille tähän hävittäjä vs. IT-ohjukset vääntöön?
En varsinaisesti ole sanonut, että kuvittelisin Venäjän tulevan koko voimallaan. Kysyin, minkälaisen kertoimen suhteessa omaan puolustusbudjettiinsa Suomi vielä kestäisi? Tarkemmin siis wikipedian mukaisesti: Venäjän puolustusmenot vuonna 2017 ovat arviolta 69 miljardia dollaria, Suomen vastaavasti 2,83 miljardia euroa. Noihin vielä se Venäjän yli 2,5x ostovoimakerroin päälle, joka mainitaan Venäjän BKT yhteydessä. Ostovoimakorjattu rauhanajan sotilasbudjetti siis Venäjällä jopa 57 kertaa Suomen vastaava. Siinä on varaa olla aika paljon virhettäkin ja väärinymmärrystä, sekä epätehokkuuttakin, ennen kuin Venäjä edes haluaisi antaa sodassa täyden huomion Suomelle?
Lähteet:
Russia - Wikipedia
Russian Armed Forces - Wikipedia
Finnish Defence Forces - Wikipedia
Laskekaa itse paremmin, oikeammista lähteistä ehkä, ja kertokaa miten homma menee, jos lukuni eivät täsmää suuruusluokaltaan?
Jos kyseisen vaunun tulinopeudeksi ilmoitetaan 15 laukausta/minuutissa, niin se on hyvinkin pitkälti propagandaa, sillä muut valmistaja ilmoittavat tulinopeuden sen mukaan mikä on käytännössä mahdollista ampua minuutissa, silleesti että murkulat osuu maaliin riittävällä tarkkuudella ja ne voi ampua turvallisesti.
Noissakin tilastoissa - kuten rivien välistä voi lukea vaikka tuon MIGFlug.comin tilastoista - ei kyetä arvottamaan pilotin koulutusta ja ilmavoimien tasoa mitenkään.
Aika paljon on siitä "koneen" hyvyydestä on edelleen kiinni ilmavoimien operatiivisen toiminnan laadusta ja pilotin kyvyistä.
Kaipa armeijan koko toimii esteenä, ettei ihan pienin perustein tarvitse tulla. Toisaalta se myös takaa valtion itsemääräämiskyvyn, että Suomi voisi vaikka luvata, ettei Pietaria uhata tältä suunnalta.Luin nyt hieman tarkemmin aiemman viestisi. Onhan se selvää että Venäjällä on ja tulee aina olemaan kyky ajaa Suomen yli voimalla. Suomen tarkoituksena on varmasti löytää kustannustehokas tapa aiheuttaa niin suuret tappiot hyökkääjälle, ettei tänne kannata tulla. Venäjä on itsekin sanonut arvostavansa "voimaa" puolustukselta ja jopa kehunut Suomen puolustusvoimia.
Noissa hävittäjissä on mielenkiintoisia epävarmuustekijöitä teknologioissa, joista ei oikein tiedä mikä on loppupeleissä vaikutusten tasapaino. Vaatisi vielä lisää googlailua, ja wikipedian selailua, mutta joitain mistä löysin aiemmin viitteitä:Etenkin ilmavoimissa tuo kustannustehokkain tapa on hyvin hankala selvittää kun todellisia vertailukohtia ei juuri ole. Nytkin markkinoidaan stealth-ominaisuuksia järkyttävällä rahasummalla, vaikka niiden ominaisuuksien ylläpitäminen on äärettömän kallista. Tällöin yksi kysymys on onko stealth-kyvyn ylläpitämiseen rahaa, ja jos ei niin onko esim. 2x-määrä stealth-koneisiin nähden parempi vaihtoehto konetyyppiä ilman stealthia.
Tuo voi tosiaan mullistaa sodankäynnin. Kaiken ehkä näkevät silmät taivaalla, jotka voivat kertoa kohteiden tarkat GPS-koordinaatit, tai voisivat valaista kohteita laserilla. Pahinta torjua tarpeeksi pienet ja halvat mallit varmaankin. USA kai kehittämässä lähidronetorjuntaan jotain lasereita, jotta pysyisi helpolla/halvalla ilmatila puhtaana.Toisaalta ylivoimaisen osapuolen ilmapommitukset ovat siirtyneet hyvin korkealla lentävien UAV:den toimessa maalinosoituskameroina, jonka kohteisiin esim. Super Hornetit kuskaavat liitopommeja / JDAMeja. Korkealla pörräävää UAV:ta on pirun hankala ampua maasta ja jos koneet pystyvät tekemään pommitukset "etäohjatusti" kaukaa, on niitäkin hankala tuhota IT:llä.
Olisiko sinulla antaa lähdettä tuolle jäähdytysasialle?
Jotenkin ei sanomisesi vakuuta kun et näytä edes tietävän, että tykissä on putki, ei piippu.
- maininta, että venäläiset väittäneet mainosesitteissä stealth-koneen tutkapinta-alaksi jopa 1m^2 pitkänaallon maatutkalla
- esimerkkinä myös jokin Kiinan lyhyenkantaman risteilyohjus, jossa RCS 0,002m^2 yleisimmillä tutkilla, mutta 0,6m^2 pitkällä aaltopituudella
- lentokoneiden omat tutkat ovat kuitenkin lyhytaaltoisia, niihin tuskin mahtuu muut lähettimet, eli stealthilla on merkitystä
- AESA tutkatekniikalla hävittäjä voisi lähettää sopivasti laskeskellun jamming-signaalin tutkahakuista ohjusta vastaan, tutkaohjus siis torjuttavissa
- PAK FA:sta mainittu sisäänrakennettu tarkka IR-sensori, joka havaitsee lähestyvän IR-ohjuksen, ja sitten sokaisee sen laserilla, varmaan olisi siis vastaava mahdollista POD-tyyppisenäkin omasuojalaitteena
- F-35 myös IR-sensori, havainnut ohjuslaukaisun leimahduksen harjoituksessa jostain yli 1000km päästä
- Venäjällä tapana laukausta hävittäjästä 2-3 ohjusta eri hakupäillä kerralla, jotta vaikeampi torjua, tutka+IR, ja ehkä mukaan antiradiation/antijammer
- USA ilmeisesti kehittelemässä tutkajammerdroneja, kai jotta itse hävittäjä voidaan pitää säteilemättömänä
No oisko tuolta Iran-Iraq sodasta jotain oppia meille tähän hävittäjä vs. IT-ohjukset vääntöön?
Mites se käytännössä on Suomen osaaminen tuolla alalla? Eikös jotain ollut hankinnassa/hankittu? Luulisi, että vaikka MLRS olisi hyvä möyhentämään vihun tykistöasemia, kun pitkä ampumaetäisyys ja suurpiirteisen laaja tuhoalue?
Hetkellinen tulinopeus ja jatkuva tulinopeus ovat eri asioita. Bandkanonin 15 laukausta minuutissa (1 putkessa + 2 x 7 kpl makasiineissa) on se todellinen nopeus, jolla laite pystyy ampumaan. Hetkellisesti. Tämän jälkeen makasiinit ovat tyhjät ja ne pitää ladata, mihin menee latausajoneuvon kanssa parisen minuuttia.
Löytyi vielä haastattelu Intiasta. Kuulostaa aika suurpiirteisen pitkiltä vasteajat. 1-2 minuuttia seurantaa paikannukseen, 1 minuutti tykistön suuntaamiseen. Tuon lisäksihän tulisi vielä vasta-ammusten lentoaika, joka on pitkä sekin, jos ammutaan kauemmas. Tuo tarkoittaisi, että 30sec tulta hajautetuista shoot&scoot tykistöajoneuvoista olisi aika suojassa, kun useampi minuutti varaa ajella random suuntaan, mikä voisi olla useampi kilometri, koska vaikka 60km/h on 1km/minuutti.
On hankinnassa "nopeutetulla aikataululla". MLRS on tuohon tehtävään hyvä, jos sopivaa ammusta löytyy. Kuorma-ammus olisi paras, mutta sellaisen puuttuessa GMLRS Alternative Warhead (video alla) voisi hoitaa homman pehmeää tykistöä vastaan. Panssaroituja vastaan pitäisi kyllä saada ilmaan joko rypäleitä tai jotain BONUS-tyyppistä.
Tuo oli vasta Intian ensikokeilu alalla, eipä siitä tiedä kuinka pitkälle homman voi saada toimimaan? Eipä tuo viimeisen päälle vielä ollut fysiikan lakien venyttämistä tuossa esimerkissä. Voihan vasteaika teoriassa olla lyhyempikin, jos tehokkaampi tutkalaite, digitaalinen maalitiedon välitys, ja tykkiajoneuvojen tietokoneet odottamassa putket valmiiksi suunnattuina viimeistä korjaustietoa tykin ohjausmoottoreille.Kiitos tuosta.
Ei ole montaa sivua taaksepäin, kun yritin näille "Venäjän vastatykistöisku on välitön ja hirmuinen" inttäjille sanoa, että 30 sekuntia asemista ajoon on ihan riittävän hyvä suoritus. Tuli sivukaupalla suoltoa siitä, kuinka pitää päästä "2 sekuntia nopeammin ajoon makso mitä makso". Kuulemma henkipolo pojilla kiinni siitä. Katsokaapa huviksenne taaksepäin tätä ketjua.
Tuota pitää verrata joko vihun tuhotun kohteen hintaan, taikka omien hyökkäykseltä säästyvien kohteiden rahalliseen tai strategiseen arvoon. Joskus kalliskin ammus voi olla halvin vaihtoehto. Ja toisessa tilanteessa kallista ammusta voi olla käyttämättä, jos kerran ei ole pakko.BONUSkin on sen verta arvokas kuukkeli, ettei sitä kyllä noin vain roiskaista johonkin suuntaan pelkän vastatykistötutkahavainnon perusteella. Tämä tuntuu vastatykistöskenaariomiehiltä unohtuvan.
No, tässä säikeessähän ei olla köyhiä eikä kippeitä. Sen olen huomannut. Rahaa tuntuu olevan rajattomasti.
Tuota pitää verrata joko vihun tuhotun kohteen hintaan, taikka omien hyökkäykseltä säästyvien kohteiden rahalliseen tai strategiseen arvoon. Joskus kalliskin ammus voi olla halvin vaihtoehto. Ja toisessa tilanteessa kallista ammusta voi olla käyttämättä, jos kerran ei ole pakko.
.
Eipä minun tarvitsekaan tuumailla kuin alkeita, ne saa sitten soveltaa pidemmälle keiden työkseen täytyy.Tuon itsestäänselvyyksien latomisen sijasta voisit ottaa vaikka kantaa siihen, kuinka pelkällä tutkaan perustuvalla projektiilihavainnolla tunnistetaan mikä se ampuva yksikkö oli ja mitä sinne voisi ampua torjunnaksi?
Havaitse-tunnista-torju-aseketjuistasi tuntuu säännönmukaisesti puuttuvan tuo boldattu osa. Vai meinasitko skipata sen kokonaan? Voi tulla mielenkiintoisia tuloksia sodassa...(Huom! Maavoimien uusi taistelutapa - kannattaa perehtyä mitä se tarkoittaa)
Sinänsä kohde yleisluontoisesti tunnistuu tykistöksi, jos sieltä tulee tutkahavainto lähtevistä ammuksista. Varmaankin erityyppisillä voisi olla myös erottuvia ampumaprofiileja. Ja tiedustelu on oma alansa, joka toivon mukaan tukee tilannetta (lentokoneet, dronet, maavoimat, satelliitit, jne. riippuen keiltä tukea saadaan).
Silti pääasia lähinnä on vain saada aika ja paikka kohtaamaan. Aivan varmasti kannattaa, jos tuollainen tutka olisi käytettävissä, ampua esimerkiksi keskitys normiammuksia vihun kunnolla aktiiviselle tykistö-alueelle. Se jo yksinään pakottaisi vihun miettimään toimintaansa uusiksi. Alkaisi kissa ja hiiri -leikki, joka rajoittaa tykistön vapaata käyttöä ja hyötysuhdetta. Tuon leikin edetessä BONUS-tyyppiset ammukset sitten vain tuovat lisäoptioita valikoimaan.
Eiköhän sodanjohto nimenomaan käskisi vastatykistötutkan ja sille alistettujen patterien vahtia sopivia kartta-alueita, ja estämään sieltä omiin kohteisiin tulevan tykistötulen. Vastatutka voisi jopa varoittaa vihun tulen kohteita, sieltä kun voidaan nähdä minne ammukset ovat saapumassa, joten kohdealueen ajoneuvon/laitteen pilli voisi viestin saapuessa alkaa soida, ja alueen miehet olisivat maissa 10 sekuntia ennen kuin alkaa paukkua. Noin siis mahdollista, jos laitteet/viestintä kunnossa.
Mistä se tiedetään vastatykistöaseyksikössä 100% varmuudella ja silmänräpäyksessä, mikä taistelukentällä on omaa ja mikä vihua? Kaikki on sikin sokin nykypäivän hajautetulla taistelukentällä. Kaikki myös liikkuu yleensä. Myös vihu. (Äläkä piinaa postaamalla joku halpahintaisuus, jossa väitetään pikkupoikamaisen kirkasotsaisesti, että "kyllä se tiedetään" ja "fog of war" on muisto vain....ei ole eikä tule koskaan olemaan.)
Minusta näissä teidän skenaarioissa yksinkertaistetaan monimutkaisia asioita vähän liikaa ja kaikki on helppoa kuin keinutuolissa istuisi. Niin kait se kirjoituspöytägenuilla onkin.
BONUS kranu maksaa sen 40000-50000 euroa laaki. Niitä varmasti kylvetään sinne sun tänne kunhan joku antaa "varman vinkin" eli sanoo hip. Heti lähtee ainakin 20 kranaatin ryöppy. Siellä on varmasti 500000 euron maali, joten kyllä kannattaa, ihan excelillä laskin tämän. Jos vahingossa osuu omiin, niin ei sen nyt niin väliä. Sodassa sattuu ja tapahtuu.
Tämän palstan tykistön kanssa tekemisissä olevat voivat varmaankin kommentoida muita pelkojasi, että eikö Suomen kannata hankkia mitään aseita ollenkaan, kun menisi vain rahaa hukkaan ja omia ammuttaisiin vahingossa. Eiköhän hommat olisi mahdollista saada toimimaankin, suunnittelua ja harjoittelua vaan.
BONUSkin on sen verta arvokas kuukkeli, ettei sitä kyllä noin vain roiskaista johonkin suuntaan pelkän vastatykistötutkahavainnon perusteella. Tämä tuntuu vastatykistöskenaariomiehiltä unohtuvan.
Henkilökohtaisuuksiin osaat kyllä mennä kerta toisensa jälkeen.
No jaa,ton ajan tekniikka oli sieltä 60/70 luvulta.Tekniikka on kehittynyt aika paljonkin tässä >30v aikana.Esim tohon aikaan kaikki oli vielä analogista kun nykyään radiot yms on digitaalisia.Korjaus: Iran-Irak-sodassa 1980-1988 molemmat osapuolet olivat alusta saakka huomattavan tasaväkisiä, ja molemmat operoivat myös ilmassa sekä hyökkäyksellisesti että puolustuksellisesti hyvin aggressiivisesti, taitavasti ja modernilla kalustolla.
Irakin raskaat pommikoneet tekivät iskuja syvälle Iranin kotialueelle ja pääkaupunkiin, Iranin hävittäjäpommittajat moukaroivat kohteita jopa Irakin länsipuolella ja mm. iskivät ensimmäisenä Irakin rakenteilla olevaan ydinreaktoriin, ja Iranin tiedustelutietojen pohjalta Israel teki sittemmin oman, maineikkaamman iskunsa samaan kohteeseen.
-jok
These are the weapons Islamic State fighters are using to terrify the Middle EastIsis kehitti ”hirviöauton” – kertoo terrorijärjestön uudesta aseiden valmistuskyvystä
Terojen omaa asetuotantoa, vielä on vähän matkaa tuontitavaran laatuun
Isis kehitti ”hirviöauton” – kertoo terrorijärjestön uudesta aseiden valmistuskyvystä
Terojen omaa asetuotantoa, vielä on vähän matkaa tuontitavaran laatuun
Hilux on kuulema ISISin suosikki Toyotan suureksi harmiksi. Tosin kertoo aika hyvin siitä, että Toyota on saanut aikaan hyvän tuotteen kun sitä halutaan jokaiseen huonokulkuiseen paikkaan vaikka noita avolavoja ja niiden valmistajia on pilvin pimein mistä valita.Muistuttaa aika pitkälti 20-luvun panssarihärveliä, mutta aivan kuin se olisi rakennettu Toyota Hiluxin päälle.
PS. BONUS-kranaatti on muuten tyypiltään ns. kuorma-ammus. Ei tässä mitään vaihtoehtoja ole siis pohdittu kuorma-ammuksille vaan niitä on ihan käytössä tässä triidissä.
Ehkä hieman liian kiivas visio ainakin Suomen tapaisessa peitteisessä maastossa vai mitä mielipuolta? Voi tietysti olla, että tiedustelu- ja sensoritekniikan kehitys on niin kiivasta ja saavuttanut/saavuttamassa vaiheen, että isot yksiköt paljastuvat metsästä huolimatta.
Yhdysvaltain merijalkaväki pohtii, että tankit, tykit ja muu näkyvä katoaa pian taistelukentältä.
In future ground war, light infantry will be alone and unsupported on the battlefield
Nytkin markkinoidaan stealth-ominaisuuksia järkyttävällä rahasummalla, vaikka niiden ominaisuuksien ylläpitäminen on äärettömän kallista
köh,sen lentokoneen muoto ja se pinnoite aiheuttaa sen huonon tutkassa näkyyvyden joten mitään ylläpitämistä ei tarvita että se pysyy.Tietenkin se pinnoite pitää uusia aina välillä mutta niin pitää muutenkin niitä koneita maalata aina välillä joten mistään järkyttävistä summista ei ole kysymys.Luin nyt hieman tarkemmin aiemman viestisi. Onhan se selvää että Venäjällä on ja tulee aina olemaan kyky ajaa Suomen yli voimalla. Suomen tarkoituksena on varmasti löytää kustannustehokas tapa aiheuttaa niin suuret tappiot hyökkääjälle, ettei tänne kannata tulla. Venäjä on itsekin sanonut arvostavansa "voimaa" puolustukselta ja jopa kehunut Suomen puolustusvoimia. Etenkin ilmavoimissa tuo kustannustehokkain tapa on hyvin hankala selvittää kun todellisia vertailukohtia ei juuri ole. Nytkin markkinoidaan stealth-ominaisuuksia järkyttävällä rahasummalla, vaikka niiden ominaisuuksien ylläpitäminen on äärettömän kallista. Tällöin yksi kysymys on onko stealth-kyvyn ylläpitämiseen rahaa, ja jos ei niin onko esim. 2x-määrä stealth-koneisiin nähden parempi vaihtoehto konetyyppiä ilman stealthia.
Toisaalta ylivoimaisen osapuolen ilmapommitukset ovat siirtyneet hyvin korkealla lentävien UAV:den toimessa maalinosoituskameroina, jonka kohteisiin esim. Super Hornetit kuskaavat liitopommeja / JDAMeja. Korkealla pörräävää UAV:ta on pirun hankala ampua maasta ja jos koneet pystyvät tekemään pommitukset "etäohjatusti" kaukaa, on niitäkin hankala tuhota IT:llä.
köh,sen lentokoneen muoto ja se pinnoite aiheuttaa sen huonon tutkassa näkyyvyden joten mistää järkyttävistä rahasummista ei ole kysymys.