maavoimat.fi
Jalkaväen taistelijoiden pimeätaistelu- ja maalinpaikannuskykyä parannetaan uusilla kotimaisilla välineillä.
Puolustusministeri
Antti Kaikkonen on valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään sopimuksen pimeätaisteluvälineiden ja maalinpaikannuslaitteiden hankinnasta kotimaiselta Senop Oy:ltä.
Hankintaan kuuluu ensimmäisessä vaiheessa taistelijan kypäräkiinnitteisiä valonvahvistimia ja kranaatinheitinkomppanioiden maalinpaikannuslaitteita. Sopimukseen sisältyy myös lisähankintavaraus asekiinnitteisten lasertähtäimien hankinnasta.
- Nyt hankittavat Puolustusvoimien yhdessä Senop Oy:n kanssa kehittämät pimeänäkölaitteet ovat uuden sukupolven laitteita, jotka ovat suorituskyvyltään maailman huipputasoa. Hankkeen myötä jalkaväen pimeätaistelukyky nousee kokonaan uudelle tasolle, mikä vaikuttaa koulutukseen, taistelutekniikkaan ja taktiikkaan. Hankkeen tuloksena jalkaväellä on kyky taistella ja operoida tehokkaasti kaikissa näkyvyysolosuhteissa. On myös merkillepantavaa, että kotimaassa on tällaista korkean teknologian osaamista, joka takaa huoltovarmuutta ja turvaa kriisiajan suorituskykyä, toteaa jalkaväen tarkastaja eversti
Rainer Peltoniemi.
Hankinnat sisältyvät maapuolustuksen kehittämisohjelmaan ja niiden kautta rakennetaan jalkaväkijoukoille kyky taistella pimeässä ja vaativissa näkyvyysolosuhteissa.
Taistelijan valonvahvistin on kevyt ja pienikokoinen pimeänäkölaite, joka kiinnitetään taistelijan kypärään ja joka mahdollistaa yhdessä rynnäkkökiväärin punapistetähtäimen sekä uuden lasertäh-täimen kanssa liikkuvan taistelutoiminnan kaikissa valaistusolosuhteissa.
Lasertähtäimiä käytetään taistelijan aseessa tähtäämiseen pimeällä silloin, kun tähtääminen puna-pistetähtäimen avulla ei ole mahdollista. Lisäksi lasertähtäimet soveltuvat hyvin maalinosoittamiseen muille aseille sekä yleisesti johtamisen apuvälineeksi.
Maalinpaikannuslaite on tarkoitettu maalien paikantamiseen ja tulenjohtamiseen. Laite ohjelmistoineen mahdollistaa satelliittipaikannuksesta riippumattomat mittaukset sekä aiempaa nopeamman ja tarkemman maalin paikantamisen olosuhteista tai vuorokauden ajasta riippumatta.
Tuotteet toimitetaan vuoden 2021 loppuun mennessä ja ne otetaan käyttöön vuodesta 2022 alkaen.
Nyt tehtävän hankinnan arvonlisäverollinen kokonaisarvo on yli 13 miljoonaa euroa. Viisivuotisen lisähankintavarauksen arvonlisäverollinen enimmäisarvo noin 209 miljoonaa euroa.
Hankinnan työllistävä vaikutus kotimaassa on 40 henkilötyövuotta ilman lisähankintavarauksen lunastamista.
Valonvahvistinten hankinta liittyy
Puolustusvoimien ja Senop Oy:n väliseen aiesopimukseen, joka allekirjoitettiin 22.5.2019.
Puolustusministeriö
tiedotti hankinnasta 13.10.2020.