- Liittynyt
- 13.10.2016
- Viestejä
- 13 058
Tälläinen ei tuo keskusteluun mitään järkevääSiteeraan itseäni "minä puhun poskisolisteista, jotka eivät tuo keskusteluun mitään järkevää".
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tälläinen ei tuo keskusteluun mitään järkevääSiteeraan itseäni "minä puhun poskisolisteista, jotka eivät tuo keskusteluun mitään järkevää".
Tälläinen ei tuo keskusteluun mitään järkevää
Miinoista tuli mieleeni, että miltä näyttää (tai näytti WW2:n aikaan) merimiinojen raivauksenestin (siis "raivauksen estävä laite")? Yritin googlata kuvia, mutta kun en tiedä millä sanalla hakisin.
Tuolta aiemmasta videostanne (vai puhuitteko ihan siitäkin?) poimin mielenkiintoisen yksityiskohdan eli ko. laivan onnettomuuden vuodelta 1989:
USS Iowa turret explosion - Wikipedia
Siitä sit lähdin lueskelemaan eteenpäin tykeistä ja lataamisesta jne. Se normaali katson-yhden-jutun-hups-meni-neljä-tuntia-wikipediassa. Varmaankin tuollaisen ison telatykin ammukset pitäisi olla sit kartussi- eikä hylsyperiaatteella että saadaan vähän paremmin lentorataa säädeltyä? Teräs ei kuitenkaan ole käsittääkseni 50 vuodessa ihan superoleellisesti parantunut (aseiden piipuissa)? Iso ja painava siitä putkesta tulisi ja tosi törkeän ison vaunun kuljettelu taisteluasemiin vaikkapa keväisessä, talvisessa tai syksyisessä suomessa muuttuu todella hankalaksi.
Taistelupaino 55,15Aikaisemmin vertasin painoa Leopard 2:seen, joka painaa noin 60 t. Kun on tiedossa, että Leopardille liikkumiskyky on vielä tärkeämpi kuin telatykille, niin jos telatykin paino ei ylitä 60 t, niin ei pitäisi olla ongelmia. Tarkkaa arviota painosta ei ole.
Toisaalta jenkkien tukialuksien kansi ei ollut yleensä panssaroitu kun taas brittien oli ja tolla oli merkitystä.
Juu, brittien lentotukialukset kesti vielä enemmän kurmootusta kuin jenkkien.
Ainakin Archerissa, jossa lataus on mekaaninen/automaattinen on erillisiä ruutisäkkejä, joilla säätää ampumamatkaa.
Aikaisemmin vertasin painoa Leopard 2:seen, joka painaa noin 60 t. Kun on tiedossa, että Leopardille liikkumiskyky on vielä tärkeämpi kuin telatykille, niin jos telatykin paino ei ylitä 60 t, niin ei pitäisi olla ongelmia. Tarkkaa arviota painosta ei ole.
Taistelupaino 55,15
Leopard 2 – Wikipedia
Piippuhan tarkoittaa myös tupakkapiippua( ).Porukka taitaa kutsua noita isoja laivan tykkejä välillä piipuksi ja välillä putkeksi?.Noi tykit taitaa kyllä muistuttaa enemmän putkea( koska ovat kooltaan kuin vesiputket ) kuin piippua.Niitä ruutisäkkien siirtoja on varmaan hyvä ainakin olla valvomassa ettei jää säkit johonkin rutistimen väliin. En ollut tajunnutkaan kuinka isoja noi laivatykkien morkulat on olleet. Tuossakin onnettomuudessa ammutiin 2700lb kranaatteja eli n. 1300kg kappale. Onnettomuudessa oli meneillän kokeelliset ennätystentavoitteluammunnat joissa käytettiin pienemmille kranaateille tarkoitettuja ruutipusseja mutta kuuden säkin sijaan vain viisi. Ilmeisesti pussit työnnettiin pesään väärällä, liian kovaa kulkevalla ruutalla ja ne syttyivät itsestään eivätkä ehtineet lyödä lukkoa (kai tykkien "putkissa" on lukko ihan vaan termillä lukko?) kiinni.
Wikipediassa kiinnitin muuten sotatekniikan terminologiaan myös huomiota. Englanniksi aseen piippu on käsittääkseni barrel riippumatta kaliberista? Miksi suomalaiset puhuvat piippu/putki sanoilla?
Englanninkielisestä versiosta löytyy tuo noin 60 t.
Ei mitään merkitystä, jos ei kerrota mikä malli ja vieläpä minkä maan käyttämä versio siitä mallista on kyseessä. 2A1:n ja 2A7+:n välillä on varmasti melkoinen ero painossakin. Korkein löytämäni arvo oli 2E:n arvioitu 69,4 tonnia.
Eli ei jatkoon.
Käytin 60 t jokinlaisena referenssinä/maksimipainona ajatukselleni 250 mm telatykistä. Täällä on arveltu, että siitä tulisi liian painava. Voi olla, että tulisi liian painava tai sitten ei. Se selviäisi vain tarkemmilla laskelmilla. Tein suuntaa-antavan laskelman putkelle. Olettaen, että putki ja lähtönopeus olisivat samat, niin 155 mm putki painaa noin 1000 kg ja 250 mm putki painaa noin 4500 kg. Lukkoon ja muihin rakenteisiin pitäisi lisätä selvästi enemmän metallia. Kranaatin ampumisen aiheuttama voima on noin neljä kertaa suurempi.
Mihin tarvittaisiin yksi iso kranaatti neljän pienen sijaan? Joku mainitsi aiemmin, että isolla kranaatilla on parempi murjoa kestäviä kiinteitä kohteita. Suomen kenttätykkiskenaarioissa tällaisia ei taida olla. Toisaalta isomman kranaatin pinta-ala aiheuttaa selvästi suuremman ilmanvastuksen ja siten lyhyemmän kantaman.
Eli ei jatkoon.
Jalkojen määrä pitäs olla aika iso, ettei niitä eliminoimalla pysäytä tämmöstä heti. Toisaalta etuna olis varmaan juuri se kyky kulkea maastossa ku maastossa. Vauhti varmaan taas olis pieni, ja yhistettynä tuohon mainitsemaasi korkeuteen olis todennäköisempää tämmönen toimis jonain tykkinä eikä panssarivaununa.Pohdin tylsyyttäni kun pelasin Battletechiä, niin onko mitään järkevää syytä käveleville "mechoille"? Eli siis pystyssä kävelevä "panssarivaunu"
Keksin miinuksia;
-Todella suuri maalitaulu
-Mahdoton panssaroida mitenkään järkevästi
Plussia;
-Ainakin näennäisesti parempi tutka-alusta
-Em. IT-ohjuksia patteri tai kaksi
Ajatusleikki, mutta lähtekää mukaan
Pohdin tylsyyttäni kun pelasin Battletechiä, niin onko mitään järkevää syytä käveleville "mechoille"? Eli siis pystyssä kävelevä "panssarivaunu"
Keksin miinuksia;
-Todella suuri maalitaulu
-Mahdoton panssaroida mitenkään järkevästi
Plussia;
-Ainakin näennäisesti parempi tutka-alusta
-Em. IT-ohjuksia patteri tai kaksi
Ajatusleikki, mutta lähtekää mukaan
Tai hyvin pieni exoskeleton (mikä tää suomeksi?) joka lisäisi jalkaväen liikkuvuutta ja kykyä kantaa varusteita väsymättä. Mutta virtalähdeongelmahan näissä tulee vastaan. Ja hinta muussa kiin erikoiskäytössäPanssaroimattomalle(tai hyvin kevyesti panssaroidulle) vempaimelle tässä olisikin jo järkeä, mutta silloinkin vempaimen kannattaisi olla melko pieni, ja ehkä miehittämätön, robotti joka kulkee jalkaisin liikkuvien sotilaiden seassa
Pohdin tylsyyttäni kun pelasin Battletechiä, niin onko mitään järkevää syytä käveleville "mechoille"? Eli siis pystyssä kävelevä "panssarivaunu"
Keksin miinuksia;
-Todella suuri maalitaulu
-Mahdoton panssaroida mitenkään järkevästi
Plussia;
-Ainakin näennäisesti parempi tutka-alusta
-Em. IT-ohjuksia patteri tai kaksi
Ajatusleikki, mutta lähtekää mukaan
+Suorasuuntauksen kantama on pidempi maapallon kaarevuudesta johtuen (ja toki pinnanmuodoista riippuen). Yleensähän battletechissä maksimi ampumaetäisyydet muistini mukaan olivatkin melko pitkiä.
Mutta kun noilla vehkeillä ei ammutakaan tykeillä (paitsi lähietäisyydeltä). Laserilla kun lasauttaa niin se menee kyllä viivasuoraan.Minkään tykin ammuksen nopeus ei maapallolla ole kiertoratanopeutta suurempi, ammuksen rata kaareutuu aina enemmän kuin maanpinta.
Mutta kun noilla vehkeillä ei ammutakaan tykeillä (paitsi lähietäisyydeltä). Laserilla kun lasauttaa niin se menee kyllä viivasuoraan.
ps. Riittäisikö raidetykin lähtönopeus? En jaksa laskea, kuinka lujaa pitää kulkea.
Tai hyvin pieni exoskeleton (mikä tää suomeksi?)
Biologiassa tukiranka. En tiedä onko noille keinotekoisille jokin muu suomennos.
Otan takaisin. Jos efektiivinen etäisyys on 8500 m, niin tykkejä tarvittaisiinkin noin 20.
Joku keskimatkan ballistinen ohjus tulee kohti todella paljon suurempaa vauhtia kuin tuollaisen 57-millisen tykin ammus lähtee sieltä tykin putkesta. Efektiivinen kantama jonka päästä voisi sellaiseen käytännösä hyvällä tuurilla osua lienee joitain satoja metrejä, mutta niin lyhyillä etäisyyksillä se tykki enää ehkä käänny tarpeeksi nopeasti että sitä ohjusta voisi seurata, ja se ohjus tekisi hyvin paljon tuhoa ja päätyisi kuitenkin kohteeseensa vaikka sen siinä vaiheessa tuhoaisi.
Että ei tee tuollaisella tykillä käytännössä mitään ballistisia ohjuksia vastaan.
Niiden torjumiseen tarvitaan torjuntaohjuksia, eikä mikä tahansa pieni IT-ohjus riitä vaan tarvitaan sellasia ohjuksia, jotka itsekin pystyvät hyvin suuriin nopeuksiin ja kiihtyvyyksiin.
Niin, eikös tässä ole kaksi eri koulukuntaa? On Phalanx, AK-630 ja mitä muita, ja toisessa päässä DARDO. Kai ne toimivia kummatkin ovat kun käyttöön ovat päässeet. Mutuilisin että millään muulla ei ole varsinaisesti väliä kuin tutkalla
ICBM torjunnasta, - kylvää yläilmakehän täyteen rautaoksidi- ja alumiinipölyä. Antaa kitkan sitten tehdä loput?
Ongelma ballististen ohjusten torjunnassa on se että niiden nopeus on suurempi kuin keskimääräisen räjähteen palamisnopeus. Eli siis jos torjunta-ohjus räjähtää ballistisen ohjuksen rinnalla niin se on liian myöhäistä. Sirpaleet eivät ikinä saavuta ohjusta joka liikkuu niitä nopeammin. Pitäisi kyetä räjäyttämään torjunta-ohjukset millisekuntteja ennen kohtaamista jotta sirpalepilvi hajottaa ohjuksen lämpösuojan jolloin se palaa itsestään tai räjähtää.
edit. Toinen vaihtoehto on sitten tämä että torjunta-ohjuksessa ei ole räjähteita ollenkaan ja se yritetään saada osumaan siihen ballistiseen ohjukseen suoraan. Sitä voi jokainen miettiä miten helppoa se mahtaa olla kun pötkylä saapuu taivaalta 10 x äänennopeutta.
edit2. yli 20 x äänennopeus eli 7-8 km/s.
Samalla logiikalla kuin millä vulkaaninen tuhka aiheuttaa lentokieltoalueen. Ajatuksena on se, että kappale kulkiessaan pölypilven läpi kerää itseensä termiittiä, joka aiheuttaa epätasaisen lämpökuorman särkien lämpökilven ja kitka hoitaa loput.Miten kuvittelet osuvasi tällä yhtään mihinkään?
Tässä ehdotuksessa ei yksinkertaisesti ole yhtään mitään järkeä.
Onkohan koskaan kokeiltu sellaista ohjusta, jossa on satoja tytärohjuksia?
Eli suurella ohjuksella tuodaan tytärohjukset lähelle torjuttavaa ohjusta, jolloin tytärohjukset irtoavat ja pyrkivät törmäämään torjuttavaan ohukseen. Näin osumistodennäköisyys satakertaistuisi.
Samalla logiikalla kuin millä vulkaaninen tuhka aiheuttaa lentokieltoalueen. Ajatuksena on se, että kappale kulkiessaan pölypilven läpi kerää itseensä termiittiä, joka aiheuttaa epätasaisen lämpökuorman särkien lämpökilven ja kitka hoitaa loput.
no ei sitä hirveän laajalle tarvitsisi kait levittää, aika paksulti kyllä.Se määrä sitä kamaa mitä se tulivuori sinne taivaalle tunkee on aivan tähtitieteellinen verrattuna siihen, millaisia määriä mitään kamaa ihminen helpolla (tai ilman ydinpommia) sinne taivaalle voi saada.
Tarkoitus ei ollut vaurioittaa moottoreita, vaan lämpökilpeä. Se on myös aika herkkä lämpöjännityksille käsittääkseni. Mikä tahansa ylimääräinen materiaali joka muuttaa lämpöjakaumaa saattaisi riittää rikkomaan sen.Ja se ballistisen ohjuksen taistelukärki putoaa jostain kymmenien kilometrien korkeudesta luokkaa minuutissa. Lentokieltoalue tehtiin käytännössä sen takia, että kun siellä tuhkassa lentäisi tunteja, lentokoneiden moottorit alkaisivat vaurioitua, ja onnettomuusriski kasvaisi selvästi. Ei sen takia, että siellä putoisi heti kerrasta. Ohjusten taistelukärsissä ei myöskään ole mitään suihkumoottoreita, joita siitä tuhkasta voisivat vaurioitua.
no ei sitä hirveän laajalle tarvitsisi kait levittää, aika paksulti kyllä.
Tarkoitus ei ollut vaurioittaa moottoreita, vaan lämpökilpeä. Se on myös aika herkkä lämpöjännityksille käsittääkseni. Mikä tahansa ylimääräinen materiaali joka muuttaa lämpöjakaumaa saattaisi riittää rikkomaan sen.
Käsittääkseni ICBM laukaisu havaitaan nykyjärjestelmillä ja lentoaika on kait puolesta tunnista tuntiin, riippuen mistä laukaistaan ja minne.
Osaatko muuten selventää miksi ohjuksia kutsutaan ballistisiksi, kun perinteisesti tykistössä ammutaan joko suorasuuntauksella tai sitten ballistisella radalla. Ohjusten tapauksessa ballistisen radan käsite on vähän niin ja näin kun niitä kuitenkin voidaan ohjata ja laitteessa on kuitenkin oma moottori ...
Pitäisi saada levitettyä sinne, minne se ohjus on menossa. Ja sillä, koska se mannertenvälinen ohjus lopettaa viimeisen vaiheen moottorinsa käytön, se voi vaikuttaa lentorataansa tuhansia kilometrejä pituussuunnassa.
Se, että rataan tehdään hyvin pieniä ohjaus-/korjausliikkeitä on suuressa mittakaavassa merkityksetöntä.
Toisaalta yksittäinen ohjus taitaa kantaa pahimmillaan toistakymmentä kärkeä. Kaikkiaan ydinlataukselta suojautuminen tuhoamalla se on vähän akateemista haihattelua kun tuhoaminen pitäisi tapahtua ilmakehän ulkopuolella, ettei laskeuma- ja säteilyvaikutusta olisi merkittävästi.
Joskus simuloidun ballistisen ohjuksen täppää kartalla seuranneena, aika hyvin siinä maisema vaihtuu eikä aikaa tosiaan paljoa ole.
Ennakoiva isku taitaa olla paras torjunta noita vastaan. =)
Ohjelmistobugi ohjausjärjestelmässä olisi myös aika pätevä
Tuo olisikin mielenkiintoinen laskuharjoitus että miltä korkeudelta osat voivat vielä tulla alas, jotta kineettisellä vaikutuksella olisi vielä merkitystä. Riippuen maahan asti selviytyvän materiaalin kokoluokasta, jonkin moinen likainen pommi tuosta tulee kuitenkin.pommi putoaa palasina jonnekin tai palaa ilmakehässä ei aiheuta säteilyä. Laskeumalta suojautumiseenkin riittää hengityssuojaimien käyttö muutaman päivän ajan, ei vaan saa hengittää sitä pu-239-pölyä mitä sieltä hajonneesta pommista tulee.
Ohjelmistobugi ohjausjärjestelmässä olisi myös aika pätevä