(hiukan uudelleenjärjestelty quotattavan viestin lauseita jotta saa loogisemman vastausjärjestyksen)
Juu. Tai merimaaliohjus saadaan iskemään sellaisesta kulmasta missä sitä panssaria ei kuitenkaan olisi. Passiivisen panssaroinnin sijaan niiltä pyritään suojautumaan ampumalla ne alas tai harhauttamalla ne osumaan ohi.
Eihän niitä toisen maailmansodan taistelulaivojakaan joka puolelta panssaroitu, vaan ne panssaroitiin sellaisista kohdista, mistä
1) todennäköisemmin vihollisen tykinkuulat on tulossa...
2) paikkaan missä se tykinkuula osuessaan aiheuttaisi suurta vahinkoa.
Koko laivan panssarointi joka puolelta olisi tehnyt siitä todella painavan, kalliin ja hitaan.
Eli esim. laivan nokkaa selvästi tykkitornien etupuolelta ei ollut panssaroitu, koska osuma sinne ei tuottaisi suurta tuhoa, kun se nokka oli käytännössä tyhjää ilmaa jonka tehtävä oli vain olla muotona siten että laivalla pääsee kovaa pienellä vedenvastuksella.
Tykkitornien kohdalla taas oli vahva panssarointi, jotta ei tule läpimeneviä osumia tykkien ammusvarastoihin, koska osuma sinne saattaisi räjäyttää ammukset ja upottaa kertalaakista koko laivan
Panssarointi on eri asia kuin laivan tekeminen vahvaksi ja vikasietoiseksi. Nykylaivoja ei juuri panssaroida, mutta kyllä niissä on paljon vesitiiviitä osastoja ja tehokkaita pumppuja yms. mekanismeja joilla ne silti saattaa käytännössä kestää todennäköisesti selvästi enemmän läpäiseviä osumia kuin vanhemmat laivat.
Toisen maailmansodan aikaan tässä "vauriokontrollissa" oli muuten suuri ero jenkkien ja japsien välillä, ja tällä oli hyvin oleellinen merkitys siihen miksi sota tyynellämerelllä kääntyi jenkkien eduksi niin nopeasti kuin se kääntyi; samantehoinen osuma lamautti japsien tukialusta paljon pahemmin kuin jenkkien tukialusta. Esim. jenkkien tukialuksissa hangaarikannella oli avoimet "sivuseinät", tai siis monessa kohtaa ei sivuseiniä, mikä mahdollisti palavan rojun kippaamisen sieltä nopeasti mereen ennen kuin se sytyttää tuleen muuta. Japseilla taas hangaarikansi oli suljettu "luola" ja kun siellä joku paloi niin sitten se paloi siellä.
Eroa näkee esim. seuravista kuvista:
japsien Hiryu:
USS Ranger (CV-4):