• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sininen Tulevaisuus - Blue Future (Terhon ja kumppanien uusi puolue)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Phollo
  • Aloitettu Aloitettu
Mä luulen ettei pöly tule laskeutumaan ikinä tarpeeksi, että Sampolla olisi jotain poliittista tulevaisuutta. Sitten kun sen politiikka on niin persua, että potentiaaliset äänestäjätkin ovat siellä.
En tiedä kuinka onnistuisi täysi takinkääntö vihreäksi ja julkinen katumus kuinka ymmärsi olevansa väärässä. Mutta kun Sampo oli onnettoman falski sinisisissä, niin vielä huonommin menisi, kun pitäisi valehdella ihan kaikki.
Niin ja Sampohan rakensi maineensa Hommaforumilla ja Halla-ajon suojattina. Hallis nosti hänet monta kertaa nimenä esiin erinäisten vaalien alla. Läpimurtonsa hän teki kiertotien kautta, kun Soini pääsi läpi eurovaaleista mutta jättäytyi pois EU-parlamentista, jolloin varasijalla ollut Terho nostettiin hän paikalleen.

Hieman ironistakin jopa, nimittäin tuolloin Sampo Terhoa pidettiin mamukriittisen persusiiven pelastajana, sillä Soini oli ollut aika nihkeä heidän suhteensa ja yritti suosia muita ehdokkaita heidän kustannuksellaan. Halla-ahokin kirjoitti blogissaan tuolloin, että Terhon läpimeno saattoi pelastaa koko "kriittisen siiven" perussuomalaisissa.

Tämä oli siis vielä sitä aikaa, kun Halla-aho itsekään ei ollut kansanedustaja eikä edes kunnanvaltuutettu, sillä edellisissä eduskuntavaaleissa 2007 hän ei saanut riittävästi ääniä.

Jussi Halla-aho sanoi:
Erityisesti mieltämme lämmittää tietenkin se, että maahanmuuttokriittisten oma ehdokas, Sampo Terho, äänestettiin PS:n listan kakkoseksi. Sikäli kuin Soini ilmoituksensa mukaisesti palaa Suomeen reilun puolentoista vuoden kuluttua, Terho nousee loppukaudeksi europarlamenttiin. Tässä yhteydessä haluankin palata vielä muutamalla sanalla omaa ehdokkuuttani koskeneeseen keskusteluun.

Kun ilmoitin huhtikuun lopulla, etten lähde valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi, vaan kehotan kannattajiani äänestämään Terhoa, erinäiset tahot sanoivat paljon sellaista, mikä olisi saanut jäädä sanomatta. Olin kuulemma petturi ja pelkuri ja pilannut kaiken. Korostin tuolloin, että päätöksiä tehtäessä on arvioitava erilaisten vaihtoehtojen seurauksia, ei sitä, tuntuvatko ne tekohetkellä mukavilta. Nyt on hyvä hetki tarkastella, missä ollaan ja missä voitaisiin olla, jos olisin valinnut toisin.

Lähtökohta on se, että omilla päätöksilläni en olisi voinut vaikuttaa Timo Soinin tai Veltto Virtasen kannatukseen, koska yhteistä äänestäjäkuntaa ei juuri ole. Jos olisin lähtenyt ehdolle, olisi tapahtunut seuraavaa:

1) Soini olisi mennyt läpi kuten nytkin.

2) Itse olisin saanut n määrän ääniä, mutta mitä todennäköisimmin se ei omalta listalta olisi riittänyt läpipääsyyn.

3) Perussuomalaisten kakkoseksi ja Soinin varamieheksi olisi noussut Virtanen.

4) Maahanmuuttokriittisille olisi jäänyt luu käteen, ja syyttelisimme nyt toisiamme siitä, että kaik on mänt. Ihmettelisimme myös, miten järjestäydymme seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Päätöksestäni olla lähtemättä ehdolle seurasi se, että saimme oman miehen Brysselin koneeseen ainakin puoleksi kaudeksi. Parempaan tulokseen ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia, koska kukaan ei olisi realistisesti pystynyt haastamaan Soinia.
 
Ari Jalonen ehdolle sinisten puheenjohtajaksi

Entinen kansanedustaja Ari Jalonen asettuu ehdolle sinisen tulevaisuuden puheenjohtajaksi.
Jalonen uhrautuu. Nyt muut siniset voi huokaista helpotuksesta kun on ainakin yksi ehdokas puheenjohtajaksi. Epäilenpä vaan että varapuheenjohtajiston kasaamisessa voi olla haasteita, ehdokkaita tuskin on jonoksi asti.

EDIT:


Sittenhän näitä puheenjohtajavalinnan suhteen tehokkaita puolueita on kaksi



Tästä twiitistä tulee jotenkin mieleen Zinzino ym. verkostokoijaukset...
 
Viimeksi muokattu:
Hieman ironistakin jopa, nimittäin tuolloin Sampo Terhoa pidettiin mamukriittisen persusiiven pelastajana, sillä Soini oli ollut aika nihkeä heidän suhteensa ja yritti suosia muita ehdokkaita heidän kustannuksellaan. Halla-ahokin kirjoitti blogissaan tuolloin, että Terhon läpimeno saattoi pelastaa koko "kriittisen siiven" perussuomalaisissa.

Sampo on kyllä oikein tyyppiesimerkki siitä, kun valta nousee päähän ja aletaan tekemään peliliikkeitä oman menestyksen maksimoimiseksi.
Kyllähän sen täältä kauempaa näkee oikein hyvin, että Sampon kannatus oli tullut Halla-ahon puolelta. Eli siis niillä oli käytännössä samat kannattajat ja äänestivät Sampoa lähinnä tukemaan Halla-ahon politiikkaa.
 
Sinisten muutos alkaa Espoossa, varjot väistyvät historiaan

Kaksi vuotta sitten elettiin kuumia aikoja. Kulissien takana pelattiin raakaa poliittista peliä. Perussuomalaisten salainen “Halla-aho” wats, yms ryhmät jakoivat infoa ja propakandaa kannattajilleen, Putkonen oli pannut itsensä peliin. Vastavoima Puolustusministerin eritysavustaja Petteri Leino soitteli silloin tällöin apuvoimia kokoon, Sampo Terholle. Vaakakuppi oli jo silloin hyvin epätasapainoinen. Halla-ahon tukijoiden voima oli valtava, Terhon “joukko” nukkui ruususen untaan. Itse olin pihalla kuin lumiukko. Olin kaukana Lapissa, tullut puolueeseen Timo Soinin innoittamana ja uskoin että kun hän valitsee kruununperijän, se pitää.

Sampo Terhon tukijoiden rynnäkköjoukko olikin sitten siinä. Petteri Leino ja valtiosihteeri Samuli Virtanen puuhastelivat pientä ja vaatimatonta mutta mitään vastakampanjaa varsinaisesti ei ollut olemassakaan. Se kertoo jo miten heikoilla jäillä, lähtökohtaisesti oli kampanja. Jälkiviisaana ymmärtää, ettei sitä sotaa edes ollut teoreettisesti mahdollista voittaa. Koska olin tietämätön tilanteesta, suostuin puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon pyynnöstä Jyväskylän kokouksen varapuheenjohtajaksi. No, se siitä tässä vaiheessa ja sen tapahtumista.

Olen luonteeltani uudisraivaaja ja tien avaaja. Olin vedetty mukaan poliittiseen kamppailuun, jossa piti hyvin äkkiä valita puolensa. Uuden ryhmän mukaan minä menin ja toisaalta ennen sitä, minut käytännössä siihen pakotettiin, rankalla Halla-ahon äärimmäisten tukijoiden ulkomaalaisvihalla ja paikallisen tason valtapolitiikallalla. Heti Uuvattien syntymisen jälkeen Lapin perussuomalaisten oppositio heitti likasankon päälleni ja hyökkäsi minuun henkilönä voimakkaasti. Lehdet ja Yle Kemi olivatkin innokkaasti mukana ajojahdissa, entinen toimittajakollega ei ole koskaan ollut erityisen suosittu Lapin toimittajien joukossa. Nyt lyötiin niin että mahassa tuntui, mitään sääliä ei Lapin mediassa tunnettu, kaadu Torvinen jo vihdoinkin, häviät tämän. Mutta mutta. Olen tottunut olemaan vahva enkä pelkää nopeita ratkaisuja. Päätin lähteä heti sen jälkeen, kun minut, juristi erotettiin kuulematta, laittomasti paikallis- ja piiriyhdistyksen johdosta. Puolue sen sijaan kuuli minua ja antoi mahdollisuuden kertoa miksi. Tosin kritiikkini uutta puoluejohtoa vastaan oli niin vahvaa ettei sitä kehdattu julkisesti käsitellä.

Panin tuulemaan ja puolueen perustamiseen omaa rahaa vajaan kymppitonnin. Lähdin omin varoin kiertämään maata. Otin käyttää asuntoautoni ja kaiken ajankäyttöni. Jätin menestyvän lakiasiaintoimiston kollegoille ja suuntasin turuille ja toreille. Sunnuntaina 3.7.2017 keräsin ensimmäiset 30 korttia Rovaniemellä Songan Tervamarkkinoilla ja siitä se lähti. Keräsin noin 1250 korttia syksyyn mennessä. Ilman niitä puoluetta tuskin koskaan olisi ehditty pystyttää ja rekisteröidä. Useimman kansanedustajakollegan saalis oli muutama kymmenen korttia. Piti kuulemma kesälomia viettää ja hoitaa perhesuhteita grillaamalla.

Puolueen vuosijuhlasta 2018 Narikkatorilla ja Imatralla aisti, ettei tässä hyvin käy. Julkinen ajojahti kävi kuumana ja puolueen päälle kaadettiin hyvin älykkäällä tavalla ja loukkaavasti ikävää ja mainetta mustaavia tiedotteita. Mielikuva Sinisistä haluttiin liata puolueen sisältäkin ja puoluejohto ei kyennyt ottaamaan vakavasti maineen likaajien tavoitteita. Uskon että marraskuusta 2018 alkaen puolueen kannatus kääntyi hyvin jyrkkään syöksyyn. Entisen puhemiehen Maria Lohelan hyvin suunniteltu loikka Hjallisen helmaan, juuri Sampo Terhon tammikuun Lapin matkalla oli osa tätä maineen mustaamista. Tuon päivän jälkeen ja sen tapahtumien seurauksena ymmärsin, ettei puolue saa kansalta tukea. Joskus hyvinkin suosittu Maria Lohela vei lopunkin ymmärryksen.

Siniset eivät saa yhtään kansanedustajaa, sen aavistimme vaalijohdon kanssa viikko ennen vaaleja. Oli otettava käyttöön suunnitelma B, joka merkitsi vähäisten rahavarojen jäädyttämistä. Annoin jäädytysohjeen puolivälissä vaaliviikkoa. Se merkitsi eloonjäämisen mahdollisuutta, kunhan saamme jätettyä pesään munan, Sinisen munan. Siitä munasta alkaa uusi nousu Espoon puoluekokouksessa kesäkuussa, sen päätimme.

Siniset jäävät eloon, se on selvä, puolueen aika tulee. Nyt on aallonpohja ja uudet tuulet puhaltavat purjeet ylös. Ensin vaalivoitto kuntavaaleissa 2021 ja sitten läpimurto eduskuntavaaleissa 2023. Puolueella on useissa maakunnissa erittäin elinvoimaisia yhdistyksiä. Ihmiset kentältä ovat lupautuneet vahvasti mukaan. Uusi elinvoimainen ja tarmokas puoluejohto valitaan Espoossa, toivon sydämestäni sitä. On aika antaa uusille puheenjohtajaehdokkaille lupa tulla esiin, uusia nuoria ja kokeneita vanhoja tarvitaan mukaan. Sinisillä on paljon hyviä nimiä ja kasvoja, joilla on tulevaisuutta. Me nyt istuvat toivon mukaan jätämme paikkamme, meistä ei ollut johtamaan puoluetta vaalimenestykseen. Itse vetäydyn yritystoiminnan, lakimiehen, varatuomarin monimutkaiseen mutta niin kiehtovaan maailmaan. Viimeinen palvelus on Espoon puoluekokouksen järjestäminen. Sen jälkeen lasken miekkani ja ryhdyn kirjoittamaan, lakia ja hyviä muistoja.

Matti Torvinen

Al, varatuomari

Puoluesihteeri (SINISET)

Uhoa löytyy. Torvinen vaan ei ole mukana vaan vuorostaan kaataa likasangon itse nyt muiden, vieläpä omien puoluetovereidensa päälle.
 
Uhoa löytyy. Torvinen vaan ei ole mukana vaan vuorostaan kaataa likasangon itse nyt muiden, vieläpä omien puoluetovereidensa päälle.
Torvisen lausunnoista voisi melkein koostaa huumorikirjan. Ukko on valehdellut täysin poskettomia siitä lähtien kun hyppäsi sinisiin.
Tämähän taisi olla myös se, joka näki natsitervehdyksiä ja jopa pelkäsi turvallisuutensa puolesta siinä puoluekokouksessa.
 
Viimeistään em. kirjoitus paljastaa, että siniset ovat mennyttä.:rofl: Ja hyvä niin. :tup:
 
Viimeistään em. kirjoitus paljastaa, että siniset ovat mennyttä.:rofl: Ja hyvä niin. :tup:
Jostain olin lukevinani, että Tiina Ahva saa edelleen jotain nuorten tukea olihan kai se sinisten nuorten puheenjohtaja ja se olisi syy miksi se jaksaa edelleen leikkiä.

Tukeeko valtio todella noita puolueiden nuorten osastoja niin reilusti, että on todella kannattavaa päästä niiden johtopaikoille? Onhan ne toki isoja summia, mutta olen tyhmänä kuvitellut, että ne summat pitäisi kai käyttää johonkin toimintaan, mutta ilmeisesti voi käyttää myös palkkaan.

En tiedä yhtään, pelkkä huhu.
 
Viimeistään em. kirjoitus paljastaa, että siniset ovat mennyttä.:rofl: Ja hyvä niin. :tup:
Heh, lokakampanjaan ja ajojahtiin kaatui kansansuosikkipuolue. Ei puolikasta sanaa viimeisestä naulasta arkkuun eli Soinin ilmoituksesta ettei lähde ehdolle eduskuntavaaleihin mikä huipensi koko sirkuksen.

Ryhmäterapiaan tässä sininen biisi laulettavaksi
 
Ei helvetti. Ehkä ainoa tätä Sinisten idioottimaisuutta tyhmempi asia koko universumissa on se ettei myönnä omaa tuhoa vaan vielä yrittään väkipakolla lypsää kuollutta lehmää. :D

Toki jos ei omalle rahalle muuta käyttöä ole niin mikäs siinä. Heittäisin kyllä mielummin nuotioon niin saisi edes valoa toisin kuin sinisten tulevaisuudesta.

Jostain olin lukevinani, että Tiina Ahva saa edelleen jotain nuorten tukea olihan kai se sinisten nuorten puheenjohtaja ja se olisi syy miksi se jaksaa edelleen leikkiä.

Tukeeko valtio todella noita puolueiden nuorten osastoja niin reilusti, että on todella kannattavaa päästä niiden johtopaikoille? Onhan ne toki isoja summia, mutta olen tyhmänä kuvitellut, että ne summat pitäisi kai käyttää johonkin toimintaan, mutta ilmeisesti voi käyttää myös palkkaan.

En tiedä yhtään, pelkkä huhu.
En tiedä voiko nostaa palkkana, mutta jos on yhtä kiero kuin eroava puolueenjohto niin eiköhän ”hankittavat palvelut saa ohjattua vanhempien/miehen/serkun/kaverin yritykselle” hyvällä hinnalla tms.
 
Hakijat Sinisten johtotehtäviin - Sininen tulevaisuus

En olisi uskonut, että ehdokkaita on noinkin reilusti. Seuraaviin vaaleihin on toki reilusti aikaa, eli vaikka puheenjohtajisto saadaankin, niin jos kenttäväkeä ei kiinnosta, saattaa homma lässähtää.

En tiedä, voisiko tuollaista "puolueaihiota" käyttää omiin tarkoituksiinsa ja tehdä siitä jotain muuta vielä ennen seuraavia vaaleja. Onhan tuossa kai jotain jo olemassa jos vertaa siihen, että vaikka tyhjästä alkaisi jotain SMP:n jatkajaa kyhäämään.
 
Hakijat Sinisten johtotehtäviin - Sininen tulevaisuus

En olisi uskonut, että ehdokkaita on noinkin reilusti. Seuraaviin vaaleihin on toki reilusti aikaa, eli vaikka puheenjohtajisto saadaankin, niin jos kenttäväkeä ei kiinnosta, saattaa homma lässähtää.
Itseäni hämmästyttää, että muistaakseni jossain toisessa uutisessa väitettiin kokoukseen olevan tulossa 150 ihmistä. Minä kun luulin sinisten kaikkien jäsenten lukumäärän olevan aika lähellä sitä määrää, mikä oli eduskunnassa sinisten nimissä.
 
Itseäni hämmästyttää, että muistaakseni jossain toisessa uutisessa väitettiin kokoukseen olevan tulossa 150 ihmistä. Minä kun luulin sinisten kaikkien jäsenten lukumäärän olevan aika lähellä sitä määrää, mikä oli eduskunnassa sinisten nimissä.

Vennamolaiset jne.
 
Ari Prihti. Oman kylän miehiä. Sanotaanko vaikka, että ei ole rehellisen miehen maineessa kuntapolitiikassa. :smoke:

Tälle ja osalle Siniset varmaan tarjoaa kanavat nostaa omaa profiiliaan kuntavaaleihin.
 
Ari Prihti. Oman kylän miehiä. Sanotaanko vaikka, että ei ole rehellisen miehen maineessa kuntapolitiikassa. :smoke:

Tälle ja osalle Siniset varmaan tarjoaa kanavat nostaa omaa profiiliaan kuntavaaleihin.

Missä muussa puolueessa olisi muka sinisiä heikommalla profiililla? Montaa ei tule mieleen, SKE, kommunistinen puolue ja vastaavat.

Ja jos on maineensa pilannut, niin itselleni se ei ainakaan puoluetta vaihtamalla palaudu ellei kyseessä ole jotain sellaista, että joku eroaa protestiksi puolueen politiikalle ja satun olemaan samaa mieltä.
 
Hakijat Sinisten johtotehtäviin - Sininen tulevaisuus

En olisi uskonut, että ehdokkaita on noinkin reilusti. Seuraaviin vaaleihin on toki reilusti aikaa, eli vaikka puheenjohtajisto saadaankin, niin jos kenttäväkeä ei kiinnosta, saattaa homma lässähtää.
Hoh hoh. Puheenjohtajaksi hakevista kolmesta ehdokkaasta yksi (Timo Kiviaho) osaa kirjoittaa suomea vaivoin alakoululaisen tasolla ja toisellakin on hieman vajaavainen taito käyttää kynää, kun markkinapuhe jäi tyngäksi. (Tarkoitan tällä sitä, että Kari Kulmala teki klassisen virheen luetellessaan tukun "tärkeitä ominaisuuksia" muttei älynnyt lopussa mainita sitä, että hänellä on nämä ominaisuudet. Vai onko?)

Jostain syystä edustuskelpoimmat hakijat ovat kiinnostuneet vain vara-pj:n tehtävistä. Kukaan ei halua kuolevan puolueen julkisivuksi? Vai onko kulisseissa sovittu, että pj:ksi saavat hakea vain ne, joilta entinen sinisten johtajisto vei työpaikan torikulman nakkikioskilta...
 
Viimeksi muokattu:
No yllättääkö ketään oikeasti? Koko Sininen tuhertaminen oli Soinin suunnitelma varmistaa Audi alle hallituskauden loppuun asti, kun kerrankin oltiin ministeriksi päästy. Osa porukasta, se kehityskelvoton osa nieli palturit, ja lähti Soinin kelkkaan jonka reitti oli tiedossa alusta asti. Sitä saivat mitä tilasivat. Kannattaisi, vertauskuvallisesti, lukea ne pienet tekstitkin ennen Sinisen sopparin allekirjoittamista.:rofl:

Tästä saadaan vielä joskus noloimmat tapahtumat -kirja, kunhan joku paljastaa ihan kaikki taustat yms. Ehkä kirjan nimi on Audin takakontissa.
 
Ei kiinnosta sinisten touhu enää edes medioita. High.fi:stä löysin yhden uutisen, jossa kerrotaan uudesta puheenjohtajasta.
Sininen tulevaisuus valitsi uuden puheenjohtajan – ”Meitä tarvitaan tarjoamaan vaihtoehto”

Miksi se kiinnostaisi? Media koitti tehdä parhaansa, että siniset söisivät persujen äänet, mutta aika heikosti meni.
Nyt kun vaalit on käyty, niin sinisiä tullaan kohtelemaan suunnilleen kuin tuon kokoista puoluetta kohdellaan eli ovat varmaankin aika lailla poissa uutisista.
Ainoa millä voivat saada huomiota, niin yksitellen joku käy paljastamassa, että mitä oikeasti tapahtui. Voi olla, että käy niinkin ettei edes tuo enää kiinnosta ketään, kun eivät kuitenkaan kehtaa/uskalla kertoa mitään maukkaita paljastuksia.
 
V***u että nää uuvatit voivat olla pihalla. Syitä miksi kävi kuten oikein on löytävät kaikkialta muualta paitsi omista teoistaan. Luulisi jo pystyvän myöntämään esimerkiksi jonkin johtamisongelman olevan täysin sivuseikka koko farssissa. Taitaa olla jotain lahkolaisia koko porukka.

Sinisen tulevaisuuden sisäpiirin vaikuttajat kertovat nyt ensimmäistä kertaa Iltalehdelle mikä uuden puolueen perustamisessa meni pieleen, kun siniset jäi prosentin kannatukseen ja menetti kaikki kansanedustajapaikkansa.
Näin Timo Soini vastasi 3. maaliskuuta kysymykseen: Eikö kantti riittänyt lähteä Halla-Ahoa vastaan?

Kun suomalaiseen poliittiseen historiaan jäävä perussuomalaisten puoluekokous Jyväskylässä kesäkuussa 2017 oli päättynyt Jussi Halla-ahon valintaan puheenjohtajaksi sekä edeltäjän – ja puolueen perustajan – Timo Soinin julkiseen nöyryytykseen, joukko perussuomalaisia kokoontui 13.6. helsinkiläishotellin kabinettiin sopimaan uuden puolueen perustamisesta.

Sininen tulevaisuus -nimen saanut puolue sai kerättyä vain vaivoin rekisteröimiseen tarvittavat kannattajakortit, vaikka puolueella oli 19 kansanedustajaa - joista viisi näkyvää ministeriä. Puoluekannatuskyselyissä siniset jäi 1–2 prosentin puolueeksi ja viime huhtikuun eduskuntavaaleissa puolue ei saanut yhden prosentin kannatuksellaan eduskuntaan enää yhtään kansanedustajaa.

Mikä meni pieleen?

Joukko sinisiä vaikuttajia kertoo sen nyt Iltalehdelle.

– Vielä maaliskuussa uskoimme, että saamme läpi 3–5 kansanedustajaa. Mutta kun pari viikkoa ennen vaaleja ei vaalikentillä tullut minkäänlaista palautetta – negatiivista tai positiivista – tajusin, että nyt on jotain vialla, eräs sininen vaikuttaja muistelee.

Koska moni Iltalehden haastattelemista sinisistä on edelleen aktiivisesti ja merkittävässä roolissa mukana puolueen toiminnassa, he haluavat puhua asiasta nimettöminä. Poikkeuksen tekee puolueen eduskuntaryhmän entinen puheenjohtaja Simon Elo.

867f7d165b37e177b829e48fadf392fa8aca3e8f90059ca4db027184d567cdf2.jpg
867f7d165b37e177b829e48fadf392fa8aca3e8f90059ca4db027184d567cdf2.jpg

Perussuomalaisten perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini piti tunteikkaan jäähyväispuheen Jyväskylän puoluekokouksessa 10. kesäkuuta 2017. Seuraavalla viikolla puolue hajosi kahtia. Tommi Parkkonen
Uho hyytyi
Eräs sinisten sisäpiirivaikuttajiin kuuluva henkilö torppaa heti alkuunsa tematiikan ”sinisten uhosta ja tuhosta”.

– Uhoa ei tullut missään vaiheessa. Ja miksi ei, se on hyvä kysymys.

Eräs sininen uskoo, että suurin uho hyytyi jo alkuhetkiin, jolloin alkuperäisiin loikkareihin kuuluneen kansanedustaja Kike Elomaan paluu perussuomalaisiin oli ”kova henkinen isku” uuden puolueen perustamiselle.

Sinisen mukaan Elomaan paluu oli perussuomalaisten aktiivisen kampanjoinnin ansiota.

– Kun Jussi Halla-aho kokosi itsensä ja joukkonsa, alkoi aktiivinen sähköpostiviestittely. Elomaa sai toistatuhatta sähköpostia, samoin monet muut. Ja perussuomalaisten viestittely toimi: osa ryhmässämme kipuili, että onko hän pettänyt äänestäjänsä ja pitäisikö palata takaisin perussuomalaisiin.

4498a41a0590b1837d0b97f5c12cb5c1cfd9184c99345afa7c169a6388800b22.jpg
4498a41a0590b1837d0b97f5c12cb5c1cfd9184c99345afa7c169a6388800b22.jpg

Sinisten vaikuttajien mukaan Jussi Halla-aho sai perussuomalaisten rivit nopeasti järjestykseen ja vastahyökkäykseen sinisiä vastaan. Kuva Jyväskylän puoluekokouksesta, jossa tuore puheenjohtaja oli median haastateltavana valintansa jälkeen. Tommi Parkkonen
– Perussuomalaisten aktiivinen kampanjointi ja suorastaan häiriköinti vei osalta porukkaamme mehut heti alkuunsa eivätkä he oikein koskaan toipuneet, sanoo toinen sininen.

Alun näkymättömyys
Kun puolue oli alkukesästä 2017 päätetty perustaa, uudella ryhmällä olisi ollut täydellinen mahdollisuus hyödyntää eduskunnan parin kuukauden istuntotaukoa ja tehdä näkyvää kampanjointia, kun muu Suomi oli poliittisesti kesälomalla.

Mutta tuolloin vielä Uusi vaihtoehto -nimellä kulkeneen ryhmän kansanedustajat eivät julkisuudessa näkyneet ja liikkuneet.

– Odotettiin, että kenttäväkeä siirtyy kansanedustajien mukana, mutta kun ei käyty siellä kentällä, niin eihän se siirtynyt, sininen taustahenkilö sanoo.

Hänellä kuitenkin riittää ymmärrystä kesän hengenvedolle.

– Kaikki olivat henkisesti niin loppu kahden vuoden riitaisan hallituskauden jälkeen. Lisäksi ei ollut kenttäorganisaatiota, joka olisi järjestänyt toritapahtumia.

– Eduskuntaryhmän perustaminen sekä kannattajakorttien kerääminen vei rajallisen porukan aikaa ja tarmoa, Elo puolestaan toteaa.

Yksi syy monen sinisen kansanedustajan laiskaan kampanjointiin saattoi olla sekin, että usea heistä oli jo tehnyt päätöksen, että ei aio asettua ehdolle enää vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

– Siksi olisi kaivattu puheenjohtajan (Sampo Terho) osallistuvaa näkymistä. Sitä ei tullut, eräs sininen sanoo.

Turun puukotus
Joka tapauksessa kesän hiljaisten kuukausien hyödyntämisen jättäminen väliin harmittaa edelleen useampaakin sinistä.

– Se oli suuri virhe. Menetimme siinä paljon mahdollisuuksia.

Elo muistuttaa, että itse asiassa tuolloin heti kesällä 2017 sinisten suosio puoluekannatuskyselyissä oli puolueen olemassaolon korkein.

Mutta sitten tapahtui jotain, joka Elon mukaan oli ratkaisevaa sinisille: marokkolainen turvapaikanhakija puukotti Turussa kuoliaaksi kaksi ihmistä.

– Siihenhän puolue ei voinut mitenkään vaikuttaa. Mutta olimme hallituksessa, ja tapaus auttoi mentaalitasolla oppositiota – erityisesti perussuomalaisia. Tapaus tuli kannaltamme poliittisesti pahimpaan mahdollisen aikaan.

Elo uskoo myöhempien Oulun ulkomaalaisten tekemien seksuaalirikostapausten myös auttaneen perussuomalaisia ja laskeneen hallitusvastuussa olleen sinisten suosiota.

Totuus toistosta
Sininen tulevaisuus -puolueen rekisteröintiin tarvittavien 5 000 kannattajakortin kerääminen oli tikkuista ja kesti paljon alun perin suunniteltua pitempään.

– Hidas kerääminen kertoo, että aktiivikannattajia ei ollut riittävästi. Jotain kertoo sekin, että Paavo Väyrynen ja Suomen Kansa Ensin saivat korttinsa kasaan lyhyemmässä ajassa, yksi sininen toteaa.

– Moni uskoi, että perussuomalaisten puolueorganisaatiosta isompi osa siirtyisi sinisiin.

14b096ebbd1f921d10e70af556c6a4c838ee58ba1aa02a7b3e495a75df53fc7b.jpg
14b096ebbd1f921d10e70af556c6a4c838ee58ba1aa02a7b3e495a75df53fc7b.jpg

Sinisen eduskuntaryhmän Tiina Elovaara, Sampo Terho ja Simon Elo esittelivät ryhmän periaateohjelmaa eduskunnassa 1.9. 2017. Tommi Parkkonen
Eräs sininen antaakin tunnustusta perussuomalaisten vastastrategialle:

– Aina kun Halla-aho pääsi ääneen, hän tölväisi sinisiä. Ja puolueen ns. somevaikuttajat muistuttivat Juudas Iskariotista. Kun tarpeeksi usein toistaa jotain, siitä tulee totuus.

Elo sanoo, että sinisten etsikkoaika oli keväällä ja kesällä 2018.

– Meitä kohdeltiin ihan hyvin mediassa ja puolustusministerimme (Jussi Niinistö) oli suosittu. Siksi hämmästytti, miksi kannatuksemme ei vain nouse.

Vielä Tampereen puoluekokouksessa edellisvuoden joulukuussa oli Elon mukaan ollut ”hyvä tunnelma ja hyvin ihmisiä”.

– Uskoin, että homma lähtee hyvin lentoon. Mutta jostain syystä kelkka ei lähtenyt luistamaan.

Elo sanoo, että ”joitakin asioita” olisi voinut tehdä toisin.

– Mutta kun vaaleissa on yhden prosentin kannatus, niin eihän se silloin ole yksittäisistä asioista kiinni.

Yksi asioista, jotka Elo olisi halunnut tehdä toisin, oli alkuvuoden 2019 keskustelu ulkomaalaisten seksuaalirikoksista. Hän olisi ollut valmis tuolloin jopa kyseenalaistamaan hallitusyhteistyön jatkumisen.

– Hallituksen olisi pitänyt toimia tiukemmin. Kokoomus, keskusta ja hieman mekin aliarvioimme ihmisten kiehumispisteen.

Terhon johtamisongelma
Sampo Terhon johtamistyyli saa puolueen sisäpiiriläisiltä kritiikkiä.

– Eduskuntaryhmän puheenjohtajana hän pärjäsi hyvin, mutta puolueen puheenjohtajana hänestä ei löytynyt samanlaista johtajuutta.

Kaikki kehuvat Terhon analyyttisyyttä ja älykkyyttä, mutta se ei enää nykypäivänä riitä nostamaan puolueen kannatusta.

– Puoluepolitiikka lähtee puolueen puheenjohtajan innostuksesta, habituksesta ja karismasta.

158d9a0d69f921ed928575b627ae2a90c389be8fb296b966ce4db78c1f6f17ff.jpg
158d9a0d69f921ed928575b627ae2a90c389be8fb296b966ce4db78c1f6f17ff.jpg

Moni sininen olisi toivonut puheenjohtaja Sampo Terhon olleen enemmän julkisuudessa. Tommi Parkkonen
Kesällä 2017, kun uusi puolue olisi kaivannut innostusta ja innostajaa, Terho ei ollut missään julkisuudessa.

– Toki ymmärrettävää, että taustalla oli riitainen puheenjohtajataisto. Hänet oli ajettu henkisesti finaaliin.

Toinen sininen on vähemmän ymmärtäväisempi.

– Häntä olisi ehdottomasti tarvittu tuolloin. Kun näytti ulospäin siltä, että edes puheenjohtaja ei jaksa innostua puolueestaan, niin miksi kukaan muukaan olisi kiinnostunut.

Moni sininen jäikin kaipaamaan Terholta enemmän näkyvyyttä ja johtajuutta.

– Muut ministerit olivat enemmän julkisuudessa kuin puolueen puheenjohtaja.

Soini ei auttanut
Eräs sininen kuvailee Terhoa liian teoreettiseksi ja etäiseksi johtamaan puoluetta, jonka jäsenistä moni on alun perin kiinnostunut politiikasta karismaattisen ja räväkän Timo Soinin vuoksi. Terho uskoi, että kun tekee työn hallituksessa hyvin, niin puolueen kannatus nousee.

– Mutta eihän se niin mene.

Elo ymmärtää Terhon johtamistyylin, mutta:

– Terho on suomalainen herrasmies, vyön alle ei lähdetä iskemään. Itse tosin kannatan enemmän soinilaista linjaa.

Moni sininen olisi kaivannut Soinia edes puolueen alkuhetkillä julkisuuteen Terhon kumppaniksi, mutta tämä päätti omasta tahdostaan siirtyä täysin syrjään puoluepolitikoinnista ja keskittyä ulkoministerin hommien hoitamiseen.

– Se ei todellakaan auttanut puolueen asemaa, eräs sanoo.

Elo sen sijaan ei usko, että Soinin vetäytymisellä olisi ollut suuri vaikutus sinisten suosioon.

– Mutta olisin mielelläni nähnyt hänet vielä eduskuntavaaliehdokkaana.

3c6c8f2731a2e4344070524f5fe8446c73a40bedb0a13261abb4ae350ad3e130.jpg
3c6c8f2731a2e4344070524f5fe8446c73a40bedb0a13261abb4ae350ad3e130.jpg

”Puolueen rivijäsen” Timo Soini kävi äänestämässä sinisten puoluekokouksessa Tampereella joulukuussa 2017. Tommi Parkkonen
Elo ei halua syyttää vain Terhoa ja Soinia näkymättömyydestä, vaan laittaa vastuun kollektiivisesti koko sinisten eduskuntaryhmälle.

– Itseäni harmittaa, että sinisten kansanedustajat eivät ottaneet riittävästi julkisesti kantaa ajankohtaisiin asioihin. Jokainen meistä voi pohtia tekikö riittävästi työtä kentällä. Minun omatuntoni on puhdas siinä suhteessa.

Eräs Iltalehden haastattelemista sinisistä sisäpiirivaikuttajista näkee Soinin toisaalta toimineen rasitteenakin sinisille.

– Soinin aborttikannanotot olivat monille aivan liikaa. Tuskin Soini itsekään tajusi, että halunsa näyttää ja halunsa tahallisesti ärsyttää, aiheutti paljon hallaa hänelle itselleen sekä koko puolueelle.

– Puolue ei voi olla samaan aikaan konservatiivi ja liberaali.

Väärä puoluesihteeri
Vaikka sinisten alkutaival kesällä ja syksyllä oli hankala, eräs sininen vaikuttaja näkee lopullisen alamäen alkaneen Tampereen puoluekokouksessa joulukuussa 2017.

Vaikuttaja nimeää alamäen syyksi tuolloin puoluesihteeriksi valitun kansanedustaja Matti Torvisen, joka nousi Euroopan neuvoston asiantuntijatehtäviin siirtyneen Hanna Mäntylän tilalle eduskuntaan kesken viime vaalikauden.

Korkean tason sininen haukkuu rovaniemeläisen asianajaja Torvisen kovin sanamuodoin.

– Äärimmäinen narsisti, joka toimi koko ajan puolueen etua vastaan.

Sinisen mielestä myös Torvisen nettivideot olivat monille liikaa. Eräässä videossaan Torvinen makasi sängyllä ilman paitaa ja haukkui hallituskollega kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa.

– Jos kuka tahansa muu olisi valittu puoluesihteeriksi, sinisten tie olisi ollut erilainen. Matin ymmärrys ei aina riittänyt valtakunnanpolitiikkaan.

Väitettään sinisten tien erilaisuudesta sininen vaikuttaja perustelee sillä, että hänen mielestään sinisillä olisi ollut hyvät mahdollisuudet saada vaaleissa läpi 1–2 kansanedustajaa, jos vaaliliitto kristillisdemokraattien kanssa olisi toteutunut.

Mutta sitten Torvinen kuvaili julkisuudessa nettikiusaajiensa olevan ”Mooses-uskovaisia fundamentalisteja”, joista moni on kristillisdemokraatteja. Tämä kaatoi vaaliliiton KD:n kanssa.

– Hän suututti sekä omat että kristillisdemokraatit.

Voit lukea Torvisen vastineen väitteisiin täältä.

dbd017f4bcb6839fbeac75b3186c6030b5a3c1e4f5dd815d6b2d8d2dece76b3c.jpg
dbd017f4bcb6839fbeac75b3186c6030b5a3c1e4f5dd815d6b2d8d2dece76b3c.jpg

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen saa poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä puoluetovereiltaan. Eräs sinisten vaikuttaja uskoo hänen toimintansa vieneen puolueen viimeisetkin kansanedustajapaikat. Tommi Parkkonen
Torviselle huomautettiin usein hänen toiminnastaan ja kommentoinneistaan julkisuudessa, mutta se ei auttanut. Iltalehden lähteen mukaan tilanne Torvisen kanssa meni lopulta sellaiseksi, että puolueen johtoryhmä piti kokouksiaan ilman puoluesihteeriä.

Sitoutumisongelmia
Jos Elomaan paluu perussuomalaisiin jo heti alkuvaiheessa oli kova kolaus, niin vielä kovempi oli kansanedustaja Kaj Turusen loikkaus kokoomukseen huhtikuussa 2018. Turunen oli sinisissä tärkeissä vastuutehtävissä.

– Hän petti meidät kaikki istumalla kokouksissamme kokoomuslaisena. Tuollainen murensi yhteishenkeämme.

Sen sijaan ex-puhemies Maria Lohelan viime hetken loikka Hjallis Harkimon Liike Nytiin ei sinisiä enää hetkauttanut.

– Hän ei ollut sitoutunut puolueeseen.

Myös monilla muilla sinisillä aivan ylintä johtoa myöten esiintyi eräänlaista poliittista sitoutumiskammoa. Esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistö kertoo tänä vuonna julkaistussa kirjassa, että hän pohti mahdollisuutta jatkaa hallituksessa sitoutumattomana ammattiministerinä eikä sinisenä ministerinä.

– Sitoutumisen taso nähtiin siinä, eräs sininen toteaa.

Myös puheenjohtaja Terholta loppui sitoutuminen ja into kesken: hän ilmoitti toukokuun alussa jättävänsä europarlamenttivaalien vetovastuun varapuheenjohtaja Tiina Ahvalle ja eroavansa tehtävästään kesäkuun puoluekokouksessa.

Terhon ilmoitus ei tullut yllätyksenä puolueen sisäpiirille.

– Puolueväen keskuudessa on asiasta ollut ristiriitaista suhtautumista: osa ymmärtää, että hän teki parhaansa, osan mielestä ei olisi pitänyt antaa näin helposti periksi.

Poliittista vaisuutta
Sininen vaikuttaja pohtii sinisten poliittisen profiilin jääneen vaisuksi jo alusta lähtien, kun puheenjohtaja Terho käytännössä kielsi hallituskumppaneiden moittimisen julkisuudessa. Siksi hallituspolitiikassa näkyvyyttä saivat keskusta ja kokoomus, ei siniset.

– Pitää ärsyttää tai saada innostumaan. Jos ollaan harmaita ja värittömiä eikä herätä intohimoja, ei pärjää politiikassa.

Toinen sininen moittiikin Terhon linjaa liian varovaiseksi.

– Kyllä puheenjohtajan pitää uskaltaa ottaa julkisesti kantaa muutenkin kuin kirjoittaa välillä blogeja. Tai voi sitä blogeillakin saada julkisuutta, kuten Soini, mutta kuinka monta kertaa Sampon blogit ovat nousseet otsikoihin?

cc391037ecdc4298399852c74ce2dfe8426e3c932fa150dd92a7059551b9e02f.jpg
cc391037ecdc4298399852c74ce2dfe8426e3c932fa150dd92a7059551b9e02f.jpg

Sinisten surullisenkuuluisaan vapputilaisuuteen vuonna 2018 saapui puheenjohtaja Terhon puhetta kuuntelemaan vain media ja muutama puolueaktiivi. Tommi Parkkonen
Vielä maaliskuussa siniset uskoivat saavansa eduskuntavaaleissa 3–5 kansanedustajapaikkaa. Lähes varmoina läpimenijöinä pidettiin puolustusministeri Niinistöä, puolueen nykyistä puheenjohtajaa Kari Kulmalaa ja kansanedustaja Reijo Hongistoa.

Juuri ennen vaaleja uskottiin ainakin yhden hengen eduskuntaryhmään. Yksikin kansanedustaja ja hänen avustajansa olisivat pitäneet siniset mukana päivänpolitiikassa ja antaneet lisää aikaa sekä mahdollisuuksia rakentaa puolueen kenttäorganisaatiota.

Lisäksi puolueessa muistettiin hyvin perussuomalaisten perustajiin kuuluvan Raimo Vistbackan sinnittely yhden miehen eduskuntaryhmässä 1990-luvulla.

”Skandaali”
Sinisten omat eduskuntavaalivalvojaiset helsinkiläisessä korttelibaarissa olivat käytännössä ohi jo iltakymmenen aikoihin, kun oli selvää, että puolueen äänisaalis tulee jäämään katastrofaalisen huonoksi.

– Onhan se skandaali – ei siitä pääse mihinkään – jos Halla-aho kerää yksin enemmän ääniä kuin koko puolue koko maassa.

Puolustusministeri Niinistön erityisavustajan, puolueen perustamiseen aktiivisesti osallistuneen ja Sininen tulevaisuus -nimen keksineen Petteri Leinon kuultiin tuolloin toteavan: ”vituiksi meni koko vallankumous”.

– Nyt julkisuutta ei enää tule. Se hankaloittaa puolueen tulevaisuutta, yksi sininen sanoo.

Osa Iltalehden haastattelemista sinisistä antaa tunnustusta ”arkkiviholliselleen” Jussi Halla-aholle ja hänen johtamalleen perussuomalaisille.

– Puolueen ”Äänestä Suomi takaisin” -kampanja puhutteli kansaa.

– Samaan aikaan me yritimme hokea, että ”Siniset turvaa”. Turvaa mitä? Kampanjamme oli vaisu.

Eräs sininen harmittelee puolueen poliittisen aatteen jääneen vaaleissa epäselväksi äänestäjille. Puheenjohtaja Terho luotti ohjelmien tekemiseen - ja niitä tehtiinkin liki parikymmentä.

– Ei vaaleja voiteta ohjelmia tekemällä, eräs sininen moittii.

Elo sen sijaan puolustaa ohjelmien tekemistä.

– Alussa meitä kohtaan oli kritiikkiä ja median painetta, että keitäs te nyt oikein olette. Siksi piti tehdä ohjelmia ja kertoa keitä me olemme.

Se ei kuitenkaan auttanut.

– Kun katsoo vaalitulosta, niin ilman muuta puolueen linja jäi äänestäjille epäselväksi, Elo toteaa.

Huono tekosyy
Sinisten virallinen perusselitys koko olemassaoloaikansa surkeille tuloksille puoluekannatuskyselyissä ja vaaleissa on ollut se, että ihmiset eivät osaa vieläkään erottaa sinisiä ja perussuomalaisia toisistaan, eikä sinisten olemassaoloa tunneta tarpeeksi.

Eräs sininen päättäjä tyrmää tämän.

– Kyllä ainakin vaalien aikaan ihmiset erottivat siniset ja persut toisistaan, eivät ihmiset tyhmiä ole.

– Tuo on ollut koko ajan huono tekosyy, toinen sininen sanoo.

b054cdbe9ae4a2eab453bfcc4e1dad09aa8695151a89d1e1f4274192873f7323.jpg
b054cdbe9ae4a2eab453bfcc4e1dad09aa8695151a89d1e1f4274192873f7323.jpg

Vielä Tampereen puoluekokouksessa joulukuussa 2017 Simon Elolla riitti kättelyseuraa toritapahtumassa. Tommi Parkkonen
Heti eduskuntavaalien jälkeen pieni joukko sinisiä oli sitä mieltä, että puolue pitäisi lakkauttaa Espoon puoluekokouksessa kesäkuussa, mutta Espoossa ei enää kukaan esittänyt sellaista virallisesti.

– Kyllä tässä katsotaan ainakin vielä vuoden 2021 kuntavaalit sekä 2023 eduskuntavaalit. Toki jo kuntavaalit antavat osviittaa mitä tuleman pitää.

Ei jälkiviisautta
Vaikka sinisten taru tähän mennessä ei ole ollut poliittista voittokulkua, kaikki Iltalehden haastattelemat siniset tekisivät edelleen tänä päivänä saman ratkaisun.

– Ei voi todeta jälkiviisaasti, että 13.6. tapaaminen olisi kannattanut jättää tekemättä. Perussuomalaisissa oli niin paljon ihmisiä, jotka yksinkertaisesti eivät voineet jatkaa puolueessa, joten hajoaminen oli väistämätöntä. Ja se olisi voinut tapahtua jo aikaisemminkin, sininen vaikuttaja sanoo.

– En kadu mitään, mutta onhan tämä harmi, että sinisten tila on nyt tämä mikä se on. Itse tunnen suorastaan pettäneeni ne ihmiset, jotka houkuttelin tähän mukaan. Mutta olen silti heistä ylpeä, että he lähtivät ja että me yritimme. Ja yritämme edelleen.

Mutta sisäpiiriläisten mielestä puolue tarvitsee suunnanmuutoksen säilyäkseen hengissä.

– Light-versio perussuomalaisista ei riitä, pitää olla jotain muuta.

Elo antaa sinisten taipaleelle tähän saakka asteikolla 1-10 arvosanan 7.

– Tietysti harmittaa ja sanoin jo alunperin, että tämä voi tarkoittaa poliittista itsemurhaa. Mutta ratkaisu oli oikea.

– Periaatteella ei ole mitään arvoa, jos se ei maksa joskus jotain, Elo sanoo.

Sisäpiiri paljastaa: Sininen tulevaisuus kaatui johtamisongelmiin ja perussuomalaisiin – ”Soini ei tajunnut tekevänsä hallaa koko puolueelle”
 
Yhtä tyhmää porukkaa nämä ovat kuin vaikka vihervassut: on selviä asioita, joita ei kannata tehdä (esim. ISIS-somaleiden takaisin hakeminen), mutta kun päähän on saatu jotain, niin sitä ei käännä mikään. Tuo sun lahkovertaus on hyvä, juuri samanlaista järjetöntä eteenpäin menoa, oli järkeä tai ei.

Siniset eivät tajua sitten millään, että esim. äänestäjien pettäminen ja silmiin pissiminen, ei nyt vain kannata Suomessa. Ihmettelen, ettei edellä olleessa jutussa ollut vielä listattuna huonot taivaankappaleiden sijainnit toisiinsa.

Olihan siellä varmaan ihan asiaakin, joku Terho nyt oli pelle, ja Elo vielä suurempi pelle. Mutta ei Sinisiä olisi pelastanut mikään eikä ketään. Se oli tuhoon tuomittu ihan ensimmäisistä hetkistä lähtien.
 
Siniset eivät tajua sitten millään, että esim. äänestäjien pettäminen ja silmiin pissiminen, ei nyt vain kannata Suomessa.
Jostain syystä tämän myöntäminen on täysin ylivoimaista. Ottaa liikaa egon päälle?
Onnea puolueen nousulle kun ovat jo alkuun täysin kujalla kaikesta.
 
V***u että nää uuvatit voivat olla pihalla. Syitä miksi kävi kuten oikein on löytävät kaikkialta muualta paitsi omista teoistaan. Luulisi jo pystyvän myöntämään esimerkiksi jonkin johtamisongelman olevan täysin sivuseikka koko farssissa. Taitaa olla jotain lahkolaisia koko porukka.

Sinisen tulevaisuuden sisäpiirin vaikuttajat kertovat nyt ensimmäistä kertaa Iltalehdelle mikä uuden puolueen perustamisessa meni pieleen, kun siniset jäi prosentin kannatukseen ja menetti kaikki kansanedustajapaikkansa.
Näin Timo Soini vastasi 3. maaliskuuta kysymykseen: Eikö kantti riittänyt lähteä Halla-Ahoa vastaan?

Kun suomalaiseen poliittiseen historiaan jäävä perussuomalaisten puoluekokous Jyväskylässä kesäkuussa 2017 oli päättynyt Jussi Halla-ahon valintaan puheenjohtajaksi sekä edeltäjän – ja puolueen perustajan – Timo Soinin julkiseen nöyryytykseen, joukko perussuomalaisia kokoontui 13.6. helsinkiläishotellin kabinettiin sopimaan uuden puolueen perustamisesta.

Sininen tulevaisuus -nimen saanut puolue sai kerättyä vain vaivoin rekisteröimiseen tarvittavat kannattajakortit, vaikka puolueella oli 19 kansanedustajaa - joista viisi näkyvää ministeriä. Puoluekannatuskyselyissä siniset jäi 1–2 prosentin puolueeksi ja viime huhtikuun eduskuntavaaleissa puolue ei saanut yhden prosentin kannatuksellaan eduskuntaan enää yhtään kansanedustajaa.

Mikä meni pieleen?

Joukko sinisiä vaikuttajia kertoo sen nyt Iltalehdelle.

– Vielä maaliskuussa uskoimme, että saamme läpi 3–5 kansanedustajaa. Mutta kun pari viikkoa ennen vaaleja ei vaalikentillä tullut minkäänlaista palautetta – negatiivista tai positiivista – tajusin, että nyt on jotain vialla, eräs sininen vaikuttaja muistelee.

Koska moni Iltalehden haastattelemista sinisistä on edelleen aktiivisesti ja merkittävässä roolissa mukana puolueen toiminnassa, he haluavat puhua asiasta nimettöminä. Poikkeuksen tekee puolueen eduskuntaryhmän entinen puheenjohtaja Simon Elo.

867f7d165b37e177b829e48fadf392fa8aca3e8f90059ca4db027184d567cdf2.jpg
867f7d165b37e177b829e48fadf392fa8aca3e8f90059ca4db027184d567cdf2.jpg

Perussuomalaisten perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini piti tunteikkaan jäähyväispuheen Jyväskylän puoluekokouksessa 10. kesäkuuta 2017. Seuraavalla viikolla puolue hajosi kahtia. Tommi Parkkonen
Uho hyytyi
Eräs sinisten sisäpiirivaikuttajiin kuuluva henkilö torppaa heti alkuunsa tematiikan ”sinisten uhosta ja tuhosta”.

– Uhoa ei tullut missään vaiheessa. Ja miksi ei, se on hyvä kysymys.

Eräs sininen uskoo, että suurin uho hyytyi jo alkuhetkiin, jolloin alkuperäisiin loikkareihin kuuluneen kansanedustaja Kike Elomaan paluu perussuomalaisiin oli ”kova henkinen isku” uuden puolueen perustamiselle.

Sinisen mukaan Elomaan paluu oli perussuomalaisten aktiivisen kampanjoinnin ansiota.

– Kun Jussi Halla-aho kokosi itsensä ja joukkonsa, alkoi aktiivinen sähköpostiviestittely. Elomaa sai toistatuhatta sähköpostia, samoin monet muut. Ja perussuomalaisten viestittely toimi: osa ryhmässämme kipuili, että onko hän pettänyt äänestäjänsä ja pitäisikö palata takaisin perussuomalaisiin.

4498a41a0590b1837d0b97f5c12cb5c1cfd9184c99345afa7c169a6388800b22.jpg
4498a41a0590b1837d0b97f5c12cb5c1cfd9184c99345afa7c169a6388800b22.jpg

Sinisten vaikuttajien mukaan Jussi Halla-aho sai perussuomalaisten rivit nopeasti järjestykseen ja vastahyökkäykseen sinisiä vastaan. Kuva Jyväskylän puoluekokouksesta, jossa tuore puheenjohtaja oli median haastateltavana valintansa jälkeen. Tommi Parkkonen
– Perussuomalaisten aktiivinen kampanjointi ja suorastaan häiriköinti vei osalta porukkaamme mehut heti alkuunsa eivätkä he oikein koskaan toipuneet, sanoo toinen sininen.

Alun näkymättömyys
Kun puolue oli alkukesästä 2017 päätetty perustaa, uudella ryhmällä olisi ollut täydellinen mahdollisuus hyödyntää eduskunnan parin kuukauden istuntotaukoa ja tehdä näkyvää kampanjointia, kun muu Suomi oli poliittisesti kesälomalla.

Mutta tuolloin vielä Uusi vaihtoehto -nimellä kulkeneen ryhmän kansanedustajat eivät julkisuudessa näkyneet ja liikkuneet.

– Odotettiin, että kenttäväkeä siirtyy kansanedustajien mukana, mutta kun ei käyty siellä kentällä, niin eihän se siirtynyt, sininen taustahenkilö sanoo.

Hänellä kuitenkin riittää ymmärrystä kesän hengenvedolle.

– Kaikki olivat henkisesti niin loppu kahden vuoden riitaisan hallituskauden jälkeen. Lisäksi ei ollut kenttäorganisaatiota, joka olisi järjestänyt toritapahtumia.

– Eduskuntaryhmän perustaminen sekä kannattajakorttien kerääminen vei rajallisen porukan aikaa ja tarmoa, Elo puolestaan toteaa.

Yksi syy monen sinisen kansanedustajan laiskaan kampanjointiin saattoi olla sekin, että usea heistä oli jo tehnyt päätöksen, että ei aio asettua ehdolle enää vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

– Siksi olisi kaivattu puheenjohtajan (Sampo Terho) osallistuvaa näkymistä. Sitä ei tullut, eräs sininen sanoo.

Turun puukotus
Joka tapauksessa kesän hiljaisten kuukausien hyödyntämisen jättäminen väliin harmittaa edelleen useampaakin sinistä.

– Se oli suuri virhe. Menetimme siinä paljon mahdollisuuksia.

Elo muistuttaa, että itse asiassa tuolloin heti kesällä 2017 sinisten suosio puoluekannatuskyselyissä oli puolueen olemassaolon korkein.

Mutta sitten tapahtui jotain, joka Elon mukaan oli ratkaisevaa sinisille: marokkolainen turvapaikanhakija puukotti Turussa kuoliaaksi kaksi ihmistä.

– Siihenhän puolue ei voinut mitenkään vaikuttaa. Mutta olimme hallituksessa, ja tapaus auttoi mentaalitasolla oppositiota – erityisesti perussuomalaisia. Tapaus tuli kannaltamme poliittisesti pahimpaan mahdollisen aikaan.

Elo uskoo myöhempien Oulun ulkomaalaisten tekemien seksuaalirikostapausten myös auttaneen perussuomalaisia ja laskeneen hallitusvastuussa olleen sinisten suosiota.

Totuus toistosta
Sininen tulevaisuus -puolueen rekisteröintiin tarvittavien 5 000 kannattajakortin kerääminen oli tikkuista ja kesti paljon alun perin suunniteltua pitempään.

– Hidas kerääminen kertoo, että aktiivikannattajia ei ollut riittävästi. Jotain kertoo sekin, että Paavo Väyrynen ja Suomen Kansa Ensin saivat korttinsa kasaan lyhyemmässä ajassa, yksi sininen toteaa.

– Moni uskoi, että perussuomalaisten puolueorganisaatiosta isompi osa siirtyisi sinisiin.

14b096ebbd1f921d10e70af556c6a4c838ee58ba1aa02a7b3e495a75df53fc7b.jpg
14b096ebbd1f921d10e70af556c6a4c838ee58ba1aa02a7b3e495a75df53fc7b.jpg

Sinisen eduskuntaryhmän Tiina Elovaara, Sampo Terho ja Simon Elo esittelivät ryhmän periaateohjelmaa eduskunnassa 1.9. 2017. Tommi Parkkonen
Eräs sininen antaakin tunnustusta perussuomalaisten vastastrategialle:

– Aina kun Halla-aho pääsi ääneen, hän tölväisi sinisiä. Ja puolueen ns. somevaikuttajat muistuttivat Juudas Iskariotista. Kun tarpeeksi usein toistaa jotain, siitä tulee totuus.

Elo sanoo, että sinisten etsikkoaika oli keväällä ja kesällä 2018.

– Meitä kohdeltiin ihan hyvin mediassa ja puolustusministerimme (Jussi Niinistö) oli suosittu. Siksi hämmästytti, miksi kannatuksemme ei vain nouse.

Vielä Tampereen puoluekokouksessa edellisvuoden joulukuussa oli Elon mukaan ollut ”hyvä tunnelma ja hyvin ihmisiä”.

– Uskoin, että homma lähtee hyvin lentoon. Mutta jostain syystä kelkka ei lähtenyt luistamaan.

Elo sanoo, että ”joitakin asioita” olisi voinut tehdä toisin.

– Mutta kun vaaleissa on yhden prosentin kannatus, niin eihän se silloin ole yksittäisistä asioista kiinni.

Yksi asioista, jotka Elo olisi halunnut tehdä toisin, oli alkuvuoden 2019 keskustelu ulkomaalaisten seksuaalirikoksista. Hän olisi ollut valmis tuolloin jopa kyseenalaistamaan hallitusyhteistyön jatkumisen.

– Hallituksen olisi pitänyt toimia tiukemmin. Kokoomus, keskusta ja hieman mekin aliarvioimme ihmisten kiehumispisteen.

Terhon johtamisongelma
Sampo Terhon johtamistyyli saa puolueen sisäpiiriläisiltä kritiikkiä.

– Eduskuntaryhmän puheenjohtajana hän pärjäsi hyvin, mutta puolueen puheenjohtajana hänestä ei löytynyt samanlaista johtajuutta.

Kaikki kehuvat Terhon analyyttisyyttä ja älykkyyttä, mutta se ei enää nykypäivänä riitä nostamaan puolueen kannatusta.

– Puoluepolitiikka lähtee puolueen puheenjohtajan innostuksesta, habituksesta ja karismasta.

158d9a0d69f921ed928575b627ae2a90c389be8fb296b966ce4db78c1f6f17ff.jpg
158d9a0d69f921ed928575b627ae2a90c389be8fb296b966ce4db78c1f6f17ff.jpg

Moni sininen olisi toivonut puheenjohtaja Sampo Terhon olleen enemmän julkisuudessa. Tommi Parkkonen
Kesällä 2017, kun uusi puolue olisi kaivannut innostusta ja innostajaa, Terho ei ollut missään julkisuudessa.

– Toki ymmärrettävää, että taustalla oli riitainen puheenjohtajataisto. Hänet oli ajettu henkisesti finaaliin.

Toinen sininen on vähemmän ymmärtäväisempi.

– Häntä olisi ehdottomasti tarvittu tuolloin. Kun näytti ulospäin siltä, että edes puheenjohtaja ei jaksa innostua puolueestaan, niin miksi kukaan muukaan olisi kiinnostunut.

Moni sininen jäikin kaipaamaan Terholta enemmän näkyvyyttä ja johtajuutta.

– Muut ministerit olivat enemmän julkisuudessa kuin puolueen puheenjohtaja.

Soini ei auttanut
Eräs sininen kuvailee Terhoa liian teoreettiseksi ja etäiseksi johtamaan puoluetta, jonka jäsenistä moni on alun perin kiinnostunut politiikasta karismaattisen ja räväkän Timo Soinin vuoksi. Terho uskoi, että kun tekee työn hallituksessa hyvin, niin puolueen kannatus nousee.

– Mutta eihän se niin mene.

Elo ymmärtää Terhon johtamistyylin, mutta:

– Terho on suomalainen herrasmies, vyön alle ei lähdetä iskemään. Itse tosin kannatan enemmän soinilaista linjaa.

Moni sininen olisi kaivannut Soinia edes puolueen alkuhetkillä julkisuuteen Terhon kumppaniksi, mutta tämä päätti omasta tahdostaan siirtyä täysin syrjään puoluepolitikoinnista ja keskittyä ulkoministerin hommien hoitamiseen.

– Se ei todellakaan auttanut puolueen asemaa, eräs sanoo.

Elo sen sijaan ei usko, että Soinin vetäytymisellä olisi ollut suuri vaikutus sinisten suosioon.

– Mutta olisin mielelläni nähnyt hänet vielä eduskuntavaaliehdokkaana.

3c6c8f2731a2e4344070524f5fe8446c73a40bedb0a13261abb4ae350ad3e130.jpg
3c6c8f2731a2e4344070524f5fe8446c73a40bedb0a13261abb4ae350ad3e130.jpg

”Puolueen rivijäsen” Timo Soini kävi äänestämässä sinisten puoluekokouksessa Tampereella joulukuussa 2017. Tommi Parkkonen
Elo ei halua syyttää vain Terhoa ja Soinia näkymättömyydestä, vaan laittaa vastuun kollektiivisesti koko sinisten eduskuntaryhmälle.

– Itseäni harmittaa, että sinisten kansanedustajat eivät ottaneet riittävästi julkisesti kantaa ajankohtaisiin asioihin. Jokainen meistä voi pohtia tekikö riittävästi työtä kentällä. Minun omatuntoni on puhdas siinä suhteessa.

Eräs Iltalehden haastattelemista sinisistä sisäpiirivaikuttajista näkee Soinin toisaalta toimineen rasitteenakin sinisille.

– Soinin aborttikannanotot olivat monille aivan liikaa. Tuskin Soini itsekään tajusi, että halunsa näyttää ja halunsa tahallisesti ärsyttää, aiheutti paljon hallaa hänelle itselleen sekä koko puolueelle.

– Puolue ei voi olla samaan aikaan konservatiivi ja liberaali.

Väärä puoluesihteeri
Vaikka sinisten alkutaival kesällä ja syksyllä oli hankala, eräs sininen vaikuttaja näkee lopullisen alamäen alkaneen Tampereen puoluekokouksessa joulukuussa 2017.

Vaikuttaja nimeää alamäen syyksi tuolloin puoluesihteeriksi valitun kansanedustaja Matti Torvisen, joka nousi Euroopan neuvoston asiantuntijatehtäviin siirtyneen Hanna Mäntylän tilalle eduskuntaan kesken viime vaalikauden.

Korkean tason sininen haukkuu rovaniemeläisen asianajaja Torvisen kovin sanamuodoin.

– Äärimmäinen narsisti, joka toimi koko ajan puolueen etua vastaan.

Sinisen mielestä myös Torvisen nettivideot olivat monille liikaa. Eräässä videossaan Torvinen makasi sängyllä ilman paitaa ja haukkui hallituskollega kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa.

– Jos kuka tahansa muu olisi valittu puoluesihteeriksi, sinisten tie olisi ollut erilainen. Matin ymmärrys ei aina riittänyt valtakunnanpolitiikkaan.

Väitettään sinisten tien erilaisuudesta sininen vaikuttaja perustelee sillä, että hänen mielestään sinisillä olisi ollut hyvät mahdollisuudet saada vaaleissa läpi 1–2 kansanedustajaa, jos vaaliliitto kristillisdemokraattien kanssa olisi toteutunut.

Mutta sitten Torvinen kuvaili julkisuudessa nettikiusaajiensa olevan ”Mooses-uskovaisia fundamentalisteja”, joista moni on kristillisdemokraatteja. Tämä kaatoi vaaliliiton KD:n kanssa.

– Hän suututti sekä omat että kristillisdemokraatit.

Voit lukea Torvisen vastineen väitteisiin täältä.

dbd017f4bcb6839fbeac75b3186c6030b5a3c1e4f5dd815d6b2d8d2dece76b3c.jpg
dbd017f4bcb6839fbeac75b3186c6030b5a3c1e4f5dd815d6b2d8d2dece76b3c.jpg

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen saa poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä puoluetovereiltaan. Eräs sinisten vaikuttaja uskoo hänen toimintansa vieneen puolueen viimeisetkin kansanedustajapaikat. Tommi Parkkonen
Torviselle huomautettiin usein hänen toiminnastaan ja kommentoinneistaan julkisuudessa, mutta se ei auttanut. Iltalehden lähteen mukaan tilanne Torvisen kanssa meni lopulta sellaiseksi, että puolueen johtoryhmä piti kokouksiaan ilman puoluesihteeriä.

Sitoutumisongelmia
Jos Elomaan paluu perussuomalaisiin jo heti alkuvaiheessa oli kova kolaus, niin vielä kovempi oli kansanedustaja Kaj Turusen loikkaus kokoomukseen huhtikuussa 2018. Turunen oli sinisissä tärkeissä vastuutehtävissä.

– Hän petti meidät kaikki istumalla kokouksissamme kokoomuslaisena. Tuollainen murensi yhteishenkeämme.

Sen sijaan ex-puhemies Maria Lohelan viime hetken loikka Hjallis Harkimon Liike Nytiin ei sinisiä enää hetkauttanut.

– Hän ei ollut sitoutunut puolueeseen.

Myös monilla muilla sinisillä aivan ylintä johtoa myöten esiintyi eräänlaista poliittista sitoutumiskammoa. Esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistö kertoo tänä vuonna julkaistussa kirjassa, että hän pohti mahdollisuutta jatkaa hallituksessa sitoutumattomana ammattiministerinä eikä sinisenä ministerinä.

– Sitoutumisen taso nähtiin siinä, eräs sininen toteaa.

Myös puheenjohtaja Terholta loppui sitoutuminen ja into kesken: hän ilmoitti toukokuun alussa jättävänsä europarlamenttivaalien vetovastuun varapuheenjohtaja Tiina Ahvalle ja eroavansa tehtävästään kesäkuun puoluekokouksessa.

Terhon ilmoitus ei tullut yllätyksenä puolueen sisäpiirille.

– Puolueväen keskuudessa on asiasta ollut ristiriitaista suhtautumista: osa ymmärtää, että hän teki parhaansa, osan mielestä ei olisi pitänyt antaa näin helposti periksi.

Poliittista vaisuutta
Sininen vaikuttaja pohtii sinisten poliittisen profiilin jääneen vaisuksi jo alusta lähtien, kun puheenjohtaja Terho käytännössä kielsi hallituskumppaneiden moittimisen julkisuudessa. Siksi hallituspolitiikassa näkyvyyttä saivat keskusta ja kokoomus, ei siniset.

– Pitää ärsyttää tai saada innostumaan. Jos ollaan harmaita ja värittömiä eikä herätä intohimoja, ei pärjää politiikassa.

Toinen sininen moittiikin Terhon linjaa liian varovaiseksi.

– Kyllä puheenjohtajan pitää uskaltaa ottaa julkisesti kantaa muutenkin kuin kirjoittaa välillä blogeja. Tai voi sitä blogeillakin saada julkisuutta, kuten Soini, mutta kuinka monta kertaa Sampon blogit ovat nousseet otsikoihin?

cc391037ecdc4298399852c74ce2dfe8426e3c932fa150dd92a7059551b9e02f.jpg
cc391037ecdc4298399852c74ce2dfe8426e3c932fa150dd92a7059551b9e02f.jpg

Sinisten surullisenkuuluisaan vapputilaisuuteen vuonna 2018 saapui puheenjohtaja Terhon puhetta kuuntelemaan vain media ja muutama puolueaktiivi. Tommi Parkkonen
Vielä maaliskuussa siniset uskoivat saavansa eduskuntavaaleissa 3–5 kansanedustajapaikkaa. Lähes varmoina läpimenijöinä pidettiin puolustusministeri Niinistöä, puolueen nykyistä puheenjohtajaa Kari Kulmalaa ja kansanedustaja Reijo Hongistoa.

Juuri ennen vaaleja uskottiin ainakin yhden hengen eduskuntaryhmään. Yksikin kansanedustaja ja hänen avustajansa olisivat pitäneet siniset mukana päivänpolitiikassa ja antaneet lisää aikaa sekä mahdollisuuksia rakentaa puolueen kenttäorganisaatiota.

Lisäksi puolueessa muistettiin hyvin perussuomalaisten perustajiin kuuluvan Raimo Vistbackan sinnittely yhden miehen eduskuntaryhmässä 1990-luvulla.

”Skandaali”
Sinisten omat eduskuntavaalivalvojaiset helsinkiläisessä korttelibaarissa olivat käytännössä ohi jo iltakymmenen aikoihin, kun oli selvää, että puolueen äänisaalis tulee jäämään katastrofaalisen huonoksi.

– Onhan se skandaali – ei siitä pääse mihinkään – jos Halla-aho kerää yksin enemmän ääniä kuin koko puolue koko maassa.

Puolustusministeri Niinistön erityisavustajan, puolueen perustamiseen aktiivisesti osallistuneen ja Sininen tulevaisuus -nimen keksineen Petteri Leinon kuultiin tuolloin toteavan: ”vituiksi meni koko vallankumous”.

– Nyt julkisuutta ei enää tule. Se hankaloittaa puolueen tulevaisuutta, yksi sininen sanoo.

Osa Iltalehden haastattelemista sinisistä antaa tunnustusta ”arkkiviholliselleen” Jussi Halla-aholle ja hänen johtamalleen perussuomalaisille.

– Puolueen ”Äänestä Suomi takaisin” -kampanja puhutteli kansaa.

– Samaan aikaan me yritimme hokea, että ”Siniset turvaa”. Turvaa mitä? Kampanjamme oli vaisu.

Eräs sininen harmittelee puolueen poliittisen aatteen jääneen vaaleissa epäselväksi äänestäjille. Puheenjohtaja Terho luotti ohjelmien tekemiseen - ja niitä tehtiinkin liki parikymmentä.

– Ei vaaleja voiteta ohjelmia tekemällä, eräs sininen moittii.

Elo sen sijaan puolustaa ohjelmien tekemistä.

– Alussa meitä kohtaan oli kritiikkiä ja median painetta, että keitäs te nyt oikein olette. Siksi piti tehdä ohjelmia ja kertoa keitä me olemme.

Se ei kuitenkaan auttanut.

– Kun katsoo vaalitulosta, niin ilman muuta puolueen linja jäi äänestäjille epäselväksi, Elo toteaa.

Huono tekosyy
Sinisten virallinen perusselitys koko olemassaoloaikansa surkeille tuloksille puoluekannatuskyselyissä ja vaaleissa on ollut se, että ihmiset eivät osaa vieläkään erottaa sinisiä ja perussuomalaisia toisistaan, eikä sinisten olemassaoloa tunneta tarpeeksi.

Eräs sininen päättäjä tyrmää tämän.

– Kyllä ainakin vaalien aikaan ihmiset erottivat siniset ja persut toisistaan, eivät ihmiset tyhmiä ole.

– Tuo on ollut koko ajan huono tekosyy, toinen sininen sanoo.

b054cdbe9ae4a2eab453bfcc4e1dad09aa8695151a89d1e1f4274192873f7323.jpg
b054cdbe9ae4a2eab453bfcc4e1dad09aa8695151a89d1e1f4274192873f7323.jpg

Vielä Tampereen puoluekokouksessa joulukuussa 2017 Simon Elolla riitti kättelyseuraa toritapahtumassa. Tommi Parkkonen
Heti eduskuntavaalien jälkeen pieni joukko sinisiä oli sitä mieltä, että puolue pitäisi lakkauttaa Espoon puoluekokouksessa kesäkuussa, mutta Espoossa ei enää kukaan esittänyt sellaista virallisesti.

– Kyllä tässä katsotaan ainakin vielä vuoden 2021 kuntavaalit sekä 2023 eduskuntavaalit. Toki jo kuntavaalit antavat osviittaa mitä tuleman pitää.

Ei jälkiviisautta
Vaikka sinisten taru tähän mennessä ei ole ollut poliittista voittokulkua, kaikki Iltalehden haastattelemat siniset tekisivät edelleen tänä päivänä saman ratkaisun.

– Ei voi todeta jälkiviisaasti, että 13.6. tapaaminen olisi kannattanut jättää tekemättä. Perussuomalaisissa oli niin paljon ihmisiä, jotka yksinkertaisesti eivät voineet jatkaa puolueessa, joten hajoaminen oli väistämätöntä. Ja se olisi voinut tapahtua jo aikaisemminkin, sininen vaikuttaja sanoo.

– En kadu mitään, mutta onhan tämä harmi, että sinisten tila on nyt tämä mikä se on. Itse tunnen suorastaan pettäneeni ne ihmiset, jotka houkuttelin tähän mukaan. Mutta olen silti heistä ylpeä, että he lähtivät ja että me yritimme. Ja yritämme edelleen.

Mutta sisäpiiriläisten mielestä puolue tarvitsee suunnanmuutoksen säilyäkseen hengissä.

– Light-versio perussuomalaisista ei riitä, pitää olla jotain muuta.

Elo antaa sinisten taipaleelle tähän saakka asteikolla 1-10 arvosanan 7.

– Tietysti harmittaa ja sanoin jo alunperin, että tämä voi tarkoittaa poliittista itsemurhaa. Mutta ratkaisu oli oikea.

– Periaatteella ei ole mitään arvoa, jos se ei maksa joskus jotain, Elo sanoo.

Sisäpiiri paljastaa: Sininen tulevaisuus kaatui johtamisongelmiin ja perussuomalaisiin – ”Soini ei tajunnut tekevänsä hallaa koko puolueelle”

Persujen ilkeä sähköpostikampanja pilasi kaiken. Jotkut alkoivat itsekin luulemaan pettäneensä äänestäjänsä. No, niinhän te teitte.

Sitten jos olisi jaksettu kiertää kenttää, niin persujen kenttäorganisaatio olisi loikannut sinisiin. Kovat on harhat.
 
Varsin hupaisa kohta jutusta:

"Elo sanoo, että sinisten etsikkoaika oli keväällä ja kesällä 2018.
– Meitä kohdeltiin ihan hyvin mediassa ja puolustusministerimme (Jussi Niinistö) oli suosittu. Siksi hämmästytti, miksi kannatuksemme ei vain nouse."


Media kohteli "ihan hyvin" porukkaa, joka hajotti puolueen, jota media inhosi... Ei pitäisi tarvita monta toimivaa aivosolua huomaamaan, että jotain on nyt tehty väärin, kun vastustajat alkavat kehua. :D

Toinen hupaisa kohta:

"Kaikki kehuvat Terhon analyyttisyyttä ja älykkyyttä, mutta se ei enää nykypäivänä riitä nostamaan puolueen kannatusta.
– Puoluepolitiikka lähtee puolueen puheenjohtajan innostuksesta, habituksesta ja karismasta."


Naulan kantaan. Persujen uusi nousu johtuu nimenomaan Jussi Halla-ahon innostuksesta, habituksesta ja karismasta. :D
 
Media kohteli "ihan hyvin" porukkaa, joka hajotti puolueen, jota media inhosi... Ei pitäisi tarvita monta toimivaa aivosolua huomaamaan, että jotain on nyt tehty väärin, kun vastustajat alkavat kehua. :D

En voi kyllä vieläkään ymmärtää median yritystä tehdä sinisten vaalityötä. Tai no toki siltä kantilta, että yrittivät viedä persujen kannatusta, kun toivoivat osan siirtyvän sinisiin, mutta sekin operaatio epäonnistui täydellisesti.
 
En voi kyllä vieläkään ymmärtää median yritystä tehdä sinisten vaalityötä. Tai no toki siltä kantilta, että yrittivät viedä persujen kannatusta, kun toivoivat osan siirtyvän sinisiin, mutta sekin operaatio epäonnistui täydellisesti.
"Sataa persujen laariin." Näin siinä on tupannut käymään vuosikausia median alkaessa mielipidevaikuttamaan persuja vastaan. Aivan jäätävää ammattiosaamista, sitten ihmetellään huuli pyöreänä miten voi 300 euron budjetilla vetää kaikkien aikojen äänisaaliin.
 
Entinen Perussuomalaiset oli hyvin Soini-vetoinen puolue ja häneen henkilöitynyt, ja Soini kumppaneineen varmaan kuvitteli, että kun hän lähtee ja aloittaa uuden puolueen, niin vanha puolue tulee tavallaan mukana.

Mutta, ongelmanapa olikin se, että Soinin aika tiimalasissa oli tullut jo tavallaan täyteen, ja Perussuomalaisten kenttäväki oli täysin asennoitunut siihen, että nyt vaihtuu valta ja saadaan uutta innostunutta verta viemään puoluetta eteenpäin. Kun Soini sitten yritti luoda uuden puolueen tyhjästä, niin ei ihmisiä enää kiinnostanut, koska ne oli jo kasvaneet Soinin yli ja hyväksyneet sen että Soinin aika on ohi.

Sitä paitsi Soinin rooli uudessa puolueessa oli aika rajallinen, vaikka kyseessä olikin ehkä hänen luomus. Siltä puolueelta tosiaan puuttui karismaattinen johto. Ja myös selkeä ajatus puolueen olemuksesta. Sehän näytti koko ajan ulospäin joltain "köyhän miehen Perussuomalaisilta", ja mikä ihmeen virka sellaisella puolueella on... Kuka sellaista äänestää? Ei kukaan.

Olisivat hommanneet jostain karismaattisen johtajan ja antaneet puolueen nimeksi "Suomen Demokraattinen puolue", niin olisi voinut olla jotain toivoa.
 
Viimeksi muokattu:
Vieläkös siniset jotain nykyään puuhailee? Eivät ole otsikoihin päässeet ja tuntuu eittei kannattajaporukkaan kuulu näitä "median salaliitto" hörhöjä, jotka osaisivat keksiä teorioita hiljaisuudelle ja huutelisivat niitä jokaisella foorumilla ja kommenttiosiossa.
 
Vieläkös siniset jotain nykyään puuhailee? Eivät ole otsikoihin päässeet ja tuntuu eittei kannattajaporukkaan kuulu näitä "median salaliitto" hörhöjä, jotka osaisivat keksiä teorioita hiljaisuudelle ja huutelisivat niitä jokaisella foorumilla ja kommenttiosiossa.
Vähän veikkaan että kannattajaporukkaan ei kuulu oikein ketään.
 
Vieläkös siniset jotain nykyään puuhailee? Eivät ole otsikoihin päässeet ja tuntuu eittei kannattajaporukkaan kuulu näitä "median salaliitto" hörhöjä, jotka osaisivat keksiä teorioita hiljaisuudelle ja huutelisivat niitä jokaisella foorumilla ja kommenttiosiossa.
Simon Elo nyt tuntuu ainakin olevan äänessä Twitterissä. Joku mun seuraamani tyyppi aina silloin tällöin sen jutuista tykkää, koska ei se muuten mulle näkyisi.

Tilanne nyt vaan on se, että ketään ei kiinnosta. Edes persut eivät viitsi niitä enää nälviä, koska ne ovat liian mitättömiä jopa haukuttaviksi. Saivat mitä ansaitsivat ja nyt sitten nuolevat haavojaan. Paitsi tietenkin Elo, joka kuvittelee ilmeisesti olevansa joku vanhempi valtiomies, joka antaa viiltävää analyysia miten asiat oikeasti ovat. Vieläkö se kuvittelee saavansa politiikan avulla jotain?
 
Viimeksi muokattu:
Miten meni niinku omasta mielestä, Simppa? :D

"Elo toteaa Lännen medialle saaneensa yhteydenottoja keskustasta ja kokoomuksesta, mutta keskustelut eivät ole liittyneet puolueen vaihtamiseen."

No voihan shokki ja ihmetys. Jos olisi ollut Elosta kiinni varmasti olisi liittynyt mutta poliittinen pääoma kun on ryssitty niin minkäs mahtaa. Kiitos ja hyvästi, ei tule jopa poliitikoksi harvinaisen epärehellistä nilkkiä ikävä.
 
. Kiitos ja hyvästi, ei tule jopa poliitikoksi harvinaisen epärehellistä nilkkiä ikävä.

Eipä tule kyllä minullekaan mieleen. Harvinaisen vastenmielinen tapaus, kummallisinta oli, että se tuntui vastenmieliseltä jo silloin, kun oli mukamas Halla-ahon kaveri. Sen aikaisia perseennuolentalausuntoja voisi olla hauska lukea.
Saattaisi löytyä hommalta ellei ole niitä poistellut.
 
Viimeksi muokattu:
Miten meni niinku omasta mielestä, Simppa? :D

"Elo toteaa Lännen medialle saaneensa yhteydenottoja keskustasta ja kokoomuksesta, mutta keskustelut eivät ole liittyneet puolueen vaihtamiseen."

No voihan shokki ja ihmetys. Jos olisi ollut Elosta kiinni varmasti olisi liittynyt mutta poliittinen pääoma kun on ryssitty niin minkäs mahtaa. Kiitos ja hyvästi, ei tule jopa poliitikoksi harvinaisen epärehellistä nilkkiä ikävä.

Simpan kannalta kurja juttu, että töhöili välit nimenomaan persuihin.
 
Joo tuota sälliä poliittisesti radioaktiivisempaa kaveria saa jo hakea. Vaikea uskoa että sillä ois yhtään tukijaa tuttujen ja sukulaisten lisäksi jäljellä. Sitäkin enemmän sitten ilkkujia, mikä on hänen historiansa tietäen ymmärrettävää.
 
Miten meni niinku omasta mielestä, Simppa? :D

"Elo toteaa Lännen medialle saaneensa yhteydenottoja keskustasta ja kokoomuksesta, mutta keskustelut eivät ole liittyneet puolueen vaihtamiseen."

No voihan shokki ja ihmetys. Jos olisi ollut Elosta kiinni varmasti olisi liittynyt mutta poliittinen pääoma kun on ryssitty niin minkäs mahtaa. Kiitos ja hyvästi, ei tule jopa poliitikoksi harvinaisen epärehellistä nilkkiä ikävä.

Käsittääkseni liittyminen Kokoomuksen tai Kepun jäseneksi onnistuu ilman mitään harkintoja hyväksymisestä. Sen kun täyttää vain jäsenhakemuksen ja maksaa jäsenmaksun.

Se onkin sitten eri asia onko em. puolueissa minkäänlaista mahdollisuutta päästä ehdokaslistoille kunnallisvaaleissa, eduskuntavaaleissa tai missään muissakaan vaaleissa. Veikkaisin että ei ainakaan Uudenmaan vaalipiirissä tai Espoon kuntavaaleissa.

Simon Elo on ehtinyt polttaa sillat suunnilleen kaikkiin mahdollisiin poliittisiin puolueisiin. Ennen siniuuvatteja lähti ovet paukkuen persuista ja sitä ennen loikkasi sinne kristillisistä. Lisäksi pelkästään vittuillut RKP:n, vasemmiston ja vihreiden suuntaan.

Kyseinen tyyppi on kyllä pahimman luokan poliittista ongelmajätettä. Vaikeuksia aiheuttaa myös todella anti-karismaattinen olemus ja se kun tehnyt itsestään pellen kun on jaellut jotain valtiomiesneuvoja muille puolueille ja poliitikoille eikä taatusti ketään kiinnosta moisen sittisontiaisen neuvot.
 
LM: Simon Elo eroaa sinisistä – syynä se, ettei usko sinisten toimintaedellytyksiin

Olisikohan siinä viimeinen naula puolueen arkkuun vai onko koko arkku jo mullan syvyyksissä.

Näkyvimmistä jäsenistä yksi toisensa perään jättää politiikan tai koko puolueen. Todelliset karvat näyttää Elon kaltaiset ihmiset, jotka eivät edes säälistä tai velvollisuudentunteesta jatka seisomista riveissä. Siinä on hyväuskoisille sulateltavaa, "taasko meitä kairattiin?"

Soinia vaille taputeltu tuherrus, Espoon kaupunginvaltuustossa voi edustaa "sinisiä" ja saarnata Juudaksesta pari vuotta.
 
Simo Nolo perustaa Great Tuhnuperän kanssa Ilmastonmuutos. Nyt. -puolueen Somaliaan. Hyvää matkaa Nolo ja Tuhnuperä.
 
Ari Jalosen vuoro on avautua.
Ari Jalonen, 44, laiminlöi terveyttään kahdeksan vuotta kansanedustajana – syyttää perussuomalaisia putoamisestaan

Kiva tuollainen pakestetyö, johon voi palata kun tipahtaa eduskunnasta. Toki on sentään joutunut kuntoilemaan, mutta tuskin sitä voi rangaistuksena pitää, että on joku syy olla kunnossa.

"kaikki hyvä työ jäi perussuomalaisten mustamaalaamiskampanjan varjoon, Jalonen sanoo."

Jep, siitähän se johtui.

"Mutta jos ajatellaan EU- ja maahanmuuttokriittisyyttä, Suomi kaipaa puoluetta, joka siihen pystyy vaikuttamaan, Jalonen katsoo."

Samaa mieltä, se puolue ei kyllä ole sininen.
 
Alkaa uhkaavasti näyttää siltä, että se voitto seuraavissa kuntavaaleissa jää Ruskealta tulevaisuudelta saavuttamatta. Voi harmin paikka.
 
Taitaa aika vähän enää sinisiäkään homma kiinnostaa, kun eivät ole viitsineet edes kaupparekisteriin päivittää uusia yhteystietoja ja "valta" vaihtui jo nelisen kuukautta sitten. YTJ:ssä edelleen Matti Torvisen yhteystiedot ja eduskunnan sähköposti.

Eiköhän se ollut tässä. Puolue kituuttanee paperilla ensi kuntavaaleihin nykyisten muutamien kymmenien sinisten kunnanvaltuutettujan takia.

Siniset eivät olemassaolonsa aikana ole saaneet kuin yhden uuden paikallisyhdistyksen perustettua, Satakunnan siniset. Listalta löytyy myös Sininen tulevaisuus Etelä-Helsinki jonka aiempi nimi on Etelä-Helsingin perussuomalaiset. Yhdistysrekisteriin tuo on merkitty jo 4.2.1969, eli tuo lienee jonkun wannabe-SMP:läisen henkkoht. projekti.
 
Taitaa aika vähän enää sinisiäkään homma kiinnostaa, kun eivät ole viitsineet edes kaupparekisteriin päivittää uusia yhteystietoja ja "valta" vaihtui jo nelisen kuukautta sitten. YTJ:ssä edelleen Matti Torvisen yhteystiedot ja eduskunnan sähköposti.

Eiköhän se ollut tässä. Puolue kituuttanee paperilla ensi kuntavaaleihin nykyisten muutamien kymmenien sinisten kunnanvaltuutettujan takia.

Siniset eivät olemassaolonsa aikana ole saaneet kuin yhden uuden paikallisyhdistyksen perustettua, Satakunnan siniset. Listalta löytyy myös Sininen tulevaisuus Etelä-Helsinki jonka aiempi nimi on Etelä-Helsingin perussuomalaiset. Yhdistysrekisteriin tuo on merkitty jo 4.2.1969, eli tuo lienee jonkun wannabe-SMP:läisen henkkoht. projekti.

Eikö ne edustajat silti pysty jatkamaan, vaikka puolue lähtisi alta? Tosin lopettaminen vaatii tekoja ja on varmasti paljon helpompaa, jos kukaan ei tee mitään. Lähtee se varmaan rekisteristä automaattisesti jossain vaiheessa.
Voihan sekin olla mahdollista, että kun ketään ei kiinnosta, niin ei ole edes mahdollista kutsua koolle kokousta, mikä päättäisi virallisesti lopettamisesta.
 
Saa nekin näemmä jotain aikaiseksi, sivut toimii taas.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 621
Viestejä
4 541 938
Jäsenet
74 828
Uusin jäsen
polygonpanda

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom