Pajunköyttä, sanovat suomalaiset! - IL tutki: Selitykset perussuomalaisten joukkopaosta eivät uppoa
Torstai 22.6.2017 klo 06.02
IL-tutkimus: Joka toinen suomalainen sanoo, että kansanedustajien joukkopako perussuomalaisten ryhmästä oli poliittista teatteria.
Useimpien suomalaisten mielestä hallitusryhmien vetäjien perustelut kumisevat onttouttaan.
LUE MYÖS
Salailu jatkuu - Simon Elo väisti Tiina Elovaaran tavoin saman kysymyksen Uuden vaihtoehdon perustajasta
Vain joka kolmas suomalainen uskoo puheita siitä, että perussuomalaisten kansanedustajien joukkopako emopuolueestaan ja viiden loikkariministerin jatkaminen hallituksessa oli arvopohjainen ratkaisu.
Puolet suomalaisista on sitä mieltä, että perussuomalaisten puoluekriisi oli enemmän tai vähemmän poliittista teatteria tai peliä, kertoo Iltalehden tuore mielipidetutkimus.
Keskustan puheenjohtaja
Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja
Petteri Orpo ovat tiukasti vakuutelleet, että keskusta ja kokoomus avasivat sylinsä perussuomalaisista loikanneille kansanedustajille ja ministereille ennen muuta arvoperusteisesti eikä suinkaan valtapoliittisesti laskelmoiden tai varsinkaan kabineteissa etukäteen kähmien.
Loikkariryhmä kertoi tällä viikolla ottaneensa nimekseen Sininen tulevaisuus. Ryhmä aikoo perustaa samannimisen puolueen. Sen puhekielinen nimi on heidän mukaansa "siniset".
Sinisten keulahahmot ovat vuorollaan todistelleet loikanneensa, koska "perussuomalainen koti paloi", kun
Jussi Halla-aho kannattajineen valtasi emopuolueen johtopaikat
Puoluepamppujen selitykset eivät uppoa ainakaan koko kansaan. Useimpien suomalaisten mielestä hallitusryhmien vetäjien perustelut kumisevat onttouttaan.
Politiikan teatteria
Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen Tietoykkönen Oy teki Iltalehden pyynnöstä mielipidetutkimuksen.
Tutkimuksen tuhannesta vastaajasta 53 prosenttia on sitä mieltä, että 20 kansanedustajan luikkiminen pois perussuomalaisten eduskuntaryhmästä oli ainakin suurelta osin poliittista peliä tai etukäteen suunniteltu poliittinen näytelmä.
Vain 37 prosenttia vastaajista uskoo, että puoluedraama oli pääosin tai täysin arvoperusteinen tapahtumasarja.
Joka toinen suomalainen arvioi, että perussuomalaisten kansanedustajien ja ministereiden joukkopako oli joko poliittista peliä tai etukäteen käsikirjoitettu näytelmä. Taulukossa olevat puoluekannat ovat mielipidejakauma niistä vastaajista, jotka kertoivat kannattaneensa tutkimushetkellä eli viime viikon keskiviikkona ja torstaina kyseistä puoluetta. Perussuomalaiset -ryhmässä ovat sekä "emopuolueen" että "sinisten" kannattajat.
Nuoret epäuskoisempia
Vanhemmat vastaajat uskovat nuoria enemmän arvoperusteisiin perusteluihin.
Nuoremmat suomalaiset ovat epäluuloisempia. Nuorimmissa vastaajissa oli muita vastaajia enemmän sellaisia, jotka epäilevät, että pääsyy on poliittinen peli.
Kaikkein epäluuloisimpia hallitusryhmien selityksille ovat vasemmistoliiton kannattajat. Yhtä epäuskoisia ovat kummankin perussuomalaisesta juuresta ponnistavan persupuolueen kannattajat.
Myös SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa oli varsin paljon ratkaisun arvopohjaa epäileviä. Eniten arvopohjaisia motiiveja asiassa näkivät puolestaan keskustan ja kokoomuksen kannattajat.
Persut kiinnostavat
Kysely tehtiin viime viikon keskiviikkona ja torstaina eli heti sen jälkeen, kun perussuomalaisten loikkarit olivat kertoneet jättävänsä Halla-ahon valtaaman emopuolueen.
Yllättävän moni suomalainen on kiinnostunut perussuomalaisista. Noin joka kolmas suomalainen jopa saattaisi kuvitella äänestävänsä jompaakumpaa ryhmää; loikkarit vetävät kilvassa selvästi pidemmän korren.
Noin joka viides vastaaja äänestäisi mieluummin sinisiä ja noin joka kahdeksas valitsisi halla-aholaisen puolueen.
Perussuomalaisilla ryhmillä on iso, piilevä kannatus Suomessa. Noin joka kolmas suomalainen saattaisi kuvitella äänestävänsä jompaakumpaa ryhmää: halla-aholaisia perussuomalaisia tai soinilaisia sinisiä. Taulukon Perussuomalaiset -riviin on yhdistelty kummankin kahden ryhmän yhteiskannatus tutkimushetkellä eli viime viikolla.
Sopivuus hallitukseen
Tutkimuksessa selviteltiin myös kansalaisten mielipiteitä kahden ryhmän hallituskelpoisuudesta.
Kysymys kuului: Voisivatko perussuomalaiset ryhmät edustamisensa arvojen puolesta mielestäsi osallistua seuraavaan, vaalien jälkeen muodostettavaan hallitukseen?
Joka kymmenes vastaaja on sitä mieltä, että molemmat ryhmät voisivat osallistua arvojensa puolesta seuraavaan hallitukseen.
Vajaa kolmannes vastaajista kelpuuttaisi ainoastaan sinisen ryhmän hallitukseen ja noin joka kahdeksas hyväksyisi Halla-ahon edustaman ryhmän. Noin joka neljäs vastaaja arvioi, että kumpikaan ryhmistä ei kelpaa.
Näin tutkimus on tehty
Tutkimuksen on tehnyt Iltalehden toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.internet-kyselynä M3 Research Oy:n kuluttajapaneelissa. Haastattelut (1 000) tehtiin 14..-15. kesäkuuta.
Kiintiöitynä satunnaisotantana valitut vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään +/- 3,1 prosenttiyksikköä.
Kyselyn aikana oli tiedossa, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä on hajonnut. Emopuolueesta eronnut ryhmä kutsui tutkimushetkellä itseään nimellä "Uusi vaihtoehto", jota käytettiin tutkimuksessa. Taulukoissa tämän ryhmän nimi on muutettu nimeksi "Sininen tulevaisuus", joka on ryhmän nykyisin itsestään käyttämä nimi.
Tutkimuksen pääkysymykset olivat:
Viime viikonlopun puoluekokouksen jälkeen Perussuomalaiset jakautuivat nyt tiistaina kahdeksi ryhmäksi. Kumpaa ryhmää äänestäisit mieluummin seuraavissa eduskuntavaaleissa?
Miltä tapa, jolla noin 20 kansanedustajaa irtautui Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, ja joista viisi jatkaa ministereinä hallituksessa, mielestäsi vaikuttaa?
Voisivatko edellä mainitut ryhmät edustamisensa arvojen puolesta mielestäsi osallistua seuraavaan, vaalien jälkeen muodostettavaan hallitukseen?