Sienestys ja marjastus

Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 176
Ottaen huomioon kuinka nopeasti nuo kuivuu muutenkin, tuntuu täysin hyödyttömältä ja tarpeettomalta. Onko tutullasi pointtina nimenomaan nopeuttaa kuivatusta? Melkoinen hommakin tuota olisi tehdä, ellei ihan surkea saalis...
Niin käsitin, että tarkoitus oli kuivauksen nopeutus. Menee mulla siihen saunassa tuulettimella muutama päivä.
 

ttm

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 283
Niin käsitin, että tarkoitus oli kuivauksen nopeutus. Menee mulla siihen saunassa tuulettimella muutama päivä.
Joo, tietenkin jos on tila vähissä niin tuskin siitä haittaakaan sinänsä on, tuskin erityisesti makuun vaikuttaa. Ainakaan itse näin tuohisuuna tuskin erottaisin ruuan seasta onko ennen kuivausta paistettu vai ei. Itse olen pöydälle silpunnut ja heittänyt tuulettimen eteen, yön tai kahden yli tullut kuivaa.
 
Liittynyt
10.08.2018
Viestejä
667
Ainakin paistamalla suppilovahverot ennen kuivatusta ovat sienet heti käyttövalmiita kun kuivattuja meinaa käyttää. Muutenhan sieniä tulisi jollain tavalla hetki paistaa ennen syöntiä. Kiinnostaisi kyllä kuulla kuinka vaikuttaa makuun ja suutuntumaan.
Riippuu mihin käyttää. Keitossa aika sama, sienten umamit tulee silti esiin.
Silti, omasta mielestäni pannulla nopsaan käytetyt (ei paistetut kuitenkaan) suppikset pakkaseen+se liemi pannulta samaan pakasterasiaan on paras tapa ne säilyttää, jos kastikkeisiin tai lihamurekkeen sisälle vaikka laittaa.
 

Niimu

Team Kaulin
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
81
Joko löytyy mustikoita tai muita marjoja? Entäs kantarelleja? Käyn itse tänään katsomassa pari paikkaa.
 

DjSunki

S Y N T H W A V E
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 173
Mustikat ottavat vielä viikon pari ennenkuin ovat poimintavalmiita.
 
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
701
Kanttarelleja löytyy täälläkin, eipä juuri muuta. Tosin vasta huomenna tämän viikonlopun metsäkeikalle niin viikon vanhaa tietoa. :hmm:
 

Niimu

Team Kaulin
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
81
Muutama kypsä mustikka oli, kantarellimetsä oli vedetty sileeks mut ehkä siellä on ensi vuonna korvasieniä. Käyn katsomassa pari muuta metsää myöhemmin tässä kuussa.
 
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
116
Espoosta löytyi vähän kantarelleja, mustikat eivät olleet vielä kypsiä.
Kirkkonummelta on löytynyt kantarelleja ja tatteja.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 799
Kauheesti löytyi pienehköjä kantarellejä ryppäinä Kouvolan alueella. Paikka mäntyvoittoinen sekametsä, jonka ensimmäinen suurempi harvennushakkuu tehty n.5vuotta sitten. Vanhojen jälkien ympäristössä, varsinkin rinteillä tulee vastaan suurehkojakin pieniä ryppäitä. Vaan näinköhän hellebuumi taas nuokin kuivattaa pois?
En ruvennut läheskään kaikkia keräämään, vaan valitsin mieluisimmat (Ja niissäkin jätin metsälle omansa). Sitä vastoin täydensin ämpäriä punaisilla haperoilla ja kangashaperoilla. Myös pari tattia ja muutama selvästi koivunkantosieneksi tunnistettava sai mennä pannulle. Kantarellit paistoin ominaan, muista tein sekasienipaistoksen.
 

ollyz

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
06.12.2019
Viestejä
592
Niin Jyväskylän seudulta edelleen. Pakkaseen suurin osa (kuutioina kattilassa kannen alla kiehautus omassa liemessään). Huomenna kerätään lisää niin täytyy kuivata. Italialaiset olis onnessaan kun nyt pääsis metsään korien kanssa pyörimään! Menkää ihmeessä hakemaan, jos ei maistu niin tutut ainakin syö. Tai sitten myy raflaan tms.

DSC_0087.JPG
 

Niimu

Team Kaulin
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
81
Mustikkametsiä tänään etsimään. Vois kurkata erään kantarellipaikan samalla.
 
Liittynyt
13.09.2017
Viestejä
488
Niin Jyväskylän seudulta edelleen. Pakkaseen suurin osa (kuutioina kattilassa kannen alla kiehautus omassa liemessään). Huomenna kerätään lisää niin täytyy kuivata. Italialaiset olis onnessaan kun nyt pääsis metsään korien kanssa pyörimään! Menkää ihmeessä hakemaan, jos ei maistu niin tutut ainakin syö. Tai sitten myy raflaan tms.

Mistä päin Jyväskylää sieniä kannattaa katsella? Mitään hajua itsellä
 

ollyz

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
06.12.2019
Viestejä
592
Mistä päin Jyväskylää sieniä kannattaa katsella? Mitään hajua itsellä
Parhaita sienipaikkoja ei taida olla tapana paljon kertoilla, eikös se näin mene? :) Metsää on joka puolella, en osaa nyt sanoa erityisen hyviä/ huonoja paikkoja.

No kuitenkin, maastolla suurin merkitys eikä niinkään esim. paikkakunnalla näin karkeasti. Madottomia herkkutatteja löytyi nyt parhaiten sammaleisesta mänty/kuusipusikosta ja lisää pukkaa kovalla tohinalla. Kosteammissa paikoissa oli paljolti menneet vanhoiksi. Kantarellit sitten paremmin koivikosta, nämä on monesti piilosssa heinien tai lehtien alla.

Syksymmällä suppilovahveroita löytää esim. sammaleisestakuusimetsästä vaikka ajo-urien varsilta. Wanhan kansan mukaan hirvien kulkureiteillä kasvavat usein (levittävät muka sorkissaan...).

Tatit ja vahverot on hyvinkin turvallisia, niitä ei oikein voi sotkea mihinkään myrkkysieniin (kunhan ei sappitattia erehdy ottamaan, pilaa koko ruoan varmasti). Haperot kanssa oikein hyviä. Rouskuja en itse harrasta.
 

Niimu

Team Kaulin
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
81
Mustikkaa löytyi ämpärillinen ja paljon punikkitatteja joita en kerännyt. Marjastus saa nyt tältä erää riittää, sieneen sit syksymmällä.
 

ollyz

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
06.12.2019
Viestejä
592
No kuitenkin, maastolla suurin merkitys eikä niinkään esim. paikkakunnalla näin karkeasti. Madottomia herkkutatteja löytyi nyt parhaiten sammaleisesta mänty/kuusipusikosta ja lisää pukkaa kovalla tohinalla. .
Maaston esitiedustelu esim. Retkikartta - Metsähallitus on paikallaan jos ei tuttu paikka. Siis auto johonkin paikkaan mistä lähtee sopiva metsäautoura, ja siitä sitten mars. Alla kuvaa maastosta missä oikeestaan pelkkiä I-luokan tatteja keräsin parissa päivässä toistakymmentä kiloa (siis alle tunti per päivä keräämistä). Minusta sienestys on paljon hauskempaa kuin vaikka mustikoiden kerääminen, ei kun offia taskuun ja metsään!
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 379
Hillaa löytyi jonkun verran alkuviikosta, mutta suurin osa oli vielä raakoja. Kanttarellejakin löytyi hieman.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
535
Lakkaa noin 15l kerätty ja taitaa riittää tälle vuodelle. Jopa lakkamehua kokeiltu valmistaa ja kyllähän tuo mehumaijalla onnistui. Ei mennyt mitään hukkaan kun kuivaneesta aineksesta teki vielä hieman vedellä lantraten hilloa. Toki tuossa hillossa on melko paljon siemeniä, mutta varmasti aivan syötävää tavaraa. Mehua voisi vielä jatkojalostaa kunnon marmeladiksi, mutta pitää pikkuerää ensin kokeilla. Samoin aito lakkasiirappi voisi myös olla ihan käyttökelpoista tavaraa.

Seuraavana olisi vuorossa mustikankeruuta ja toivottavasti edes tänä vuonna sitä löytyisi kohtalaisia määriä.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 799
Kehnäsienetkin ovat nyt lähipäivinä nousseet. Jos ei meinaa ämpäri täyttyä noista keltavahvero/tatti/punahapero-combolla,niin nyt saa ainakin täyteen. Nuo tuntuvat olevan kuin punaiset kärpässienet, hyvin runsasmääräisiä lähes vuosittain.

Tänään havaittu vuoden ensimmäinen valkoinen kärpässieni, joten elokuu on nyt sitten alkanut sienien mukaan.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 799
Nyt sitten löytyi sellainen sappitatti, joka ollut jo vuosia hakusessa. Lakki oli kovahko ja pillit punaiset. Siitä jo huomasi ettei kyseessä ainakaan herkkutatti. Pieni koko yllätti kumminkin. Tämä oli aikamoinen rääpäle herkkutattiin nähden.

Maku löytyy helpommin lakista ja on todella pistävä. Vähän makeahko, kuin wanha räkä yskittäessä syvältä sisustasta. Makutuntuma löytyy lakin alta pillistöstä veitsellä varmaan 0,1-0,4sekunnin kuluessa, jalassa huomattavasti hitaammin jos kunnolla aina ollenkaan.



sappitatti2.jpg
sappitatti.jpg


Valkoisia kärpässieniä on nyt aivan hemmetisti (Vinkkinä lapsiperheille tai kehitysvammaisen omaisille!). Yhdessä paikassa arvioin muutamien neliömetrien sisällä olevan 30-40yksilöä ja siitäkin pian välittömästä läheisyydestä löytyi ainakin kaksi joukkoesiintymää.

kärpässienet.jpg


Muutenkin metsässä näitä oli useammassa kohdassa. Joinain vuosina näitä ei välttämättä näe metsässä laisinkaan. On mielenkiintoista, tuleeko sienimyrkytykset tänä vuonna kasvamaan huomattavasti.. Ehkä korona pitää riskaapelina olevat thaipoimijat yms. idän ihmettelijät poissa tästä sienisadosta.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 799
Tässä vaiheessa kesää kannattaa alkaa tähyilemään niitä "roskia" maasta.

Tänään kerätty Kouvolan korkeudella mukavasti mustatorvisieniä, joista muutamat jo valtavia. Löytyi kaikista niistä muutamista paikoista, joista aiempina vuosina olen löytänyt, yleensä vähäisiä määriä.
 

Niimu

Team Kaulin
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
81
Tekis niin mieli sieneen mut täytyy odottaa että helteet loppuu. Kantarelleja ja suppilovahveroita kuulemma nousee jo paljon :love2: Hirvikärpäsiäkin on kuulemma jo nähty :darra:
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 799
Tekis niin mieli sieneen mut täytyy odottaa että helteet loppuu. Kantarelleja ja suppilovahveroita kuulemma nousee jo paljon :love2: Hirvikärpäsiäkin on kuulemma jo nähty :darra:
Heinäkuussa (eikä aivan loppu puolella) on ensimmäinen hirvikärpänen ihooni tarttunut. Niitä on tässä vaiheessa enemmän kuin tarpeeksi, mutta nopeastippa noistakin kotiutuessaan pääsee nyppimällä eroon.

Suppilovahveroita on turhan aikaista tässä vaiheessa vielä himoita. Keräsin viikko sitten ensimmäiset kosteikkovahverot, joka on perussienestäjän kannalta liki sama asia ettei lajieroamusta tulisi helposti edes kyseenalaistaneeksi.

Kanttarellia sitten kumminkin on enemmän kuin tarpeeksi. Ei todellakaan runsaasta tarjonnasta johtuen kiinnosta pienien sellaisten tai vähänkään likaisten puhdistus, kun niitä on paljon.
Suosittelen opettelemaan kehnäsienen ja sen käyttöohjeet, niin ei jokainen keltainen väri ympäristössä rasita niskoja turhaan. Kanttarelleja löytyy tänä vuonna siihen koriin enemmän kuin paljon.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
832
Puolukkaa on tosi hyvin metsässä nyt täällä etelässä ainakin, nopeasti sain ämpärillisen kerättyä.
Onko heittää jotain ideoita, että mihin tuota puolukkaa saisi kulumaan? Pakastin on täynnä mustikkaa, mutta edelleen siellä taitaa joltain vuodelta olla puolukoitakin. Puolukkasurvosta niistä tulee pari kertaa vuodessa tehtyä pinaattilettujen päälle, mutta muuten tuntuvat lähinnä vievän tilaa.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 176
Sulatan aamuisin kattilassa ja lisään turkkilaisen jogurtin, rahkan ja vaniljasokerin sekaan. Sokeria jos siltä tuntuu.
 
Liittynyt
07.12.2016
Viestejä
174
Vispipuuroa meillä syödään talvella usein. Saa pakkasessa olevat puolukat hyvin käyttöön.
Sama juttu maistuu itselleni ja lapsille. Meilläpäin menee lappapuuro-nimellä ;). Jos tarjoaa lapsille, niin kuoret kannattaa survoa sauvasekoittimella tai siivilöidä ennen mannasuurimoiden lisäämistä.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
832
Kiitos kaikille ehdotuksista. Vispipuuro oli nuorempana yksiä suosikkueineksiä, mutta enpä ole tajunnut tehdä sitä koskaan itse. Menee ehdottomasti kokeiluun.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 176
Kanttarelleja löysin, en mitenkään tosissani etsinyt. Saa kertoa onko, ei noi kai muitakaan voi olla. Usein sieniä kerätessä käy mielessä aina epävarmuus. Mutta ei kai kanttarelleja voi muihin sekoittaa kuin valevahveroihin, ei noi näytä oikein niiltäkään.

IMG_20200929_222137.jpg
IMG_20200929_222211.jpg


Puolukoita tuli kanssa vielä vähän kerättyä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
593
Kanttarelleilta näyttää, itse söisin.

Suppilovahveroita on tänä vuonna älyttömästi, olen kerännyt sellaisista paikoista joissa aiempina vuosina ole ollut mitään.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
542
Saapa nähdä miten toinen kasvatus kerta tulee menemään. Lajikkeena on "Helsienen" Sitruunavinokas.

20211010_134818.jpg


Alustana käytän turvallista olkipellettiä. Olkipellettien valmistus prosessi tekee niistä steriilejä, verrattuna kahvinporoihin, joissa suositellaan kasvattamaan.
Oikasin vielä käyttäen suoraan raanasta tulevaa kylmää vettä, enkä alkanut keittämään sitä.

Pedin tein melko suureen läpinäkyvään muovilaatikkoon, jonka pesin hyvin ja sterilisoin käyttäen käsidesiä. Täytin puoleenväliin kostealla pellettimurskalla ja noin puolet siemen ympistä päälle.

20211010_135435.jpg


Sitten täytin lopun tilasta ja lisää siemen ymppiä päälle.

20211010_144844.jpg



Kansi päälle ja odottelemaan kontamoitumista. Seuraavana iltana olikin alkanut tapahtumaan toivottavaa edistystä. Tässä on hyvä tietää se asia, ettei saa mennä availemaan kantta, edes kuvien ottoa varten.
Normi huoneilma sisältää joka tapauksessa homesienten itiöitä ja sienirihmaston on annettava aikaa vallata peti rauhassa, jolloin se pystyykin itse kilpailla hometta vastaan. Home on pahin mahdollinen kilpailija ja tuhoaa kasvatuksen alussa pedin, jos menee availemaan laatikkoa.

111111.jpg


Tuo valkoinen "härmä" on juuri sitä toivottua kasvua, joka kuvassa näkyy siemenen ympärillä. Se ei ole hometta vaan sienirihmastoa. Homeen erottaa väristä. Home on harmaata, tai hyvin oranssi/kellertävää kasvustoa. Joten hyvin näyttää kasvu lähteneen käyntiin.

Seuraavat viikot on vain odottelua ja silloin tällöin vilkasee onko kaikki ok.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
701
nostoa, itse en ole vielä käynyt mutta sain rohkean kuvan yv:llä :smoke:
Juu täältäkin löytyi jo viikko sitten kanttarelleja, aika hyvän kokoisia jo silloin niin pääsi maistelemaan. Nyt on satanut muutaman päivän enempi tai vähempi niin viikolla pitää mennä katsomaan uudestaan. :)
 

PyleP

NOSTO
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 054
Juu täältäkin löytyi jo viikko sitten kanttarelleja, aika hyvän kokoisia jo silloin niin pääsi maistelemaan. Nyt on satanut muutaman päivän enempi tai vähempi niin viikolla pitää mennä katsomaan uudestaan. :)
itse enemmän odottelen (herkku)tatteja :eat:

ja muutenkin kanttarellit menee itsellä lokeroon meh

tatit, haperot, rouskut, kehnäsienet, orakkaat :drool:
 
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
701
itse enemmän odottelen (herkku)tatteja :eat:

ja muutenkin kanttarellit menee itsellä lokeroon meh

tatit, haperot, rouskut, kehnäsienet, orakkaat :drool:
Täällä menee aikalailla kaikki. :D
Suppilovahverot ja herkkutatit useimmiten kuivaan ja murustan sitten esimerkiksi keiton joukkoon mausteeksi, muija on hulluna rouskuihin ja niitä käytetäänkin laajalti monella tapaa (Tuli viime syksynä varmaan 50 litraa pakkaseen niitä).. haperot ja orakkaat löytää kyllä käyttöä myös. Kanttarelleista tykkään kun on niin uniikin makuisia sieniä.. pannulla mun ehdottomia suosikkeja ja yksi näitä lapsuuden makuja. Niin ja niillä on kiva startata sienikausi kun löytyy jo niin aikaisin. :D
 

Valtsu_82

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.03.2021
Viestejä
305
Pohjois-Savossa on hyvä sato ainakin kantarelleilla. Samoja paikkoja koluttu mökin lähimetsissä noin 10 vuotta eikä aikaisemmin ole ollut näin tiheässä sieniä. 6.8.2022 pari ämpäriä kantarelleja ja melkein ämpäri mustatorvisieniä. 27.8.2022 saatiin jälleen 3 ämpäriä
kantarelleja. Suppilovahveroitakin löytyi jo.
B0C72374-3CA9-497C-9F24-06F6E51B81EE.jpeg
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
241
Onko heittää jotain ideoita, että mihin tuota puolukkaa saisi kulumaan? Pakastin on täynnä mustikkaa, mutta edelleen siellä taitaa joltain vuodelta olla puolukoitakin. Puolukkasurvosta niistä tulee pari kertaa vuodessa tehtyä pinaattilettujen päälle, mutta muuten tuntuvat lähinnä vievän tilaa.
Puolukasta saa kaikkea herkkua, pakastaa sellaisenaan tai valmistaa mehua tms.

Meidän itse keräämät puolukat menee pakkaseen sellaisenaan ja talvella käytetään riistalihan maustamiseen ja myös salaattiin....

Mielikuvitus on rajana oheiseen vitamiinipommiin.....
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
241
Pohjois-Savossa on hyvä sato ainakin kantarelleilla. Samoja paikkoja koluttu mökin lähimetsissä noin 10 vuotta eikä aikaisemmin ole ollut näin tiheässä sieniä. 6.8.2022 pari ämpäriä kantarelleja ja melkein ämpäri mustatorvisieniä. 27.8.2022 saatiin jälleen 3 ämpäriä
kantarelleja. Suppilovahveroitakin löytyi jo.
Kanttarellista saa maukkaan kermakastikkeen riistalle, mutta toimii myös naudalle, sialle ja myös broiskulle (mikä ei ole eläin...).

Sienilastike toimii aina ruokaan.....
 

Valtsu_82

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.03.2021
Viestejä
305
Kanttarellista saa maukkaan kermakastikkeen riistalle, mutta toimii myös naudalle, sialle ja myös broiskulle (mikä ei ole eläin...).

Sienilastike toimii aina ruokaan.....
Kyllä, kantarelli on hienoarominen ja hyvän makuinen sieni ja varsinkin tuoreena erinomainen. Noita tulee joka syksy paljon kun ei raski metsään jättää ja tästä johtuen on pakko kuivattaa. Ei ole paras tapa kantarelleille, mutta menee pieneen tilaan ja säilyy kauan. Muutenkin tykkään kuivattaa kun se vahvistaa hyvin sienten luontaista aromia ja makua.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
241
Kyllä, kantarelli on hienoarominen ja hyvän makuinen sieni ja varsinkin tuoreena erinomainen. Noita tulee joka syksy paljon kun ei raski metsään jättää ja tästä johtuen on pakko kuivattaa. Ei ole paras tapa kantarelleille, mutta menee pieneen tilaan ja säilyy kauan. Muutenkin tykkään kuivattaa kun se vahvistaa hyvin sienten luontaista aromia ja makua.
Emme ole mitään sieniammattilaisia, mutta kanttarellin tunnistamiseen ei tarvitse olla ns. pro ja sienen maku vain sopii riistalihan kanssa (meillä käytetään kanttarellejä myös kaupan naudan/sianlihan kyljessä kermakastikkeessa) Toki itse kerättyä kanttarellia käytetään myös mausteena, kun sitä kuivurissa kuivatetaan....
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
239 546
Viestejä
4 194 445
Jäsenet
70 749
Uusin jäsen
Amaattimies

Hinta.fi

Ylös Bottom