Sienestys ja marjastus

Ottaen huomioon kuinka nopeasti nuo kuivuu muutenkin, tuntuu täysin hyödyttömältä ja tarpeettomalta. Onko tutullasi pointtina nimenomaan nopeuttaa kuivatusta? Melkoinen hommakin tuota olisi tehdä, ellei ihan surkea saalis...
Niin käsitin, että tarkoitus oli kuivauksen nopeutus. Menee mulla siihen saunassa tuulettimella muutama päivä.
 
Niin käsitin, että tarkoitus oli kuivauksen nopeutus. Menee mulla siihen saunassa tuulettimella muutama päivä.

Joo, tietenkin jos on tila vähissä niin tuskin siitä haittaakaan sinänsä on, tuskin erityisesti makuun vaikuttaa. Ainakaan itse näin tuohisuuna tuskin erottaisin ruuan seasta onko ennen kuivausta paistettu vai ei. Itse olen pöydälle silpunnut ja heittänyt tuulettimen eteen, yön tai kahden yli tullut kuivaa.
 
Ainakin paistamalla suppilovahverot ennen kuivatusta ovat sienet heti käyttövalmiita kun kuivattuja meinaa käyttää. Muutenhan sieniä tulisi jollain tavalla hetki paistaa ennen syöntiä. Kiinnostaisi kyllä kuulla kuinka vaikuttaa makuun ja suutuntumaan.
Riippuu mihin käyttää. Keitossa aika sama, sienten umamit tulee silti esiin.
Silti, omasta mielestäni pannulla nopsaan käytetyt (ei paistetut kuitenkaan) suppikset pakkaseen+se liemi pannulta samaan pakasterasiaan on paras tapa ne säilyttää, jos kastikkeisiin tai lihamurekkeen sisälle vaikka laittaa.
 
Joko löytyy mustikoita tai muita marjoja? Entäs kantarelleja? Käyn itse tänään katsomassa pari paikkaa.
 
Kanttarelleja löytyy täälläkin, eipä juuri muuta. Tosin vasta huomenna tämän viikonlopun metsäkeikalle niin viikon vanhaa tietoa. :hmm:
 
Muutama kypsä mustikka oli, kantarellimetsä oli vedetty sileeks mut ehkä siellä on ensi vuonna korvasieniä. Käyn katsomassa pari muuta metsää myöhemmin tässä kuussa.
 
Espoosta löytyi vähän kantarelleja, mustikat eivät olleet vielä kypsiä.
Kirkkonummelta on löytynyt kantarelleja ja tatteja.
 
Kauheesti löytyi pienehköjä kantarellejä ryppäinä Kouvolan alueella. Paikka mäntyvoittoinen sekametsä, jonka ensimmäinen suurempi harvennushakkuu tehty n.5vuotta sitten. Vanhojen jälkien ympäristössä, varsinkin rinteillä tulee vastaan suurehkojakin pieniä ryppäitä. Vaan näinköhän hellebuumi taas nuokin kuivattaa pois?
En ruvennut läheskään kaikkia keräämään, vaan valitsin mieluisimmat (Ja niissäkin jätin metsälle omansa). Sitä vastoin täydensin ämpäriä punaisilla haperoilla ja kangashaperoilla. Myös pari tattia ja muutama selvästi koivunkantosieneksi tunnistettava sai mennä pannulle. Kantarellit paistoin ominaan, muista tein sekasienipaistoksen.
 
Puolisen tuntia mökillä keräsin. Tod. kuumalla pannulla kuutioina oliiviöljyssä ja voissa, kera valkosipulin ja sipulin. Lopuksi persiljaa.

DSC_0084 (1).JPG


DSC_0083.JPG
 
Niin Jyväskylän seudulta edelleen. Pakkaseen suurin osa (kuutioina kattilassa kannen alla kiehautus omassa liemessään). Huomenna kerätään lisää niin täytyy kuivata. Italialaiset olis onnessaan kun nyt pääsis metsään korien kanssa pyörimään! Menkää ihmeessä hakemaan, jos ei maistu niin tutut ainakin syö. Tai sitten myy raflaan tms.

DSC_0087.JPG
 
Mustikkametsiä tänään etsimään. Vois kurkata erään kantarellipaikan samalla.
 
Niin Jyväskylän seudulta edelleen. Pakkaseen suurin osa (kuutioina kattilassa kannen alla kiehautus omassa liemessään). Huomenna kerätään lisää niin täytyy kuivata. Italialaiset olis onnessaan kun nyt pääsis metsään korien kanssa pyörimään! Menkää ihmeessä hakemaan, jos ei maistu niin tutut ainakin syö. Tai sitten myy raflaan tms.

DSC_0087.JPG
Mistä päin Jyväskylää sieniä kannattaa katsella? Mitään hajua itsellä
 
Mistä päin Jyväskylää sieniä kannattaa katsella? Mitään hajua itsellä

Parhaita sienipaikkoja ei taida olla tapana paljon kertoilla, eikös se näin mene? :) Metsää on joka puolella, en osaa nyt sanoa erityisen hyviä/ huonoja paikkoja.

No kuitenkin, maastolla suurin merkitys eikä niinkään esim. paikkakunnalla näin karkeasti. Madottomia herkkutatteja löytyi nyt parhaiten sammaleisesta mänty/kuusipusikosta ja lisää pukkaa kovalla tohinalla. Kosteammissa paikoissa oli paljolti menneet vanhoiksi. Kantarellit sitten paremmin koivikosta, nämä on monesti piilosssa heinien tai lehtien alla.

Syksymmällä suppilovahveroita löytää esim. sammaleisestakuusimetsästä vaikka ajo-urien varsilta. Wanhan kansan mukaan hirvien kulkureiteillä kasvavat usein (levittävät muka sorkissaan...).

Tatit ja vahverot on hyvinkin turvallisia, niitä ei oikein voi sotkea mihinkään myrkkysieniin (kunhan ei sappitattia erehdy ottamaan, pilaa koko ruoan varmasti). Haperot kanssa oikein hyviä. Rouskuja en itse harrasta.
 
Mustikkaa löytyi ämpärillinen ja paljon punikkitatteja joita en kerännyt. Marjastus saa nyt tältä erää riittää, sieneen sit syksymmällä.
 
No kuitenkin, maastolla suurin merkitys eikä niinkään esim. paikkakunnalla näin karkeasti. Madottomia herkkutatteja löytyi nyt parhaiten sammaleisesta mänty/kuusipusikosta ja lisää pukkaa kovalla tohinalla. .

Maaston esitiedustelu esim. Retkikartta - Metsähallitus on paikallaan jos ei tuttu paikka. Siis auto johonkin paikkaan mistä lähtee sopiva metsäautoura, ja siitä sitten mars. Alla kuvaa maastosta missä oikeestaan pelkkiä I-luokan tatteja keräsin parissa päivässä toistakymmentä kiloa (siis alle tunti per päivä keräämistä). Minusta sienestys on paljon hauskempaa kuin vaikka mustikoiden kerääminen, ei kun offia taskuun ja metsään!
 

Liitteet

  • DSC_0090 - Copy.JPG
    DSC_0090 - Copy.JPG
    4,2 MB · Luettu: 163
  • DSC_0089 - Copy.JPG
    DSC_0089 - Copy.JPG
    2,4 MB · Luettu: 164
Viimeksi muokattu:
Hillaa löytyi jonkun verran alkuviikosta, mutta suurin osa oli vielä raakoja. Kanttarellejakin löytyi hieman.
 
Lakkaa noin 15l kerätty ja taitaa riittää tälle vuodelle. Jopa lakkamehua kokeiltu valmistaa ja kyllähän tuo mehumaijalla onnistui. Ei mennyt mitään hukkaan kun kuivaneesta aineksesta teki vielä hieman vedellä lantraten hilloa. Toki tuossa hillossa on melko paljon siemeniä, mutta varmasti aivan syötävää tavaraa. Mehua voisi vielä jatkojalostaa kunnon marmeladiksi, mutta pitää pikkuerää ensin kokeilla. Samoin aito lakkasiirappi voisi myös olla ihan käyttökelpoista tavaraa.

Seuraavana olisi vuorossa mustikankeruuta ja toivottavasti edes tänä vuonna sitä löytyisi kohtalaisia määriä.
 
Kehnäsienetkin ovat nyt lähipäivinä nousseet. Jos ei meinaa ämpäri täyttyä noista keltavahvero/tatti/punahapero-combolla,niin nyt saa ainakin täyteen. Nuo tuntuvat olevan kuin punaiset kärpässienet, hyvin runsasmääräisiä lähes vuosittain.

Tänään havaittu vuoden ensimmäinen valkoinen kärpässieni, joten elokuu on nyt sitten alkanut sienien mukaan.
 
Nyt sitten löytyi sellainen sappitatti, joka ollut jo vuosia hakusessa. Lakki oli kovahko ja pillit punaiset. Siitä jo huomasi ettei kyseessä ainakaan herkkutatti. Pieni koko yllätti kumminkin. Tämä oli aikamoinen rääpäle herkkutattiin nähden.

Maku löytyy helpommin lakista ja on todella pistävä. Vähän makeahko, kuin wanha räkä yskittäessä syvältä sisustasta. Makutuntuma löytyy lakin alta pillistöstä veitsellä varmaan 0,1-0,4sekunnin kuluessa, jalassa huomattavasti hitaammin jos kunnolla aina ollenkaan.



sappitatti2.jpg
sappitatti.jpg


Valkoisia kärpässieniä on nyt aivan hemmetisti (Vinkkinä lapsiperheille tai kehitysvammaisen omaisille!). Yhdessä paikassa arvioin muutamien neliömetrien sisällä olevan 30-40yksilöä ja siitäkin pian välittömästä läheisyydestä löytyi ainakin kaksi joukkoesiintymää.

kärpässienet.jpg


Muutenkin metsässä näitä oli useammassa kohdassa. Joinain vuosina näitä ei välttämättä näe metsässä laisinkaan. On mielenkiintoista, tuleeko sienimyrkytykset tänä vuonna kasvamaan huomattavasti.. Ehkä korona pitää riskaapelina olevat thaipoimijat yms. idän ihmettelijät poissa tästä sienisadosta.
 
Tässä vaiheessa kesää kannattaa alkaa tähyilemään niitä "roskia" maasta.

Tänään kerätty Kouvolan korkeudella mukavasti mustatorvisieniä, joista muutamat jo valtavia. Löytyi kaikista niistä muutamista paikoista, joista aiempina vuosina olen löytänyt, yleensä vähäisiä määriä.
 
Tekis niin mieli sieneen mut täytyy odottaa että helteet loppuu. Kantarelleja ja suppilovahveroita kuulemma nousee jo paljon :love2: Hirvikärpäsiäkin on kuulemma jo nähty :darra:
 
Tekis niin mieli sieneen mut täytyy odottaa että helteet loppuu. Kantarelleja ja suppilovahveroita kuulemma nousee jo paljon :love2: Hirvikärpäsiäkin on kuulemma jo nähty :darra:
Heinäkuussa (eikä aivan loppu puolella) on ensimmäinen hirvikärpänen ihooni tarttunut. Niitä on tässä vaiheessa enemmän kuin tarpeeksi, mutta nopeastippa noistakin kotiutuessaan pääsee nyppimällä eroon.

Suppilovahveroita on turhan aikaista tässä vaiheessa vielä himoita. Keräsin viikko sitten ensimmäiset kosteikkovahverot, joka on perussienestäjän kannalta liki sama asia ettei lajieroamusta tulisi helposti edes kyseenalaistaneeksi.

Kanttarellia sitten kumminkin on enemmän kuin tarpeeksi. Ei todellakaan runsaasta tarjonnasta johtuen kiinnosta pienien sellaisten tai vähänkään likaisten puhdistus, kun niitä on paljon.
Suosittelen opettelemaan kehnäsienen ja sen käyttöohjeet, niin ei jokainen keltainen väri ympäristössä rasita niskoja turhaan. Kanttarelleja löytyy tänä vuonna siihen koriin enemmän kuin paljon.
 
Puolukkaa on tosi hyvin metsässä nyt täällä etelässä ainakin, nopeasti sain ämpärillisen kerättyä.

Onko heittää jotain ideoita, että mihin tuota puolukkaa saisi kulumaan? Pakastin on täynnä mustikkaa, mutta edelleen siellä taitaa joltain vuodelta olla puolukoitakin. Puolukkasurvosta niistä tulee pari kertaa vuodessa tehtyä pinaattilettujen päälle, mutta muuten tuntuvat lähinnä vievän tilaa.
 
Sulatan aamuisin kattilassa ja lisään turkkilaisen jogurtin, rahkan ja vaniljasokerin sekaan. Sokeria jos siltä tuntuu.
 
Vispipuuroa meillä syödään talvella usein. Saa pakkasessa olevat puolukat hyvin käyttöön.
Sama juttu maistuu itselleni ja lapsille. Meilläpäin menee lappapuuro-nimellä ;). Jos tarjoaa lapsille, niin kuoret kannattaa survoa sauvasekoittimella tai siivilöidä ennen mannasuurimoiden lisäämistä.
 
Kiitos kaikille ehdotuksista. Vispipuuro oli nuorempana yksiä suosikkueineksiä, mutta enpä ole tajunnut tehdä sitä koskaan itse. Menee ehdottomasti kokeiluun.
 
Kanttarelleja löysin, en mitenkään tosissani etsinyt. Saa kertoa onko, ei noi kai muitakaan voi olla. Usein sieniä kerätessä käy mielessä aina epävarmuus. Mutta ei kai kanttarelleja voi muihin sekoittaa kuin valevahveroihin, ei noi näytä oikein niiltäkään.

IMG_20200929_222137.jpg
IMG_20200929_222211.jpg


Puolukoita tuli kanssa vielä vähän kerättyä.
 
Kanttarelleilta näyttää, itse söisin.

Suppilovahveroita on tänä vuonna älyttömästi, olen kerännyt sellaisista paikoista joissa aiempina vuosina ole ollut mitään.
 
Saapa nähdä miten toinen kasvatus kerta tulee menemään. Lajikkeena on "Helsienen" Sitruunavinokas.

20211010_134818.jpg


Alustana käytän turvallista olkipellettiä. Olkipellettien valmistus prosessi tekee niistä steriilejä, verrattuna kahvinporoihin, joissa suositellaan kasvattamaan.
Oikasin vielä käyttäen suoraan raanasta tulevaa kylmää vettä, enkä alkanut keittämään sitä.

Pedin tein melko suureen läpinäkyvään muovilaatikkoon, jonka pesin hyvin ja sterilisoin käyttäen käsidesiä. Täytin puoleenväliin kostealla pellettimurskalla ja noin puolet siemen ympistä päälle.

20211010_135435.jpg


Sitten täytin lopun tilasta ja lisää siemen ymppiä päälle.

20211010_144844.jpg



Kansi päälle ja odottelemaan kontamoitumista. Seuraavana iltana olikin alkanut tapahtumaan toivottavaa edistystä. Tässä on hyvä tietää se asia, ettei saa mennä availemaan kantta, edes kuvien ottoa varten.
Normi huoneilma sisältää joka tapauksessa homesienten itiöitä ja sienirihmaston on annettava aikaa vallata peti rauhassa, jolloin se pystyykin itse kilpailla hometta vastaan. Home on pahin mahdollinen kilpailija ja tuhoaa kasvatuksen alussa pedin, jos menee availemaan laatikkoa.

111111.jpg


Tuo valkoinen "härmä" on juuri sitä toivottua kasvua, joka kuvassa näkyy siemenen ympärillä. Se ei ole hometta vaan sienirihmastoa. Homeen erottaa väristä. Home on harmaata, tai hyvin oranssi/kellertävää kasvustoa. Joten hyvin näyttää kasvu lähteneen käyntiin.

Seuraavat viikot on vain odottelua ja silloin tällöin vilkasee onko kaikki ok.
 
Viimeksi muokattu:
nostoa, itse en ole vielä käynyt mutta sain rohkean kuvan yv:llä :smoke:

Juu täältäkin löytyi jo viikko sitten kanttarelleja, aika hyvän kokoisia jo silloin niin pääsi maistelemaan. Nyt on satanut muutaman päivän enempi tai vähempi niin viikolla pitää mennä katsomaan uudestaan. :)
 
Juu täältäkin löytyi jo viikko sitten kanttarelleja, aika hyvän kokoisia jo silloin niin pääsi maistelemaan. Nyt on satanut muutaman päivän enempi tai vähempi niin viikolla pitää mennä katsomaan uudestaan. :)
itse enemmän odottelen (herkku)tatteja :eat:

ja muutenkin kanttarellit menee itsellä lokeroon meh

tatit, haperot, rouskut, kehnäsienet, orakkaat :drool:
 
itse enemmän odottelen (herkku)tatteja :eat:

ja muutenkin kanttarellit menee itsellä lokeroon meh

tatit, haperot, rouskut, kehnäsienet, orakkaat :drool:

Täällä menee aikalailla kaikki. :D
Suppilovahverot ja herkkutatit useimmiten kuivaan ja murustan sitten esimerkiksi keiton joukkoon mausteeksi, muija on hulluna rouskuihin ja niitä käytetäänkin laajalti monella tapaa (Tuli viime syksynä varmaan 50 litraa pakkaseen niitä).. haperot ja orakkaat löytää kyllä käyttöä myös. Kanttarelleista tykkään kun on niin uniikin makuisia sieniä.. pannulla mun ehdottomia suosikkeja ja yksi näitä lapsuuden makuja. Niin ja niillä on kiva startata sienikausi kun löytyy jo niin aikaisin. :D
 
Pohjois-Savossa on hyvä sato ainakin kantarelleilla. Samoja paikkoja koluttu mökin lähimetsissä noin 10 vuotta eikä aikaisemmin ole ollut näin tiheässä sieniä. 6.8.2022 pari ämpäriä kantarelleja ja melkein ämpäri mustatorvisieniä. 27.8.2022 saatiin jälleen 3 ämpäriä
kantarelleja. Suppilovahveroitakin löytyi jo.
B0C72374-3CA9-497C-9F24-06F6E51B81EE.jpeg
 
Onko heittää jotain ideoita, että mihin tuota puolukkaa saisi kulumaan? Pakastin on täynnä mustikkaa, mutta edelleen siellä taitaa joltain vuodelta olla puolukoitakin. Puolukkasurvosta niistä tulee pari kertaa vuodessa tehtyä pinaattilettujen päälle, mutta muuten tuntuvat lähinnä vievän tilaa.

Puolukasta saa kaikkea herkkua, pakastaa sellaisenaan tai valmistaa mehua tms.

Meidän itse keräämät puolukat menee pakkaseen sellaisenaan ja talvella käytetään riistalihan maustamiseen ja myös salaattiin....

Mielikuvitus on rajana oheiseen vitamiinipommiin.....
 
Pohjois-Savossa on hyvä sato ainakin kantarelleilla. Samoja paikkoja koluttu mökin lähimetsissä noin 10 vuotta eikä aikaisemmin ole ollut näin tiheässä sieniä. 6.8.2022 pari ämpäriä kantarelleja ja melkein ämpäri mustatorvisieniä. 27.8.2022 saatiin jälleen 3 ämpäriä
kantarelleja. Suppilovahveroitakin löytyi jo.
B0C72374-3CA9-497C-9F24-06F6E51B81EE.jpeg

Kanttarellista saa maukkaan kermakastikkeen riistalle, mutta toimii myös naudalle, sialle ja myös broiskulle (mikä ei ole eläin...).

Sienilastike toimii aina ruokaan.....
 
Kanttarellista saa maukkaan kermakastikkeen riistalle, mutta toimii myös naudalle, sialle ja myös broiskulle (mikä ei ole eläin...).

Sienilastike toimii aina ruokaan.....

Kyllä, kantarelli on hienoarominen ja hyvän makuinen sieni ja varsinkin tuoreena erinomainen. Noita tulee joka syksy paljon kun ei raski metsään jättää ja tästä johtuen on pakko kuivattaa. Ei ole paras tapa kantarelleille, mutta menee pieneen tilaan ja säilyy kauan. Muutenkin tykkään kuivattaa kun se vahvistaa hyvin sienten luontaista aromia ja makua.
 
Kyllä, kantarelli on hienoarominen ja hyvän makuinen sieni ja varsinkin tuoreena erinomainen. Noita tulee joka syksy paljon kun ei raski metsään jättää ja tästä johtuen on pakko kuivattaa. Ei ole paras tapa kantarelleille, mutta menee pieneen tilaan ja säilyy kauan. Muutenkin tykkään kuivattaa kun se vahvistaa hyvin sienten luontaista aromia ja makua.

Emme ole mitään sieniammattilaisia, mutta kanttarellin tunnistamiseen ei tarvitse olla ns. pro ja sienen maku vain sopii riistalihan kanssa (meillä käytetään kanttarellejä myös kaupan naudan/sianlihan kyljessä kermakastikkeessa) Toki itse kerättyä kanttarellia käytetään myös mausteena, kun sitä kuivurissa kuivatetaan....
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 706
Viestejä
4 580 295
Jäsenet
75 497
Uusin jäsen
RWV

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom