Sienestys ja marjastus

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja freekevin, 29.07.2017.

 1. freekevin

  freekevin BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  554
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joko on pakkaset täynnä marjaa ja kanttarellit säilötty?

  Kasvukausi hiukan myöhässä, joten vasta pari annosta kanttarelleistä tehty ruokaa. Mansikat pakastettu eilen.

  Alkaa olemaan aika tutustua lähi metsiin sienien ja marjojen toivossa. Aurinkoisilla paikoilla vatut ja metsämansikat alkoivat olemaan kypsiä.
   
 2. east

  east

  Viestejä:
  457
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Kannattaako marjoja mennä etsimään ilman kokemusta? Olen tyytyväinen, jos löydän edes ämpärin pohjan peittämään. Lisäksi tienestien mahdollisuus kiinnostaa hieman - ketkä ostavat marjoja ja paljonko siivoamattomista maksetaan?
   
 3. Maso

  Maso

  Viestejä:
  336
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Isoimmat kanttarellit on vakiopaikoista jo noukittu mukaan, pienemmät saavat vielä kasvaa.
  Suppikset sitten myöhemmin syksyllä lintumetsän ohella mukaan.
   
 4. freekevin

  freekevin BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  554
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tottakai! Menet metsään ja katsot onko marjoja. Äkkiä silmä harjaantuu minkälaisessa metsässä mitäkin marjaa on. Jatkossa vain helpottuu mitä enemmän käyt katselemassa/etsimässä/keräämässä.

  Perus mustikoista ja puolukoista ei makseta tarpeeksi, jotta niitä kannattaisi alkaa thai-poimijoiden kanssa alkaa kisaamaan. Menet nyt sinne metsään ja keräät itsellesi ensin talven marjat talteen.
   
  8540, jhalmu ja east tykkäävät tästä.
 5. Fightinglove

  Fightinglove

  Viestejä:
  1 116
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Suolta löytyy lakkaa :lol: Ovat kyllä suurimmaksi osaksi vielä raakoja:bored: puolukkaa ja mustikkaa kyllä löytyy helposti sitten kun on niiden aika. Sieniä en keräisi ilman opastusta ekoja kertoja.

  Ketjun alkukysymykseen vastatakseni, pakasteesta löytyy jo marjoja monilta vuosilta, kun ei saa niin nopeasti syötyä, kun tulee kerättyä;) Sienet kyllä menee samantien ja säästöön ei riitä:oops:
   
 6. MWM

  MWM

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  19.06.2017
  Mustikoita tuli käytyä katselemassa mutta eivät olleet vielä kunnolla kypsiä. Ensiviikonloppuna menen uudestaan ja odotukset ovat korkealla. Näytti oikein hyvältä tämän vuoden sato.

  Kanttarellejä yritin samalla etsiskellä mutta ei näkynyt mitään. Harmittaa kun noiden sienten kanssa olen tosi epävarma, enkä meinaa uskaltaa niitä keräillä. Varmaan siitä syystä jäävät useimmiten metsään.
   
 7. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  435
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Viime vuonna keräsin mustikoita 20-30 l ja se riitti yhdelle henkilölle näköjään vuodeksi, nyt on loppu. Ei tarvinnut säännöstellä. Kävin katsomassa viikko sitten samaa paikkaa, mistä viimeksi keräsin ja surkealta näytti.
   
 8. WaspPike

  WaspPike

  Viestejä:
  1 249
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Kanttarellejä tulee omalta mökkitontilta aina kerättyä joku 20 litraa. Ne toimii kyllä kaikessa, vaikka eniten tykkäänkin ihan tuoreena grillata niitä voissa. Vattuja tulee eniten kerättyä, ne on lempparimarjoja. Syön kyllä läpi syksyn ja talven päivittäin omakeräämiä marjoja pakkasesta.
   
 9. jeppejehu

  jeppejehu

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Menee varmaan perus, eli marjat kaupasta ja suppikset metsästä. Ennen poimin marjoja enemmänkin. No jos vadelmat on hyviä tänä vuonna (viime vuonna mauttomia) niitä sitten kerään. Mustikat ei niin kalliita ole etteikö voisi kaupasta ostaa, eikä oikein tilaakaan ole ämpäritolkulla säilyttää.
   
 10. The Pallendaaler

  The Pallendaaler Erittäin köyhä työmies Köyhä

  Viestejä:
  60
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Olispa paikkaa kantuille. Haperoita suolassa, hyvän kastikkeen niistäkin saa. Kertokaas joku miksi kanttarellit kitkerän makuisia? Vuoden vanhoja pannun kautta yms ei siitä mutta kitkerä maku jäi. Ennenkun joku autisti sanoo että opettele kokkaan niin noi 5v vanhoja suolasieniä ja toimii. (+20v ruokaa vääntäneenä) Roskiin lensi paskat ja nautin suolasienistä.
   
 11. jeppejehu

  jeppejehu

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Herkuttele metsäsienillä
   
 12. teuvo

  teuvo

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Joku 10l kanttarelleja tullut keräiltyä. Sepä saa riittää kun suppilovahveroita tulee sen 10l kans kerättyä talvea vasten.

  Kyllä ne maistuu kastikkeessa :) Yksi vaihtoehto on kuivatella suppilovahverot ja murskailla sitten kastikkeisiin, pizzaan, lämpimiin voileipiin jne. Antavat hyvän maun :tup:
   
 13. WaspPike

  WaspPike

  Viestejä:
  1 249
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Sienissä vähän sellanen vika, että kerralla en kauheasti käytä, joten pitäis säilöä pakkaseen aina kerta-annos määrinä. Kaupassa myyvät vaan puolen litran rasioita. Niihin kun ne kerran kuumennetut sienet heittää, niin alle puolilleenhan noi rasiat jää. Ja sit on pakkasessa joku 40 rasiaa sieniä 40 rasiaa marjoja (ja 40kg hirvee ja 20kg lammasta) ja pakastin aina ihan täynnä.:btooth:

  Puolukat onneks säilyy pitkään syötävänä vaikka ottaa pakkasesta. Muutenkin oon alkanut vanhemmiten tykkäämään puolukoista melkein eniten joissain käytöissä, esim. aamujugurtissa ja myslin kanssa. :tup: Ja niitä on pirun helppo ja nopea kerätä ja siivotakin.
   
 14. Chekkit

  Chekkit

  Viestejä:
  282
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tosi vähän ollu kantarellia ja tattia ei yhtään! Onneksi suppilovahvero ja mustatorvisienikausi on vielä edessä, niitähän voi kerätä vielä lumien tultua, mutta herkkutatit nyt missattu kahtena peräkkäisenä vuotena.
   
 15. Sipuliteemakkara

  Sipuliteemakkara Artesaanirakastelija

  Viestejä:
  76
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Tänään löytyi täysi kori lampaankääpää, eipä tarvitse miettiä mitä syö hetken aikaa :D Kantarellia löytyi kyllä todella huonosti vakipaikoista, ihan vaan muutama yksittäinen sieni..
   
 16. teuvo

  teuvo

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tässäkun tänäänkin siivonnut 20l mustikkaa niin tietää, että pahin on takana. Jotenkin niin ärsyttävää tuo mustikan putsaus. Niin napakasti roskat kiinni mustikoissa et ei tunnu mihinkään häviävän vaikka ritilän kanssa putsaakin. Puolukat paljon nopeampi putsailla.

  Sit huomaat siivouksen yhteydessä kun mustikat vierähtänyt jalan alle ja nouset seisomaan.. :facepalm:
   
  WaspPike tykkää tästä.
 17. WaspPike

  WaspPike

  Viestejä:
  1 249
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Ite kerään mustikat ihan sormin enkä poimurilla, helpottaa kyllä siivoamista aika lailla. Sit tosin joutuu kyykkimään metsässä paljon kauemmin toki... Mutta keleistä riippuen se on itelle kyllä ihan harrastusta eikä mitään niin kamalaa.
   
 18. WaspPike

  WaspPike

  Viestejä:
  1 249
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Ei kyllä täällä ole ollut kanttarelleistä puutetta. Tänään menin yhteen saareen kattoon olisko lisää, ihan huvimielessä, ja 30min myöhemmin tulin takasin 20litraa kanttuja rikkaampana. Pakkasessa tähän mennessä 35 rasiaa kiehautettuja kanttuja, ei kyllä lopu kesken, vaikka lisääkin saisin helposti. :darra: Naurattaa kanttujen hinnat kaupoissa, kun noita on kuin rikkaruohoa näillä pienillä saarilla. Vois varmaan ihan rahaakin tienata jos huvittais myymään alkaa.

  Sama vattujen kanssa. Loppupakastin on niitä täynnä nyt mökillä, ja helppo olis kerätä toinenkin pakastin jos olis. Mustikkaa keräsin vaan muutaman litran ja ne söin jo piirakoissa, sitä oli niin vähän etten jaksanut kyykkiä.

  No, vatut on lemppareita kuitenkin.:tup: Vanhemmilta saan niin paljon lakkaa kuin sielu sietää, vaihtelen sitä omiin tuotteisiini. Vaikka mielestäni lakka onkin täysin yliarvostettu ja ylihintainen marja, parempia vatut on...:p
   
  teuvo ja oestrus taurus tykkäävät tästä.
 19. tonator

  tonator

  Viestejä:
  84
  Rekisteröitynyt:
  07.12.2016
  Kuivalla kelillä poimitut mustikat puhdistuu nopeasti, kun vetää ne (puolukan puhdistukseen tarkoitetun?) marjaimurin läpi ja lopuksi noukkii vähät roskat pois.

  Talven varalle tuli pakastettua kaupasta ostettua mansikkaa sekä itse poimittua hillaan, mustikka ja vattua. Kaikkea maltillinen määrä. Sieniä en ole koskaan itse poiminut.
   
 20. oestrus taurus

  oestrus taurus

  Viestejä:
  2 106
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Sunnuntaina keräsin kantikkaita ja muutaman lampaankäävän itsekkin. Nyt on ollut siitä asti enemmän tai vähemmän vatsaväänteitä ja ensimmäinen seuraava päivä meni käytännössä vessassa asumiseen. Tarkistin vielä, ettei mikään myrkkysieni muistuta kumpaakaan (olin sen lampaankäävän osalta katsonut ennen ja jälkeen keräyksenkin).

  Siinä sitä sitten tuli tarkistettua suomalainen sienitarjonta ja supermyrkkysienet. Ajautuen kansainvälisestitunnettuihin supermyrkkyihin, kuten vaikkapa meillä esiintymättömään "myrkkyukonsieneen" ja lounaisrannikolla harvakseltaan esiintyvään "kavalakärpässieneen" sekä mm. edellämainittujen myrkytystapauksia ja potilaskertomuksiin. Taisi ehkä pitkittää vatsanoireilua näiden lukeminen. Stressaavaahan se on ajatus oksennustaudista, jonka aikana maksa ja munuainen tuhoutuu ja henki siirtyy tuonelaan, jos dialyysihoitoa ja elinsiirtoja tapahdu. Voimakasta solumyrkkyä kyseessä.

  Ennen kuullutkaan, että metsissämme elää herkkusienilajeja. Niiden erottaminen tappavan myrkyllisestä "valkokärpässienestä" on kolmella erityismerkillä taattua, mutta kysyy aikaa ja ehdottomasti hajuaistia. Pitäisi joskus uhmaten ottaa tuotaa aikaa ja yrittää löytää niitä. Niissä on kumminkin aika selvät erot, kuten tupen puuttuminen, ikääntyvän heltan väri ja haju. Toinen joka kiinnostaisi, olisi tuo ukonsieni. SIlläkin on piirteensä, eikä sen näköislaji "rusokärpässieni" ole myrkylliseksi mainittu.
   
 21. WaspPike

  WaspPike

  Viestejä:
  1 249
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Ukonsieniä löytyy kans tontilta yleensä aina muutama vuodessa. Tänä vuonna ei harmillisesti ainuttakaan. :sori:
  Komeita kuin mikä noi on, ja hyviä syötäviä. Hauska paistaa kokonaisena kun sieni on koko pannun kokonen! Tuoksuu ja maistuu voimakkaasti paahdetulta pähkinältä.:eek:
  Akansienen kanssa kannattaa kuulemma olla varovainen, koska jos sen kanssa ottaa viiniä, tulee kuulemma vahvat antabusreaktiot. Osaan kyllä tunnistaa tuon ukonsienen, joten ei pelkoa.
   
  oestrus taurus tykkää tästä.
 22. perato

  perato

  Viestejä:
  3 026
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  5 litraa käytii keräämässä ja hyvin tuntu olevan mustikkaa tänä vuonna edelliseen verrattuna. Taitaa vaan toissavuoden ~20litrasta olevan vieläki joku laatikko pakkasessa. Viime vuoden puolukkasadosta taas ei näkynyt merkkejä vielä, aika laihanlaisesti oli siellä missä viime vuonna kerättiin tunnissa käsin 10L.

  Kuivalla ja sormilla tulee kerättyä marjat, jätän nuo poimurit muille. Siivoaminen sit suht kevyttä kahteenpekkaan, ei paljoa roskia tarvi kerätä, lähinnä kannat poistaa joistaki mustikoista ja jotku sattumat poistaa samalla. Ei tullut tuosta 5L erästä ku semmoseen ½L rasiaan puolipohjallista hävikkiä&roskaa.
   
 23. James_Potkukelkka

  James_Potkukelkka

  Viestejä:
  445
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Paikoitellen on mustikkaa hyvin, mutta suurelta osin täällä päin epäonnistunut sato. Aluksi tuli kiereltyä normi paikkoja läpi, ja eipä niistä reissuista irronnu marjat kuin pariin piirakkaan. Onneksi tuli vielä lähdettyä ja sattui kohdalle todellä hyvä paikka ja sai pelastettua vuoden mustikkatarpeen. 10 litran sankko täyteen n. 20x4 metrin alueelta, eli aivan mahtava paikka löytyi :) .

  Alkaa vaan pakastin tila ottaa vastaan, kun vielä on suurin osa vadelmista, puna/mustaherukka mehusta ja marjoista vielä puskissa. Myös omena sato onnistui, eli pieniä säilömis ongelmia tiedossa, mutta parempi näin päin :). Ahomansikka sato oli täällä erittäin onnistunut, sitä riitti ihan pakkaseen asti.

  E: Puolukatkin vielä keräämättä, lirissä ollaan :nb:
   
  Viimeksi muokattu: 20.08.2017
  Focus0 tykkää tästä.
 24. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 230
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Kattelin mökillä että puolukkaa tulee ihan hulluna tänä vuonna. Osa varmaan viikossa kypsiä, osa vielä ihan raakileina.
  Mustikkaa oli ihan kohtuudella.
   
 25. freekevin

  freekevin BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  554
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Muuton takia meinasi tänä vuonna jäädä mustikat keräämättä, koska paikkakunnalta ei vaan löydetty mustikkaa (varpuja kylläkin). Aiempina vuosina ollaan mökiltä poimittu, mutta nyt on mökkeilytkin jääneet vähemmälle :sori:
  Käynti pohjois-karjalassa muutti tilanteen. Siellä oli marjaa senkun otti. Tuli kerralla talven marjat.

  @Fightinglove
  Tottakai edellisvuoden harvesteroinnit tulee olla syötyä ennen uuden satokauden alkua. Toki kannattaa jättää aina pieni vara jos vaikka ei sattuisi ko. satokausi olemaan niin hyvä. Ei se pakastin mikään ihme vekotin ole jolla saa säilytettyä tavaraa vuositolkulla.

  @WaspPike
  Pienit sienet ja kuivaat pannulla. Annat jäähtyä ja laitat kerta-annoksina minigrip pusseihin.
  Murskaat puolukat ja laitat aavistuksen sokeria. Työnnät jääkaappiin lasipurkkiin niin säilyy puoli vuotta heittämällä.

  @teuvo
  Kuka putsaa marjoja sisällä?
  Katso että on kuivaa marjaa ja sihdillä/ritilällä ei kauaa kestä kun pienet lehdet karisee irti.

  @WaspPike
  Itse vietän itikoiden syötävänä mahdollisimman vähän aikaa metsässä ja putsaan marjat vasta kotona. Paljon vähemmällä kurituksella pääsee näin.

  @oestrus taurus
  Ero on aika selkeä kahden vertailemasi sienen välillä.

  ÄLÄ POIMI
  [​IMG]


  SAA KERÄTÄ JA SYÖDÄ

  [​IMG]  Propsit ja hattua täytyy nostaa niille hulluille nuorille, jotka jaksavat käsin poimia marjoja. Ihan hullun hommaa. En ole koskaan törmännyt alle kuuskymppiseen joka keräisi ilman kerulia.

  @James_Potkukelkka
  Älä pakasta metsämansikkaa (ahomansikkaa). Menee maku pilalle. Ei sinänsä maistu pahalle mutta "vetistyy".

  Muuton jälkeen uudella paikkakunnalla löytää 10m päästä tontista herkkusieniä. On tullut kuivattua, pakastettua ja syötyä herkkusientä enemmän kuin vuosiin. :hungry:
   
  Anonyymi tykkää tästä.
 26. freekevin

  freekevin BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  554
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No miten on käynyt?
  Uskalsit metsään ja keräsit kaikki vastaantulevat?
   
 27. oestrus taurus

  oestrus taurus

  Viestejä:
  2 106
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  @freekevin

  En tarkoittanut "herkkusienellä" herkkutattia, vaan herkusieniä. Kuten tämä peltoherkkusieni

  [​IMG]
  Valkokärpäsieneen verraten siis peltoherkkusienellä on "ruskea pehmuste", ei ole "munaa" jalassa. Ja haisee erillaiselle (valkokärpässieni haisee kuulemma raaalle perunalle)
   
 28. freekevin

  freekevin BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  554
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  :nb: Jätän kaikki valkoiset sienet keräämättä lukuunottamatta ukonsientä ja lampaankääpää. Jos edes niiden perään jaksan kyykistyä.
  Hyvä ohje kerää vain sieniä jotka tunnistat lisäksi on, jätä valkoiset sienet keräämättä :happy:
   
  oestrus taurus tykkää tästä.
 29. perato

  perato

  Viestejä:
  3 026
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Joskus siel mettässä on vaa kiva viettää aikaa jotaki tehden, eikä se marjanpoiminta sen hullumpaa hommaa ole. Ja ite tuli puhisteltua marjat samalla ku katteli urheilua, eikait se sisällä sen kummempaa ku ulkonakkaan.
   
 30. teuvo

  teuvo

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Itse kyllä melkein AINA putsaan marjat ulkona. Eihän sisällä ollessa varmaan mikä.. pitää vaan seurailla, että roskat tulee sit keräiltyä pois jos lentelee. Sehän on syy miksi ulkona hyvä siivota kun niin huoletonta jos roskia lentelee niin ei tarvi paljon pois keräillä. Eikä pelätä jos mustikkaa putoaa, että minne meni.
   
 31. Hernari

  Hernari

  Viestejä:
  103
  Rekisteröitynyt:
  07.12.2016

  Nämähän ne oli sienestyksen 2 tärkeintä sääntöä:
  1. Kerää vain niitä sieniä jotka tunnistat.
  2. Opettele tunnistamaan myrkkysienet.
  ;)
   
 32. barkhorn

  barkhorn

  Viestejä:
  680
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eilen huvikseen kävin talon ympäriltä vilksusemassa.

  Haaparouskuja otin minkä jakso kerätä, eli n. pari sankkoa, mutta yllätti kun naapurin metästä muovikassillinen keltavahveroita!
  Vanha työkoneenura, siinä oli.

  Nam nam, matoaivo saa evästä!
   
 33. CalEpitan

  CalEpitan BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 705
  Rekisteröitynyt:
  24.11.2016
  voitatti, kanttarelli herkkutatti soossia tuli itseasiassa eilen tehtyä!
  vasta näin vanhemmalla iällä on tajunnut mitä herkkuja tuolla metsissä kasvaa
  pieniä määriä tosin, hitto kun tietäisikin jonkun kunnon mestan mistä saisi litrakaupalla kerättyä
  marjoja en jaksa poimia
  ei ole ollut täällä satakunnassa hyttysiäkään nyt juuri ollenkaan
   
  barkhorn tykkää tästä.
 34. barkhorn

  barkhorn

  Viestejä:
  680
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo, nuorempana ei sienet maittsnut. Nyt kun korvessa asuu niin äärimmäistä herkkua!
   
 35. barkhorn

  barkhorn

  Viestejä:
  680
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt sankot puhdistettu, lähen taas kahtelemaan, josko keltavahveroita lisää.
  Myös kantarellit kelpaa, normi suola/kermasieniä pakkaset täynnään!
   
 36. barkhorn

  barkhorn

  Viestejä:
  680
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siis esim. rouskut, ym. keitokset.
  Ei tartte enää!
   
 37. barkhorn

  barkhorn

  Viestejä:
  680
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  N. Pyöreä tunti. Takas metsästä ( pihalta), aikaa meni n. alle tunti.
  = Sankko täysi, ei onnistu Kontulassa!
   
 38. Niimu

  Niimu Team Kaulin

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mustikkaa keräsin n. 10 litraa, vadelmia vaan pari litraa kun niin surkea tarjonta oli tänä vuonna. Nyt olen kiinnostunu sienestyksestä, ostin jonkin sienestäjän oppaan ja tänään muuten vaan lasten kanssa ulkoillessa törmättiin lähes 10 erilaiseen sieneen. Nyt sormet syyhyäis lähteä metsästä etsimään mutta vähän jännittää osaanko tunnistaa sienet, kukaan tuttu ei sienestä joten en saa kaveria tunnistusreissulle.
   
 39. Gize

  Gize

  Viestejä:
  1 134
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Itse kauhistelen niitä jotka keräävät marjoja (mielestäni) sopimattomilta kasvupaikoilta. Missä menee teidän rajat, mistä ei kerätä?

  Lähinnä ihmettelen tätä siksi, kun tuossa yhden tien varressa on monesti poimijoita tien lähelläkin, melkein ojassakin, autoja kulkee ohi suht. tiheään, ennen 80 rajotuksen tie, nykyään 70 (raskaan kaluston takia).

  No ei tämä vielä itseäni niin hetkauta, pakokaasut siis, vaikken siitä itse poimisikaan, mutta melkein vastapäätä (tuossa on siis sellainen tukkiauton kääntöpaikka jossa pitävät autojansa) on vanha kaatopaikka :beye:

  Jotta asiasta saataisiin vielä mielenkiintoisempi, on lähimpään murskausmonttuun arviolta 3-500m. Alueella on lisäksi yhteensä 5 kivenlouhintapaikka, ja kuudes odottaa avin lupaa toiminnalle, tullen toiseksi lähimmäksi tätä aluetta. Räjähdysainejäämät ovat siis varmasti valtavat näissä marjoissa, joita en itse kyllä söisi.

  Söisitkö sinä? :think: Kuinka tarkkoja olette sienestys/marjastuspaikkojen sijainnista?
   
 40. Niimu

  Niimu Team Kaulin

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä mä pidän huolen siitä että ainakin 100m tollasesta aika hiljasesta mutta autotiestä kuitenkin vasta alan keräämään mustikkaa.
   
 41. khosshu

  khosshu

  Viestejä:
  200
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Tänään mökiltä tullessa näin maantien varressa sienestäjän, isoja kanttarelleja näytti pitelevän kourissaan, kai jostain läheltä löytänyt. Sienet kai enemmän imevät noita raskasmetalleja ja muita liikenteen päästöjä itseensä kuin marjat. Sieniä en keräisi ainakaan 100m lähempää maantietä, mutta marjoja kohtuu huolettomasti sieltä missä ei enää näkyvää tiepölyä ole kuivalla kelillä.

  Omat sieni-ja marjapaikat mökin ympäristössä ns. keskellä metsää, jonne varmaan suurimma "saasteet" tulee omasta puusaunan lämmityksestä :love:
   
  Gize tykkää tästä.
 42. perato

  perato

  Viestejä:
  3 026
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Marjoja välttelen keräämästä ihan polun vierestä(koirat). En toki aivan autotien vierestäkää mielellää poimi, riippuen metsän tiheydestä&maaston muodosta&liikenteestä nii semmonen 20-50m vähintää.

  Olikohan jossain Tiede-lehdessä joskus n. 10v takaperin semmonen, että mittasivat(tai joku oli mitannut) eri paikoista poimittujen sienissä esiintyvien haitta-aineiden määriä ja tulivat tuossa tulokseen, että metsissä näitä aineita on enemmän kuin kaupunkialueella. Yksi arveltu syy oli se, että tehtaiden saasteet "ohjataan" pois päin kaupungista korkeilla piipuilla ja ne sit sateen mukana päätyvät usein muualle kuin kaupunkiin itsessään.

  Taitaa vaan näissäkin usein päteä se sama juttu mitä muissaki kasveissa. Hyödyt hakkaa haitat suurimmassa osassa tapauksista. Eli jos valinta on että ei syö ollenkaan vrt. siihen että ottaa siitä tien läheltä mustikat, nii jälkimmäinen terveydelle parempi.
   
  CalEpitan ja Gize tykkäävät tästä.
 43. CalEpitan

  CalEpitan BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 705
  Rekisteröitynyt:
  24.11.2016
  Pikateiden varsilla nuo viljapellotkin usein sijaitsevat eikä kukaan pidä meteliä pakokaasuista niiden suhteen.
  Höpöhöpö juttuja.
   
 44. east

  east

  Viestejä:
  457
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  En ole vielä käynyt keräämässä, laitan viestiä ketjuun kun pääsen metsään.
  Sieniä en ole aikonut kerätä lainkaan.
   
 45. WaspPike

  WaspPike

  Viestejä:
  1 249
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Itsekin mietin asiaa, kun keräsin vattuja 20m päässä tiestä. Päättelin, että höpövainoharhaa, sillä kaikilla saman tien varressa on punaherukkapensaita ja omenapuita yms, miksi villivatut muka olisivat sen myrkyllisempiä. :rolleyes: Ja yllinkyllin peltoja tietenkin, unohtamatta suuria mansikkaplantaaseja...
   
 46. Gize

  Gize

  Viestejä:
  1 134
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
 47. Hernari

  Hernari

  Viestejä:
  103
  Rekisteröitynyt:
  07.12.2016
 48. Gize

  Gize

  Viestejä:
  1 134
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Eikös se sit justiin auta jos siellä todetaan vähemmän syöpää? Onko se syöpäriski siis (ravinnon kautta) enemmänkin esim. pakokaasut ja teollisuuden saasteet, kuin nuo vanhat cesium-pitoisuudet :think:
   
 49. Niimu

  Niimu Team Kaulin

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Olen nyt varmaan viikon kolunnut näitä tietämiäni Meri-Porissa sijaitsevia metsiä mutta metsän tyyppi on ilmeisesti väärä, tai sitten jotkut muut on jo hakeneet sienet metsistä pois. Haluaisin löytää niitä mystisiä kanttarelleja, mutta näistä metsistä löytää nyt vaan haperoita ja rouskuja pääsääntöisesti. En vielä oikeen tunnista rouskuja joten ne jää metsään. Noh, etsinnät jatkuu.
   
 50. weetm

  weetm

  Viestejä:
  20
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Rouskujen tunnistamiseen pätee sellainen helppo nyrkkisääntö että jos sienestä tulee valkoista maitiaisnestettä, on se syötävä. Tähän sääntöön tietääkseni ainoa poikkeus on mustarousku, jota ei kai nykyään suositella syömään sen sisältämän nekatoriinin mahdollisen karsinogeenisuuden vuoksi. Mustarousku on kuitenkin helppo erottaa muista rouskuista eikä sekään kuitenkaan ole varsinaisesti myrkyllinen. Itse olen noitakin kuitenkin aina sienisalaattiin vähän laittanut niiden loistavan maun vuoksi.