- Liittynyt
- 22.10.2016
- Viestejä
- 7 914
Tuntuu turhalta, että verrataan Starlinkin (tai Onewebin tai Kuiperin) antenneja johonkin satelliittitelevisioantenneihin, kyseessä ovat aivan eri tekniikat. Starlinkin phased array antennin keilaa säädetään jatkuvasti elektronisesti, nopeudet matalalla lentävään satelliittiin nähden ovat sellaiset, että se on aivan se ja sama, onko se antenni mökin vaiko lentävän suihkukoneen katolla (puhumattakaan autoista tai laivoista). Eikä niitä katkoksia nettiyhteyteen tule tällä hetkellä kuin muutama päivässä (nämä riippuvat toiminnassa kiertoradalla olevien satelliittien lukumäärästä), jatkossa ei niitäkään satelliittien määrän lisääntyessä, kättely uuden näköpiiriin tulevan satelliittiin kanssa on saumatonta. Eivät kännykkäpuhelutkaan katkea, kun kännykkä vaihtaa tukiasemasta toiseen puhelun aikana, eikä Starlinkin käyttämissä tekniikoissa ole mitään sellaista, miksi katkoksia pitäisi esiintyä.
Phased array - Wikipedia
en.m.wikipedia.org
Amazon väittää Kuiperin phased array antennien valmistuskustannusten olevan nykyisin jo alle 500 dollaria kappaleelta, mikä lie todellinen tilanne.
Onhan tuo mahdollista että saavat tuon satelliitinavihtoviiveen aikanaan pois, nykyisellään se viive on kuitenkin ihan merkittävä.
Periaatteessahan tuon voisi kai ratkaista niin että taivaalla menisi satelliitteja vastakkaisiin suuntiin, jolloin ne olisivat aina hetkittäin "päällekäin" jolloin sen satelliitin vaihto tapahtuisi ilman että sitä tarvitsee suunnata uudelleen.
Sitä en tiedä onko sen satelliitin pyörittäminen vastakkaiseen suuntaan sitten fysiikan puolesta mahdollista.
Ja sinänsä noiden vertaaminen tavalliseen parabolilautaseen on kyllä ihan perusteltua, se perus fysiikka ei muutu siellä taustalla.
Tuo starlink on siis ihan kaupallisessa käytössä jo ja youtube on vääränään käyttäjien tekemiä videoita, myös esim timelapsea siitä kuinka se antenni kääntyilee edes takaisin niiden kääntömoottorien avulla.
Niiden laivan palloantennien sisällä on yleensä "tavallinen" moottoroitu antenni, se pallo on radioaaltoja läpäisevä sää/tuulisuoja.Tuskin, antenni lienee "puolipallo" ainakin laivoissa, jolloin se voi vastaanottaa kakista suunnista yhtä tehokkaasti
Jo meren rannalla täytyy käyttää vahvistettuja lautasia, jos sitä ei saa kunnolla tuulensuojaan, ja nekin yleensä lakkaavat toimimasta jos tuulee väärästä suunnasta. Avomerellä ja vielä korkealla laivassa on aika karut olosuhteet jotain tuollaista purjeen lailöa käyttäytyvää paraboliantennia silmälläpitäen.