Satelliittilaajakaista / Satelliitti-Internet

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja ztec, 20.07.2019.

 1. ztec

  ztec

  Viestejä:
  35
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2019
  Satelliitti Internet taitaa olla tulossa paljon laajempaan käyttöön kuin aikaisemmin. Koska markkinoille on selvästi hirveästi tunkua, myös hinnat saattavat tulla paljon aikaisempia järjestelmiä miellyttävämäksi. Tietysti se fakta säilynee, että satelliitti internet on aina hidas ja kallis verrattuna vaihtoehtoihin joita on tarjolla tiuhempaan asutetuilla alueilla.

  Tulossa tai ilmoittanut suunnitelmista on ainakin seuraavat tarjoajat:
  OneWeb, Starlink, Facebook, Amazon, Samsung

  Seurataan sitä, miten haaveet toteutuu / murskautuu ja millaisia palveluita tulee käytännössä saataville. Tarjoaako Suomalaiset jälleenmyyjät palvelua, vai tuleeko nuo suoraan globaalisti tilattavaksi netistä.

  Globaali on tietysti vähän kyseenalainen termi, monet hehkuttavat Starlinkkiä, mutta ainakin nopeasti kun katsoin lentoratoja, näyttäisi siltä, että palvelun saatavuus Suomessa voi jäädä varsin heikoksi. Samoin joissain maissa pääset suoraan uudelleenkoulutukseen jos sinulta löytyy luvattomia yhteydenpitolaitteita ja lupien saaminen on käytännössä mahdotonta.

  [​IMG]
   
 2. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 442
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miten siinä Telian sateliittilaajakaistassa kävi? Kuopattiinko se vähin äänin?
   
 3. ztec

  ztec

  Viestejä:
  35
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2019
  Sigfox ja LoRaWAN tyyppiset palvelut voivat myös tämän myötä tulla erittäin edullisesti ja globaalisti tarjolle.

  Aina olen nauranut, kun jotkut sanoo että GPS paikannuslaitteet viestivät satelliittien kautta. No eipä viesti, ainakaan 99,9% niistä. Mutta ehkä jatkossa viestivät. Onhan se vähän hassua, että sateliittipaikannus vaatii mobiiliverkon toimiakseen (siis uplinkkinä, että saa päivitettyä tiedot johonkin sijaintipalveluun). Mutta näiden verkostojen tullessa tarjolle, varmasti tulee edullisia ratkaisuita tarjolle, jotka oikeasti toimivat sateliittien kautta.

  Toinen mielenkiintoinen konsepti, joka tulee näistä tiuhoista ja hyvin tunnetuista sateliittipilvistä, on se että ne tarjoavat kätevän tavan vaihtoehtoiseen paikantamiseen. Sinänsä ärsyttävää, että ihmiset puhuu aina GPS:stä. Vaikka pitäisi puhua GNSS:tä tai vaikka PNT palveluista. Positioning, Navigation, and Timing (PNT). Samoin se että jotkut sanovat GNSS:ksi esim Japanin QZSS järjestelmää on väärin. Se kun ei ole globaali palvelu ja lisäksi tarjoaa vain sateliittipohjaista lisätietoa, eikä itsessään tarjoa sijaintitietoa lainkaan. Mitä sitten jos GPS blokataan tai lakkaa toimimasta, kuten kävi Galileolle nolosti tuossa hetki sitten. Aina on useita toisistaan riippumattomia vaihtoehtoisia ratkaisuja tarjolla.

  [​IMG]
   
 4. ztec

  ztec

  Viestejä:
  35
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2019
  HAPS ja LOON eivät kuulu Sateliitti lankan, mutta ovat kuitenkin hyvin lähellä samaa konseptia. Eli kuten satelliitit on jatkuvasti valuneet lähemmäs maata GEO, MEO, LEO. Niin nämä järjestelmät taas ovat ilmakehän yläosissa ja voivat tarjota yhteyksiä laajoille alueille. Nähtäväksi jää, milloin palvelut tulevat saataville ja kuinka laajasti. Mutta ainakin huhut kertoo, että voisi tulla käyttöön hyvinkin edulliset yhteydet. Joskaan Suomi ei liene ihan noiden palveluiden ensimmäisiä lanseerausalueita.