Tuossahan on tuo kiistanalainen päätös, jota energiateollisuus ry ei hyväksynyt.
Asia ei ole yksinkertainen ja tuossa kuluttajalautakunta äänestyksen jälkeen suositteli yhtiöille sähkösopimuksien kohtuullistamista riittävän suurien hinnanmuutosten vuoksi.
Energiateollisuuden tulkinta:
Kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisen sähkönmyyntisopimuksen vahvistusilmoituksen sopimusehtojen kohdan 13 mukaan määräaikainen myyntisopimus päättyy määräajan umpeuduttua tai purkamisen johdosta sähkönmyyntiehdot SME 2014 mukaisesti, jollei kohdista 10.2.1 – 10.2.5. sekä 10.5. muuta johdu.
Mikäli asiakas yksipuolisesti haluaa purkaa sopimuksen kesken sopimuskauden, on siitä sovittava myyjän kanssa. Tässä tapauksessa asiakkaalta veloitetaan määräaikaisen sopimuksen määräajan umpeutumiseen asti kuuluvat perusmaksut ja vuosiennusteen (vuosiennuste arvioidaan asiakkaan toteutuneen kulutuksen mukaisesti) mukaiset energiamaksut sekä mahdollisista asiakkaalla olevista lisäpalvelutuotteista muodostuneet kulut. Käyttöpaikan vaihtuessa määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa veloituksetta (muutto).
Nyt käsiteltävässä tapauksessa kuluttajan tekemän määräaikaisen sähkösopimuksen hinta oli 27,10 senttiä kilowattitunnilta. Sopimus tehtiin 14.10.2022 siten, että kahden vuoden sopimuskausi alkoi 1.11.2022. Sittemmin vuoden 2023 aikana sähkön markkinahinta on ollut pääsääntöisesti tätä alempi. Ajoittain sähkön pörssihinta on ollut jopa negatiivinen. Lautakunta on edellä todennut, että sopimuksen määräaikaisuutta koskevaa ehtoa tulee pääsääntöisesti sovitella, jos kuluttajan maksama kiinteä hinta sähköstä johtaa vuositasolla siihen, että hänen maksettavakseen tulee yli 60 prosenttia enemmän kuin edellä mainituin tavoin lasketulla vertailuhinnalla ja tämä hinnanero on yli 600 euroa.