Niin, sehän voi olla -7,29c/kwh tai +ääretön. Mitään muita rajoja kulutusvaikutukselle ei ole kuin se että sähkölasku ei voi mennä miinukselle.
Teoreettinen maksimi on noin +- 550 senttiä nykyisten sähkön hintakaton ja hintalattian takia.
Joop. Käytännössä kulutusvaikutus lienee yleisimmin vaihteluvälillä +/- 15% sähkön hinnasta, eli jos pörssin keskihinta on vaikkapa 7 c/kWh, niin uskoisin kulutusvaikutuksen menevän lähes kaikilla n. +/- 1 c/kWh haarukkaan.
Se teoreettinen maksimi vaikutus on kuukauden halvimman ja kallein tunnin ero, silloinkin pitäisi kuluttaa sähköä ainoastaan kalleimman tunnin aikana että saisi maksimi kulutusvaikutus.
Kulutusvaikutussopimuksista vielä.
Otetaan esimerkin vuoksi mielikuvitusfirman sopimus, jonka hinta on 8 c/kwh + kulutusvaikutus.
Tilanne A: galaksit räjähtää, ja koko talven ajan sähkön pörssihinta on jatkuvasti 10-15 c/kwh välillä. Vaikka käyttäisin sähköä vain ja ainoastaan silloin kun hinta on 10 c/kwh, niin maksaisinko joka tapauksessa kulutusvaikutuksen myötä sähköstä 8c + 2c = 10c/kwh?
Et. Jos pörssihinta on jatkuvasti 10-15c/kWh, ja kulutat sähköä vain kuin se maksaa 10 senttiä, sun luiutusvaikutus on miinusmerkkinen.
Jos sanotaan että kuukauden tunneissa puolet maksaisi 10snt ja puolet 15snt, pörssin keskiarvo olisi 12,5 senttiä. Jos kulutat sähköä vain kun se maksaa 10 senttiä, sun "oma pörssihinta" olisi pörssisähköllä ollut 10 senttiä. 10 - 12,5 = -2,5 senttiä. Maksaisit sähköstä 8 - 2,5 = 5,5 senttiä.
Viime vuonna Väre tarjosi vanhoille määräaikaisasiakkaille vaihto kulutusvaikutukselliseen sopimukseen vanhalla hinnalla. Eli 4 sentin määräaikainen +- kulutusvaikutus. Kun syksyllä ja alkutalvesta pörssihinnan keskiarvot oli 20-30 senttiä ja vaihteluväli 10-60, oli aika helppoa saada -5 tai -10 sentin kulutusvaikutuksia jos LVV oli ajastettu aamuyöhön tunneille. Lopputulos oli ilmainen sähkö.
Eli käyttöä vain "halpojen" tuntien aikana, mutta koska halvat tunnit on kalliimpia kuin minun kiinteä hinta, niin kulutusvaikutus on silti suurentava?
Ei, kiinteän hinnan taso suhteessa pörssisähkön tasoon ei vaikuta ollenkaan Kulutusvaikutukseen.
Tilanne B: jumalat laskeutuvat maapallolle, ja koko talven ajan sähkön pörssihinta on jatkuvasti 4-6 c/kwh välillä. Vaikka käyttäisin sähkö vain ja ainoastaan silloin kun hinta on 6 c/kwh, niin maksaisinko joka tapauksessa kulutusvaikutuksen myötä sähköstä 8c - 2c = 6c/kwh? Eli käyttöä vain "kalliiden" tuntien aikana, mutta koska kalliit tunnit on halvempia kuin minun kiinteä hinta, niin kulutusvaikutus on pienentävä?
Ei. Jos sanotaan että puolet tunneista olisi 4 senttiä ja puolet 6 senttiä, keskiarvo olisi 5 senttiä. Jos kulutat ainoastaan silloin kun pörssissä sähkö maksaa 6 senttiä, kulutusvaikutus olisi 6-5 = +1 senttiä. Maksaisit 8+1 senttiä = 9 senttiä.
Tästä nähtiin esimerkki keväällä, kun sähkön hinta oli usein yöllä miinuksella ja päivän ruuhkatunneilla 4 senttiä. Lämpimän sään takia moni ei tarvinnut lämmitykseen energiaa ollenkaan, ja iltapäivän ruoanlaitto jne söi sähköä, moni jolla oli talven läpi miinusmerkkinen vaikutus sai sentin parin + merkkinen kulutusvaikutus. Ja tottakai tuntui hullulta että vaikka sähkön hinta oli ennätyksellisen halpaa pörssissä, se oma hinta nousi.
Ja tilanne B esimerkkiin liittyen oikeasta elämästä viimeiset pari päivää, kun sähkön hinta on nollan molemmin puolin, niin ei tarvitse välittää vuorokauden suhteellisesti kalleista tunneista, kun hinta on kokoajan pienempi kuin kiinteä hinta sopimuksessa?
Se toimii kuuukausitasolla. Sähkön käyttö kun pörssihinta alittaa kuukauden keskiarvoa alentaa kulutusvaikutusta. Vaan et tiedä ennen kuin kuukausi on ohi että minne tasolle tuo kuukauden keskiarvo asettuu, ja siksi yhtiöt neuvovat että pitäisi katsoa päivän halvimmat ja kalleimmat tunnit.
Nyt Liukurin mukaan kuukauden keskiarvo on 5,79. Jos sää jatkuu tuulisena se kai tippuu vähän vielä ennen kuukauden loppua. Kuitenkin koko päivä alittaa selvästi kuukauden keskiarvoa, eli tänään voisi käyttää sähköä surutta.