- Liittynyt
- 15.07.2022
- Viestejä
- 571
Marginaalit oli vielä viime vuonna n. 0,3snt. Milloinkahan nähdään ensimmäiset yli sentin marginaalit.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Nordic Green Energyn puhelinmyyntisälli yritti viime vuoden hulluina aikoina myydä mulle jollain 7 sentin marginaalilla. Kyllä, luit oikein, useita senttejä. Idea oli siis huijata asiakas korostamalla vain marginaalin hintaa niin, että asiakas luulee sähkön kokonaishinnan olevan se. Sellainen firma, josta pysyn erossa vaikka lupaisivat ilmaiseksiMarginaalit oli vielä viime vuonna n. 0,3snt. Milloinkahan nähdään ensimmäiset yli sentin marginaalit.
Eikös nuo yleensä ottaen ole määräaikaisen sopimuksen päätyttyä lätkäissyt automaattisesti jonkin toistaiseksi voimassaolevan hinnan (super hyper vihreä sähkö 20 snt/kWh)
On kirjoiteltu siitä miten sähkölämmitteisessä talossa pörssisähkö on riski talvea ajatellen. Niinkin voi ajatella, mutta toisaalta sähkölämmitteisessä talossa lämmitykseen käytetty sähkön määrä on niin iso ja kulutusprofiililtaan tasainen, että se osuu sekä halvoille että kalleimmille tunneille, ja siten päädytään luonnostaan hyvin lähelle pörssin keskihintaa.
Tämän takia sähkölämmitteisessä talossa ei lämmityskaudella varsinkaan tarvitse tuijotella sitä kuinka kallista sähkö kunakin tuntina on. Siinä ei jotkin tiskikoneen ajastelut juuri vaikuta kuten kerrostalossa.
Lisäksi sähkölämmitteisessä talossa on helppo optimoida tiettyjä iso kuormia esim. laittamalla vaikka parinkympin Shellyn suoraan lämminvesivaraajalle tai ryhmäkeskukseen. Shellyssä on suora tuki ajastukselle, eli pelkästään laittamalla lämminvesivaraajan päälle yöllä vaikka kello kahdesta viiteen, saa jo selvää hyötyä verrattuna siihen, että varaaja menee päälle yösähkön kytkeytyessä klo 22-23 (puhumattakaan jatkuvasta lämmityksestä).
Nelihenkisen perheen vedenlämmitys vie vuodessa helposti 3500 kWh, joten jo parin sentin keskisäästö per kilowattitunti näkyy selvästi laskussa.
Lisäksi Shellyyn löytyy netistä valmiita skriptejä oikeaan pörssisähköoptimointiin, jota voi soveltaa vaikka lattialämmityksen kanssa (eli tiputtaa vaikka päivän kalleimmat piikkitunnit pois).
Koko talon kattavan varaavan sähköisen lattialämmityksen tapauksessa sitä pystyy hyödyntämään parhaiten, mutta toimii ihan tavallisen kylppärilattialämmityksenkin kanssa. Ei siis tarvitse kytätä sähkönhintaa pienentääkseen sähkölaskuaan, koska automatisointi on helppoa.
Määräaikainen sopimus on kuin vakuutus, jossa maksetaan turvallisuudesta ja ennustettavuudesta. Sitä voi verrata leasing-autoon, auton huoltosopimukseen, kuukausimaksullisiin silmälaseihin, asuntolainan turvatuotteisiin jne.
Jos tekee rahallisesti tiukkaa ja siksi pitää tietää kulut tarkkaan etukäteen, niin voi myös kysyä, että onko silloin varaa maksaa tuota ekstraa ennustettavuudesta? Aina välillä joillekin käy lykky ja näiden "turvatuotteiden" hyöty realisoituu, mutta pohjimmiltaan ne on hinnoiteltu niin, että palveluntarjoaja jää niissä plussalle.
Hiukan häiritsee myös se miten määräaikaisia verrataan vain pörssisähköön. On niitä muitakin sopimustyyppejä, eli esim. perinteinen toistaiseksi voimassaoleva kiinteähintainen sopimus. Eikö määräaikaiseen sitoutumisen sijaan voi mennä pörssisähköllä, ja jos talven tullen alkaa oikein ahdistamaan, niin ottaa talveksi jonkun kiinteähintaisen toistaiseksi voimassaolevan.
Esim. Vaasan Sähkön hinta muuttuu aina 3kk välein. Vaikka sellaisen hinta olisi talvikuukausien ajaksi jonkin verran kalliimpi kuin kesällä solmitun määräaikaisen, niin tulisiko se kuitenkaan vuositasolla kalliimmaksi, jos muuten menee halvemmalla pörssisähköllä.
Viime vuosi ja talvi oli poikkeuksellinen, eivätkä kaikki sähköyhtiötkään osanneet ennakoida miten sähkönhinnat ja saatavuus kehittyvät. Se on kuitenkin niiden bisnestä ja sähköyhtiöt ottavat opiksi, eli jatkossa varmaan hinnoittelevat määräaikaisensa enemmän varman päälle (=kalliimmaksi).
Voidaan yleistää, että oletuksena määräaikainen tulee sähkösopimuksissa kalliimmaksi kuin toistaiseksi voimassa oleva (pörssisähkö), ellei sähköyhtiö myy esim. paikallisille omaa tuotantoaan alle pörssihinnan.
Jos uskoo määräaikaisen olevan halvempi, pitää oman sähkökäytön selvästi painottua kalleimmille tunneille, tai muuten siinä lyö vetoa sen puolesta, että sopimusaikana sattuu jotain odottamatonta (negatiivista), joka nostaa sähkön hintaa. Viime kesän ja syksyn tilannetta ei kannata verrata tähän vuoteen.
Viime vuonna jo kesäkuukausina pörssisähkön keskihinta oli 17-32 snt/kWh. En lähtisi siten olettamaan, että tänä kesänä saa halvemman 12kk määräaikaisen kuin mitä saa syksyllä. Syksyllä on luonnollisesti helpompi ennustaa ensi talven sähkömarkkinatilanne kuin monta kuukautta aiemmin (=kesällä), joten syksyllä voi jopa saada paremman diilin kuin kesällä.
Jokainen voi vapaasti solmia määräaikaisia, mutta ei pörssisähkösopimuksia ole syytä pelätä tai hyljeksiä väärin syin. Viimeinen puoli vuotta on toivottavasti osoittanut mitä määräaikaiset ovat: ne ovat määräaikaisia sopimuksia, joita ei pitäisi tehdä jos ei hyväksy riskiä, että se sopimus ei osoittaudukaan itselle edulliseksi.
Ei voi poimia rusinoita pullasta ja poimia määräaikaisista vain hyötyjä. Ymmärrän kyllä hyvin, että viime talvena monelle saattoi tulla pakkorako sähkösopimusasioissa, eli tilanne oli siltä osin poikkeuksellinen. Silti pitää ottaa opiksi se mitä opittavissa on.
On kirjoiteltu siitä miten sähkölämmitteisessä talossa pörssisähkö on riski talvea ajatellen. Niinkin voi ajatella, mutta toisaalta sähkölämmitteisessä talossa lämmitykseen käytetty sähkön määrä on niin iso ja kulutusprofiililtaan tasainen, että se osuu sekä halvoille että kalleimmille tunneille, ja siten päädytään luonnostaan hyvin lähelle pörssin keskihintaa.
Saman absoluuttisen hyödyn sähkölaskussa toki saa myös omakotiasuja . Prosentuaalisesti loppusummaan luonnollisesti pienempi vaikutus, mutta prosenteilla ei reissumiestä osta. Onko tällaisilla toimilla sitten todellista merkitystä kummallekaan on toinen asia...Tämän takia sähkölämmitteisessä talossa ei lämmityskaudella varsinkaan tarvitse tuijotella sitä kuinka kallista sähkö kunakin tuntina on. Siinä ei jotkin tiskikoneen ajastelut juuri vaikuta kuten kerrostalossa.
Fortum toimittaa mulle sähköä noin 60 euron hintaan pikku yksiöön pär kk...noin 30 senttiä kwh.
Olisko jossain halvempaa ?
Pörssisähkö - markkinahintainen sähkösopimus
Pörssisähkö on paras sopimus sinulle, joka voit vaikuttaa kulutuksesi ajankohtaan. Katso Lumme Energian pörssisähkötarjous!www.lumme-energia.fi
Tuskinpa, mutta mistäs sitä tietää.Nouseeko tämä syksyllä 2 euroon per kwh ?
Nouseeko tämä syksyllä 2 euroon per kwh ?
Tarkoitin vaan, että sähkölämmitteisessä asunnossa talvella pohjakulutus on niin tasainen ja korkea, että talvella pääsee luonnostaan lähelle pörssin keskihintaa, eikä ole tarvetta yrittää tuijottaa milloin sähkö on kallista ja milloin ei.Hyviä pointteja, mutta pitää myös pariin kohtaan tarttua
Sähkölämmitteisessä talossa kulutus kasvaa kylmimmillä keleillä, jolloin sähkö on oletettavasti kaikista kalleinta. Ja kääntäen kulutus pienempää lämpimämpinä (halvempina) päivinä. Eli mitä luultavammin toteutunut keskihinta ylittää systemaattisesti pörssisähkön keskihinnan, jos muulla toiminnalla ei saa ajettua keskihintaa alaspäin (tai edes yritä).
Mites tommoseen vaikuttaa jos tulee muutto? Ei käynyt mielessä näin ovela idea, mutta näillä näkymin seuraava muutto helmikuun lopussa.Ota nyt se pörssi ja tee tämä alkamaan vaikka 1.11.2023:
Sähkösopimus ja sähkön hinta 🔌 – Vertaile sopivin sopimus
Sähkösopimus kuntoon muutamassa minuutissa! Vertaile sähkösopimuksia ja löydä edullinen ja sinulle paras vaihtoehto. Katso päivän tarjouksemme!www.lumme-energia.fi
Siinä on sitten pörssiä kesä ja talven kylmät kuukaudet varmasti " 9,27 snt/kWh + 3,99 €/kk Hinnat sisältävät alv 24%"
On lähes 100% varmasti halvempi kuin nykyinen 30senttiä / kWh (otaksun että pörssi ei ehdi nousta tuohon ennen 1.1.2023)
Mites tommoseen vaikuttaa jos tulee muutto? Ei käynyt mielessä näin ovela idea, mutta näillä näkymin seuraava muutto helmikuun lopussa.
Ota nyt se pörssi ja tee tämä alkamaan vaikka 1.11.2023:
[/I][/B]Sähkösopimus ja sähkön hinta 🔌 – Vertaile sopivin sopimus
Sähkösopimus kuntoon muutamassa minuutissa! Vertaile sähkösopimuksia ja löydä edullinen ja sinulle paras vaihtoehto. Katso päivän tarjouksemme!www.lumme-energia.fi
Kai täällä on kahta mielipidettä, toiset odottaisivat kesän loppuun parempia tarjouksia. Jospa tilanne näyttääkin silloin talven osalta vaikeammalta niin voi olla että tämä Lumme osoittautuukin hyväksi tarjoukseksi mutta sen näkee vasta sitten..Onko tätä joku onnistunu ottamaan noin että alkaa esim 1.10/1.11?
Nyt jo vähän sovittelen ostohousuja ja tekis mieli tuo talveksi ottaa ja keväällä jatkaa taas pörssillä.
Näyttääkö sähkön futuurit sitten nii hyvältä, että Lumme uskaltaa tollasia talveksi myydä.
Edit. 7 vrk keskihinta 1.22 snt/kWh ja ydinvomalat kiinni kun ei tarvita sähköä...
Tarkoitin vaan, että sähkölämmitteisessä asunnossa talvella pohjakulutus on niin tasainen ja korkea, että talvella pääsee luonnostaan lähelle pörssin keskihintaa, eikä ole tarvetta yrittää tuijottaa milloin sähkö on kallista ja milloin ei.
Sähköjärjestelmän tila Tuolla kun painat kuukausi-nappia niin näet, että ydinvoimaloiden tuotanto ei ole kuukauden sisällä mennyt missään vaiheessa alle 2800MW. Väärää tietoa ei ole kiva levittää.Pörssisähkö nyt keskellä päivääkin -0.02 snt/kWh. Mielestäni ihan kohtuullinen hinta. Aurinkovoima puskee 558MW ja tuuli 1500MW.
Edit. 7 vrk keskihinta 1.22 snt/kWh ja ydinvomalat kiinni kun ei tarvita sähköä...
Voi toki säätää ja optimoida kuten aiemmissa (aika pitkässä) tekstissä annoin esimerkkejä. Viimeisimmässä pointti liittyi tilanteeseen, jossa ei yritä optimoida kuluja lämmityksen suhteen, niin silti päädytään ainakin lähelle pörssin keskihintaa.Sähkölämmitteisessä asunnossa nimenomaan voi säätää sitä kulustaan hinnan mukaan.
Jos on vain perinteisiä pattereita, niin sitten säätö menee vähän asumismukavuuden kustannuksella. Mutta jos on lattialämmityksiä, niin jo osittain varaavalla lämmityksellä pääsee siirtämään rajusti kulutusta halvoille tunneille. Täysin varaavalla sitten vielä loputkin.
Katselin sähköappsista kulutusvaikutusta viimeisen vuoden ajalta. Keskimäärin -7% alle pörssihinnan. Paras kuukausi -12%. Tämän saavuttaa 23000 kwh kulutuksella säätämällä boilerin lämmityksen 02-06 ajastimella ja vähän katsomalla sähkön hintaa tunnille ennenkuin raapasee 9kwh kiukaan päälle.Voi toki säätää ja optimoida kuten aiemmissa (aika pitkässä) tekstissä annoin esimerkkejä. Viimeisimmässä pointti liittyi tilanteeseen, jossa ei yritä optimoida kuluja lämmityksen suhteen, niin silti päädytään ainakin lähelle pörssin keskihintaa.
Onko tätä joku onnistunu ottamaan noin että alkaa esim 1.10/1.11?
Nyt jo vähän sovittelen ostohousuja ja tekis mieli tuo talveksi ottaa ja keväällä jatkaa taas pörssillä.
Näyttääkö sähkön futuurit sitten nii hyvältä, että Lumme uskaltaa tollasia talveksi myydä.
Ydinvoiman kapasiteetti on siis 4400MW. Toinen Olkiluodon vanhoista voimaloista on huollossa ja Oliluoto kolmonen on puolella kapasiteetilla. Tätä siis tarkoitin.Sähköjärjestelmän tila Tuolla kun painat kuukausi-nappia niin näet, että ydinvoimaloiden tuotanto ei ole kuukauden sisällä mennyt missään vaiheessa alle 2800MW. Väärää tietoa ei ole kiva levittää.
Eikö noissa ideana ole just käyttää se sähkö teräksen tekemiseen ja muihin vastaaviin shitteihin mitkä vaatii ihan vitusti sähköä ja eivät ole kannattavia tällä hetkellä ilman tuota tuulivoiman lisäystäSähkö ilmaista ja suunnitteilla 53000MW tuulivoimaa. Voi olla että kohta lähtee projekteja jäihin.
Sähkö ilmaista ja suunnitteilla 53000MW tuulivoimaa. Voi olla että kohta lähtee projekteja jäihin.
Peruttu tänään klo 14.00 14 vrk:n perumisoikeuden puitteissa. Mennään pörssisähköllä, koska halpaa on
OL3 on jo käytössä: " OL3 käyttöönoton aikaiset testit on suoritettu ja OL3:lla on alkanut säännöllinen sähköntuotanto 16.4.2023 klo 02:00."Kuhan OL3 saadaan käyttöön niin hinnat saattaa laskea
OL3 on jo käytössä: " OL3 käyttöönoton aikaiset testit on suoritettu ja OL3:lla on alkanut säännöllinen sähköntuotanto 16.4.2023 klo 02:00."
7 vrk keskihinta 1.07 snt/kWh ja 28 vrk keskihinta 4.72 snt/kWh
Sähkönhinta sähköpörssissä nyt 0,00e/kwh, kuinka alas sähkönhinta pitäisi saada? Sähköä on nyt tarjolla yllinkyllin, niin paljon että kaikki ei mahdu edes verkkoon, siksi OL3:sen tuotantoa on jouduttu leikkaamaan.
Joo, ja Antw:n viesti oli huono esimerkki siitäSarkasmi on taitolaji
Ota nyt se pörssi ja tee tämä alkamaan vaikka 1.11.2023:
Sähkösopimus ja sähkön hinta 🔌 – Vertaile sopivin sopimus
Sähkösopimus kuntoon muutamassa minuutissa! Vertaile sähkösopimuksia ja löydä edullinen ja sinulle paras vaihtoehto. Katso päivän tarjouksemme!www.lumme-energia.fi
Siinä on sitten pörssiä kesä ja talven kylmät kuukaudet varmasti " 9,27 snt/kWh + 3,99 €/kk Hinnat sisältävät alv 24%"
On lähes 100% varmasti halvempi kuin nykyinen 30senttiä / kWh (otaksun että pörssi ei ehdi nousta tuohon ennen 1.1.2023)
Jos sopimus on voimassa toistaiseksi, niin kuluttajalla on 14 pv irtisanomisaika.Onko laillista, että sanotaan että on toistaiseksi voimassa oleva diili jossa on 6 kk irtisanomisaika ?
Onkohan tuo tuulispään sähkösoppari yrityssopimus, jolloin ehdot voivat olla melkein mitä vaan. Ainakin Fortumin Yritys Aktiivi on sivujensa mukaan "toistaiseksi voimassa", mutta 6 kk irtisanomisajalla.
Joo-o. Pistähän vaikka valokuva / ruutukaappaus ja sumenna vaikka kriittiset pisteet. Alkoi vähän kiinnostamaan, että mistähän tässä onkaan kyse.Se myytiin toistaiseksi voimassa olevana...joka yleensä tarkoittaa 2 vk irtisanomisaikaa 6 kk ei puhuttu mitään....lisäki sen sanottiin olevan aina huokeinta pörssisähköä, mutta olikin futuureihin sidottu nyt yritin purkaa sitä.
Aloin ihmetellä asiaa nyt kun Vattenfallin kanssa tehtiin soppari 3 vk sitten mutta mitään ei tapahtunut. Myöskin ihmettelin ettei sen hinta laskenut....kuten pörssisähkön pitäisi.
No ei sitä puhelinkeskustelua vailla ollakaan vaan katso sähköpostista tilausvahvistus tai vastaava? Pyydä aspasta sopimuskopio?Ei mulla puhelinkeskustelusta ole mitään ruutukappausta, mutta Fortumilla täytyy olla siitä äänite.
Se myytiin toistaiseksi voimassa olevana...joka yleensä tarkoittaa 2 vk irtisanomisaikaa 6 kk ei puhuttu mitään....lisäki sen sanottiin olevan aina huokeinta pörssisähköä, mutta olikin futuureihin sidottu nyt yritin purkaa sitä.
Aloin ihmetellä asiaa nyt kun Vattenfallin kanssa tehtiin soppari 3 vk sitten mutta mitään ei tapahtunut. Myöskin ihmettelin ettei sen hinta laskenut....kuten pörssisähkön pitäisi.
Pörssisähkö nyt keskellä päivääkin -0.02 snt/kWh. Mielestäni ihan kohtuullinen hinta. Aurinkovoima puskee 558MW ja tuuli 1500MW.
Edit. 7 vrk keskihinta 1.22 snt/kWh ja ydinvomalat kiinni kun ei tarvita sähköä...
Jos menit yrityssopparin tekemään, niin SOL. Kuluttajasopparissa sinun olisi pitänyt vahvistaa kirjallisesti soppari, pelkkä puhelimessa tehty ei ole voimassa ennen sitä (silloin kun sinulle soitetaan pyytämättä tämän vuoden alusta). Puhelinmyyjät nyt höpöttää mitä tahansa, itse haluan ainakin nähdä sopimusehdot ennenkuin sitoudun mihinkään puhelinmyyjien tyrkyttämään. Kuten edellä sanottiin, niin kannattaa alkaa sitä soppari tavaamaan, eiköhän tuo ole tullut sähköpostiin.
Tämä väite lienee perustuu vain omiin havaintoihisi? Käsittääkseni tosiasassa keskimääräinen tuulen määrä ei ole kovinkaan vuodenaikasidonnaista.talvella tuulee 5 x enemmän kuin kesällä ?
Kyllähän se tuuli mukavasti laski hintoja talvella. Talvella sähkölle on enempi kysyntääkin.Miksi tuulivoimaa ei tule huokealla talvella, kun talvella tuulee 5 x enemmän kuin kesällä ?