Viime joulukuussa oli aika paljon 45 snt/kwh ja kalliimpia päiviä, taisi korkeimmillaan olla 1,2 euroa kilowatilta. Jos tuon edes kolminkertaistaa, niin esimerkiksi viime talven 45 snt olisi ensi talvena 1,35€/kwh ja esim. 3000 kwh/v. kerrostaloasunnossa tuollainen hintataso tarkoittaisi kuukaudessa lähes 340€ sähkölaskua. Siitä kukin voi sitten miettiä paljonko tulee maksamaan mitä isompi kulutus on. Nähdäkseni näin jäätävä hintataso ei voisi tulla jäädäkseen, ainakaan pitkäksi aikaa, koska meillä olisi jo ihan täällä Suomessa paljon ihmisiä kusessa sähkölaskujensa kanssa ja oletettavasti myös teollisuus alkaisi niiata. Jos uutisia on uskominen, olisi sähkön hinta Keski-Euroopassa vielä kertaluokkaa kalliimpaa, jolloin meillä olisi jo ihan täysimittainen energiakriisi päällä ja mahdollinen talouslama. Tehtaita ajettaisiin alas ja täten kysyntä laskisi todennäköisesti hyvin voimakkaasti. Voisin melkein jopa sanoa, että murheita on noilla hinnoilla muitakin kuin vain oma sähkölasku ja se vaatisi pakosta valtioita puuttumaan asiaan, koska luultavasti mm. ruuantuotannon kanssa tulisi ongelmia.
Mielenkiintoista on silti nähdä, miten ensi talvena tulee käymään, koska tällä hetkellä varmaan aika moni alkaa jo harkita pörssisopimuksen ottamista riskistä huolimatta taikka toistaiseksi voimassaolevalla menemistä. Ihan vain siitä syystä, että suurikulutuksisemmassa taloudessa varmaan ei oikein milläänkään haluta sitoutua kahdeksi vuodeksi pahimmillaan johonkin lähes 20 snt/kwh hintoihin ja suomalaiset ovat keskimäärin aika kuuliaista kansaa, joten moni ei varmaan mieti mitään sopimussakkoja taikka keplotteluja määräaikaisista irti, vaan moni lähtee siitä ajatuksesta, että pallo on sitten jalassa kaksi vuotta ja sen vuoksi ei haluta sopimusta solmia.
Ihan oma lukunsa, joskin vähän ohi aiheen on se, että eiköhän tässä olla ihan tukevasti kohti taantumaa menossa. Jos ruokalasku kallistuu sen 20 %, matkustaminen vielä enemmän ja sähkölaskukin kolminkertaistuu, niin ei tarvita kovinkaan kummoista matematiikkaa, että ensiksi ihmiset tinkivät hankinnoista, sitten palveluista ja lopulta varmaan ostetaan vaan välttämättömyyksiä ja kaikki ylimääräinen laitetaan säästöön kun nämä ajat tästä näyttävät toistaiseksi vain hankaloituvan. Ei taatusti keskivertoisella suomalaisella ole mitään koronasäästöjä niin paljon, että tästä kuivin jaloin päästään pois. Kun talous sitten väistämättä ajautuu taantuvalle tielle, voinee ehkä myös tämä inflaatio hieman hellittää, vaikka toki Venäjä-kerroin on vielä tässä omana jokerinaan pelissä.