HS kirjoittelee että korkeahko pörssihinta olisi
Ruåttalaisten vika. Eli Norja-Ruotsi osastolla on kissanhännenveto menossa kuka saa käyttää Ruåttin sisäistä siirtoverkkoa, joka on siis päästetty ns. mätänemään. Esim.
2006 Ruåtti joutui pistämään kaikki ulkoyhteydet kiinni kun verkko kaatui osittain. No totuushan on että kotimaisen sähkön piikittävä hinta on ihan kotimaista tekoa: rankka riippuvuus tuonnista altistaa markkinat mille tahansa ulkoiselle häiriölle, oli se sitten Norjassa, Ruotsissa tai Venäjällä. Lisäksi tietysti kun mitään varakapasiteettia ei ole isommin olemassa niin isompi kotimainenkin laitoshäiriö alkaa pimentämään niin lamppuja kuin sähkön maksajan päätäkin. Eniten tuo 1000eur hintatason kertoo siitä että käytiin hyvin lähellä rajaa jossa osa kulutuksesta joudutaan tiputtamaan verkosta pois. Käytännössä siis kaikki tuotanto oli ajossa ja kaikki tuonti käytössä mitä saatiin ostettua. Suomen tuontikapasaiteettia oli runsaasti jäljellä mutta siihen ei saatu sähköä Norjasta kun pullonkaula oli Ruotsin siirtoverkossa.
HS:än jutusta ehkä hiukan paistaa läpi Fingridin johtajan viesti, jossa saataa olla pientä poliittista väriä. Sivulauseessa vain ohimennen todetaan että oma vikahan tämä tilanne on Suomessa. EU:ltakin haetaan jo apuja, mutta tuskin sieltä niitä kilowattitunteja tänne aletaan laivaamaan kun keskieuroopassa on pula mewattitunneista.
Väre lähettelee viestiä, että kehoittaa säästämään sähköä kun on niin kallista. Tämä viesti minullekkin tullut, vaikka heiltä on kiinteä hintainen soppari. Empä ole kiinnostunut hyväntekeväisyyttä tekemään kun tämä avustus suhde on tasan varmasti yhdensuuntainen.
Tämä viesti sähkönmyyjiltä on tosiaan sellainen että ensin suositellaan ja sitten ne sähköt katkaistaan kun kulutus ylittää tuotannon+tuonnin. Sehän tuolla on oikeasti taustalla. Hinnan osalta ainoa vaikutustapa on ottaa yhteyttää omaan kansanedustajaan, ei tämä korjaannu OL3:sella jos samanverran ajetaan alas kaukolämpövastapainetta kuten nyt on julkisuuteen ilmoiteltu. Esim. Helen muuttaa kaukolämpöään päättäväisesti sähkölämmitykseksi, sähköllä ne lämpöpumput pyörii ja kun vastapainekaukolämpö ei tuota enää sähköä niin kulutus kasvaa ja tuotanto pienenee. Älykkään sähköverkon eli ajoitetun lämpimänvedenvaraajan/sähköauton latauksen hyöty on vähän heppoinen jos se sähköpula(eli tolkuton pörssihinta) kestää viikkoja. Tämähän se tilanne nyt tosiallisesti on älykkyyden osalta, mitään vuorokauden yli kestävää kulutuksensiirtoa ei vain ole saatavilla.
Tätä ennen noita tonnin kahtapuolen olevia hintoja on nähty kun tulee oikea systeemikriisi pohjoismaisella tasolla. Ja siitähän tässäkin on oikeasti kyse, eli ääneenlausumaton totuus on että sähkö melkein loppui.
Jotenkin itse en ihan osta sanaa "varma" jos se perustuu siihen että Venäjä kykenee 100% toimittamaan sähkö + Norja pystyy 100% toimittamaan sähköä + Ruotsi pystyy 100% siirtämään sen + kaikki isot laitokset toimii kotimaassa 100%. Yksikin noista muuta kuin täydet 100% pakkasella niin jossain pimenee. No markkinat totesi ihan saman ja se näkyy hinnassa. HS:än jutussakin luvataan lisää heiluntaa hintaan.