Miksi meinaat, että noin ei toimittaisi muiden hyödykkeiden tai raaka-aineiden pörssikaupassa?
Meinaan noinhan nuo kaikki pörssit toimii. Kysyntä- ja tarjouskäyrät kohtaavat jossain pisteessä ja se määrittää sen hetkisen hinnan, jonka jokainen pörsistä ostava joutuu maksamaan ja jokainen pörssissä myyvä saa myymästään hyödykkeestä. Mitä halvemmalla pystyt tuottamaan, sitä suuremman voiton saat kun myyt sen hyödykkeen pörssissä.
Toki sähköpörssissä aikaskaala on eri, kerta tuotannon ja kulutuksen pitää vastata reaaliaikaisesti, mutta muuten periaate on sama.
Koska niin ei toimita?
Öljyä kun nyt on esimerkkinä jo käytetty, löytyy jokaisesta kaupasta oma huutonsa omalla hinnallaan. Kallein huudettu hinta ei muutu kaikkien samana päivänä tai saman tunnin aikana huudettujen hinnaksi, vaan myyjä myy määrää ja ostaja ostaa määrän, josta sovitaan hinta. Sähkössä tehdään aluksi täysin samoin, mutta muutetaan kaikki kaupat hinnoiltaan vastaamaan kalleinta huutoa.
Jos peruste on se, että se on energian tuottajan hyvyyttä saada energia tehtyä halvemmalla kuin kallein tuotantomuoto, ja erotus on sille pelkkää voittoa kuten annat omassa esimerkissäsi ymmärtää, miksei spot-kauppaa tehdä pelkästään kalleimman tuotantohinnan mukaan?
Miksei sähköä voida myydä täysin samalla tavalla kuin muita hyödykkeitä tai raaka-aineita, eli määrä kerrallaan ja laskea niiden keskiarvo, kuten esimerkiksi Brent-öljyn osalta tehdään?