- Liittynyt
- 03.04.2017
- Viestejä
- 6 570
Niin ja toi on kuluttajan kannalta aivan järjetöntä. Luulen, että monella alalla oltaisiin tyytyväisiä tollaseen hinnoitteluun.On kyllä hieman koomista, että keskustelu kiertää vuodesta toiseen samaa kehää säätövoiman ja pörssihinnan yhteyden välillä, vaikka kyse on täysin keinotekoisesta ongelmasta.
Pörssin hinta muodostaa tunneittain kalleimman tarjouksen perusteella, jolla kysyntä saadaan katettua, jolloin kohtuullisen mitättömän muutaman sadan MWH tarve saattaa nostaa tunnin hintaa äärimmäisyyksiin, vaikka kyse on äärimmäisen pienestä tuotannon lisätarpeesta.
Millään muulla raaka-ainemarkkinoilla yksittäisen erän huutokauppahinta ei määrittele kaikkien kaupattavien raaka-aineiden hintoja, ja jos sähkön pörssihinnan muodostus suhteutettaisiin hinta tuotannon määrän mukaan suhteessa kokonaismäärään, putoaisivat hintapiikit kokonaan pois hinnoista.
Esim. 10-talossa vuotaa katto (eli pakko korjata nopeasti[sähköä on pakko käyttää]) sitten netissä olis sivusto [sähkössä pörssi] johon kukin kattoja tekevä urakoitsija [sähköä tuottava yhtiö] saisi laittaa hinnan millä homman seuraavana päivänä tekee. Kun saadaan klo xx mennessä tarjouksia 8kpl kasaan, kaikki kattoja korjaavat urakoitsijat saavat sen kalleimman hinnan, vaikka olisivat olleet tekemään halvemmallakin. Ilmeisesti toi ei ole laillista, joten sitä ei tehdä käytännössä.
-[suluissa vertaus sähkötuotantoon]
Sähköpörssissä toi tehdää joka päivä, josta seuraa. Että pörsiin tarjoushintojen laskijat näkevät miten kilpailijat käyttäytyvät. Siinä on sitten helppoa katsoa miten meidän yhtiön kannattaa toimia (päivinä jolloin tiedetään että ei esim. tuule ja on pulaa sähköstä), jotta saadaan tulos kohdilleen.
En löytänyt mistään, että sähköätuottavilla yhtiöillä olisi pakko tarjota sähköä pörssiin, joten toi mahdollistaa sen hinnan katsomisen aika kohdilleen, varsinkin kun saman johdon alla joitain yhtiöitä jotka myös ostavat.
Jos ei saada tarvittavaa sähköntuotantomäärää kasaan, niin seuraava päivänä on sitten jälkimarkkinat, jota sitten esim. vesivoimaa tuottavat yhtiöt voivat hyödyntää.
Sitten jos ei vielä tuolloinkaan saada kaikkea tarvittavaa sähköä Fingrid laittaa "voimalansa käyttöön" ja veloittaa ne jollain sovitulla tavalla kaikiltako? sähköä tuottavilta yhtiöiltä.
Tietääkö kukaan miten toiveloitus oikeasti tapahtuu, eli ketkä maksavat ensin (pitkässä juokussa sitten aina kuluttajat, kun ne siirretään hintoihin myöhemmin).
Vasta ton jälkeen Fingid alkaa sähköjä katkomaan, jos olen oikein ymmärtänyt