Tuo ilmastotavoite on sinällään ihan silkkaa utopiaa. Sähkön hinnan pitää moninkertaistua, että noin massiiviset investoinnit energiantuotantoon olisivat mitenkään realistisia tuolla aikataululla. Ja mitä moninkertainen hinta sitten tekee sille vihreälle teollisuudelle ja kansantaloudelle muutenkin? Eikä niitä ydinvoimaloita tarvittaisi 20-30v aikana yksi, vaan 10 korvaamaan vanhat käytöstä poistuvat ja lisääntynyt kulutus.
15v aikana ei tule tapahtumaan mitään suurta. Yksi reaktoriprojekti ehkä saadaan alulle ja vispilöitä ja akkuja saattaa jonkin verran tulla. Mitään vihreää vetyä ei tule Suomeen. Täällä on vähän liikaa toisensa kumoavia mekanismeja.
Ensinnäkin, nykyiset vanhat ydinvoimalat tulevat kaikella todennäköisyydellä jatkamaan vähintään vuoteen 2050 asti. Loviisan luvat on jo jatkettu tuonne asti ja kaikella todennäköisyydellä myös OL1 & 2 saavat jatkoaikaa sinne asti. Jos Loviisan painekattilat ovat vielä sellaisessa kunnossa, että tuollainen jatkoaika on mahdollinen, niin olisi erittäin suuri ihme, jos OL1 & 2 olisivat huonommassa kunnossa, kerta ovat BWR:iä ja siten kestävämpiä kuin Loviisan PWR:t. Eli noiden uusiminen tulee ajankohtaiseksi aikaisintaan joskus 2030-luvun puolenvälin jälkeen.
Sitten mitä tulee kasvavaan sähkön kulutukseen, niin jos lähdet siitä oletuksesta, että vedyn tuotantoa ei tule, niin sillä lähtee jo suuri osa siitä kasvusta pois. Mutta jos vetyteollisuus ja sitä hyödyntävä teollisuus toteutuvat, niin vetyä voidaan kyllä tarvittaessa säilöä, joten se mukautuu kyllä vaihtelevaan sähkön tuotantoon.
Jäljelle jää sitten liikenteen ja lämmityksen sähköistyminen.
Liikenteen sähköistyminen on siitä kiva juttu, että siinä on sisäänrakennettu sähkön varastointikyky. Eli tuulivoima ja liikenteen sähköistyminen sopivat yhteen erittäin hyvin. Valtaosa sähköautojen lataamisesta on helppoa, ja erittäin luontevaa, ajoittaa niihin aikoihin, kun sähkö on halpaa. Teknologisesti tuo on myös erittäin helppoa toteuttaa.
Vaikein tulee olemaan lämmityksen sähköistäminen. Tosin sekin vain osittain ja siihenkin löytyy ratkaisuja. Lämmön varastointi on kuitenkin paljon helpompaa, tai ainakin halvempaa, kuin sähkön. Kaukolämmön sähköistymisessä tullaan varmasti näkemään yhä enemmän erilaisia lämpövarastoja. Suuremmaksi haasteeksi jää omakotitalojen lämmitys, tosin en yhtään yllättyisi, jos tuohonkin tulisi toimivia varastointiratkaisuja. Oli se sitten sitä sähkön varastointia suoraan akuilla tai sitten lämpövarastoja.
Sitten "if all else fails" ratkaisu on se, että valtion tuella rakennetaan säätövoimaa. Eli käytännössä moottoreita tai turbiineja, jotka nojaavat polttoaineisiin. Noita voidaan kuitenkin tarvittaessa rakentaa suht nopealla aikataululla (tyyliin parin vuoden rakentamisaikoja).
Summa summarum, tulevaisuudessa tulee kyllä olemaan haasteita siinä, että miten sähkön tuotanto järjestetään. Mutta kyseessä ei ole mikään mahdoton rasti, eikä ole mitään tarvetta alkaa panikoimaan.