Entä pohjois-ruotsissa, SE1 alueella? Meillä on kohta 2000MW siirtokapaa FI -> SE1.Tuohon sen verran, että Suomessa veden varastoinnin mahdollisuus altaisiin on olemattoman ja mitättömän välimaastossa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Entä pohjois-ruotsissa, SE1 alueella? Meillä on kohta 2000MW siirtokapaa FI -> SE1.Tuohon sen verran, että Suomessa veden varastoinnin mahdollisuus altaisiin on olemattoman ja mitättömän välimaastossa.
Aurinkovoimahan on mitä mainion sähköntuotantomuoto kesäisin. Aurinkovoima tuottaa juuri eniten silloin kun ihmiset käyttää paljon sähköä mm. viilentämiseen.
Tämä on se yleinen mantra jonka nuorempi sukupolvi on ilman omaa ajatteluaan hyväksynyt faktaksi. Ajellaan bensa-autolla, parannetaan maailma pikkukätösten kaivamalla kobolttiakkuautolla ja pelätään turpeesta tulevia "päästöjä". Samaan syssyyn maksetaan parin vuoden päästä 7 miljardia hiilinielumaksuja EU:lle tyhjästä.
Hölmölandiassa siis kaikki hyvin
Voit toki väsäillä mitä tahansa olkiukkoja sua huvittaa zoomereiden tekopyhyydestä, mutta se ei muuta sitä faktaa, että päästöjen kannalta turve rinnastuu sellaisiin fossiilisiin polttoaineisiin kuten kivihiileen. Jonka takia sitä turvetta kohdellaan niiden päästöjen osalta samalla tapaa kuin kivihiiltä. Josta seuraa päästömaksut ja joista sitten seuraa kannattavuuskuoppa johon turve on päätynyt.
Jos nyt pelataan tätä mielikuvituspäästöleikkiä niin silloinhan kannattaisi turve nostaa ja tehdä siitä bensiiniä. Ja sen jälkeen istuttaa tilalle puupeltoja. Mutta eihän sekään käy koska SDP:n Kremlin kätyrit sen aikoinaan estivät.
Sähköauton arvo laskee tuossa enemmän kuin mitä sillä voi säästää. Sähkö ei ole yölläkään ilmaista kylmän vuodenajan kysyntäpiikeissä ja data latauksista tallentuu sähköauton lokiin. Jo nyt sähköauton arvot puoliintuvat kolmessa vuodessa maailmalla ja mitä enemmän akkua kulutettu sitä vaikeampi myydä.Tai sitten sähköautolla sähköistät kämpän kun tulee 2e/kWh päiviä.
Viilentäminen ei paljoa vie sähköä, nyt talvella ilppien kulutus on ollut 15 kertainen.Aurinkovoimahan on mitä mainion sähköntuotantomuoto kesäisin. Aurinkovoima tuottaa juuri eniten silloin kun ihmiset käyttää paljon sähköä mm. viilentämiseen.
Kesäisin myös tuulee vähemmän, joten aurinkovoima on hyvä aisapari tuulivoimalle. Ydinvoimaloiden vuosihuollot on kesäkautena joten aurinkovoimalle kyllä löytyy tilaa.
Myös aurinkovoimalla voidaan vähentää vesivoiman käyttöä ns. turhaan ja säästellä arvokkaita vesiä syksylle. Varsinkin jos on vähä sateinen kesä.
Itse uskon, että kesäkausien ilmaiselle sähkölle löytyy käyttöä. Lämmitetään vaikka terassia patterilla. Ehkä siirtomaksuun saa helpotusta tähän?Viilentäminen ei paljoa vie sähköä, nyt talvella ilppien kulutus on ollut 15 kertainen.
Itse uskon, että kesäkausien ilmaiselle sähkölle löytyy käyttöä. Lämmitetään vaikka terassia patterilla. Ehkä siirtomaksuun saa helpotusta tähän?
-tuulivoimalle ei lisämaksua, koska muuten ei investoida, Ei ollut professorin (eri hemmo kuin Chatissa) mieleen, kaikilta pitäisi kerätä säätävoimaan euroja.
Kun sähköautoja alkaa olla käytettynä markkinoilla jälleenmyyntiarvo muihin vastaaviin yksilöihin verrattuna riippuu 90% akun kunnosta. Se on vähän kuin omakotitalossa kuntotarkastus, eli joku akkutestisertifikaatti on pakko olla, jotta ylipäätään kukaan ostaa käytettyä sähköautoa.Sähköauton arvo laskee tuossa enemmän kuin mitä sillä voi säästää. Sähkö ei ole yölläkään ilmaista kylmän vuodenajan kysyntäpiikeissä ja data latauksista tallentuu sähköauton lokiin. Jo nyt sähköauton arvot puoliintuvat kolmessa vuodessa maailmalla ja mitä enemmän akkua kulutettu sitä vaikeampi myydä.
Electric cars suffer ‘unsustainable’ depreciation in secondhand market
Electric cars lose as much as half of their value after just three years on the road, new figures show, as the rate of depreciation far outstrips petrol equivalents.finance.yahoo.com
Tavallaan tuossa olisi pointti siinä, että se korvaa kuka haitan aiheuttaa. Inertian puute ja säätövoiman tarve johtuu suurelta osaltaan tuulivoiman osuuden kasvusta. Mikä sitten olisi oikein ja mikä väärin, en ota siihen kantaa.Musta tuossa oli väärinymmärrys. Peltokangas/PS siis haluaa raippaveroa/säätövoimavelvoitteita VAIN tuulivoimalle. Tätä sitten esim. Fingridin edustaja vastusti ihan perustellusti. Professori taas alkoi argumentoida sitä vastaan, että tuulivoima olisi jätetty pois jostain kaikkia tuottajia koskevasta lisäverosta. Mutta en huomannut että tällaista olisi kukaan edes ehdottanut. Tuossa taisi siis tulla joku väärinymmärrys.
Tavallaa tuossa olisi pointti siinä, että se korvaa kuka haitan aiheuttaa. Inertian puute ja säätövoiman tarve johtuu suurelta osaltaan tuulivoiman osuuden kasvusta. Mikä sitten olisi oikein ja mikä väärin, en ota siihen kantaa.
Tavallaan tuossa olisi pointti siinä, että se korvaa kuka haitan aiheuttaa. Inertian puute ja säätövoiman tarve johtuu suurelta osaltaan tuulivoiman osuuden kasvusta.
Joo tosta valvonnasta kyllä on nyt 2-vuoden aikana (ei aiemmin) tullut mullekin sellainen kuva, että Energiavirasto olisi vain sähköätuottavien yhtiöiden asialla eikä valvoisi
kuluttajahinnan kohtuullisuutta, vaikka Sähkömarkkinalaissa sellainen taakka heille ainakin epäsuorasti on velvoitettu. Tuota vasten avoimmuuden lisäys voisi olla tuottajienkin etu, oletuksella että on oikeasti oltu kohtuuhintaisia.
Tuulella tekijät muuttitte nyt meidän sähkömarkkinat. Tämä ei sinällään ole multa moite, teitä tarvitaan. Minulle on tullut sellainen käsitys, että toi vesivoima olisi muuttumassa tulevaisuudessa entistä enemmän säätövoimaksi, jää nähtäväksi tuleeko heille siitä vedenpinnan säätöongelmia, luultavasti ainakin sateisina vuosina? Tai miten kannattavuus.
Sä olet varmaankin miettinyt tätä kuluttajankin kannalta, olisko hyvää ehdotusta. Millä toi pörssihinnan heilunta saataisiin paremmin hallintaan?
Minusta nyt on nähty, ettei kaikki myy kalleimman mukaan toimi enää OK.
A-Studiossa paikakalla myös Fingrid toimitusjohta, Ylen keskustelussa 18.1.2024 klo 21-21.45
Hänen kommenteistaan mieleen jäi:
-tuulivoimalle ei lisämaksua, koska muuten ei investoida, Ei ollut professorin (eri hemmo kuin Chatissa) mieleen, kaikilta pitäisi kerätä säätävoimaan euroja.
-kuluttajat joustavat (jos olisin ollut tuolla olisin sanonut, että siitä on nyt lähes kaikki löysät otettu pois, tartteis tehdä jotain muutakin)
-Auroralinja 800MW valmistuu oliko 2025 tuoden lisää siirtokapasiteettia Suomeen . Siitä ei ollut puhetta ja onko siirto vain yhteen suuntaan, eikä tainnut Ruotsin tulevaisuuden oman tarpeen mahdollisesta lisäyksestään olla?
Muutenkin jäi vähän sellanen kuva keskustelusta, että tutkitaan (sitähän on jo vuosikausia tehty) ja ainakaan ensitalvena ei olleellista muutosta tapahtuisi.
Miten sinusta tuulivoimayhtiöt voisivat osallistua ton perus/säätövoiman rakennuskustannuksiin vai onko se täysin pois suljettu?
Hölmöintä jalkaanampumista on Valtion tulemat isot aurinkovoimalat. Niiden rahoitus pitäisi katkaista välittömästi. Kesällä on muutenkin ylituotantokapasiteettia ja nyt sitä ehdoin tahdoin lisätään juurikin siihen hetkeen (kesäpäivä), jossa sitä vähiten tarvitaan.
Turpeessa olisi massiivinen potentiaali mutta kaasuputkilipposen hallituksen päätöksellä siitä päätettiin tehdä uusiutumatonta. Käsky tuli arvatenkin suoraan Putinilta. Vasemmistokommarit romuttivat vielä turpeennostokoneita vaikka Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan.
Sama Fingridin toimitusjohtaja on tuossa esityksessä, jossa tuulivoiman ja aurinkovoiman tuotanto n-kertaistuu vuoteen 2030 mennessä. Fingridin luulisi olevan kyllä eniten kiinnostunut säätövoimasta ja sähköverkon vakaudesta. Ilmeisesti hän on fanaattinen tuulivoiman kannattaja?
Maksutko eivät pienenisi uusiutuvan statuksella?Kuten tuolla jo aiemmin totesin, turve tuottaa massiiviset määrät päästöjä, joten on turha yrittää lähteä inttäämään sitä, että ”uusiutuuko” se vai ei. Päästöt ovat siellä, riippumatta tuosta terminologisesta kikkailusta, ja ne päästöt ovat se syy, miksi siitä turpeesta ollaan luopumassa.
Lisäksi samalla kikkailulla voidaan väittää öljyä tai kivihiiltä uusiutuviksi, toki vain pisemmällä aikavälillä. Toki se kivihiili ei uusiudu, jos se turve poltetaan.
Maksutko eivät pienenisi uusiutuvan statuksella?
Tavallaan tuossa olisi pointti siinä, että se korvaa kuka haitan aiheuttaa. Inertian puute ja säätövoiman tarve johtuu suurelta osaltaan tuulivoiman osuuden kasvusta. Mikä sitten olisi oikein ja mikä väärin, en ota siihen kantaa.
Sama Fingridin toimitusjohtaja on tuossa esityksessä, jossa tuulivoiman ja aurinkovoiman tuotanto n-kertaistuu vuoteen 2030 mennessä. Fingridin luulisi olevan kyllä eniten kiinnostunut säätövoimasta ja sähköverkon vakaudesta. Ilmeisesti hän on fanaattinen tuulivoiman kannattaja?
Laskitko paljonko se sähkön hinta pörssissä pitää olla, että päästään tuollaisiin laskuihin? Ollaan nimittäin aika kaukana moisista hinnoista kuitenkinTavalla tai toisella yhteiskunta joutuu köyhimpiä tukemaan. Ei pitäisi edes olla tilannetta ettei kaikilla ole välttämättä varaa perustarpeisiin, kuten sähköön. Jollain 1500kWh/kk kulutuksella ja pörssisähköllä lasku voi olla lähemmäs 500e, eikä tuollainen kulutus edes ole suuri.
Samaa jaksan ihmetellä. Lähivuosien tuulivoimabuumi on käytännössä ainoa asia, joka meidät on pelastanut russkiboin energiasodan vakavilta seurauksilta ja sähkön loppumiselta, mutta silti jostain syystä pitää vaan jatkaa tätä aivotonta öyhöttämistä tuulivoimaa vastaan kuukaudesta ja vuodesta toiseen.Mitä jos tuulivoimaa ei olisi olisi sähköloppunut jo monta kertaa? 5.1. Tuulivoima tuotti 16% Suomen sähköstä. Kummalista tämä säätövoima huutelu, kun iänpäivää turvauduttu itäisen naapurin sähköön ja naps tuulivoiman syynä. Mistä tämä ideologinen tuulivoiman vastustus kumpuaa?
Sitten eikun puhelin käteen ja soitto tuulivoimalaan, että ropellit pyörimään kun sähkö uhkaa loppua.Mulle on henkilökohtaisesti aivan sama tuleeko se sähkö uraanikattilasta vai sähköropelista, kunhan sitä tulee.
Niinhän ne ovat tehneetkin. Ei tarvitse soitella.Sitten eikun puhelin käteen ja soitto tuulivoimalaan, että ropellit pyörimään kun sähkö uhkaa loppua.
Mielummin silti viilennän kämppää 0-3c/kwh hinnalla kun 20c/kwh. Ja lataan autoa.Viilentäminen ei paljoa vie sähköä, nyt talvella ilppien kulutus on ollut 15 kertainen.
Tämä on se yleinen mantra jonka nuorempi sukupolvi on ilman omaa ajatteluaan hyväksynyt faktaksi. Ajellaan bensa-autolla, parannetaan maailma pikkukätösten kaivamalla kobolttiakkuautolla ja pelätään turpeesta tulevia "päästöjä". Samaan syssyyn maksetaan parin vuoden päästä 7 miljardia hiilinielumaksuja EU:lle tyhjästä.
Sähköauton arvo laskee tuossa enemmän kuin mitä sillä voi säästää.
Akun kunnosta ja autosta riippuen tulee tuhansien ja jopa kymmenien tuhansien eroja auton arvoon. Porsche Taycaniin akun vaihto on 80000€ ja siitä voi arvioida.
Olen ehdottamasti sitä mieltä, että toimitusvelvollisen sähkön hinta, jota tarjotaan (ei dynaamisena) on edelleen kohtuuton ja varsinkin silloin kun EnergiavirastoEnergiaviraston tehtävien määrittely ei ole minun asiani, siitä päättävät poliitikot. Jos Energiavirasto ei toteuta sähkömarkkinalakia niin ihan vapaasti tekemään kantelua oikeuskanslerille. Omalta osaltani voin kertoa että EV kyllä kyttää ainakin sähkön tuottajien ja myyjien toimintaa, sen verran tutuksi on tulleet kyseisten virkamiesten pärstät.
Joo varmasti hyvin yksinkertaistettuna, tossa paljon muutakin tapahtunut, eli Venäjän-Ukrainan välisen sodan epäsuorat vaikutukset ja politiikka hyvinkin paljon.Tuulivoiman syyttäminen sähkömarkkinoiden sotkemisesta on melkoisen suuri yksinkertaistus. Tässä on tapahtunut niin paljon muutakin. Lähinnä mitä suuri määrä tuulivoimaa tekee on hintojen laskeminen kova tuulisina päivinä ja polttavien tuotantomuotojen kannattavuuden nakertaminen. Olet oikeassa siinä että vesivoiman on tarve enemmän siirtyä säätämään kuin luomaan peruskuormaa, poikkeuksena tietysti Norja missä valtaosa sähköstä tuotetaan vesivoimalla joka tapauksessa. Vesivoiman kannattavuus on suoraan riippuvainen ns. päiväblokin hinnasta eli kuinka kallista sähkö on 07-21 tunneilla.
Tää on minusta se suurin ongelma, koska toi pörssihinnoittelu mahdollistaa hinnan muokkauksen, liian helposti.Pörssin hinnoittelu toimii täsmälleen niiden periaatteiden mukaan millä se on luotu. Eipä ole kukaan professorikaan kertonut parempaa systeemiä missä otetaan huomioon market couplingit, rajasiirrot ja niin edelleen ja pidetään huoli että sähkötasapaino pysyy koko valtaisan markkinan alueella. Kaikissa muissa malleissa joku osanen alkaa prakaamaan jos hintaa suitsitaan keinotekoisesti.
Mullekin tuli hänestä kuva, että olisi ns. inhimillisemmin ajatteleva henkilö. Se vaan on monelle vaikeaa astua pienituloisen tilalle, kun itselle 300€ ei käytännössäTunnen Astan henkilökohtaisesti, ihan fiksu ihminen mutta melkoisen paljon hän jännitti TV esiintymistään. Paljon maltillisempi hän on kuin edeltäjänsä.
Minustakin se pitäisi kerätä kaikilta, myös Mankala sähköä tekeviltä olisiko 1-2snt/kWh ja sillä perusrahoittaa tota säätö/perusvoiman rakentamista.Tuulivoiman investointi kommentti oli ihan validi, jos Suomessa tuulivoimainvestointiin pakotetaan PS:n esittämä raippavero niin investointi tehdään sitten Ruotsiin tai vaikka Viroon. Ei edes suomalaiset voimantuottajat ole sidottuja investoimaan vain Suomeen. Jos raippaveroon lähdetään niin sitä pitäisi sitten kerätä kaikilta tuotantomuodoilta yhtä lailla. Kulutusjoustoilla tarkoitettiin kaikkea sähkön kulutusta ei varsinaisesti vain henkilöasiakkaita joiden kulutusjoustaminen lienee jo aika hyvin otettu käyttöön ainakin pörssisähköasiakkailla.
Minustakin näyttää vaativan valtionjohdon päätöksiä, harmi vaan että sitä poliittista yhteisymmärrystä näytä löytyvän.Kysyisin ihan samaan tapaan, miksi vain tuulivoimayhtiöt? Tästä on väännetty jo monta kertaa aiemminkin, säätövoiman rakentaminen Suomeen on erittäin haastavaa eikä se ole markkinataloudellisesti kannattavaa juuri nyt, sama koskee perustuotantoa. Ja jos se ei ole kannattavaa niin valtion pitää puuttua asiaan tavalla tai toisella jos valtio kokee että sähköverkon tasapaino tai huipputehon saatavuus sitä vaatii. Se voi olla investointitukea, se voi olla Imatran Voiman keksiminen uudelleen tai se voi olla raippavero olemassa olevalle tuotannolle. Kaikilla vaihtoehdoilla on poliittiset ja taloudelliset implikaatiot.
Eli vaatii valtion tohon puuttumisen.
Tästä olllaan samaa mieltä, mutta mieluummin siihen "Ydinvoimaan" tai muuhun vastaavaan säätö/perusvoimaan.Käsittääkseni valtio ei suoraan ole tukenut isoja aurinkovoimaprojekteja, EU kylläkin. Kaikki raha mitä EU:lta saadaan lypsettyä on kotiinpäin.
Joo meidän pakkaspäivien kannalta noi ilmastotavotteet eivät palvele Suomalaisten etua, olemme kyllä tehneet sen mitä kohtuudella meille kuuluisi kun muihin verrataan.Turve on todella pahasti päästöjä aiheuttavaa, jopa nykyaikaisissa voimaloissa eikä se sovi mitenkään ilmastotavoitteiden kanssa yhteen. Lisäksi päästöoikeuksien hinnat hinaavat turpeen polton todella epäedulliseen asemaan tällä hetkellä. Käsittääkseni turvetta poltetaan edelleen jonkinverran lämpölaitoksissa mutta sekin toiminta on loppumassa hiljalleen.
Säätövoiman rakentaminen ei kannata. Perusvoiman rakentaminen ei kannata. Tuulivoimahankkeet jäissä ja pöhinä hyytynyt, koska ei enää kannata. Rahan hinta noussut, nollakorkojen paluuta turha odotella ja tuulivoiman lisärakentaminen syö omaa jalkaansa. Aurinkovoiman kanssa jotain pöhinää.Kysyisin ihan samaan tapaan, miksi vain tuulivoimayhtiöt? Tästä on väännetty jo monta kertaa aiemminkin, säätövoiman rakentaminen Suomeen on erittäin haastavaa eikä se ole markkinataloudellisesti kannattavaa juuri nyt, sama koskee perustuotantoa. Ja jos se ei ole kannattavaa niin valtion pitää puuttua asiaan tavalla tai toisella jos valtio kokee että sähköverkon tasapaino tai huipputehon saatavuus sitä vaatii. Se voi olla investointitukea, se voi olla Imatran Voiman keksiminen uudelleen tai se voi olla raippavero olemassa olevalle tuotannolle. Kaikilla vaihtoehdoilla on poliittiset ja taloudelliset implikaatiot.
Mikä ihmeen ylituotantokapasiteetti? Keskikesällä ydinvoimaa on 4250MW, vesivoimaa ehkä 1500MW päivän piikkiin ja teollisuudesta 800MW eli ~6500MW. Arkipäivän huippukulutus on 8000MW paikkeilla ja Viroon menee 1000MW. Eli vajaus on 2500MW ilman tuulta ja aurinkoa. Hinnat pompahtaa heti jos ydinvoimaa tai Ruotsin tuontia tippuu pois eikä tuuli satu jeesaamaan(tavallista kesällä). Elokuun loppu oli kaikista kallein ajanjakso vuonna 2023 kun OL2 ja Loviisa2 oli yhtäaikaa pois. Virosta tuotiin sähköä piikkihintaan 50c/kWh. Aurinkovoiman voi kyllä nelikertaistaa nykyisestä ihan helposti. Se tuottaa silloin kuin tuuli ei tuota. Viime kesänä aurinkotuotannon huiput pyöri 500-600MW korvilla, ehkä ensi kesänä nähdään 1000MW.Hölmöintä jalkaanampumista on Valtion tulemat isot aurinkovoimalat. Niiden rahoitus pitäisi katkaista välittömästi. Kesällä on muutenkin ylituotantokapasiteettia ja nyt sitä ehdoin tahdoin lisätään juurikin siihen hetkeen (kesäpäivä), jossa sitä vähiten tarvitaan.
Liukuri näytti 16 tammikuuta 22.5c ilman marginaalia. On se siis mahdollista.Laskitko paljonko se sähkön hinta pörssissä pitää olla, että päästään tuollaisiin laskuihin? Ollaan nimittäin aika kaukana moisista hinnoista kuitenkin
Turvetuotanto aiheuttaa paikoin isoja ongelmia lähivesistöihin joten en haluaisi nähdä sitä polttoaineena suuressa mittakaavassa. Huoltovarmuus- ja kriisipolttoaineena sillä voisi ja mielestäni pitäisi olla rooli. Turpeella on korvattu venäläistä haketta, jonka tuonti oli lähtökohtaisesti älyvapaata, mutta pian valmistuvat sähkökattilat vähentävät turpeen tarvetta. Toki soiden kuivatus metsäksi ja pelloksi aiheuttaa paljon suuremmat ongelmat, mutta ojien tukkiminen varmaankin hävittäisi suurimman osan tämän maan maataloudesta joten siihen ei ole mahdollisuutta saada muutosta. Joka tapauksessa, jos johonkin ongelmaan vaikuttaa olevan helppo ratkaisu, niin kaikkia haittavaikutuksia ei ole tullut mietittyä. Tämä koskee kaikkia energiantuotantomuotoja A(urinkovoimasta Y(dinvoimaan).Jos nyt pelataan tätä mielikuvituspäästöleikkiä niin silloinhan kannattaisi turve nostaa ja tehdä siitä bensiiniä. Ja sen jälkeen istuttaa tilalle puupeltoja. Mutta eihän sekään käy koska SDP:n Kremlin kätyrit sen aikoinaan estivät.
Et vastannut kysymykseen. Tuo 22,5c ei ole vielä lähelläkään väittämääsi summaaLiukuri näytti 16 tammikuuta 22.5c ilman marginaalia. On se siis mahdollista.
Et vastannut kysymykseen. Tuo 22,5c ei ole vielä lähelläkään väittämääsi summaa
Onhan tässä itse kullakin tammikuun energialaskussa jo nyt 400 euroa poikki. Kamalaa. Toisaalta hirveän kalliita eivät hinnat viime vuoden puolella olleet, monien kuukausien per kWh keskiarvo ihan samaa kuin halpoina aikoina. Kallista olisi käyttää jotain 40 sentin tasahintasopimusta jollaisia huijarit reilu vuosi sitten saivat avuttomille myytyä. Kallista olisi ja on ollut myös käyttää ns. oletussopimusta. Senkin ylimäärän kun olisi rahastoinut vaikka 20 vuotta niin kyllä kelpaisi maksella muutamia ryssimisestä tulleita törkyhintapäiviä vaikka huippuhinta onkin 235 senttiä.Miten sitten tulkitsee "lähempänä 500e". Jos marginaalin kanssa 23c, sähkön osuus laskusta €345 - mikä on selvästi lähempänä €500 kuin vaikka €100:a. Itsellä siirto veroineen n. 8c eli tässä tapauksessa €120. Yht. €465 plus perusmaksut - itsellä yht. €26, kaikkiaan sähkölasku olisi siis €491.
Todellisessa laskussa kulutuspainotus tietysti vielä nostaa hintaa pelkkään keskiarvoon nähden.
Onhan tässä itse kullakin tammikuun energialaskussa jo nyt 400 euroa poikki. Kamalaa. Toisaalta hirveän kalliita eivät hinnat viime vuoden puolella olleet, monien kuukausien per kWh keskiarvo ihan samaa kuin halpoina aikoina. Kallista olisi käyttää jotain 40 sentin tasahintasopimusta jollaisia huijarit reilu vuosi sitten saivat avuttomille myytyä. Kallista olisi ja on ollut myös käyttää ns. oletussopimusta. Senkin ylimäärän kun olisi rahastoinut vaikka 20 vuotta niin kyllä kelpaisi maksella muutamia ryssimisestä tulleita törkyhintapäiviä vaikka huippuhinta onkin 235 senttiä.
*kWh.Pörssin keskiarvolla tuo tarkoittaisi ~2 200MWh tähän mennessä. Toki jos on sähköautoa ym. niin kyllähän sitä menee.
*kWh.
Erittäin tarkka arvio ja oma arvaukseni on tällä minuutilla 2170 päässä hatusta ekstrapoloituna tältä istumalta saatavilla olevasta 26 tuntia sitten päättyvästä datasta ja ilman sähköautoa. Muutamaa muuta ajoneuvoa on esilämmitetty verkkovirrasta. Tämä ei tosin ole relevanttia joten ei siitä sen enempää.
Mikä ihmeen ylituotantokapasiteetti? Keskikesällä ydinvoimaa on 4250MW, vesivoimaa ehkä 1500MW päivän piikkiin ja teollisuudesta 800MW eli ~6500MW. Arkipäivän huippukulutus on 8000MW paikkeilla ja Viroon menee 1000MW. Eli vajaus on 2500MW ilman tuulta ja aurinkoa.
Tuulivoiman syyttäminen sähkömarkkinoiden sotkemisesta on melkoisen suuri yksinkertaistus. Tässä on tapahtunut niin paljon muutakin. Lähinnä mitä suuri määrä tuulivoimaa tekee on hintojen laskeminen kova tuulisina päivinä ja polttavien tuotantomuotojen kannattavuuden nakertaminen. Olet oikeassa siinä että vesivoiman on tarve enemmän siirtyä säätämään kuin luomaan peruskuormaa, poikkeuksena tietysti Norja missä valtaosa sähköstä tuotetaan vesivoimalla joka tapauksessa. Vesivoiman kannattavuus on suoraan riippuvainen ns. päiväblokin hinnasta eli kuinka kallista sähkö on 07-21 tunneilla.
Samaa jaksan ihmetellä. Lähivuosien tuulivoimabuumi on käytännössä ainoa asia, joka meidät on pelastanut russkiboin energiasodan vakavilta seurauksilta ja sähkön loppumiselta, mutta silti jostain syystä pitää vaan jatkaa tätä aivotonta öyhöttämistä tuulivoimaa vastaan kuukaudesta ja vuodesta toiseen.
Kyllä se on ihan kuule se tuulivoima ja Pekkarisen risupaketin myötä junailtu syöttötariffi. Vain se ja ainostaam se. Pitää olla poliittinen agenda tai huono muisti jos jotain muuta selittää. Höpötettiin kapasiteetista ja unohdettiin että ne vipperät ei pyöri kuin yhtenä päivänä täysellä teholla. Tätä kapasiteetin kasvua sitten hokemalla saatiin toimivat voimalat purettua ja edelleen sitouduttua Putiniin.
Venäjältä tuotiin 1450MW teholla ja OL3 tuottaa 1540MW teholla. Tuurivoimaidiotismi yhdessä punavihreän CO2 sekoilun kera tuhosi vakaat kotimaiset tuotantolaitokset. Samaan aikaan Saksa tuuppaa hiilivoimalla ja sulkee ydinvoimalansa. Suomi on hölmölandia.
Tilannehan on nyt se että kenenkään intresseissä ei ole saada sähkön hintaa vakaaksi koska hunajaruukulla ovat kaikki:
- sähköntuottajat (esim. vesivoima) saavat satumaisia voittoja tuulettomina päivinä
- valtio saa ALV:eina satumaiset voitot hinnan ollessa korkealla
- tuulivoimayhtiöt saavat saman tuoton oli kulloinenkin tuuli sitten olematon tai maksimi -> rahallinen korvaus on sama ja preemiojärjestelmä varmistaa toimeentulon
Tähän tilanteeseen ovat syylliset löytyvät myös peilistä. Jos huomispäivänä kaikki pörssisähkösopimukset vaihtuisivat kiinteiksi niin sähkön hinta laskisi ja vakaan tuotannon investoinnit kannattaisivat. Hölmölandiassa näin ei tapahdu ja sama tuuliruletti jatkuu tästä ikuisuuteen.
Olisihan se typerää tappaa lypsävä lehmä ja rakentaa säätövoimaa: Energia | Suomi tarvitsisi kipeästi sähkön säätövoimaa – professori perää valtiota apuun
Se mitä tästä pitäisi oppia on se, että vakaus on varmistettava ja käytännössä ainoa tapa tehdä niin on rajoittaa sattumavoiman kapasiteetti suhteessa oikeasti toimivaan tuotantotapaan. Ellei sitten halutakin banaanivaltioksi missä sähköä saa ehkä joskus jos sattuu saamaan.
Tätä on nyt kysytty sulta ja monilta muilta tässä ketjussa lukemattomia kertoja, mutta mitään järkevää vastausta ei ole tullut. Mutta kokeillaan nyt vielä kerran:
Jos tuulivoiman rakentamista oltaisiin rajoitettu sanotaan nyt vaikkapa viimeisen 5-6 vuoden aikana, eli kun sen kapasiteetti on noin kolminkertaistunut ja noussut oikeasti merkittäväksi tekijäksi markkinoilla, niin mitä muuta tuotantoa sä luulet, että Suomessa olisi sen sijaan?
Hiilivoimalat purettiin ennen tuulivoimabuumia, koska ne olivat kannattamattomia jo silloin.
Uudet ydinvoimalat menivät puihin tuulivoimasta riippumattomista syistä.
Jos tuulivoiman rakentamista olisi rajoitettu, meillä ei olisi yhtään enempää tasaista sähköntuotantoa Suomessa. Me oltaisiin vain ja ainoastaan helvetisti enemmän riippuvaisia tuontisähköstä. Joka olisi ollut oikeasti suuri ongelma siinä vaiheessa, kun se tuonti Venäjältä lakkasi. Joka näkyisi niissä sähkön hinnoissa.
Ja tähänkin on kyllä vastattu. Tuulivoima yms. uusiutuvat on ollut poliittinen valinta ohi vakaan tuotannon, eikä minua suoraan sanoen kiinnosta onko sen päätöksen perusteluna ollut jonkinlaiset ympäristösyyt tai mitkä. Sillä ei ole mitään merkitystä sen kannalta onko uusiutuvaa mahdollista lisätä ns. rajattomasti ilman, että vaarannetaan koko sähköverkon toimivuus pidemmän päälle. Jos mitään raja-arvoa ja suunnitelmaa tuon suhteen ei ole, vaan mennään edelleen toivotaantoivotaan-mallilla missä sattumavoiman ongelmat ratkeavat ihan vain itsestään ilman mitään ohjausta (muuten kuin että päästökaupoilla sun muilla suljetaan ihan tarkoituksella osa tuotantomuodoista pois markkinalta muuttamalla poliittisilla päätöksillä eri tuotantomuotojen kanattavuutta suhteessa toisiinsa), niin jossain vaiheessa se lävähtää silmille ihan samalla tavalla kuin energiewelde jo meinasi lävähtää silmille Saksassa (ja oikeastaan lävähtikin, koska sen seurauksena hiilidioksidipäästöt kasvoivat aika rajusti). Tuo on todellisuus mikä ei muutu vaikka kinaat miten ja haluat jostain syystä esittää uusiutuvat maailman pelastajana, ongelmattomana ja kiistää kaikki sen aiheuttamat ongelmat.
Ja tähänkin on kyllä vastattu. Tuulivoima yms. uusiutuvat on ollut poliittinen valinta ohi vakaan tuotannon, eikä minua suoraan sanoen kiinnosta onko sen päätöksen perusteluna ollut jonkinlaiset ympäristösyyt tai mitkä. Sillä ei ole mitään merkitystä sen kannalta onko uusiutuvaa mahdollista lisätä ns. rajattomasti ilman, että vaarannetaan koko sähköverkon toimivuus pidemmän päälle. Jos mitään raja-arvoa ja suunnitelmaa tuon suhteen ei ole, vaan mennään edelleen toivotaantoivotaan-mallilla missä sattumavoiman ongelmat ratkeavat ihan vain itsestään ilman mitään ohjausta (muuten kuin että päästökaupoilla sun muilla suljetaan ihan tarkoituksella osa tuotantomuodoista pois markkinalta muuttamalla poliittisilla päätöksillä eri tuotantomuotojen kanattavuutta suhteessa toisiinsa), niin jossain vaiheessa se lävähtää silmille ihan samalla tavalla kuin energiewelde jo meinasi lävähtää silmille Saksassa (ja oikeastaan lävähtikin, koska sen seurauksena hiilidioksidipäästöt kasvoivat aika rajusti). Tuo on todellisuus mikä ei muutu vaikka kinaat miten ja haluat jostain syystä esittää uusiutuvat maailman pelastajana, ongelmattomana ja kiistää kaikki sen aiheuttamat ongelmat.
Syynä Olkiluoto 4:n hankkeen kaatumiselle on Olkiluodon kolmosreaktorin rakentamisen paha viivästyminen. Kolmannen reaktorin piti olla valmis jo 2009.
....
Suomessa on edelleen tarve päästöttömän perusvoiman tuotannolle.
Venäjältä ei tuotu yhtään mitään ja OL3 ei tuottanut paria koekäyttöä lukuunottamatta yhtään mitään toukokuusta 2022 huhtikuuhun 2023. Ilman tuulivoimaa olisimme olleet täydellisesti kusessa tuon vajaan vuoden pätkän. Kiitos pointtini alleviivaamisesta.Venäjältä tuotiin 1450MW teholla ja OL3 tuottaa 1540MW teholla. Tuurivoimaidiotismi yhdessä punavihreän CO2 sekoilun kera tuhosi vakaat kotimaiset tuotantolaitokset. Samaan aikaan Saksa tuuppaa hiilivoimalla ja sulkee ydinvoimalansa. Suomi on hölmölandia.
Juuri näin.Suurimmat syyt miksi Suomeen ei ole rakennettu perusvoimaa, jota nyt vaaditaan ovat...