TEMin pelko on että jos dataa luovutetaan avoimesti (esim. vuoden takaista tai vanhempaa) niin yrityssalaisuudet paljastuvat, mutta näin itse alalla olevana en pitäisi sitä mitenkään kauhean suurena riskinä. Alan toimijat nyt pystyvät suhteellisen hyvin päättelemään isommat suuntaviivat ja hintatasot joka tapauksessa ja viimeiset viilaukset eivät ratkaise kuin yksittäisten päivien sisäisiä ajojärjestyksiä. Varsinkin kun hiililauhde käytännössä katosi markkinalta niin ainoa mysteeri on enää mihin hintaan vesivoima asrvottaa itsensä kulloinkin.
Sen kun avaisivat vaan vanhan datan, ainakin tutkijoille. Energiavirasto noita aktiivisesti kyttää, mutta kyllähän tässä herra Työelämäprofessori vahvasti implikoi että huonosti valvoisivat. Itse en siitä ole ollenkaan samaa mieltä, pikemminkin päin vastoin.
Joo tosta valvonnasta kyllä on nyt 2-vuoden aikana (ei aiemmin) tullut mullekin sellainen kuva, että Energiavirasto olisi vain sähköätuottavien yhtiöiden asialla eikä valvoisi
kuluttajahinnan kohtuullisuutta, vaikka Sähkömarkkinalaissa sellainen taakka heille ainakin epäsuorasti on velvoitettu. Tuota vasten avoimmuuden lisäys voisi olla tuottajienkin etu, oletuksella että on oikeasti oltu kohtuuhintaisia.
Tuulella tekijät muuttitte nyt meidän sähkömarkkinat. Tämä ei sinällään ole multa moite, teitä tarvitaan. Minulle on tullut sellainen käsitys, että toi vesivoima olisi muuttumassa tulevaisuudessa entistä enemmän säätövoimaksi, jää nähtäväksi tuleeko heille siitä vedenpinnan säätöongelmia, luultavasti ainakin sateisina vuosina?
Tai miten kannattavuus.
Sä olet varmaankin miettinyt tätä kuluttajankin kannalta, olisko hyvää ehdotusta. Millä toi pörssihinnan heilunta saataisiin paremmin hallintaan?
Minusta nyt on nähty, ettei kaikki myy kalleimman mukaan toimi enää OK.
Tänään oli YLE:n A-Studiossa hinnasta keskustelua, harmi vaan että siellä ei ollut kuin heitä joilla eurot eivät ole tiukassa.
Ylellä oli myös Chatti jota voinee vielä lukea.
Tuskastuttavatko sähkölaskut? Tule mukaan keskustelemaan, miten talven laskuista selvitään. Kysymyksiä voit osoittaa sähkövoimatekniikan professorille Pertti Järventaustalle, joka mukana chattailemassa. Illan A-Talkissa keskustellaan sähköstä kello 21.05 alkaen.
chat.yle.fi
A-Studiossa paikakalla myös Fingrid toimitusjohta, Ylen keskustelussa 18.1.2024 klo 21-21.45
Hänen kommenteistaan mieleen jäi:
-tuulivoimalle ei lisämaksua, koska muuten ei investoida, Ei ollut professorin (eri hemmo kuin Chatissa) mieleen, kaikilta pitäisi kerätä säätävoimaan euroja.
-kuluttajat joustavat (jos olisin ollut tuolla olisin sanonut, että siitä on nyt lähes kaikki löysät otettu pois, tartteis tehdä jotain muutakin)
-Auroralinja 800MW valmistuu oliko 2025 tuoden lisää siirtokapasiteettia Suomeen . Siitä ei ollut puhetta ja onko siirto vain yhteen suuntaan, eikä tainnut Ruotsin tulevaisuuden oman tarpeen mahdollisesta lisäyksestään olla?
Muutenkin jäi vähän sellanen kuva keskustelusta, että tutkitaan (sitähän on jo vuosikausia tehty) ja ainakaan ensitalvena ei olleellista muutosta tapahtuisi.
Miten sinusta tuulivoimayhtiöt voisivat osallistua ton perus/säätövoiman rakennuskustannuksiin vai onko se täysin pois suljettu?