• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sähköenergian tuotanto, taustatekijät, hintatason määräytyminen, yms yleinen keskustelu aiheesta

Joo, näyttää että tässä joulukuussa tulen kyllä häviämään ihan reippaasti viime vuoden 13.3 snt/kWh kiinteälle. Tällä hetkellä mennään 13.81 snt/kWh keskihinnalla (sis. marginaali) ja 732 kWh kulutuksella ja tuntuu, että kalliimmaksi menee vaan koko ajan. Muutenkin kyllä aivan totaalisen kyllästynyt pörssisähkön kyttäämiseen ja mielipuoliseen heittelyyn, mutta toisaalta ei vaan pysty nyt mitään vuoden-kahden määräaikaisiakaan lähteä hakemaan. Joten ei auta kuin maksaa kiltisti ja ulista foorumeilla.
 
Itsekin olen ihmetellyt ettei pörssisähkö laske ollenkaan alle 10snt missään kohtaa. Ei sen tarvi ollakaan koko ajan halpaa muttei ainakaan kahteen viikkoon juuri alle kympin ole käynyt. Täytyy kyllä sanoa ettei sähkölämmittäjän olisi kannattanut jäädä pörssisähköön, kun niitä 8snt kiinteitä tarjouksia oli. Pystyn tasaamaan kulutusta puulämmityksellä mutta ei sitä koko aikaa voi käyttää ja laskin sen varaan että edes yöllä on halpaa.

Onko kellään teorioita miksi hinta pysyttelee koko ajan melko korkealla, vaikka olihan tuossa juuri jotain arvioita että yöllä on kulutusta nostettu ja suunnitelmia nostaa, jolloin sähkö pysyttelee koko ajan korkealla koska kulutustakin on.
En nyt kahden viikon perusteella tekisi minkäänlaisia ennusteita siitä, mikä sähkön keskihinta tulee olemaan seuraavien 6:n, 12:n tai 24:n kuukauden aikana. Oli sähkölämmitys tai ei.
 
Täytyykö sitä koko ajan kytätä? Vaihteluväli on pääosin tiedossa, ja edellisen kuukauden keskihinnan voi käydä katsomassa kerran kuussa. Pääsee helpommalla ja mieli rauhoittuu.

Miten niin vaihteluväli on tiedossa kun ihan tässä muutaman lähiviikon sähkön hinnassa on nähty kirjaimellisesti euron heittelyä? Toki yleensä sähkön hinta on jotain 3-30 snt/kWh, mutta sekin on kuitenkin jo kymmenkertainen ero, eikä mistään voi ikinä ilman "kyttäämistä" tietää kummassa päässä asteikkoa ollaan (vai ollaanko reilusti yli), koska ikinä et tiedä koska on joku pelikaani turbiinissa, humalainen svenssoni vetäissyt kaivinkoneella siirtolinjan poikki tai jotain muuta paskaa. Lähtökohtaisesti kun homma menee niin, että niin pientä juttua ei olekaan etteikö se voisi raketoida sähkön hintaa. Toki yleensä riittää, että ajoittaa kulutuksen yölle, mutta kyllä mulla esim. on noita isoja lattialämmityksiä, joita en kyllä viitsi laittaa edes öisin päälle näillä tämän hetken yöhinnoilla.

Toki aina voi todeta, että EVVK YOLO ja pörssisähkölläkin käytellä sähköä miten huvittaa, mutta se on about sama kuin menisi pihalle tekemään seteleistä nuotion. Mikäs siinä jos rahaa on niin paljon, ettei paskalle taivu, mutta itsellä ei ole ollut tapana tarpeettomasti rahaa tuhota.
 
yleensä sähkön hinta on jotain 3-30 snt/kWh, mutta sekin on kuitenkin jo kymmenkertainen ero

Niin, juuri tätä tarkoitta "on pääosin tiedossa". Ja ero on siis se 30 senttiä. Suhteellisella erolla ei yhä edelleenkään ole tässä mitään merkitystä, sillä se vaihteluväli on lähes sama vaikka se olisi 0-30 senttiä eli ääretönkertainen. Tai -1 - 30 senttiä, jolloin suhde on negatiivinen. Se on luku joka ei kerro oikeastaan mitään.

Mutta, jos tuo vaihtelu aiheuttaa ahdistusta, niin vaikea ymmärtää mikset ottaisi kiinteähintaista sopimusta. Miksi siis valitus ja ahdistus kun tarjolla on sopimus juuri heille, jotka eivät siedä hintojen vaihtelua?
 
Viimeksi muokattu:
Miten niin vaihteluväli on tiedossa kun ihan tässä muutaman lähiviikon sähkön hinnassa on nähty kirjaimellisesti euron heittelyä?
No vaihteluvälihän on -62 - +496 c/kWh. :p

Mutta siis jos oma kulutusprofiili on sellainen että sillä kiinteähintainen sopimus tulee edullisemmaksi niin sitten kannattaa ottaa kiinteähintainen sopimus. Jos omalla kulutusprofiililla pörssisopimus tulee edullisemmaksi, niin sittenhän se on ihan samantekevää missä hinnoissa mikäkin tunti sattuu käymään.

No mutta joo, onhan se tietysti ärsyttävää että pitäisi valita niin, että vuoden päästä tietää kumpi valinta oli oikea.
 
Viimeksi muokattu:
Vaihtuuko se määräaikaisessa erilaiseksi tuo ajattelutapa? esim jos nyt leipoo jonku 6kk 11snt sopparin kiinni ni eikö silloin katso ylipäätään kokonaiskulutusta etukenossa että ei ihan joka päivä saunaa lämmitä? Vai kääntyykö se kiinteällä siihen, että huomataan sähkölämmitystalossa vasta laskun saatua, että jaa kappas sehä oliki kova pakkanen viime kuussa ja tuli saunottuaki aika huolella jonka jälkeen seuraavan kuukauden yrittää kärvistellä vähemmällä sähkönkäytöllä?

edit: Siis vanhoihin 4-5snt soppareihin nähden. Noilla hinnoilla ei tarvinnut miettiä niin paljon kulutusta, vaikka nyt jälkiviisaana voisikin sanoa että olisi kannattanut tehdä energiaremontteja asuntoihin ennen kriisiä.. Maksuajat oli vaan noilla energiahinnoilla niin pitkiä, että moni niitä sysäsi pidemmälle tulevaisuuteen.
 
Viimeksi muokattu:
Mutta, jos tuo vaihtelu aiheuttaa ahdistusta, niin vaikea ymmärtää mikset ottaisi kiinteähintaista sopimusta. Miksi siis valitus ja ahdistus kun tarjolla on sopimus juuri heille, jotka eivät siedä hintojen vaihtelua?

Koska tällä hetkellä tarjolla kiinteähintaisissa on mm. paskaa ja sitten vielä ripulia. Ei toki ihan yhtä sysimustaa visvaripulia kuin viime vuonna tähän aikaan.

Tarkoituksenani ei missään vaiheessa ollut ottaa pörssisähköä, onnistuin vaan totaalisesti säkittämään ajoitukseni kiinnitysten ja potentiaalisten määräaikaisten kanssa, niin nyt sitten ollaan jumissa tässä pörssipaskassa. Koska todennäköisesti se kuitenkin on lähikuukausina halvempi jos jaksaa kytätä. Alkaa vaan moti loppumaan, joten heti kun tulee oikeasti kohtuullisempia kiinnityksiä tai kiinteitä tarjolle niin jää kyllä pörssisekoilut saman tien.
 
Tuulivoimakapasiteetti kasvaa vauhdilla

TUULIVOIMALOITA on parhaillaan rakenteilla Suomessa niin paljon, että keskeneräisten voimaloiden valmistuttua nimellistehoa on melkein 3 gigawattia eli lähes 3 000 megawattia enemmän kuin nyt.

Fingridin mukaan tämänhetkinen nimellisteho eli kokonaiskapasiteetti on noin 6 600 megawattia. Kun rakenteilla olevat voimalat valmistuvat, kapasiteettia on Tuulivoimayhdistyksen tietojen mukaan 9 500 megawattia.

 
Mikähän ton aiheuttaa. Paljon tuulta vai kaikki saatu kuntoon voimalaitoksia ja linjoja myöden?
Todella reilut tuulet koko viikonlopun ja aina keskiviikolle asti. Samaan aikaan pakkanen lauhtuu ja mennään ihan plussalle asti. Eikä taida tuotannossakaan olla mitään pullonkauloja tai vikoja.

1702642554753.png
 
Ei ole salaliitto.
Terv. nimimerkki "Kaveria ei jätetä"

No kyllä on ihan puhdasta salaliitto huttua. Hinta laski nyt, koska tuulivoimaa tuottaa niin paljon. Keskiviikko aamuun asti tulee hinnat pysymään edullisella tasolla tuulivoiman ison tuotannon seurauksena (olettaen ennusteen pitävän paikkansa).

Tänään ei sitten enää näköjään kannatakkaan lämmittää leivinuunia, huomenna sitten sähköllä lämmittämään.
 
No kyllä on ihan puhdasta salaliitto huttua. Hinta laski nyt, koska tuulivoimaa tuottaa niin paljon. Keskiviikko aamuun asti tulee hinnat pysymään edullisella tasolla tuulivoiman ison tuotannon seurauksena (olettaen ennusteen pitävän paikkansa).

Tänään ei sitten enää näköjään kannatakkaan lämmittää leivinuunia, huomenna sitten sähköllä lämmittämään.
Nykyaikana kaikki yrittävät huijata, ja kaipa siinä ovat syinä ahneus ja halu tehdä helppoa rahaa (keinoja kaihtamatta - ei siis mitään herrasmiesmäistä). Jo muinaiset roomalaiset varoittivat siitä: Caveat emptor!
 
Nykyaikana kaikki yrittävät huijata, ja kaipa siinä ovat syinä ahneus ja halu tehdä helppoa rahaa (keinoja kaihtamatta - ei siis mitään herrasmiesmäistä). Jo muinaiset roomalaiset varoittivat siitä: Caveat emptor!

Tällä nyt ei ollut mitään tekemistä alkuperäisen väitteesi kanssa: " Veikkaan, että Kinectin kolehti on saatu kerättyä. ", joka on puhdasta saliitto huttua. Markkinataloudessa hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tuulivoima työntää huomisesta alkaen niin paljon sähköä, että hinta laskee kun jonnekkin se kaikki on saatava myytyä. Tämän kuun osalta tähän asti tuulivoima on tuottanut aika vähän ~1000MW keskimäärin. Huomenna iltapäivällä tuulivoima tuottaa ennusteen mukaan yli 5 000MW ja sunnuntai iltaan asti pitäisi pysyä kokoajan yli 4 500MW. Tuollainen määrä tuulivoimaa tiputtaa hinnan alas, jos ei mitään suuria ongelmia ole muussa tuotannossa.
 
@Pluribus voi lopettaa joutavanpäiväisen foliohattuilun.

Syyt sähkön hinnan laskulle likimäärin:
- lämpötila nousee ~6-8 astetta --> -1000MW
- alkaa tuulla reippaasti --> +4000-5000MW
- viikonloppu --> -1000MW

Kun kulutus on ollut ~12 000MW ja se putoaa 10 000MW paikkeille sekä samaan aikaan markkinoille ilmestyy edullista tuotantoa 40% tarpeesta, niin se on syy hinnan muuttumiselle.
 
Koska tällä hetkellä tarjolla kiinteähintaisissa on mm. paskaa ja sitten vielä ripulia. Ei toki ihan yhtä sysimustaa visvaripulia kuin viime vuonna tähän aikaan.
Millaisia kiinteähintaisten oikein pitäisi olla, jotta ne kelpaisisvat? Nytkin saa 24 kk-kiinteähintaisia 9 c/kWh pintaan.

On hyvä huomata, että markkinoille on tullut valtavasti sääriippuvaa tuotantoa ja se kasvattaa pörssihinnan epävarmuutta. Samalla yhteistuotantoa on ajettu alas ja korvattu mm. sähkökattiloilla ja lämpöpumpuilla, jotka _kuluttavat_ sähköä toisin kuin CHP-kaukolämpövoimalat. Jos talvella on kylmää ja tyyntä, pörssihinta raketoi vähän pakosti. Tilannetta vielä pahentaa se, että osa tuulifirmoista on markkinoilla peruskuorma-PPA:n kautta: ne joutuvat paikkaamaan oman tuotantovajeensa pörssistä, jotta pystyvät täyttämään toimitussitoumuksensa.

Sähkönhinnan vakaudesta joutuu kuluttajamarkkinoilla maksamaan jonkinlaisen preemion mutta etuna on se, että voi siirtyä tuurisähköstä töpselisähkön käyttäjäksi. Vrt. asuntolainan korkosuojaus.

Tämän kuun osalta tähän asti tuulivoima on tuottanut aika vähän ~1000MW keskimäärin. Huomenna iltapäivällä tuulivoima tuottaa ennusteen mukaan yli 5 000MW ja sunnuntai iltaan asti pitäisi pysyä kokoajan yli 4 500MW. Tuollainen määrä tuulivoimaa tiputtaa hinnan alas, jos ei mitään suuria ongelmia ole muussa tuotannossa.
Saapa nähdä miten hyvin ennusteet toteutuvat. Esim. viime viikolla tuulivoima onnistui alisuorittamaan merkittävästi. Jos myydyn 5 GW sijasta tuleekin vain 3 GW, pitää puuttuva 2 GW raapia kasaan jostain.
 
Millaisia kiinteähintaisten oikein pitäisi olla, jotta ne kelpaisisvat? Nytkin saa 24 kk-kiinteähintaisia 9 c/kWh pintaan.

Varsinkin jos 24 kk pitäisi sitoutua, niin hinnan pitäisi alkaa kutosella. Eipä siinä, en nyt varsinaisesti odota että tuollaisia hintoja enää nähdään ikinä, koska harvoin minkään hyödykkeen hinta tulee alas (ainakaan merkittävästi) sen jälkeen kun se on kerran saatu pumpattua ylös. Varsinkin kun sähkömarkkinat on vielä oikeasti niin totaalisesti tuurivoimalla saatu paskottua.
 
Varsinkin jos 24 kk pitäisi sitoutua, niin hinnan pitäisi alkaa kutosella. Eipä siinä, en nyt varsinaisesti odota että tuollaisia hintoja enää nähdään ikinä, koska harvoin minkään hyödykkeen hinta tulee alas (ainakaan merkittävästi) sen jälkeen kun se on kerran saatu pumpattua ylös. Varsinkin kun sähkömarkkinat on vielä oikeasti niin totaalisesti tuurivoimalla saatu paskottua.
Tuurivoiman aiheuttaman epävakauden vuoksi kiinteästä joutuu nyt maksamaan enemmän mutta on se siltikin kannanotto tuurivoimaa vastaan.

Määräaikainen kun alkaa, pörssihinnalla on vain akateemista mielenkiintoa. Ei tarvitse enää olla tuottamassa kulutusjoustoa tuurivoiman tarpeisiin vaan voi käyttää sähköä omien mieltymysten mukaan. Pörssivoima-asiakkaana annat tuurivoiman tanssittaa omaa elämääsi.
 
Millaisia kiinteähintaisten oikein pitäisi olla, jotta ne kelpaisisvat? Nytkin saa 24 kk-kiinteähintaisia 9 c/kWh pintaan.

Jos näitä asiasta valittajia tarkemmin kuuntelee niin se haikailu on takaisin sinne 4snt hintoihin minne ollaan tuskin koskaan enää palaamassa. Sanoisin että hinnat ovat halpoja jos ne alkavat seiskalla, ehkä jopa kutosella ja 8snt/kWh tulee olemaan semmoinen perustaso millä kiinteän sopimuksen saanee välillä lukittua. Ihan oikein sieltä luettelit syitä siihen miksi se futuurien hintataso on niin paljon kovempi kuin ennen tuulivoiman lisääntymistä ja CHP:n/lauhteen kutistumista markkinoilla. Epävarmuus nostaa futuurien hintoja ja kiinteät sopimukset ihan suoraan heijastelevat futuureja.
 
Ihan oikein sieltä luettelit syitä siihen miksi se futuurien hintataso on niin paljon kovempi kuin ennen tuulivoiman lisääntymistä ja CHP:n/lauhteen kutistumista markkinoilla. Epävarmuus nostaa futuurien hintoja ja kiinteät sopimukset ihan suoraan heijastelevat futuureja.
Joku taisi täällä väittää, että kiinteät sopimukset on nyt itse asiassa varsin edullisia suhteessa päivän futuurihintoihin. Futuurit oli tosi halpoja, kun kuluttajille myytiin 4 c/kWh kiinteitä.
 

Miksi monena vuonna pystyttiin tarjoamaan kiinteitä sopimuksia alle pörssin keskihintojen, nyt ei ole puhettakaan? Vai ennustivatko futuurit aina vaan halvempia hintoja mutta eivät koskaan toteutuneet?
  • 2019 keskihinta 5,46 snt/ kWh
  • 2018 spot-keskihinta 5,80 snt/kWh
Kumpanakin näistä vuosista tarjottiin kiinteitä 24 kk 4 sentin sopimuksia.
 
Pörssisähkössä pitää ymmärtää olla takertumatta yhden päivän, viikon tai kuukauden keskihintaan. Koko vuosi ratkaisee ja kun puhutaan verrokkina kiinteistä pitää nimenomaan osata verrata pitkällä aikavälillä 12/24 kuukautta.

Sähkölämmittäjälle tärkein on lämmityskauden keskihinta. Esim itellä tämä Joulukuu on sähkönkulutukseltaan tasan 10x suurempi kuin kesäkuu. Eli siinä ei paljoa paina koko vuoden keskihinta, mutta toivois näin vuoden vaihteeessa olevan mahdollisimman halpa sähkö.
 
Menikö vielä viime kuukausikin alle 8,2snt? Ihan vaan mielenkiinnosta kysyn kun olen vasta pari kuukautta ollut pörssisähköllä ja marraskuun loppu ja joulukuun alku ollut selkeästi yli tuon 8,2snt käytännössä koko ajan.

Viime kuukausi oss alennuksen jälkeen 1.5snt.
 
Joo, näyttää että tässä joulukuussa tulen kyllä häviämään ihan reippaasti viime vuoden 13.3 snt/kWh kiinteälle. Tällä hetkellä mennään 13.81 snt/kWh keskihinnalla (sis. marginaali) ja 732 kWh kulutuksella ja tuntuu, että kalliimmaksi menee vaan koko ajan. Muutenkin kyllä aivan totaalisen kyllästynyt pörssisähkön kyttäämiseen ja mielipuoliseen heittelyyn, mutta toisaalta ei vaan pysty nyt mitään vuoden-kahden määräaikaisiakaan lähteä hakemaan. Joten ei auta kuin maksaa kiltisti ja ulista foorumeilla.

Olen tainnut ennenkin täällä vääntää rautalangasta ja todeta pörssisähkön kanssa automatiikka lämmitykseen ja autonlataukseen --> aina alle keskihinta heittämällä --> ei mitään väliä millon käyt saunassa tms. Peset pyykkiä. Jos ahdistaa yksittäiset päivät ota kiinteä, mutta muista, että tulet maksamaan mielenrauhasta monta senttiä joka kuukausi.
 
Sähkölämmittäjälle tärkein on lämmityskauden keskihinta. Esim itellä tämä Joulukuu on sähkönkulutukseltaan tasan 10x suurempi kuin kesäkuu. Eli siinä ei paljoa paina koko vuoden keskihinta, mutta toivois näin vuoden vaihteeessa olevan mahdollisimman halpa sähkö.
Älyttömän iso ero ellet sitten euroista puhu.

Itsellä maalämpötalo, jonka u-arvo ei ole nykypäivän mittapuulla häävi. Silti talvikulutus on enintään n. 2.2x verrattuna vähiten vieneeseen kesäkuukauteen.

Kun aiemmin asuin suorasähkölämmitteisessä talossa (vastukset lattiassa), ei ero silti ollut edes 3x.

Suosittelen todella lämminvesivaraajan ja lattian/pattereiden automatiikkaa ohjamaan halvoille tunneille, kerran pörssisähkö on. Pelkästään kello-ohjauksella säästänee kymmeniä prosentteja. Haiskahtaa myös, että jotain eristämistä kannattaisi harkita.
 

Miksi monena vuonna pystyttiin tarjoamaan kiinteitä sopimuksia alle pörssin keskihintojen, nyt ei ole puhettakaan? Vai ennustivatko futuurit aina vaan halvempia hintoja mutta eivät koskaan toteutuneet?
  • 2019 keskihinta 5,46 snt/ kWh
  • 2018 spot-keskihinta 5,80 snt/kWh
Kumpanakin näistä vuosista tarjottiin kiinteitä 24 kk 4 sentin sopimuksia.

Nimenomaan futuureja oli kaupan edullisesti ja koska myyntiyhtiöiden oli mahdolista lukita omat ostolaidat kiinni ja saada päälle kate niin kova kilpailu myös ajoi siihen. Ei se kilpailu ole nyt sen pienempää mutta futuurimarkkinat ovat eläneet melkoisesti viimeisen 18kk aikana ja epävarmuus on käsinkosketeltavaa. Lisäksi futuurimarkkinan likviditeetti on rapautunut entisestään kun yhä useammat ovat siirtyneet tekemään kaupat OTC:na. Pienempi markkina tuppaa tarkoittamaan korkeampia hintoja.
 
Varsinkin jos 24 kk pitäisi sitoutua, niin hinnan pitäisi alkaa kutosella. Eipä siinä, en nyt varsinaisesti odota että tuollaisia hintoja enää nähdään ikinä, koska harvoin minkään hyödykkeen hinta tulee alas (ainakaan merkittävästi) sen jälkeen kun se on kerran saatu pumpattua ylös. Varsinkin kun sähkömarkkinat on vielä oikeasti niin totaalisesti tuurivoimalla saatu paskottua.

Taas tätä salaliittovihjailua. Nämä saisi kyllä kieltää ketjusta. Tänään pörssisähkö on "saatu pumpattua" alas sillä inhottavalla tuulivoimalla. Kiinteät hinnat taas ovat luultavasti aina vallitsevaan pörssisähköodotuksiin nähden hiukan kalliimpia, sillä siitä myyjälle jäävästä riskistä pitää saada tarpeeksi lisähintaa. Jos et usko, että koskaan tulee 6c/kWh kiinteitä, niin mitä kiinteitä siis uskot tulevat? 7c? 8c? 9c? Ja niitäkö ei kannata ostaa, vaan harmitella pörssisähkön hinnanvaihtelua hamaan tappiin asti? On kyllä mielenkiintoinen tapa suhtautua sähköön.
 
Pyydettiin nukleaaripäivitystä, joten sellainen tehtäköön. Selvyyden nimissä totean, etten ota katsaukseen mukaan muutaman päivän murheita täällä Pohjolassa, koska media uutisoi niistä mielestäni riittävän hyvin. Keskityn mieluummin "mielenkiintoisiin uutisiin maailmalta, joista voisi uutisoida enemmänkin".

-----------------------

Ranskan korroosiomurheet (lähteet World-nuclear ja Energygraph):

- Golfech 1, 1300 MW - piti jo startata, mutta startti siirtynyt 13.12->
- Belleville 1, 1310 MW - pysäytetty heinäkuun alussa ja arvioitu restart 31.12->

Slovenia: Murheita Krškon ydinvoimalassa, joka tuottaa n. 25 % Slovenian ja 15 % Kroatian sähköstä. Nuppineulan kokoinen reikä putkessa -> startannut 18.11

Jatketaan Sloveniassa: Yli 65 % slovenialaisista kannattaa "ydinvoimaa, uutta suurta reaktoria Krškoon sekä tutkimusta SMR-reaktoreista".

Puola: Korealaisille reaktoreille vihreää valoa periaatepäätöksen merkeissä. Suunnittelevat kahta APR1400:sta osapuilleen Berliinin ja Varsovan puoliväliin ja tavoitteena startti vuoteen 2035 mennessä. Ehkä jopa mielenkiintoisempi uutinen on aivan jutun loppupuolella: puolalaiselle kuparin- ja hopeantuottaja KGHM Polska Miedź SA:lle on annettu lupa rakentaa kuusi NuScale VOYGR-reaktoria, kokonaistuotanto 462 MW. Puolaa voinee luonnehtia Euroopan ydinvoimamyönteisimmäksi maaksi tällä hetkellä, erittäin mielenkiintoista seurata miten projektit etenevät.

Japani: Monjussa oli "fast breeder" tyyppinen koereaktori, kooltaan 280 MW ja se avattiin vuonna 1994. Heti alussa tuli ongelmia, joiden jälkeen restart viivästyi aina vuoteen 2010. Tuolloin kuitenkin polttoaineen lataussysteemit tipahtivat reaktoriin ja vaikka homma saatiin lopulta teknisesti pelittämään, Japanin viranomaiset saivat tästä leikistä tarpeekseen ja reaktorin ylle vedettiin henkselit. Nyt viranomaiset ovat valinneet Mitsubishin rakentamaan uuden tutkimusreaktorin samalle saitille.

Amerikan ihmemaa: Aikoinaan Westinghouse oli suorastaan Amerikan kruununjalokivi, joka onnistui rakentamaan maailman ensimmäisen painevesireaktorin kaupalliseen käyttöön. Kuitenkin Westinghouse teki kunnon jenkkityyliin konkurssin vuonna 2017 ja vuotta myöhemmin se päätyi Brookfield Business Partnersin omistukseen. Nyt tiedotettiin, että kanadalainen uraanintuottaja Cameco on ostanut 49 % osuuden Westinghousesta. Camecon leirissä tunnelma on katossa ja sitä kuvaavat parhaiten lainaukset "exciting business prospects" sekä "undeniable and positive momentum for nuclear energy around the world".

Hetki vielä Jenkeissä: Idahon SMR-projektille henkselit ylle.

Lopuksi Afrikan mantereelle: Koebergissä Etelä-Afrikassa sijaitsee maanosan ainoa toiminnassa oleva ydinvoimala, jossa kaksi reaktoria. Ykkösreaktorin turbiini alkoi olla finaalissa, mutta maan sähköverkon tilanne oli niin huono, että seisokki siirrettiin vuodelta 2021 viime vuoden joulukuulle. Puolessa vuodessa piti olla valmista, mutta eihän se mennyt niin kuin Strömsössä. Reilu viikko sitten reaktori palasi verkkoon ja kohta aletaan puuhastella samaa hommaa kakkosreaktorissa.
Nukleaaripäivitys:

Ranskan korroosiomurheet (lähteet World-nuclear ja Energygraph):

- Golfech 1, 1300 MW - piti jo startata, mutta startti siirtynyt 13.12-> Startti siirtynyt 19.2.->
- Belleville 1, 1310 MW - pysäytetty heinäkuun alussa ja arvioitu restart 31.12->

Nukleaarihuuma kiihtyy entisestään Puolassa! Vihreää valoa periaatepäätöksen merkeissä. Orlen Synthos Green Energy (jonka takana ovat Orlen, osapuilleen puolalainen versio Nesteestä sekä Synthos Green Energy, suuren kemianteollisuuden yhtiön "puhtaan energian tytäryhtiö") aikoo rakentaa kuudelle paikkakunnalle yhteensä 24 GE Hitachin BWRX-300-reaktoria. Toistan: 24 reaktoria eli 7200 MW sähkötehoa! Jutun kartan mukaan sijoituspaikkakunnista tunnetuimpia lienevät Krakova (Nowa Hutan kaupunginosa) sekä Ostroleka, jossa sijaitsee Stora Enson tehdas. Krakovassa ilmanlaatu oli alkukuussa samalla tasolla Delhin ja Kolkatan tasolla, joten polttamatta tuotettua sähköä ja lämpöä kaivataan alueella kipeästi.

Suomi-kytkös Puolan uutisiin: Fortum tiedotti vuonna 2020 jeesanneensa Synthosia SMR-kaavailujen alkuvaiheessa, joten siellä varmasti seurataan erittäin suurella mielenkiinnolla Puolan kuvioita.

Alankomaat: Korealaiset reaktorit kiinnostavat Borsselessa. Korea Hydro & Nuclear Power aloittaa esiselvityksen kahden uuden reaktorin rakentamisesta. Tuloksia olisi tulossa syksyllä 2024 ja hallituksen mukaan vastaavat diilit Westinghousen ja EDF:n kanssa "julkistetaan pian". Tavoitteena vuoteen 2035 mennessä kaksi 1000-1650 MW reaktoria, jotka tuottavat 9-13 % Alankomaiden tarvitsemasta sähköstä.

Britannia: Olkiluoto-tyyppisen voimalan reaktorirakennuksen katto nostettiin paikoilleen. Arvioitu reaktorin valmistumisaika: Kesäkuu 2027. Myös toinen reaktori rakenteilla.
 
Taas tätä salaliittovihjailua. Nämä saisi kyllä kieltää ketjusta. Tänään pörssisähkö on "saatu pumpattua" alas sillä inhottavalla tuulivoimalla. Kiinteät hinnat taas ovat luultavasti aina vallitsevaan pörssisähköodotuksiin nähden hiukan kalliimpia, sillä siitä myyjälle jäävästä riskistä pitää saada tarpeeksi lisähintaa. Jos et usko, että koskaan tulee 6c/kWh kiinteitä, niin mitä kiinteitä siis uskot tulevat? 7c? 8c? 9c? Ja niitäkö ei kannata ostaa, vaan harmitella pörssisähkön hinnanvaihtelua hamaan tappiin asti? On kyllä mielenkiintoinen tapa suhtautua sähköön.

Ei siihen mitään salaliittoja tarvita, vaan ihan normaali bisneslogiikka toimii. Huomataan, että tuote saadaan myytyä korkeammallakin hinnalla, niin miksi myydä halvemmalla? Sähkön tuotantokustannuksethan eivät ole oleellisesti kasvaneet, mutta markkinahäiriön aikaan huomattiin että tuote menee lähes mihin hintaan tahansa, niin miksi turhaan pienentää omia marginaalejaan häiriön jälkeenkään? Näyttisten kanssahan kävi vähän sama homma. Eipä ole hinnat enää alas tulleet, vaikka komponenttipula on muisto vain ja uudet tuotantoprosessit on jo aikaa saatu ajettua kunnolla ylös jne.

Eli ei tosiaan tarvita mitään hämyisiä salaliittoja tai koordinoituja kartelleja, sähkömarkkinat nyt vaan on prosessiensa ja rakenteensa takia sellaiset, että ihan minimaalisella kikkailulla on mahdollista saada tuotetulle sähkölleen parempi hinta, joten miksi vitussa tuottaja _ei_ sitä repisi, jos sääntely tai kunnollinen kilpailu ei asiaa asiaa estä?

Mitä taas tulee siihen tuurivoimaan tulee, niin turha kait sitä on taas lähteä samoja settejä luuppaamaan. Minun mielestäni tämä tuurivoimaan isolla panoksella lähteminen on ollut yksi hirvittävimpiä virheitä, joita energiapolitiikassa on tehty, sinun mielestä se on taas ihkufantsukliffaa, joten turhapa siitä enempää. Agree to disagree jne.

Mitä taas henkilökohtaisiin sähkösopimuksiini tulee, niin lähinnä vituttaa ja turhauttaa se, että tarjolla ei ole kuin paskoja vaihtoehtoja. Tällä hetkellä itselleni pörssisähkö on ehkä pienellä marginaalilla vähiten paska, mutta se on vähän sama kuin todeta että kivessyöpä on "parempi" kuin haimasyöpä. Syöpä se on silti.
 
Viimeksi muokattu:
Koko syksy oli aikaa ottaa niitä halvempia soppareita. Ja jos nekin oli liian kalliita niin turha varmaan kyllä kitistä.
 
Koko syksy oli aikaa ottaa niitä halvempia soppareita. Ja jos nekin oli liian kalliita niin turha varmaan kyllä kitistä.

Kuten jo totesin, ihan itse onnistuin kämmäämään ajoituksen kanssa. Syksyllä hinnat olivat tulossa vauhdilla alas ja jäin odottelemaan liian pitkään, että tulisivat vielä vähän lisää alas, mutta sitten alkoi menemään taas pelikaania turbiiniin, hinnat raketoi ja olikin jo auttamattoman myöhäistä.

Isoin kämmi oli se, että en muistanut lukita ajoissa PKS:llä loka-joulukuuta siihen n. 5 sentin hintaan mitä se syyskuun loppupuolella oli. Oli vaan siinä kuun vaihteessa niin paljon muuta, että yksinkertaisesti unohtui.

Mutta totta sinänsä, turha ulista. Niin se jumala tyhmiä rankaisee.
 
Huomataan, että tuote saadaan myytyä korkeammallakin hinnalla, niin miksi myydä halvemmalla?

Mutta kun sitä samaa on tehty pörssissä sen alusta lähtien. Joka päivä myyjät haluaa maksimoida hinnan ja ostaja minimoida. Sen suhteen ei ole mikään muuttunut toisin kuin nup vihjailusi antavat ymmärtää. Myyjä on aina halunnut sähköstä maksimaalisen hinnan ja kilpailu rajoittaa sitä nousua.

Mitään "pumppaamista" ei ole tapahtunut. Ei ole mitään salaliittoja.
 
Myyjä on aina halunnut sähköstä maksimaalisen hinnan ja kilpailu rajoittaa sitä nousua.
Sähköpörssi on niin keinotekoinen ja säännelty markkina, että pienelläkin puliveivaamisella voi vaikuttaa hintatasoon merkittävästi. Mitä isommista ja monialaisemmista toimijoista on kyse, sitä helpompaa markkinaohjausta on harjoittaa. Markkinoilla yksittäisen voimalan rationaalinen toiminta on eri kuin konsernitason rationaalinen toiminta. Juurihan Vattenfall on jonkin selvityksen kohteena.

Vahtiiko kukaan esim. sitä, miten Meri-Porin turbiiniin tuli vika ja että sitä korjataan niin nopeasti kuin mahdollista?

Sähköpörssi on kääntänyt voimayhtiöiden toimintalogiikan nurinniskoin: ennen yhtiöiden kannatti rakentaa ja pitää varakapasiteettia, jotta ne kykenivät täyttämään toimitusvelvoitteensa huippukulutus- ja ongelmatilanteissakin. Nyt varakapasiteetti halutaan pois markkinoilta, koska mikään ei nosta tuottoja niin kuin niukkuus.
 
Tuulivoimakapasiteetti kasvaa vauhdilla



Ärsytti muuten tuon jutun otsikointi. Tuulivoiman kohdalla on mielekkäämpää käyttää vertailukohtana vuosituotantoa, joka 3000 MW:n kapasiteetilla tarkoittaisi varmaankin suunnilleen samaa vuosituotantoa kuin 1000 MW ydinvoimalalla.
 
Mukavasti nyt tuulisähköä verkossa pohjolassa ja baltiassa melkeen puolet, 45,5% on tuulivoimasähköä. Norja laittanut vesivoimia pienemmälle kun tuovat sähköä enemmän kun vievät.
 
Mutta kun sitä samaa on tehty pörssissä sen alusta lähtien. Joka päivä myyjät haluaa maksimoida hinnan ja ostaja minimoida. Sen suhteen ei ole mikään muuttunut toisin kuin nup vihjailusi antavat ymmärtää. Myyjä on aina halunnut sähköstä maksimaalisen hinnan ja kilpailu rajoittaa sitä nousua.

Mitään "pumppaamista" ei ole tapahtunut. Ei ole mitään salaliittoja.
Niin mikään ei näytä juuri muuttuneen. Ongelma vaan on, että energiaa tekevissä laitoksissa ne myyjät ja ostajat ovat saman johdon (Lue: tosiasiallisen päätöken katteista tekevän)
alaisuudessa.

"
Mitä on tapahtunut ?
Vattenfall on useina ajankohtina ostanut markkinoilta vähemmän sähköä kuin se olisi tarvinnut, tai VF on tarjonnut markkinoille vähemmän sähköä kuin se olisi voinut tarjota. Vattenfallin toiminta on ollut jatkuvaa."

Ton mukaan Tekivät itse Energiavirastolle ilmoituksen, kun olivat vahingossa noin tehneet. Ruotsissa näytettäs vähän nopeammin saatavan näyttöä tollasista, joten halusivat itse ilmoittaa. Hintaahan ei saisi manipuloida.
 
Niin mikään ei näytä juuri muuttuneen. Ongelma vaan on, että energiaa tekevissä laitoksissa ne myyjät ja ostajat ovat saman johdon (Lue: tosiasiallisen päätöken katteista tekevän)
alaisuudessa.

"
Mitä on tapahtunut ?
Vattenfall on useina ajankohtina ostanut markkinoilta vähemmän sähköä kuin se olisi tarvinnut, tai VF on tarjonnut markkinoille vähemmän sähköä kuin se olisi voinut tarjota. Vattenfallin toiminta on ollut jatkuvaa."

Ton mukaan Tekivät itse Energiavirastolle ilmoituksen, kun olivat vahingossa noin tehneet. Ruotsissa näytettäs vähän nopeammin saatavan näyttöä tollasista, joten halusivat itse ilmoittaa. Hintaahan ei saisi manipuloida.

Tuosta jutusta on täällä aiemminkin keskusteltu. Joko kirjoittaja ei ymmärrä tai sitten haluaa vaan tahallaan vääristellä. Jutussa hehkutetaan Sveitsin järjestelmää, mutta näppärästi unohdetaan sanoa, että siellä on selvästi kalliimpaa sähkö näin tilastollisesti kuin Pohjoismaissa. Se onko tuossa tapaus Vattefall tapahtunut manipulaatiota vai ei selvinnee kun energiavirasto ehtii tutkia. Näillä tiedoilla mahdoton sanoa onko kyseessä olleet vain inhimilliset virheet vai ei. Esim. case Kinect oli inhimillinen virhe, tässä tosin kuluttajat voittivat kun hinta tipahti virheen seurauksena. Vielä ei ole mitään faktaa esitetty hintojen nostamisesta pumppaamalla tai muutenkaan.
 
Tuosta jutusta on täällä aiemminkin keskusteltu. Joko kirjoittaja ei ymmärrä tai sitten haluaa vaan tahallaan vääristellä. Jutussa hehkutetaan Sveitsin järjestelmää, mutta näppärästi unohdetaan sanoa, että siellä on selvästi kalliimpaa sähkö näin tilastollisesti kuin Pohjoismaissa. Se onko tuossa tapaus Vattefall tapahtunut manipulaatiota vai ei selvinnee kun energiavirasto ehtii tutkia. Näillä tiedoilla mahdoton sanoa onko kyseessä olleet vain inhimilliset virheet vai ei. Esim. case Kinect oli inhimillinen virhe, tässä tosin kuluttajat voittivat kun hinta tipahti virheen seurauksena. Vielä ei ole mitään faktaa esitetty hintojen nostamisesta pumppaamalla tai muutenkaan.
Ton jutun perusteella Vattenfall on useita kertoja vahingossa tehnyt tuottojaan parantavia liikkeitä vastoin määräyksiä, ilmoittaen siitä itse Energiavirastolle.
No uskotaanhan sitä Joulupukkiinkin. Minusta on ollut täysin selvää, että ainakin osalta meiltä kuluttajilta on otettu kohtuuttomia voittoja ja kuluttajansuojaviranomainenkin on asian vienyt eteenpäin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 860
Viestejä
4 568 136
Jäsenet
75 320
Uusin jäsen
tus3

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom