Korjattu, kiitos.
Monikohan tarttui niihin ~30+ c/kWh 2v määräaikaisiin soppareihin. No hyvä jos tuo kattila 3 vielä säännöllisesti toimii joskus. Kalliiksi tuli pumput ja pyörät.
Minulle oli koko ajan 12-13 senttiä kipuraja: tuon yli kun menee en nähnyt järkeä siirtyä määräaikaiseen. Itse laskin, että Olkiluoto olisi tullut jo syksyllä ja vakauttanut sähkömarkkinat. Onneksi vuoden alusta lähtien kelit ovat olleet suotuisat pörssisähkölle. Viime kevään jälkeen myyntiyhtiöt kyllä ulkoistivat kaikki riskit kuluttajille.
Viime vuonnakin, tai siis Joulukuu 2021 oli kallis ja hinntavaihtelu hurja. Tammikuussa (2022) hinnat palautui kohtuullisemmiksi. Ja nyt talvi 2022/2023 on vähän samanlainen. Syksyllä me kaikki itkimme ja toivoimme että Meri-Porin 0,5GW saataisiin käyttöön, kolmosen 1,6gigawatista puhumattakaan. Nyt olen saanut vähän sellainen vaikutelma että 2,1GW on aika pieni, kun eilenkin tuli sen verran "ylimääräistä" tuulivoimasta ja sähkön hinta oli noin 200% kalliimpi kuin "ennen vanhaan".
Tarkoitan vaan että voi olla että OL3 ei nyt loppujen lopuksi palauta hintoja vanhan normaaliin.
Väittäisin, että ei niiden mikään pakko ole. Vähän samalla tavalla yrityksillä monet vakuutukset ei ole pakollisia. Silti monet ottavat nuo futuurit/vakuutukset.
Juuri näin. Siksi määräaikainen maksaa enemmän koska se on samalla vakuutus. Kuluttaja maksaa enemmän siitä että joku ottaa riskiä.
Käsittääkseni syy miksi Fortumilla oli kassaongelmia oli se että he olivat aikaisemmin myyneet futuureja ja futuurin myyjä joutuu futuuripörssin sääntöjen mukaan asettamaan vakuuden, joka kattaa futuurin toteuttamisen. Kun sähkön hinta nousi niin heidän täytyi maksaa lisää vakuuksia kattaakseen vastuunsa.
Juuri näin. Pörssi kohtelee kaikki samalla tavalla, ei ole väliä oletko puolivaltiollinen Fortum vai Penan Sähkö KY.
Olivat toki sitä mieltä että ihan pöljää kun ajatus on myydä omaa halpaa tuotantoa, joka jo sinänsä kattaa futuurin vastuut. Ymmärsin että tuo vähensikin heidän kiinnostusta myydä futuureja pörssissä jatkossa.
Tuotantolaitokset voivat mennä rikkikin.
Mutta voi olla, että sekoitin tuotannon ja jälleenmyynnin. Sähköntuottajienhan pitää laittaa futuureja vastaavat vakuudet jos myyvät sähköä kiinteillä sopimuksilla tulevaisuuteen (syy miksi Fortumilla oli syksyllä kassaongelmia).
Voi myös myydä tulevaisuuden tuotantoa suoraan ohi pörssin. Se on sitten kahdenvälinen asia vaatiko joku osapuoli vakuuksia. Kun tekee kahdenvälisiä sopimuksia voi myös myydä "kaikki mitä tuotetaan" tiettyyn hintaan, jolloin ostaja jää ilman sähköä ja myyjä ilman rahaa jos tuotantolaitos hajoaa. Ja muutenkin jos kyse tuulivoimalasta niin ostaja saa sähköä silloin kun tuotanto toimii ja jää ilman kun se ei toimi.
Futuurikauppa on sitten vähän jäykempi, tai tasapuolisempi. Laskennallisesti myyjä toimittaa jokaiselle tunnille kiinteä määrä sähköä, joko tuottamalla tai ostamalla, ja ostaja ostaa jokaiselle tunnille kiinteä määrä sähköä, ja jos ostaja ei käytä sitä niin pitää myydä pois, jos ostaja käyttää enemmän joku tunti niin pitää ostaa enemmän jostain muualta.
Myyjällä pitää olla rahaa tilillä että voi ostaa sovittu määrä sähköä markkinoilta. Ostajalla pitää olla rahaa tilillä että voi maksaa sähköstä vaikka olisi pakko myydä kaikki eteenpäin ilmaiseksi. Eli ostajan vakuudet ovat pahimmillaan kokoluokkaa maksu etukäteen, ei paha. Myyän vakuudet kokoluokkaa tuotannon määrä kertaa pahin mahdollinen pörssisähköhinta.