Onko Yhdysvaltojen 2025 temmellykset vaikuttanut USA-rahastoihin tai ETF:iin sijoittavien jatkopainotukseen esim. niin, että jatkossa enemmän Eurooppa/muu maailma painotusta vai onko tilanne pysynyt ennallaan?
Itsellä sijoitukset koostuu pääasiassa rahastoista (lisäksi SPYI ETF). Karkeasti ~60% näyttäisi olevan painotus Yhdysvaltoihin koko salkusta eli ei ehkä pahin mahdollinen tilanne.
Miettinyt silti pitäisikö jatkossa siirtyä yhä enemmän painottamaan Eurooppaa rahastoissa ja/tai ETF. Eli kysymyksenä on, että onko kukaan muu täällä pohtinut samaa aihetta vai onko mielestänne liian hätäistä pohtia koko asiaa, kun kyseessä on pitkän ajan sijoitus (~20 vuotta arviolta). Mitään suosituksia en siis kysele.
Vähän vaan siis alkanut arveluttamaan Yhdysvaltojen markkinat, kun on nykytilanne siellä vähän sellaista ns. epävarmaa meininkiä eli päätöksiä tehdään ja muutetaan todella epätyypillisen nopeaan tahtiin. Lähinnä pohdin tilannetta pidemmän ajan näkökulmasta, että miten markkinat suhtautuvat, jos alueesta tulee jonkin verran epävakaa luotettavuuden suhteen (päätösten muoto sekä päätösten kestävyys).
Tietysti Euroopassa ja muualla on omat haasteensa. Eli kannattaako olla huolissaan aiheesta ilman, että keskustelu siirtyy liikaa ohi aiheen?
Mun näkemys on, että pelkkä maan tai maaonsaan katsominen on liian yksiulotteinen tapa ajatella. Miettii sijoituksia 5v, 10v, 20v,... aikajänteellä niin kaikenlaiset ilmiöt/trendit tulevat/menevät. Lopputulos palautuu fundamentteihin. Minkä yritysten fundamentit ovat sellaiset, että tulos on hyvä pitkällä aikajänteellä? Millä tavalla fundamentaalisti hyvät yritykset saa hintatehokkaasti ja hajautetusti salkkuun?
Mulla isoin osa munista on globaaleissa isoissa yrityksissä jotka ovat aika agnostisia sille, että mitä yksittäinen maa sählää esim. 4v aikajänteellä.
Ehkä sijoittamalla small cap/startup firmoihin, jotka eivät vielä ole globaaleita ja löytyvät vain esim. suomen tai intian pörssistä/indeksistä/venture rahastosta voisi miettiä maanosa/maa spesifisenä vetona. Mikä fundamentti ajaa esim. suomalaiset firmat ja suomen indeksin nousuun, mikä intian? Intiassa vastaus on aika helppo, iso ja nuori väestömäärä, matala elintaso joka tulee nousemaan, korkeat tullit jotka pakottavat teollisuutta intiaan(työpaikat ruokkii kulutusta, elintason nousua). Toisella puolella voi katso maita/maanosia missä väestöpyramidi kallistuu täysin päinvastoin kuin intiassa ja mitä se tarkoittaa. Vanhustenhoitorobotit?
Kolikon toinen puoli, että miksi isot jenkkifirmat eivät tulisi viemään robotiika ja ai markkinaa? Amazon, microsoft, meta, nvidia, amd, google,... Kuka näiden lounaan voi syödä kun edes maatasolla vaikea tehdä vastaavankokoisia investointeja mihin noi yksittäiset globaalit jättilaiset pystyvät. Esim. microsoft fy2025 aikana 80 miljardin investointi konesaliin.