Kirjoitin ensimmäisessä viestissäni: Kannnattaisi miettiä, mistä tuo varallisuus on tullut. Ajattelin, itse kukin oivaltaisi asian ytimen, eikä minun tarvitsisi ruveta sitä selittämään, mutta ainahan sitä saa ajatella...
Tietenkin jos kaikkien osakkeiden kurssit nousevat pidemmällä ajalla, kaikki voittavat, mutta kaikista ei kuitenkaan tule buffetteja. Ei voida kuitenkaan puhua mistään suuresta arvonnoususta, ja kuten sanotaan, se, joka menee ylös, tulee myös alas.
Yksinkertaistettuna: Sinä myyt osake-erän juuri ennen kuin se pomppaa ylöspäin, ja se menee pelurille, joka osasi aavistaa kurssinousun. Nousun tapahduttua hän myy osake-erän, minkä seurauksena varallisuutta siirtyi sinulta hänelle. Kun tämä toistuu useamman kerran, pienistä puroista syntyy suuri virta. Todellisuudessa välikäsiä voi olla useampi, mutta periaate on sama.
Osakemarkkina on kuin pokeripeli, jonka alkaessa pelaajien varojen yhteenlaskettu summa on vakio. Vaikka peliä jatkettaisiin vaikka kuinka kauan, summa ei kasva, mutta tavallisesti summa siirtyy yhden pelaajan haltuun.
Buffettin varallisuus on tullut poikkeuksellisen pitkäaikaisesta tavallista kannattavamman liiketoiminnan omistamisesta + kehittämisestä. Ilman Buffettia vastaavaa rahamäärää ei todennäköisesti olisi olemassakaan, sillä kärsimättömämpi ja vähemmän viisas raha olisi keskimäärin haaskuussa sijoitettuna heikommin tuottaviin kohteisiin/kulutukseen, eikä olisi Buffettia luotsaamassa yrityksiä kannattavampaan suuntaan.
Samaan kelkkaan on voinut hypätä ostamalla vuonna 1965 reilu kymmenen dollarin kappalehintaan brk.a -osakkeita rahkeidensa mukaan, ja hautomalla niitä 58 vuotta. Osinkoa ei ole herunut kuin 0,1 taalaa, mutta lohdutuksena arvo on jo yli puoli miljoonaa per osake. Kyseinen lappu on tehnyt ainakin neljästä henkilöstä miljardöörin. Nykyään kelkkaan pääsee mukaan myös ostamalla muutamalla satasella brk.b:n. Suurin omistus on Apple, jonka tuotteiden laatu, haluttavuus ja kate ovat kohdillaan.
Osakkeilla omistetaan osuus osakeyhtiöstä, jonka tulee lain mukaan tuottaa voittoa (jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin). Näin ollen osakeyhtiöt ovat jo lähtökohtaisesti keskimäärin tuottavaa liiketoimintaa. Toki osa yrityksistä kuolee pois. Sijoittajan kannattaa suojautua konkursseilta ja heikosti tuottavilta osakkeilta hajautuksen avulla.
Liitteestä voi nähdä osakkeiden reaalituoton vuosina 1801-2021. Yhdestä taalasta on tullut reilu pari miltsiä, mikä on minusta erittäin suuri nousu. Kuva 220 vuoden kehityksestä ei tue sanomaasi "Mikä menee ylös, tulee alas". Toki heikkoja vuosia tulee silloin tällöin väliin, mutta niissä pitää vain pitää pää kylmänä. Suunta on pidemmällä aikavälillä ylöspäin, jolloin kärsivällinen raha voittaa. Ahneita pelureita tai pesukonerahojaan sijoittaneita voi kaatua heikkoina aikoina. Ensimmäinen ottaa riskiä ja jälkimmäinen ei ole noudattanut perussääntöjä. Sijoita osakkeisiin vain ylimääräistä rahaa (jota et tarvitse vähintään kymmeneen vuoteen), äläkä laita kaikkia munia samaan koriin (=yritykseen, toimialaan, maanosaan). Noita kahta ohjetta noudattavista pyöristettynä 100 % ovat voitolla 10 vuodesta eteenpäin, mutteivät toki yhtä paljon kuin Buffett.
Eikös varallisuutta päinvastoin siirtynyt pelurilta sinulle, jos sinä kerran olit myyjä? Peluri saa rahaa vasta sitten, kun myy jollekin kolmannelle, eikä pelurin tuolta kolmannelta saama raha ole sinulta pois. Vai ajattelitko tuon kolmannen olevan sinä itse, eli myyt ensin pelurille halvemmalla, ja ostat juuri häneltä (eli hän laittaa muuhun myyntilaitaan nähden niin ylihintaisen myyntitoimeksiannon, että sinä varmasti olet ainoa joka sen suostuu ostamaan) takaisin kalliimmalla?
En ymmärrä, miksi ajattelet tuottavan liiketoiminnan pitkäaikaisen omistamisen olevan kiinteän kakun pokeripeliä. Viimeisen 220 vuoden aikana osakekakku on reaalisesti yli kaksimiljoonaakertaistunut (reaalituotto 6,89 %/a), ja nimellisesti vielä enemmän (+5 430 046 412 %, eli ~54 milj.-kertaistunut, nimellistuotto 8,43 %/a).
Hajauta ja haudo oikeasti ylimääräisellä ostettuja omistuksia, niin saat varmemman tuoton kuin paria lappua "pokerityyliin" eestaas vekslaamalla. Jos et osaa itse rakentaa hajautettua salkkua, voit ostaa jollain kasvutyyppisellä maailma-ETF:llä yhdellä iskulla ~2000 yrityksestä pienen osuuden. Samalla tuotto tulee uudelleensijoitettua automaattisesti ja verotehokkaasti.
Edit. Lisätty reaalituotto-% 220 vuodelta.
Edit2. Ja nimellistuotto-% 220 vuodelta.