Säästäminen ja sijoittaminen (osakkeet, rahastot, ETF:t...)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Purple
  • Aloitettu Aloitettu
Tesla alkaa lunastamaan lupauksia. Kovat toimitusluvut q4:lle ja koko 2021:lle. 936k autoa asiakkaiden käsiin luojan vuonna 2021. Q4 numeroita kun katsoo niin wanhoilla tehtailla ja q4 valmistusmäärillä 2022 päättyisi about 1.2miljoonaan autoon(305,840*4). Kun teslalla tulee giga berlin ja giga austin tulille 2022 aikana niin voisi olettaa 1.5miljoonan valmistus ja myyntimäärän ylittyvän. Katteidenkin luulisi parantuvan, koska ei tarvi rahdata kiinasta autoja muille mantereille. Voluumilla lienee myös jotain tekemistä katteiden kanssa. Teslan osake mukavassa 7% nosteessa pre market:ssa. Musk myös saanut osakemyynnit maaliin niin musk:in dumppaus ei enää paina kurssia alaspäin.

Toki teslalla on haastava vuosi edessä: komponenttipula jatkuu, uusien mallien ja teknologioiden tuotantoonlaitto pahasti vaiheessa(missä on cybertruck ja roadster?), uusien giga tehtaiden ramp up jne. ei ole triviaaleja asioita. FSD on edelleen torso. Lex Fridman:in podast:ssa oli juttua FSD:sta ja siitä missä se single stack oikein menee(sisäisessä alphassa, vaikeaa on)

On nuo toimitusmäärät silti yksi kärpäsenpaska, jos esim. Toyotaan vertaa... Et syytäkin saada sitä kasvua tuolla osakekurssilla.
 
Itse kun valitsen osakkeita, niin sellaisista firmoista olen kiinnostunut, joilla on P/B noin 1-4. Teslalla on ko. arvo nyt 39,22. En ole aatellut ostaa Teslaa.
 
On nuo toimitusmäärät silti yksi kärpäsenpaska, jos esim. Toyotaan vertaa... Et syytäkin saada sitä kasvua tuolla osakekurssilla.

En yllättyisi, jos tesla ja toyota päätyisivät tekemään jotain yhteistyötä. Kaislikossa on suhissut pitkään, mutta ajoitukset eivät ole toimineet. Teslalla lienee kiinnostus yhteistyöhön kasvaa kunhan fsd4 rauta ja uudet tehtaat on tuotteistettu. Tällä hetkellä teslalla lienee aika kiire omien juttujensa kanssa. Tesla saattaa jossain kohtaa tehdä paremmin rahaa lisensoinnilla/softamyynnillä kuin pelkällä automyynnillä. Tähän samaan settiin menee se teslan autovakuutusjuttukin, josta voisi tulla mukavasti rahaa koko auton elinajalta kuukausimaksujen muodossa.

 
Ikivanha juttu tuo Teslan ja Toyotan deal, että ei ne nyt kovin lähellä dealia ole olleet :D Eipä tartte kovin kummoista kuoppaa tulla suunnitelmiin, niin miinusprosentti teslan osakkeessa on aika iso.
 
Ikivanha juttu tuo Teslan ja Toyotan deal, että ei ne nyt kovin lähellä dealia ole olleet :D Eipä tartte kovin kummoista kuoppaa tulla suunnitelmiin, niin miinusprosentti teslan osakkeessa on aika iso.

Toi uusin huhu liittyy kiinassa suunnitteilla olevaan halvempaan tesla-malliin. Jos toyota lisensoi jotain sen pohjalta niin siinä menee vielä vuosikausia. Kuopan takiahan minä teslasta kirjoitin. Tällä hetkellä suunta näyttää sangen hyvältä vaikka niitä haasteitakin on tarjolla.
 
Selvennetään nyt, että Unileverin osakkeella on kolme listausta: UK, Hollanti ja jenkeissä ADR. Kysymykseni liittyi siihen, kannattaako OST:lle ostaa sitä mahdollisesti Hollannista, koska valuuttana on euro ja Hollanti ei tietääkseni peri 0,5 prosentin leimaveroa kuten britit.
Voipi olla että kovinkaan moni tällä palstalla ei tee kauppaa Hollannin pörssissä... joten varman vastauksen saamisen mahdollisuus?

Hollantihan yritti (vai jäikö edes yritykseksi vai onko meneillään) säätää rangaistus veroja Unileverin päättäessä nostaa kytkintä Hollannista. Joten Hollanti (riippumatta siitä mikä on verotustilanne juuri nyt) ei ole ehkä turvallisin paikka ostaa Unileveriä. Voi pahimmoilleen joutua maksamaan takautuvasti exit veroa.

Nordnet antaisi ostaa Unileveriä myös Saksan kautta. Voi olla että se vaihtoehto tarjoaisi turvallisemmin parhaan kombon verotuksen kannalta esittämääsi kysymykseen. Unilever PLC (UNVB) osake
 
ADR:ia on eritasoisia American Depositary Receipts (ADRs): A Good Way to Go Global
Lisäksi toisella markkinalla listattu yhtiö voi olla myös rinnakkaislistaus ja niitäkin voi olla eri tavoilla. Tai yhtiö voi olla päälistattuna jonkin maan pörssiin, mutta kotipaikka/ISIN on kuitenkin eri maasta.

Sitten se on välittäjäkohtaista (ja riippuu myös välittäjän käyttämästä alivälittäjästä) missä tapauksissa osinkoverotus menee oikein ja missä väärin (ja millä tavalla väärin). Toisin sanoen, jos haluat varmasti tietää meneekö oikein niin se on vaan kokeiltava ja katsottava (vaikka pienemmällä sijoituksella ensin). Sitten tietysti mahdollista että alivälittäjä vaihtuu ja homma ei menekkään enää samalla tavalla seuraavalla kerralla...
 
Tämä ei siis pidä paikkaansa. Ainakaan noin pääsääntöisesti.

Saisiko jotain tarkennusta, en siis väitä olevani oikeassa vaan haluaisin oppia. Katsoin tuon Unileverin ja esimerkkinä vaikka Alibaban ADR:t, ISIN-koodi on US-alkuinen niin eikö tuo poikkeuksetta tarkoita että osingot maksetaan dollareina Yhdysvalloista, ei kai tällöin muun maan verosopimusta voi hyödyntää?

Lisäksi tuo vinkki Xetrassa olevasta Unileveristä oli hyvä, mutta en ymmärrä sitäkään, miten se voi löytyä myös Saksasta :D Unileverin omilla sivuilla on mainittu vain nuo Lontoo, Amsterdam ja New York.
 
Jos jotakuta kiinnostaa niin lisäsin rävellyksen tuonne IB parseriin: IB_Trade_Parser/PurchasePrices.py at master · okkraj/IB_Trade_Parser

Tarkoitus lähinnä avustaa (oman) yrityksen kirjanpitoa. Tuolla _pitäisi voida_ laskea mm. oikea hankintahinta avoinna oleville positioille -> kirjanpidon "osaketili" IB osakkeiden osalta pitäisi täsmätä tähän. Jos ei täsmää niin pitää korjata eli siirtää rahaa IB:n pankkitilin ja osaketilin välillä. Samoin mikäli tulkitsen verotusta oikein niin vapaaseen omaan pääomaan voidaan arvostaa ostohinnan lisäksi nykyhinta jos 70% nykyarvosta on yli hankintahinnan.

Tuo laskee flex queryllä generoidusta CSV:sta 2 avainlukua
- Ostohinta aka kirjanpitotilin arvon joka siellä pitäisi olla
- OPOn osakkeiden osalta huomioiden mahdollisen arvonnousun _ostoeräkohtaisesti_

Lisäksi näyttää sisällä olevan voiton/tappion (oikeilla kursseilla laskettuna) ja listaa sen tickereittäin, ostoerittäin saa myös helposti kun vähän lisää printtejä, jos haluaa katsella mitä FIFOsta menisi myyntiin ensimmäisenä... Tästä saattaisi olla hyötyä ihan "yksityiskäytössäkin" niin ei tule sitten ylläreitä jos on esim. tarkoitus myydä tappiota ulos osinkoveroja vähentääkseen.

Sen huomasin että IB:n activity statement rapsa ei sitten laske laske edes "open positions" tietoja täysin oikein. COST BASIS menee luonnollisesti perseelleen, koska tuo olettavasti käyttää raportin vikan päivän kurssia keskihintaan. VALUE eli nykyarvo on kanssa pielessä, en tiedä että miksi, mutta se ei heitä ihan hirveästi (olettaen että oma koodi on oikein), virhe itselläni on IB: 136731,48 vs oman rapsani 137304,94 eli ~600e eli noin 4-5 promillea.
 
Viimeksi muokattu:
Saisiko jotain tarkennusta, ...
maanantaina klo 20:44 lähetetyssä viestissä hyvin kuvattu että nämä ovat käytännössä melkoinen sekamelska yksittäistapauksissa miten lähdeverot menevät minkäkin yhdistelmän kanssa. Isin koodi ei siis takaa sinänsä mitään. Esimerkiksi omaan salkkuuni Nordnetillä on tullut osinkoja syksyllä tältä: US16941R1086 --> Lähdeveroa peritty 10% koska Kiina, ja osinkoa ei ole maksettu USA:ta, vaikkain se osinko on kyllä kulkenut dollareina yhden tai useamman USA:ssa toimivan välikäden (ADR-järjestelijältä Nordnetin käyttämälle alisäilyttäjälle) kautta.

Kokonaisuutta sotkee vielä myös se että lähihistoriasta löytyy tuttujakin yrityksiä joilla on ollut _eri_ lähdeverotus riippuen minkä kyseisen yrityksen osakesarjoista sattui valitsemaan. Tälläisiä esim Shell (sarjat R6C, R6C3) ja Unilever (sarjat UL, UNVB, UNVR)
 
Onko muilla menny nordnetin kk-säästösopimuksen ostot läpi normaalisti? Itellä lukee nyt poistettu ja rahat palautuneet käytettäväksi, mitähän ihmettä?

Tein kyllä päivällä indeksirahastojen ostoja, kun talletuksestani oli jääny rahaa käytettäväksi etf-ostojen jälkeenkin. Onkohan se jotenki vaikuttanu..
 
Onko muilla menny nordnetin kk-säästösopimuksen ostot läpi normaalisti? Itellä lukee nyt poistettu ja rahat palautuneet käytettäväksi, mitähän ihmettä?

Tein kyllä päivällä indeksirahastojen ostoja, kun talletuksestani oli jääny rahaa käytettäväksi etf-ostojen jälkeenkin. Onkohan se jotenki vaikuttanu..
Mulla näyttää samaa poistettua. En ole tehnyt muita ostoja tänään.
 
Itsellä näkyy sama määrä peruuntuneina ja toteutuneina eli on mennyt läpi kaupat kyllä, mutta jostain syystä ei ensimmäisellä yrityksellä.
 
Itsellä näkyy sama määrä peruuntuneina ja toteutuneina eli on mennyt läpi kaupat kyllä, mutta jostain syystä ei ensimmäisellä yrityksellä.
Nordnet ostelee niitä lappuja pitkin päivää ja kaikille tulee sama keskiostokurssi, eli osto ei ole mitenkään epäonnistunut vaikka näkyy peruuntuneena.

Hyvin useasti se kuukausisäästö näkyy peruuntuneena jossain välissä päivää, mutta ihmeen kaupalla ne laput aina ilmestyvät salkkuun.
 
Mulla näkyy ensin poistettuna, sitten ”toteutunut osittain” vaikka jälkimmäiset näyttävät kyllä toteutuneen kononaan.
 
Joku arasteli brittien leimaveroa. Mulle tuli just BP:stä ~60usd ADR osinko, kuluja meni 1usd. Maksanee kvartaaleittain eli 4 usd kuluja per 240usd. Osinko% on 5% paikkeilla. Eli jos teet ~5k usd hankinnan maksat leimaveroa 25usd. Toisin sanoen kestänee tuolla osinkoprosentilla ja ko. ADR kuluilla 6 vuotta kuolettaa suoran hankinnan leimavero ja jos sekaan vielä lisätään eri pörssin mahdolliset erihintaiset komissiot niin asia mutkistuu lisää.

Mitä tästä opimme? Emme varmaan yhtään mitään :), mutta yhtäkkiä näyttäisi siltä että ei tuo brittien leimavero ihan älytön ole jos ei ole tarkoitus ihan heti myydä pois. ADR kulut lienevät vielä erilaiset riippuen mistä ja mitä on hankkinut, yhteistä käsittääkseni on se että mistään et etukäteen tiedä mikä se kulu on. Käsittääkseni kuluja peritään vain osingoista eli jos yritys ei maksa osinkoa niin et maksa kulujaan.
 
Onko muilla menny nordnetin kk-säästösopimuksen ostot läpi normaalisti? Itellä lukee nyt poistettu ja rahat palautuneet käytettäväksi, mitähän ihmettä?

Tein kyllä päivällä indeksirahastojen ostoja, kun talletuksestani oli jääny rahaa käytettäväksi etf-ostojen jälkeenkin. Onkohan se jotenki vaikuttanu..
Itselläni on aina mennyt niin että nuo menevät poistettu tilaan, mutta sitten tulee uudet toteutuneet. Tämä siis käynyt joka ikinen kuukausi jo vuosien ajan. Tosin rahat eivät ole koskaan tulleet takaisin vaan ostot ovat kyllä aina päivän lopuksi menneet läpi.
 
No piti vielä kurkata ja nyt oli menny rahat, mut eri verran ku päivällä. Ota tuosta nyt sit selvää, mut ehkä en jatkossa tee noita indeksirahastojen ostoja samana päivänä ku kuukausiostot menee.
 
Hyvin meni 2021 vuosi lähes 50% nousu salkulle, miten muiden vuosi meni?
 
Viimeksi muokattu:
Nordnet ostelee niitä lappuja pitkin päivää ja kaikille tulee sama keskiostokurssi, eli osto ei ole mitenkään epäonnistunut vaikka näkyy peruuntuneena.

Se, että Nordet ostaisi jotain tiettyä ETF:ää pitkin päivää ja antaisi keskihinnan asiakkaalle ei taida pitää paikkaansa, vaikka lukeekin ehdoissa. Olen monesti löytänyt ETF:n hintaa ja volyymia katsomalla tarkan ostoajan, eli yksi kertaosto ETF:lle. Saattaa vaihdella eri lapuissa, mutta 2 lappua (DX2J ja IS3N) olen monta kertaa tarkistanut ja aina löytynyt se yksi ostohetki.
 
En pyöristänyt, eli maksamme eri hintoja.
Minulla samat hinnat kuin @Apari :lla. Nordnetin käytttöliittymä pyöristää noita hintoja jollain satunnaislogiikalla, eri paikoissa näkyy eri hintoja. Esim ostoerittäin-näkymässä minullakin näkyy kahteen desimaaliin pyöristettynä. Lataa omista tapahtumista se kyseisen kaupan pdf, siellä hinta on neljällä desimaalilla esitettynä.
 
Mielipiteitä alla olevaan? Onhan näitä ennustuksia nähty useita vuosien varrella ja jos niihin olisi aina tarttunut, niin ei olisi varmaan sijoittanut koskaan. Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu, että ei tämä nykyinen rallin voi enää kovin pitkään jatkua ilman merkittäviä korjausliikkeitä. Varsinkin kun Yhdysvaltain keskuspankki alkaa taistelemaan kasvavaa inflaatiota vastaan.

Stock markets to crash 90% this year, followed by best buying opportunity in lifetime - Harry Dent - YouTube
 
Mielipiteitä alla olevaan? Onhan näitä ennustuksia nähty useita vuosien varrella ja jos niihin olisi aina tarttunut, niin ei olisi varmaan sijoittanut koskaan. Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu, että ei tämä nykyinen rallin voi enää kovin pitkään jatkua ilman merkittäviä korjausliikkeitä. Varsinkin kun Yhdysvaltain keskuspankki alkaa taistelemaan kasvavaa inflaatiota vastaan.
Taitaa tuo Harri olla vähän kuin Suomen Tuomas Malinen? On se rikkinäinen kellokin oikeassa kahdesti päivässä.

Tuolla pudotusprosentilla alkaa jo saamaan 100% osinkotuottoa :kahvi:
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Niin, kyllähän sitä aina välillä tulee romahdus ja sitten taas nousee, mutta koska ei kukaan tiedä koska tulee niin edelleen paras tapa on kuukausisäästää mahdollisimman hajautetusti koska kuitenkin pidemmän aikavälin trendi on nouseva.

Tähän strategiaan ehkä voi vielä lisätä sen, jos pelailla haluaa, että pitää hieman käteiskassaa jolla voi sitten ostaa enemmän jos tulee joku tommonen 90% romahdus. Toki tässä keskimäärin varmaankin häviää verrattuna siihen että nuokin rahat olisi laittanut jo kuukausisäästöllä sisään.
 
Niin, kyllähän sitä aina välillä tulee romahdus ja sitten taas nousee, mutta koska ei kukaan tiedä koska tulee niin edelleen paras tapa on kuukausisäästää mahdollisimman hajautetusti koska kuitenkin pidemmän aikavälin trendi on nouseva.

Tähän strategiaan ehkä voi vielä lisätä sen, jos pelailla haluaa, että pitää hieman käteiskassaa jolla voi sitten ostaa enemmän jos tulee joku tommonen 90% romahdus. Toki tässä keskimäärin varmaankin häviää verrattuna siihen että nuokin rahat olisi laittanut jo kuukausisäästöllä sisään.
Tämäkin riippuu, miten se käteiskassa on muodostunut. Jos nyt esim. huomenna saat 50te ylimääräistä ja sulla on 50te salkku, niin en ole varma, että just nyt kannattaisi tota kovin nopeasti kk-sijoituksiin alkaa työntämään. Varsinkin, kun toi on salkun kokoon (ja mahdollisesti varallisuuteen) suhteutettuna ika suuri summa. Tai siis tämä on oma tuntuma. Itselle kertynyt kyllä jo toista vuotta vähän turhan paljon käteistä ja ei millää nyt uskalla sitä sijoituksiin laittaa. Ois vaan pitänyt tasaisesti laittaa...

Kaikkihan toki perustuu riskinsietokykyyn ja suunnitelmaan. Jos et siedä riskiä ja alat panikoida ja myymään kurssien laskiessa, niin ehkä parempi pitää isompaa käteiskassa, jos sijoitusten laksu pelottaa.
Iänikuinen ohje on tehdä sijoitussuunitelma ja pysyä siinä. Panikointi harvoin auttaa. Samoin kuin ad-hoc -päätökset.
 
Markkinoilla tuntuu olevan aika paljon hermostuneisuutta nyt. Rahaa vedetään ulos lähes kaikista sijoituksista. Omakin näkemys on että se "korjausliike" on lähempänä kuin kauempana.
 
Markkinoilla tuntuu olevan aika paljon hermostuneisuutta nyt. Rahaa vedetään ulos lähes kaikista sijoituksista. Omakin näkemys on että se "korjausliike" on lähempänä kuin kauempana.
Onhan tässä ollut todella kovaa nousua ja korona on aika kysymysmerkki vieläkin. Lisäksi venäjästä ei oikein tiedä ja inflaatio on myös aika kovaa, joten pitääkö korkoja nostaa jne.

Itsekkin kyllä veikkaan että suht lähiaikoina tullaan alas. Taikka sitten korona menee ohi, venäjä rauhoittuu ja inflaatiokin tasaantuu jne.

Tosin hankala arvailla miten noin ylipäänsä pitkällä aikavälillä käy kun valtioiden lainat vaan paisuvat paisumistaan ja alkaa olemaan monessa maassa jo sellaisissa lukemissa ettei niitä koskaan voida maksaa takaisin.
 
Koronatapaukset tulevat myös "räjähtämään käsiin" seuraavan 2vko aikana. Vaikka tuo nykyinen muunnos on ilmeisen vaaraton ja siten sairaalat/tehohoito ei kaada koko järjestelmää, niin voi silti olla että tästä joku maailmanlaajuinen paniikki saadaan ja droppia pörssiin tuossa helmikuun puolella?

Itse ainakin uskon näin ja alkuvuoden nousurallin johdosta keventelinkin n. 50% sijoituksista käteiseksi. Saa nähdä sitten juhannuksena menikö ihan metsään :)
 
Koronatapaukset tulevat myös "räjähtämään käsiin" seuraavan 2vko aikana. Vaikka tuo nykyinen muunnos on ilmeisen vaaraton ja siten sairaalat/tehohoito ei kaada koko järjestelmää, niin voi silti olla että tästä joku maailmanlaajuinen paniikki saadaan ja droppia pörssiin tuossa helmikuun puolella?

Itse ainakin uskon näin ja alkuvuoden nousurallin johdosta keventelinkin n. 50% sijoituksista käteiseksi. Saa nähdä sitten juhannuksena menikö ihan metsään :)
Ja sait aikaiseksi veroseuraamukset. Itse sijoitan pitkäjänteisesti ja en aio myydä mitään. En ole 2011 jälkeen kertaakaan mitään myynyt (ei olisi kyllä silloinkaan pitänyt. Auton ostoon taisin silloin n. 5te edestä Fortumia myydä)
 
Koronatapaukset tulevat myös "räjähtämään käsiin" seuraavan 2vko aikana.

Morgan Stanley (lähde CNBC-TV pari minuuttia sitten) ennustaa, että jos koronatapaukset saavuttavat huipputasonsa seuraavan 2 viikon aikana, niin se olisi markkinoille "bullish". Jos taas käy niin että huipputason saavuttamiseen meneekin 2 kk, niin se olisi markkinoille "bearish".
Selityksenä se että jos menee 2kk, niin se tarkoittaisi sitä että käytännössä kaikki sairastuisivat. Ja jos jäädään merkittävästi sen alle, niin nousua pukkaisi ja markkinoiden kehittymiselle neutraali tila on sitten jossain korona huiput n. 1kk päästä.
 
Nykymarkkinassa on hyvä huomata, että ns. indeksit eivät kerro koko totuutta kovin hyvin. Tämä johtuu siitä, että suurimmat firmat vetävät niitä kuin pässiä narussa, eikä niitä ole kuin muutama. Muista yrityksistä jo 40% on tullut ATH-luvuistaan noin 50% alas jo pidemmän aikaa.
 
Ja sait aikaiseksi veroseuraamukset. Itse sijoitan pitkäjänteisesti ja en aio myydä mitään. En ole 2011 jälkeen kertaakaan mitään myynyt (ei olisi kyllä silloinkaan pitänyt. Auton ostoon taisin silloin n. 5te edestä Fortumia myydä)
Tuo tietysti kannattaa huomioida, mutta omalla kohdalla nämä ovat sijoitettu yrityksen kautta joten niistä ei tarvitse veroja maksella kesken vuotta lainkaan. Muutamat tappiolla olevat omat sijoitukset myin joulukuussa joilla en nähnyt tulevaisuutta juurikin verotuksen vuoksi.

Avataan nyt vielä vähän lisää, eli omalla kohdalla kysymysmerkeiksi jäi verkkokauppa.com, kamux ja sievi. Mielestäni kaikki hyviä osakkeita mutta en oikein näe mikä noita vetäisi selvästi ylöspäin tulevana vuonna? Eli mietinnässä lähinnä kannattaisiko vain myydä ja sijoittaa johonkin muuhun....
 
Nykymarkkinassa on hyvä huomata, että ns. indeksit eivät kerro koko totuutta kovin hyvin. Tämä johtuu siitä, että suurimmat firmat vetävät niitä kuin pässiä narussa, eikä niitä ole kuin muutama.

Alla vielä niitä painoja (SP500). Eli kaikkien noin top-10-firmojen painot ovat yli 1% jokainen. Kahden isoimman firman paino on yli 5% kumpikin. Top-10:n jälkeen yhden firman paino on alle prosentin indeksistä. Top-10:n yhteispaino on noin 30%. Top-10-20:n yhteispaino alle 10%.

 
2022 on varmasti nousuvuosi, en omia rahoja ainakaan ota nousevasta pörssistä pois. Korona laimentaa itseään kun uusi variantti on aina tarttuvampi, mutta vaarattomampi. Omikron voi jo päättää kierteen mikäli leviää tarpeeksi (Luoden vastustuskykyä).

Koronan häviäminen/vaarallisuuden pieneminen ei aiheuta laskua markkinalla, vaan päinvastoin nousua. Toki ne voi laskea jotka koronasta hyöty, mutta muut nousee. Jos nyt myy, niin pitäisi olettaa että verojen verran (30-34%) halvemmalla pitäisi saada enemmän ostettua takaisin. Ei tänä vuonna, siihen en usko.
 
2022 on varmasti nousuvuosi, en omia rahoja ainakaan ota nousevasta pörssistä pois. Korona laimentaa itseään kun uusi variantti on aina tarttuvampi, mutta vaarattomampi. Omikron voi jo päättää kierteen mikäli leviää tarpeeksi (Luoden vastustuskykyä).

Koronan häviäminen/vaarallisuuden pieneminen ei aiheuta laskua markkinalla, vaan päinvastoin nousua. Toki ne voi laskea jotka koronasta hyöty, mutta muut nousee. Jos nyt myy, niin pitäisi olettaa että verojen verran (30-34%) halvemmalla pitäisi saada enemmän ostettua takaisin. Ei tänä vuonna, siihen en usko.
En oo ihan noin varma, että koronan loppumisella on välttämättä positiivisia vaikutuksia pörsseihin. Minusta tuo on vaan yksi mahdollinen triggeri korjausliikkeelle. Korona kun loppuu niin sitten loppuu elvytykseltä perusteet, ihmiset alkaa ottamaan voittojaan ulos kun nyt niitä rahoja voi taas käyttää, inflaatio lähtee entistä suurempaan nousuun. Nuo koronasta hyötyjät on aika isolta osin myös noita, joita on indekseissä isolla painolla (kuten yllä pari kommenttia kertoikin), nämä kun sitten koronan päättyessä lähtee laskuun niin ne vetää indeksiä alas ja samalla kaikkia muitakin, joka sitten luo lisää paniikkia ja myyntipaineita.

Tuosta olen samaa mieltä, että myyminen nyt sillä tarkoituksella että myöhemmin tänä vuonna saisi ostettua takaisin halvemmalla on todennäköisesti huono vaihtoehto. Käteiseen sijoittaminen tässä on ehkä yksi huonoin vaihtoehto mitä voi olla. Jos alkaa myymään niin niillä rahoilla olisi hyvä olla joku toinen sijoituskohde sitten.
 
Käteiseen sijoittaminen tässä on ehkä yksi huonoin vaihtoehto mitä voi olla.
Tuo on erittäin tärkeä pointti. Parhaillaan joku 7% vuosi inflaatio nakertaa käteisen arvoa. Ja Turkkilaisilla vielä vauhdikkaammin.

Ja se että tuotantoa saataisiin lisättyä niin paljon että hinnat kääntyisivät laskuun ylitarjonnan myötä kestää vielä pitkään.

Lisäksi inflaatiosta merkittävä osa johtuu energian hinnan noususta, jota poliittiset päätökset laajalla rintamalla pahentavat (ydinvoimaloiden sulut, energian verotus ja CO2 vastaiset toimet ym mitä etenkin vihreiden agendalta löytyy, itänaapurin ja muidenkin tahojen harrastama painostus energian tarjonnan tahallisella rajoittamisella). Inflaatiossa energian hinnannousun osuuden vastustaminen A) korkoja nostamalla (jolloin investointivaltaisen energian hinta nousee entisestään) tai B) yrityksien puolelta teollisten tavaroiden tuotantomäärien nostamisella (jolloin energiaa tarvitaan entistä enemmän ja sen hinta nousisi) eivät ole erityisen toimivia yhtälöitä, eikä ole myöskään odotettavissa että vihreät kääntäisivät takkejaan inflaation vuoksi, paremminkin hykertelisivät tyytyväisinä jos saisivat teollisuuden kaadettua. Jopa Kiina (ainakin virallisesti) määräilee tuotannon rajoituksia energian säästämiseksi sekä CO2 tavoitteilla. --> Infllaation jatkumiselle on oikein suotuisa ympäristö toistaiseksi.

Jos ja kun koronnostoja on tulossa niin Cramerin kommentti tältä viikolta on "No brainer to put your money in banks" tarkoittaen sijoittamista pankkien osakkeisiin.
 
Jos ja kun koronnostoja on tulossa niin Cramerin kommentti tältä viikolta on "No brainer to put your money in banks" tarkoittaen sijoittamista pankkien osakkeisiin.

Ottaen kuitenkin samalla huomioon, että jos ja kun koronnostoja tulee, tappiin lainoitetut kuluttajat menevät muun muassa asuntolainoillaan nurin aika pahasti siellä ja täällä. Se taas iskee suoraan pankkeihin. Ei se siis aivan vesiselvästi hyvä sijoitus ole.

Koronnostoilla tulee olemaan järisyttäviä vaikutuksia itse kullekin 10 vuoden nollakorkoleikin jälkeen.
 
  • Tykkää
Reactions: hmb
Ottaen kuitenkin samalla huomioon, että jos ja kun koronnostoja tulee, tappiin lainoitetut kuluttajat menevät muun muassa asuntolainoillaan nurin aika pahasti siellä ja täällä. Se taas iskee suoraan pankkeihin. Ei se siis aivan vesiselvästi hyvä sijoitus ole.

Koronnostoilla tulee olemaan järisyttäviä vaikutuksia itse kullekin 10 vuoden nollakorkoleikin jälkeen.
Se on juuri näin. Minimissään riskien vuoksi kannattaa analysoida millaisessa vakavaraisuus tilanteessa pankki on ja ketä niillä on asiakkaina. Vrt. vaikka euroopassa pohjolan pankit vs Italian. Tai yrityksiä rahoittavat vs kuluttajien asuntolainoja rahoittavat. Sinänsä jos kuluttajia pilvin pimein tipahtaa pankkienluototuksen ulkopuolelle, niin sehän sataisi suoraan pikavippipankkiirien laariin. Siis olettaen että kyseessä on tilanteellisesti vain korkojen noston seuraukset, eikä jonkin planetaarisen talousromahduksen.

Edit: Kun Cramer heitti pankkikommenttinsa, niin en tiedä oliko hänellä mielessään jokin tietty pankki vai miten, mutta tyypillisesti sieltä päin maailmaa lista voisi näyttää tämän kaltaiselta: https://money.usnews.com/investing/stock-market-news/slideshows/best-bank-stocks-to-buy-this-year
Edit 2: Lisään tähän vielä hieman UBS:n analyytikon Najarian näkemystä:
While Bank of America’s sensitivity to rising interest rates is well understood by Wall Street, Najarian said she sees additional value in the company because it’s “poised to be the secular winner of the upcoming economic and rate cycle, similar to how JPMorgan dominated the post-Global Financial Crisis recovery by outperforming on profitability.”

Bright spots in Bank of America’s business include a clean balance sheet, excess capital, and no major regulatory/legal issues, she said.

We are particularly bullish on global banking, where heavy investments in talent and tech should pay off,” Najarian said. “In 2022 and 2023, we project loan growth of about 4%, driven by strength in commercial and industrial loans.

Najarian characterized the current environment as a golden era for bank stocks, even after big gains in the sector this year.

Ja tietystihän näitä näkemyksiä on ajettu jo hyvän aikaa pankkiosakkeiden hintoihin sisään, jos katsoo vaikka vuoden 2021 kurssikehitystä.
 
Viimeksi muokattu:
Pankkeihin sijoittamista ei korkojen takia kannata myöskään näin eurooppalaisena kiirehtiä, koska EKP on varmasti viimeinen joka niitä korkoja nostaa, koska Etelä-Euroopan velkaiset valtiontaloudet...

Toki niitä jenkkipankkeja voi ostella täälläkin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 272
Viestejä
4 577 874
Jäsenet
75 402
Uusin jäsen
Anajude

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom