Olen Degirosta yrittänyt saada selville, mikä on salkkuni numero, joka varmasti vaaditaan ainakin täällä suomessa, jos siirretään osakkeita, mutta sieltä ei mistään löydy mitään numeroa?!
Degiro-salkun numero on todella hyvin piilotettu. Aikaisemmin, vielä vajaa pari kuukautta sitten, numeron sai esiin, kun valitsi Aktiviteetit → Transaktiot → Export → PDF, mutta nyt kun katsoin niin eipä sitä numeroa enää siinä näy. Minulla on kuitenkin 25.10.2021 exportattu samainen raportti tallessa, ja siinä näkyy oikeassa yläkulmassa "Käyttäjänimi"-kohdassa käyttäjätunnuksen jälkeen sulkeissa kyseinen numero. Eli jos sinulla on jotain vanhoja Degiron raportteja tallessa, niin niistä voi löytyä. En osaa sanoa enkä ymmärrä, miksi piilottelevat sitä.
Seuraavassa keskustelussa on käsitelty asiaa ja siellä on kommentteja, että arvopapereiden siirrot ovat onnistuneet käyttämällä käyttäjätunnusta siirtopyynnössä tilin identifiointiin:
r/DEGIRO - Degiro NL broker account number needed - can you help?
Degiron hollanninkielisillä webisivuilla on sama tieto, eli käyttäjätunnusta käytetään tilin identifiointiin:
Waar kan ik mijn rekeningnummer vinden? | DEGIRO
Kannattaa siis varmaankin siirroissa käyttää sitä käyttäjätunnusta, kun kerran niin neuvovat, eikä tilin numeroa, vaikka sen onnistuisi jostain löytämään.
Itse ymmärtäisin niin, että mainitsemallasi "global nominee"-tilillä tarkoitetaan vain jollain välittäjällä olevaa kansainvälistä arvopaperien säilytystiliä. Ulkomaisilla välittäjillä osakkeet eivät ole suoraan asiakkaiden omissa nimissä, vaan välittäjän nimiin kirjattuna, ja välittäjällä on hallussaan tieto, kenelle ne oikeasti kuuluvat. Välittäjäsi on siis se "nominee", jonka olet valinnut arvopaperejasi säilyttämään. Suomeksi tästä toimintamallista käytetään nimitystä "hallintarekisteröinti", ks:
Hallintarekisteri – Wikipedia
Suomalaistyyppinen arvo-osuustili, jossa osakkeet merkitään suoraan ne omistavan henkilön nimiin, on kansainvälisesti tarkasteltuna poikkeuksellinen kuriositeetti. Niin ei toimita muualla.
Mainitsemasi veroasia varmaankin liittyy siihen, että brittiläisten osakkeiden kaupassa pitää jokaisesta kaupasta maksaa leimavero ("stamp duty") ja ilmeisesti sellainen on muissakin siirroissa. Normaalisti osakevälittäjät perivät sen osana kaupan kuluja. Seuraavassa linkissä on siitä tietoa:
Tax when you buy shares . Tuo em. dokumentissa mainittu 1,5% voi olla se vero, mihin kommenttisi viittaa. Suomessakin on ollut leimavero vuoteen 2001 asti käytössä.