- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 1 035
Aika mielenkiintoinen lause löytyi osinkojen verotuksesta:
Verosopimuksettomat maat
Jos saat osinkoa muusta maasta kuin EU- tai verosopimusvaltiosta, osinko on kokonaan veronalaista ansiotuloa. Suomella ei esimerkiksi ole voimassa olevaa verosopimusta Hong Kongin kanssa, joten sieltä kotiutuvat osinkotuotot verotetaan ansiotuloprosenttisi mukaan.
Eikös tämä tarkoita, että meidän työssäkäyvien köyhien, joiden ansiotuloprosentti on alle 20% kannattaisi nimenomaan suosia osakkeissa maita, joiden kanssa ei ole sopimusta? Toki en tiedä voiko edes Honkongista ostaa osakkeita, mutta onko tässä jotain muuta ansaa?
Ajatuskokeena varmaan, mutta käytännössä luultavasti ei. Niistä menee ensin lähdevero siellä toisessa päässä, ja sittne ...
Pääsääntöisesti, ellei tulot ole todella alhaiset, siis lähemmäs köyhyysrajalla: Vaikka ansiotulojen kokonaisveroprosentti olisi selvästi alempi kuin pääomatuloveroprosentti, niin se marginaalinen ansiotuloveroprosentti lienee jo siinä kohtaa selvästi suurempi (koska kaiken järjen mukaan tuosta menee kaikki ansiotulon verot, siis myös kunnallisvero).
Nopea googlaus antaisi rajaksi jonkun 17k per vuosi tulotason... tämä oletuksella että kohdemaassa ei ole lähdeveroa.
PS. Triviatietona, Yhdysvalloissa tämänkaltainen loukku on ratkottu melko ovelasti (joskin en keksi miten sikäläisillä nykyisillä prosenteilla sen saa aikaan). Veroilmoitus laittaa laskemaan verot sekä ansio- ja pääomatulona että pelkkänä ansiotulona, ja sitten valitsemaan pienemmän luvun maksettaaksi veroa. Vaikka muuten tuo prosessi onkin, no, epäideaalinen, niin tuo on aika elegantti purkkakorjaus takaamaan loukuttomuuden. Toimisi toiseen suuntaan etenkin maassa jossa on voimakkaampi ansiotuloveroprogressio ja korkea ja lähes ei-progressiivinen pääomatuloverotus.