Kaksiosainen kysymys, joka on potentiaalisesti typerä:
1. Miten USA/EU (keskuspankit?) käytännössä hoitavat tämän "rahan pumppaamisen markkinoille"?
2. Onko USA/EU (keskuspankeilla?) joku velvollisuus yleisesti ilmoittaa jollakin foorumilla että tulevat lopettamaan tai vähentämään "rahan pumppaamista markkinoille"? Ja mikäli on, niin onko näissä joku vaade ilmoittaa moisesta X kuukautta ennakkoon?
Kysymykselle taustaa että kun toisinaan jossakin uutisessa on mainittu esim että X keskuspankki suunnittelee aloittavansa jonkin koron nostamisen ensivuoden lopussa tms, niin markkinat tuntuvat (ainakin hetkellisesti) "panikoivan". Entä jos keskuspankit vaan ympäripyöreästi ilmoittelevat että "ei varmaankaan tehdä mitään" ja sitten hiljalleen vaivihkaa kuitenkin nostellaan korkoja, tai tähän kysymykseen liittyen, vähennetään "rahan pumppaamista markkinoille" vaivihkaa hiljalleen...
1: Pääasiallinen keino toimia on se, että keskuspankki luo tyhjästä rahaa omille tileilleen ja ostaa noilla rahoilla valtioiden velkakirjoja ja viimeaikoina myös yritysten velkakirjoja ja jopa suoraan osakkeita. Esim. Sveitsin keskuspankki on luonut tuolla tavalla n. 700 miljardin arvosta rahaa reilun 10v aikana - rahat on käytetty pääasiassa ulkomaisten yritysten ja velkakirjojen ostoon.
2: Pääsääntöisesti keskuspankeille on annettu lakisääteisesti jotain tehtäviä, joita niiden johtajien / johtokuntien on noudatettava. Niillä on sitten monia eri tapoja pyrkiä noiden tehtävien täyttämiseen. USA:n keskuspankilla on muistaakseni kaksiosainen tavoite: pitää inflaatio 2% kintailla + tukea työllisyyttä. EKP:lla on ainoastaan "ylläpidetään vähän alle 2% inflaatiota" tavoitteena.
Tavoitteisiin voi pyrkiä monella tavalla:
Rahaa luomalla ja markkinoille pumppaamalla (ostamalla assetteja pois, jolloin myyjät toki saavat keskuspankilta rahaa).
Ohjauskorkoa (yönylikorko) säätämällä, jolloin liikepankkien insentiivit pistää rahaa keskuspankkiin jemmaan tai minimoida tileillä olevan rahan määrä muuttuvat.
Kertomalla, että mitä aiotaan tehdä.
Niiden tase on yleensä (aina?) julkista tietoa. Tase on siis se osa kirjanpidossa joka kertoo, että paljonko omistuksia jollakin taholla on. (esim.
Federal Reserve Board - Recent balance sheet trends). Tuollaisen tilastotiedon julkaisu voitaneen pitää "ilmoitusvelvollisuutena", koska kuka tahansa voi tarkkailla, että miten keskuspankki nyt on sattunut toimimaan.
Pelkällä puheellakin on vaikutusta: Kun Eurokriisi oli pahimmilaan, super mario ilmoitti, että jos euro meinaa kaatua, niin hän tekee _mitä tahansa_ tilanteen vakauttamiseksi ja implikoi, että tarvittaessa hän ostaa kaikki maailman musteet ja printtaa niin paljon euroja, että kaikki velat voidaan maksaa pois vaikka heti. Markkinat uskoivat ja totesivat, että ehkä näille paskavaltioille voi kuitenkin lainata rahaa 5% korolla, kun Mario uhkasi, että hän printtaa velat pois jos korot eivät pysy aisoissa. Ja samalla tietty saksan velkakirjojen korot menivät entistä alemmas.