Täältä varmaan löytyy asiantuntemusta kun itsellä ei oikeastaan mitään käsitystä... Termit ovat siis mitä sattuu.
Minulla on joitamia osakkeita yhdestä vanhasta työpaikasta (vajaa prosentti kaikista). Yhtiöjärjestyksessä on lauseke osakkaiden osto-oikeudesta ja yrityksen lunastusoikeudesta. Eli voin myydä osakkeet toiselle osakkaalle ja en ulkopuoliselle.
Nyt haluaisin ehkä myydä osakkeet ja pitäisi jollain tapaa päätellä mikä on järkevä hinta osakkeista tai odottaa.
Nyt arvon tuon myymisen (hinta?) ja odottamisen välillä. Odotuksessa lähinnä se mietityttää, että jos joku ostaisikin lähivuosina tuon firman niin kiinnostaako ostajaa joku 1% osuus vai jääkö siinä itselle vain luu käteen ja pääomistaja myy omat osakkeensa isoilla rahoilla ja muut jäävät pienosakkaiksi? Vai onko niin että iso ostaja pyrkii ostamaan kaikki osakkeet? Harmittaisi jos myyn nyt muutamalla markalla osakkeet pois ja vuoden päästä isompi toimija olisi maksanut niistä n*muutama markka. Myymisessä mietityttää myös se että joku osakkaista varmaan tietää tulevista hommista ja ostaa pilkkahintaan osakkeeni. Yrityksen toiminnasta ei ole sen kummempaa tietoa, yrittävät lyödä läpi tuotteellaan ja ehkä onnistuu ehkä ei.
Ja jos tosiaan myyn miten lähtisi arvottamaan noita osakkeita? Pari vuotta sitten eräs osakas tarjosi noin 3*ostohintaa, nyt en ole vielä kysellyt onko osakkailla kiinnostusta. Firmalla ei ole mahdollisuutta lunastaa osakkeita kun ovat kaikin puolin miinuksella.
Yrityksen liikevaihto ollut muutaman vuoden 500 000-1500 000, tappiot ja tuonne työnnetyt rahat olleet isoja (näin persaukisesta), pari viime vuotta yli -500 000. Sijoittaja/pääomistaja ainakin tuntuisi uskovan sen verran että työntää rahaa tuohon touhuun? Näistä kun ei mitään tiedä niin vaikeita päätöksiä
edit: kyseessä siis pieni, missään listaamaton oy
Aika kauhea oksennus tuo tilanteen kuvaus. Jospa siitä joku saisi kiinni ja vinkkaisi.