Säästäminen ja sijoittaminen (osakkeet, rahastot, ETF:t...)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Purple
  • Aloitettu Aloitettu
Vetoavat kuitenkin siihen, että koska sulla on puhelin, mistä jakaa yhteys, niin ei ole reititin välttämätön :btooth:

Miksi sen pitäisi olla välttämätön, jos sitä kuitenkin kaupantekoon ja osakkeiden seurantaan ja tiedonhankintaan käyttää? Ei kai mikään ole välttämätöntä, mutta vaikka ei olisikaan, niin ei se tee jostain asiasta vähennykseksi kelpaamatonta. Totta kai puhelimen nettiliittymä kannattaa vähennyksiin laittaa myös.
 
Kannattaa ihan maalaisjärjellä pohtia käyttääkö sitä juttua sijoitustoimintaan vai ei. Jos selkeästi käyttää tai se haittaisi sijoittamista jos ei olisi kunnossa niin voi sen vähentää, ainakin osittain.
Sen sijaan jos keksimällä yrität keksiä mitä voisi vähennyksiin laittaa niin luultavasti se vähennys ei ole asiallinen.
Jep, tämä on varmaan se järkevä linja. Itse ajattelin kaikki nuo hankinnat merkata vain 50%:n osuudella (=on näyttöä käytöstä, mutta käyttö ei ole päätoimista). Ainakin tuon reitittimen laitan vähennyksiin, koska ilman sitä ei tosiaan voi mitään sijoitustoimintaa tehdä kotona, koska muuten koko netti on pimeänä. Yhtä tärkeä se reititin on kuin itse nettimaksukin joka kuukausi.
 
Sain tuollaisen muutaman kymppitonnin joulubonuksen.

Kannattaako laittaa kerralla rahastoihin vai tipoittain per kuukausi?
 
Sain tuollaisen muutaman kymppitonnin joulubonuksen.

Kannattaako laittaa kerralla rahastoihin vai tipoittain per kuukausi?
Sen näkee sit.

Tiivistettynä:
Ajallinen hajauttaminen = todennäköisesti pienemmät tuotot, mutta todennäköisesti myös pienempi mahollisuus et tulee surkeaa jälkeä
Kerralla = Todennäköisesti parempi tuotto, todennäköisyys sille että ajoitus on surkea kasvaa.

Lähinnä tuota kertasijoitusta voidaan puolustaa tilastoilla, että yleensä se on tuottanut enemmän, mutta sanoisinko että se ei lämmitä niitä tilaston epäonnisia jotka sijoitti kaiken japanin pörssiin joulukuussa 1989.
 
Sain tuollaisen muutaman kymppitonnin joulubonuksen.

Kannattaako laittaa kerralla rahastoihin vai tipoittain per kuukausi?

Ajankohta huomioon ottaen suositten ajallista hajauttamista, vaikka tuo summa sijoitettuna seuraavan kuuden kuukauden aikana. Perustelut, osakeindeksit on korkealla, sekä dollari on nyt vahva, heikentynee tosin 2020 alkupuoliskolla. Tämä siis neuvona maailma rahastoja ajatellen.

Pelkkiin Suomi rahastoihin sijoittamalla löisin kaikki sisään kerralla, perustelut, valuutta riskiä ei ole, Suomalaiset osakkeet ovat kehittyneet muuta maailmaa huonommin 2019, tammikussa markkinoille tulee paljon uutta rahaa osakesäästötilin vuoksi. Suomi rahasto jossa Neste on korkealla painolla on hyvä, indeksirahatoissa tuppaa Nokia ja Nordea olemaan liian isolla painolla mukana.
 
Sain tuollaisen muutaman kymppitonnin joulubonuksen.

Kannattaako laittaa kerralla rahastoihin vai tipoittain per kuukausi?

Tuossa yllä hyviä pointteja. Päätökseen voi vaikuttaa myös se, onko summa sinulle merkittävä vai ei ja onko sijoituskokemusta.

Sanoisin, että jos sijoituskokemusta ei ole ja/tai jos summa on merkittävä, hajauttaisin ajallisesti tai en laittaisi ainakaan kerralla kaikkea.

Väärän ajoitukset suurin riski on se, että sen takia lopettaa koko sijoittamisen.
 
Mikäli se kurssi palautuisi heti ennalleen, sitten kannattaisi vaan ostaa niitä osakkeita juuri ennen osingon irtoamispäivää, omistaa niitä sen irtoamispäivän ajan, ja myydä pois heti kun kurssi on palautunut, ja ostaa seuraavaa osaketta jonka irtoamispäivä on seuraavaksi.

Juuri noin moni tekee, sitä kutsutaan osinkojen kalasteluksi.

Ostetaan osake juuri ennen osingon irtoamista ja samalla myydään optio.

on monia eri tapoja tässä nyt yksi Dividend.com

Olen optio sijoitaja ja monesti ollut optio kun osinko irtoaa
ja option arvo on muttunut alaspäin kun osinko irtoaa ja heti seuraavana
päivänä takaisin.

Jos osinko on iso on asia eri 5..6..7% silloin tulee isompi lovi.

Mutta voin kuopata tuon osake laskee osingon verran, kyllä laskee ja heti ottaa takaisin.
 
Mukava yllätys kun holdisalkkuun kirjautui ensimmäistä kertaa kuukauteen. Nordeahan "raketoinut" aika mukavasti takaisin alkukevään lukemiin eli arvostus palaa pikkuhiljaa.
 
Olet siis täysin varma, että Neste nousee jatkossa Nokiaa ja Nordeaa paremmin?

Vuosi sitten Neste olisi ollut loistava sijoitus.. nykylukemat niin korkeat ettei kestä yhtään suurempia ongelmia ilman kurssin notkahdusta.

Nesteen suurin kysymys on se koska ja kuinka isolla kapasiteetilla kilpailijat tulevat mukaan uusiutuvien markkinoille. Inderesin arvio n. 34,- arvosta melko kohdallaan. Osinkotuotto ok mutta ei mikään häikäisevä, p/e korkeahko.
 
Lisäkysymyksenä noihin vähennyksiin niin voikohan niihin laittaa uuden reitittimen hankinnan vanhan mennessä rikki? Tuohan on käytännössä pakollinen, jotta netin saa kotona toimimaan ja sijoitustoimintaa voi edes harrastaa.

Lisäksi hyväksyyköhän verottaja kahdesta näytöstä vähennykset? Ostin viime vuonna uuden näytön ja tänä vuonna toisen edellisen rinnalle käytettäväksi.
Tietenkin toisen näytön voi vähentää. Toisella treidaat ja toisella katsot kursseja. Kolmas näyttö voisi olla tarpeellinen cnbc:n ja sijoitus-aiheisten tube-kanavien katseluun. Kannattaa muistaa, että kustannustehokkain rauta tuollaiseen saadaan ostamalla pleikka nelonen. Toisaalta VR-kypärä kuuluu tuollaiseen, muutoin osa informaatiostä jää havaitsematta jolloin menetetään tuloja. Toisaalta niskat tulevat kipeäksi jos noilla yrittää jotain tulosta oikeasti tehdä ilman rattiohjainta. Ja polkimet toki myös verotukseen, niillä valitaan oikea osake tuhansien joukosta symbolivalikkoa selatessa.
 
Olet siis täysin varma, että Neste nousee jatkossa Nokiaa ja Nordeaa paremmin?

Tuossa meni vähän väärin, kun vastasin kysyjälle rahastoista, turha oli mainita yksittäisiä osakkeita.

Mutta ainakin yli viiden vuoden aikajanalla luotan enemmän Nesteeseen pitkässä salkussa, Nokia on tietysti halpa ja syystäkin, varmasti nousee lyhyellä aikavälillä nopeammin kuin neste, mutta pakittaa taas 20% seuraavassa osarissa. Nordea, paras nousu on jo takana jäänee pyörimään tuhon 6-8€ haarukkaan pitemmäksikin aikaa.

Varma en todellakaan ole, mutta viisi suosikkia löytyy, Neste, Fortum, UPM, Stora, Valmet.
 
Eiköhän tuo reititin ole joka tapauksessa välttämätön sijoittamisen kannalta. Vaikka ei 100% voi vähentää, niin ainakin osittain voi. Voihan nettiyhteydenkin vähentää.

Vuosittainen verovähennyskeskustelu on etuajassa.

Tuloverolain 54 §:n 1 momentin mukaan verovelvollisella on oikeus vähentää pääomatuloista niiden hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneet menot.

Verovelvollinen voi vähentää myös arvopapereiden, arvo-osuuksien ja muun näihin rinnastettavan omaisuuden hoidosta ja säilyttämisestä aiheutuneet menot siltä osin, kuin ne verovuonna ylittävät 50 euron suuruisen omavastuuosuuden. Omavastuuosuuden katsotaan kattavan omaisuuden hoidosta ja säilyttämisestä aiheutuneet menot myös siltä osin, kuin omaisuus tai sen tuottama tulo ei ole veronalaista. (24.6.2004/561)

Toisaalta tuloverolain 31 §:n 4 momentin mukaan Pphdasta tuloa laskettaessa vähennyskelpoisia menoja eivät ole verovapaan tulon hankkimisesta johtuneet menot eivätkä verovelvollisen elantomenot, joina pidetään muun muassa asunnon vuokraa sekä lasten ja kodin hoidosta aiheutuneita menoja. Osinkotulon hankkimisesta johtuneet menot ovat kuitenkin vähennyskelpoisia sen estämättä, että osinkotulo on 33 a–33 d §:n nojalla verovapaata tuloa. (30.7.2004/716)

Elantomenojen käsitettä on avattu Verohallinnon sivuilla muun muassa täällä:

Verotuksessa ei voi vähentää tulonhankkimismenoina tavanomaisia elantomenoja eikä sellaisia kuluja, jotka liittyvät verovapaan tulon hankintaan ja säilyttämiseen. Et siis voi vähentää esimerkiksi näitä kuluja:

  • perheen kulut, asunnon vuokramenot sekä lasten ja kodin hoidosta aiheutuneet menot
  • tavanomaiset vaatetusmenot
  • harrastustoiminnasta aiheutuneet menot
  • tavanomaisten kodin laitteiden hankintamenot (esim. puhelimet, kamerat, televisiot), vaikka laitteita osittain käytettäisiinkin tulonhankinnassa
  • sanoma- ja aikakauslehtien tilausmaksut
  • sairauden- ja terveydenhoitokulut – katso, voitko saada veronmaksukyvyn alentumisvähennystä suurten sairauskulujen takia
  • liikuntakulut, vaikka työ tai työnantaja vaatisi poikkeuksellista suorituskykyä
Kun pohditaan mitä kuluja verotuksessa voi vähentää, on arvioitava kahta asiaa:

- Onko kyseessä tulonhankkimiskulu, eli kulu on syntynyt tulon hankkimiseksi tai tulon säilyttämiseksi?
- Onko kyseessä elantomeno?

Rajanveto voi olla hankalaa, mutta kulun ja tuoton välisen yhteyden pitäisi olla selvä. Esimerkiksi lasten päivähoito mahdollistaa päivätyön pienten lasten vanhemmille, mutta on kuitenkin luonteeltaan enemmän elantokulu kuin tulonhankkimiskulu. Loistava esimerkki on mielestäni joku tubettaja, joka voi mennä ostamaan kakkutarpeet ja kuvata videolle kuinka tekee kakun ja syö sen. Tällöin kakkutarpeet tai tavanomaiset ruokatarpeet, jotka on hankittu tuota videota varten, voivat olla vähennyskelpoisia, koska niillä on suora yhteys tulonhankkimistoimintaan. Lähtökohtaisesti ruokakauppatuotteet ovat kuitenkin aina elantomenoja.

Kun nykypäivänä internetyhteys on käytännössä pakollinen asia joka taloudessa, on kotitalouden reititin mielestäni elantomeno samassa mielessä kuin talon lämmitys, sulakkeet, jääkaappi, uuni tai televisio. Reititin ja internet-yhteys hankitaan joka tapauksessa joka talouteen.

Sen sijaan ammattikäyttöön hankittu erityinen tietokone on vähennyskelpoinen tai esimerkiksi Bloomberg-terminaali sijoitustoimintaa varten on vähennyskelpoinen.
 
Kun nykypäivänä internetyhteys on käytännössä pakollinen asia joka taloudessa, on kotitalouden reititin mielestäni elantomeno samassa mielessä kuin talon lämmitys, sulakkeet, jääkaappi, uuni tai televisio. Reititin ja internet-yhteys hankitaan joka tapauksessa joka talouteen.
Tässä taas verottaja antaa ihan toisenlaisen ohjeistuksen ja itse vetoaisin tähän kohtaan:

"Pääomatuloista vähennettäviä tulonhankkimismenoja voivat olla esimerkiksi
  • puhelinkulut
  • atk-kulut, kuten tietokone tai nettiyhteys
  • ammattikirjallisuuden hankkimisesta syntyneet kulut.
Kulujen täytyy liittyä tulojen hankkimiseen, esimerkiksi sijoitustoimintaan.

Myös työhuonevähennyksen voi tehdä pääomatuloista. Vähennyksen määrään vaikuttaa se, onko kyseessä päätoiminen tulonhankkimistoiminta vai satunnaisten sivutulojen hankinta.

Jos kulut liittyvät arvopapereiden, arvo-osuuksien tai vastaavan omaisuuden hoitoon ja säilyttämiseen, kuluista vähennetään 50 euron omavastuu. Veroilmoitukseen kulut merkitään täysimääräisenä omavastuu mukaan lukien."

Lähde:
Vähennykset pääomatuloista
 
Ihan paskat säännöt: pitäisi vaan olla progressiivinen pääomatulovero, jossa ensimmäinen tonni tuloja on verotonta ja mitään vähennyksiä ei ole tarjolla.

Tai vaan yleisesti laskea veroprossaa ”pienille” pääomatuloille.
 
Tässä taas verottaja antaa ihan toisenlaisen ohjeistuksen ja itse vetoaisin tähän kohtaan:

"Pääomatuloista vähennettäviä tulonhankkimismenoja voivat olla esimerkiksi
  • puhelinkulut
  • atk-kulut, kuten tietokone tai nettiyhteys
  • ammattikirjallisuuden hankkimisesta syntyneet kulut.
Kulujen täytyy liittyä tulojen hankkimiseen, esimerkiksi sijoitustoimintaan.

Myös työhuonevähennyksen voi tehdä pääomatuloista. Vähennyksen määrään vaikuttaa se, onko kyseessä päätoiminen tulonhankkimistoiminta vai satunnaisten sivutulojen hankinta.

Jos kulut liittyvät arvopapereiden, arvo-osuuksien tai vastaavan omaisuuden hoitoon ja säilyttämiseen, kuluista vähennetään 50 euron omavastuu. Veroilmoitukseen kulut merkitään täysimääräisenä omavastuu mukaan lukien."

Lähde:
Vähennykset pääomatuloista

Eihän tuo ohjeistus ole 'ihan toisenlainen' kuin tuo lainaamani kohta jossa avattiin elantomenojen käsitettä.
 
Eihän tuo ohjeistus ole 'ihan toisenlainen' kuin tuo lainaamani kohta jossa avattiin elantomenojen käsitettä.
Jep, minä kommentoinkin vain tuota sinun omaa tulkintaasi. En sitä mitä verottajalta lainasit.

Nuo hankinnat tulevat varmaan isompaan syyniin, jos niitä yrittää vähentää kokomääräisinä eli esimerkiksi nettiä käytettäisiin vain sijoitustoimintaan. Mutta kun ne vähentää vain 50%:n painotuksella, niin ei tarvitsekaan enää osoittaa kuin, että sitä nettiä käytetään osittain sijoitustoimintaan. Näin minusta verottaja aika selkeästi ohjeistaa.
 
Jep, minä kommentoinkin vain tuota sinun omaa tulkintaasi. En sitä mitä verottajalta lainasit.
@plösöpulla on (tai ainakin ollut) verottajalla hommissa jos en ihan väärin muista joten eiköhän tieto sinänsä ole "kohdallaan".

Se on vaan eri asia että _ketään ei kiinnosta_ mitä kuluja sä sinne muutaman satasen edestä kirjaat, tuollaisia asioita ei kannata alkaa selvittelemään koska ei maksa vaivaa käytettyyn aikaan nähden...
 
Jep, minä kommentoinkin vain tuota sinun omaa tulkintaasi. En sitä mitä verottajalta lainasit.

Nuo hankinnat tulevat varmaan isompaan syyniin, jos niitä yrittää vähentää kokomääräisinä eli esimerkiksi nettiä käytettäisiin vain sijoitustoimintaan. Mutta kun ne vähentää vain 50%:n painotuksella, niin ei tarvitsekaan enää osoittaa kuin, että sitä nettiä käytetään osittain sijoitustoimintaan. Näin minusta verottaja aika selkeästi ohjeistaa.

Joo. Tuossa on siis se syy-yhteyssuhde kulun ja tulonhankkimisen välillä joka internetin kuukausimaksun ja reitittimen kertahankinan välillä mielestäni eroaa. Reititin on ikään kuin 'infraa', jolla mahdollistetaan internetyhteys ja syntynyt kustannus reitittimen hankinnasta ei kohdistu suoraan tulonhankkimistoimintaan. Internetyhteyden juoksevasta kulusta tietty prosenttiosuus voidaan katsoa kohdistuvan tulon hankkimiseen koska kulu ei ole epäsuora. Samoin tietokoneen kanssa.

@plösöpulla on (tai ainakin ollut) verottajalla hommissa jos en ihan väärin muista joten eiköhän tieto sinänsä ole "kohdallaan".

Se on vaan eri asia että _ketään ei kiinnosta_ mitä kuluja sä sinne muutaman satasen edestä kirjaat, tuollaisia asioita ei kannata alkaa selvittelemään koska ei maksa vaivaa käytettyyn aikaan nähden...

No näinpä, ei ketään kyllä oikein kiinnosta muutaman sadan euron vähennykset. Kunhan yritän vain päteä. :cigar2:

Ja sori OT.
 
Koetteko jäävänne pois hyvistä yhtiöistä, jos sijoitatte kestävän kehityksen indeksien kautta (esim. Seligson P-Amerikka vs SXR8 etf)? Eroa löytyy esim, että exxonia, amazonia tai fb:tä ei ole dow jonesissa.
 
Joo. Tuossa on siis se syy-yhteyssuhde kulun ja tulonhankkimisen välillä joka internetin kuukausimaksun ja reitittimen kertahankinan välillä mielestäni eroaa. Reititin on ikään kuin 'infraa', jolla mahdollistetaan internetyhteys ja syntynyt kustannus reitittimen hankinnasta ei kohdistu suoraan tulonhankkimistoimintaan. Internetyhteyden juoksevasta kulusta tietty prosenttiosuus voidaan katsoa kohdistuvan tulon hankkimiseen koska kulu ei ole epäsuora. Samoin tietokoneen kanssa.



No näinpä, ei ketään kyllä oikein kiinnosta muutaman sadan euron vähennykset. Kunhan yritän vain päteä. :cigar2:

Ja sori OT.
Osavähennys reitittimen hinnasta on ihan yhtä relevantti kuin sen tietokoneen, hiiren tai usb johdon vähennys.
Jos tarvitset reitittimen, jotta pääset internettiin koneella ja voit hankkia tuloja.
Olennaista on laskea paljonko se tulojen hankkimisen osuus on muusta käytöstä.
 
Viimeksi muokattu:
Tietenkin reititin voidaan vähentää. Se Bloomberg-terminaalihan jää ilman yhteyttä, jos ei ole reititintä. Reitin tarvitaan nimenomaan tulonhankintaan - sitä pelailua, surffausta ja omia pankkiasioita voi tehdä hyvin yhdellä päätteellä, jossa suora yhteys.
 
Ja tietenki se pitää olla 300€ routeri mikä vaaditaan siihen nesteen osakkeen hintaseurantaan kerran viikossa.
Koetteko jäävänne pois hyvistä yhtiöistä, jos sijoitatte kestävän kehityksen indeksien kautta (esim. Seligson P-Amerikka vs SXR8 etf)? Eroa löytyy esim, että exxonia, amazonia tai fb:tä ei ole dow jonesissa.
Dow jonesissa ei ole paljoa muitakaan(vain 30 yhtiötä) ja indeksinä ihan typerä. Osakkeen painon merkitsee osakkeen hinta eikä yhtiön arvo. Eikä se ole mikään kestävän kehityksen indeksi.
 
Ihan paskat säännöt: pitäisi vaan olla progressiivinen pääomatulovero, jossa ensimmäinen tonni tuloja on verotonta ja mitään vähennyksiä ei ole tarjolla.

Ei misään tapauksessa. jos jotenkin joskus alatkin saada enemmän pörssituloja
niin kiroat prokressiot suohon.
 
Ei misään tapauksessa. jos jotenkin joskus alatkin saada enemmän pörssituloja
niin kiroat prokressiot suohon.

Progressio ei tarkoita samaa kuin korkeampi verotus. Suomessa on surkea sijoitusaste kansalaisilla. Raha menee kiviseiniin, ei tuottavaan liiketoimintaan. Progressio madaltaisi kynnystä aloittaa sijoittaminen ja pitkällä aikavälillä vain lisäisi valtion pääomaverokertymää.

Sijoittamisen verotusta voisi keventää ja nostaa sen houkuttelevuutta. Mutta en usko että vasemmistolandia tähän lähtisi. Viime hallitus oli raikas poikkeus.
 
Moro,

Säästän Seligsonin kustannustehokkaisiin rahastoihin säännöllisesti, koska suurin osa rahastoista seuraa kestävän kehityksen indekseihin ja uskon vastuullisten yritysten tuottavan paremmin.

Pitkällä aikavälillä Seligsonin rahastot ovat tuottaneet hyvin -> Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj - Rahastojen arvot.

Oma suosikkini noista on Top Brands rahasto -> Seligson & Co Global Top 25 Brands Fund A|FI0008801790.
Olisipas tajunnut alkaa säästämään tuohon rahastoon jo vuosikymmen sitten :-)



Koetteko jäävänne pois hyvistä yhtiöistä, jos sijoitatte kestävän kehityksen indeksien kautta (esim. Seligson P-Amerikka vs SXR8 etf)? Eroa löytyy esim, että exxonia, amazonia tai fb:tä ei ole dow jonesissa.
 
Laitoin omat kk säästöt nyt jäihin ja valmistelen sotakassaa, niin ei ole ihan perseauki, kun kaikki räjähtää käsiin. Eipä se salkun koossa nyt paljon auta, mutta parempi sekin kuin 0 euroa ylimääräistä tankkaus kassassa.
 
Laitoin omat kk säästöt nyt jäihin ja valmistelen sotakassaa, niin ei ole ihan perseauki, kun kaikki räjähtää käsiin. Eipä se salkun koossa nyt paljon auta, mutta parempi sekin kuin 0 euroa ylimääräistä tankkaus kassassa.

Kk säästön idea on että ostaa laskussa ja nousussa tasaisesti ja pitkäjänteisesti.
 
Kk säästön idea on että ostaa laskussa ja nousussa tasaisesti ja pitkäjänteisesti.

Niihän se on mutta itseä ainakin ärsyttää kun ei ole sotakassaa sitten kun joskus rytisee. Ei ole vain rahaa tehdä molempia yhtäaikaa niin nyt se on hyvä toteuttaa kun kaikki mittarit taas huutaa varoitusmerkkejä.
 
Osakkeisiin on pumpattu yksin joulukuun aikana noin 4000 miljardia dollaria lisää rahaa. Warren Buffettin varoitusten valossa jyrkän alamäen uhka on todellinen -> Maailman osakemarkkinoiden yhteenlaskettu arvo liitelee jo yli 86 000 miljardissa – Summa on niin suuri, että ”Buffett-indikaattori” välkkyy punaisena .

Pitää ostaa pitkällä tähtäimellä yrityksiä minkä tuote ja talous kondiksessa ja kestää notkahdusten yli. Markkinoilta löytyy firmoja jotka notkahtaneet tän vuoden puolella alaspäin ja joiden osake korjattu, jos tuote muuten kunnossa ja osake halpa ostaisin toki itse.

Kaikista kuplista ja ylinoteeratuista tyyliin Apple, Intel pysyisin itse kaukana koska niihin ei piensijoittajalla noin muutenkaan ole varaa.

Mikäli "pelko" liittyy globaaliin romahdukseen niin varmaan kannattaa valita yrityksiä millä ei suuria varallisuuksia/kiinnityksiä yhdysvaltoihin ja dollariin.

 
Pitää ostaa pitkällä tähtäimellä yrityksiä minkä tuote ja talous kondiksessa ja kestää notkahdusten yli. Markkinoilta löytyy firmoja jotka notkahtaneet tän vuoden puolella alaspäin ja joiden osake korjattu, jos tuote muuten kunnossa ja osake halpa ostaisin toki itse.

..Aivan, ja kun muutkin markkinoilla ostelee "notkahduksen kestäviä", niin ne on entistä kalliimpia.
 
Baba ssa olen optioilla kiinni..

keulii kuin pisnikkeli viagran voimalla
https://www.tradingview.com/chart/1tQOhIri/

Osakkeita jos ostaisin olivat ne vain isoja maailman johtavia
firmoja Apple, Microsoft, Google ja vähintään 100$ kappalehinta

joka jo nvidiat amd micronit pudottaa pois ja ne ovatkin enemmän pelipareita.

Aple ja microsoft optiot möinkin tänään muhkeilla voitoilla.

Paljonko pörssi nousi En tiedä edes kun en Suomeen sijoita senttiäkään.
mutta nuasssina APLEn osake noisi vuodessa vain 70%. Sp 500 30%


Ei ole vaikeaa hahmottaa kansiiko olla matkassa mukana



https://www.tradingview.com/x/nfdYqR7d/
 
Viimeksi muokattu:
Miksei pörssit ole auki 24/7? Googlaamalla vastaukseksi saa, että nykysysteemillä on parempi likviditeetti, mutta ei oikein vakuuta... Voisiko joku avata asiaa?
 
Miksi piensijoittajalla ei ole varaa ostaa esimerkiksi Intelin osaketta joka maksaa reilut $50 kappale?


Tarkoitin että todennäköisen voiton saaminen on hankalempaa kys osakkeilla. Sillä nykytilanteessa kys (jenkki) osakkeet on noteerattu turhankin korkealle (keinotekoisesti?) suhteessa siihen mitä piensijoittajan kannattaa laittaa kiinni saadakseen voittoa.

Toki tässä nyt pitänee määrittää missä kulkee piensijoittamisen raja. Itse käsitän tämän lähinnä nappikauppana kun puhutaan 500€+- summista. Toki tämä nyt ei suoraan tarkoita sitä etteikö ihmisillä olisi varaa. Varmasti kenellä vaan on varaa ostaa muutama 40€ noteerattu osake mutta se on eria asia onko siinä järkeä tällä hetkellä.

Lisäksi mitä tulee noihin jo valmiiksi korkealle noteerattuihin teknologiaosakkeisiin ja markkinoiden nykytilanteeseen mahdolliset laskut osakkeen kurssissa vaikuttavat isommalla kädellä luonnollisesti sijoitettuun pääomaan. Tämä toki siis olettaa että kyseisissä osakkeissa on paljon ilmaa kuten Applen tapauksessa varmasti on. Applen hommahan toimii tasan niin kauan kun ihmisillä on varaa ostaa yrityksen tuotteita ja palveluja reilulla ylihinnalla. Ja jos on yhtään seurannut applen tuotteiden laatukehitystä ja muita "ominaisuuksia" mitä apple lisäilee laitteisiinsa. Ihmettelen lähinnä miksi ihmiset ylipäätänsä edes haluavat ostaa applen tuotteita.

Tai edes AAPL @ 256€/osake. Senkun ostaa parin kuukauden välein jos ei muuten riitä varat.

Eri asia BRKB.A tai edes AMZN...

No otetaan nyt ihan vain niinkin yksinkertainen esimerkki kuin osto ja myyntikulut. Jos niitä 50€ ostoksia dippailee kuukauden välein välityspalkkiot nappaa joka tapauksessa kivan siivun joka kerta. Tämän vuoksi jos ostaa kannattaa tehdä kertarykäisyllä.
 
Viimeksi muokattu:
Miksei pörssit ole auki 24/7? Googlaamalla vastaukseksi saa, että nykysysteemillä on parempi likviditeetti, mutta ei oikein vakuuta... Voisiko joku avata asiaa?

Likviditeetti on tosiaan yksi asia. Toinen on meklarien työajat:

The consultation comes after two of the biggest industry bodies in Europe recently called on LSE and other stock markets on the continent to shorten the day. They said this would improve traders’ mental health and tackle the problem of low liquidity by concentrating transactions.

London Stock Exchange launches consultation on shorter trading hours - CityAM : CityAM

Vaikea sanoa, mitä merkittävää likviditeettieroa se toisi, että otettaisiin tunti pois päivästä. Joka tapauksessa siellä, missä likviditeettiä on vähän, pidetään ne tarjoukset sisässä koko päivä. Eikä päivän lyhennys kuitenkaan lisäisi volyymiä lainkaan. Eli samat tarjoukset sinne tulisi hieman lyhyemmän aikaikkunan sisällä. Mutta tämä tavan piensijoittajan näkökulmasta.
 
Tarkoitin että todennäköisen voiton saaminen on hankalempaa kys osakkeilla. Sillä nykytilanteessa kys (jenkki) osakkeet on noteerattu turhankin korkealle (keinotekoisesti?) suhteessa siihen mitä piensijoittajan kannattaa laittaa kiinni saadakseen voittoa.

Toki tässä nyt pitänee määrittää missä kulkee piensijoittamisen raja. Itse käsitän tämän lähinnä nappikauppana kun puhutaan 500€+- summista. Toki tämä nyt ei suoraan tarkoita sitä etteikö ihmisillä olisi varaa. Varmasti kenellä vaan on varaa ostaa muutama 40€ noteerattu osake mutta se on eria asia onko siinä järkeä tällä hetkellä.

Lisäksi mitä tulee noihin jo valmiiksi korkealle noteerattuihin teknologiaosakkeisiin ja markkinoiden nykytilanteeseen mahdolliset laskut osakkeen kurssissa vaikuttavat isommalla kädellä luonnollisesti sijoitettuun pääomaan. Tämä toki siis olettaa että kyseisissä osakkeissa on paljon ilmaa kuten Applen tapauksessa varmasti on. Applen hommahan toimii tasan niin kauan kun ihmisillä on varaa ostaa yrityksen tuotteita ja palveluja reilulla ylihinnalla. Ja jos on yhtään seurannut applen tuotteiden laatukehitystä ja muita "ominaisuuksia" mitä apple lisäilee laitteisiinsa. Ihmettelen lähinnä miksi ihmiset ylipäätänsä edes haluavat ostaa applen tuotteita.



No otetaan nyt ihan vain niinkin yksinkertainen esimerkki kuin osto ja myyntikulut. Jos niitä 50€ ostoksia dippailee kuukauden välein välityspalkkiot nappaa joka tapauksessa kivan siivun joka kerta. Tämän vuoksi jos ostaa kannattaa tehdä kertarykäisyllä.
En nyt oikein käsitä miten osakkeen arvo mielestäsi määrittää sen mitä piensijoittajan kannattaa ostaa (ellei puhuta erityistapauksista, joissa yksittäisen osakkeen hinta on tuhansissa).

Kaupankäyntikulutkin ovat suomessa välittäjillä prosentuaalisia (monasti minimipalkkio tosin on), jolloin hankittu kappalemäärä ei vaikuta prosentuaaliseen kuluun.

Itse miellän piensijoittajaksi sellaisen, joka ei saa (elannollisesti) merkittävää tuloa sijoituksista. Eli salkun koko jotain luokkaa max 100k€.

Tietysti jos haluaa kolmeen ryhmään jakaa, niin voisi päätoimiset (elannon sijoituksistaan saavat), sijoittajat (rahaa jo merkittävästi kiinni) ja piensijoittajat (nappikauppalaiset, tyyliin muutamia tonneja salkku) jakaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä jenkeissä pörssi liikkuu.


Vihreää koko ruuduun täydeltä, voi tätä ilon ja onnen päivää. :greedy:


En kyllä haluaiskaan että olivat 27/4 auki.
Välillä hektistä kun odottellen oikeaa hintaa painaa sisään
,tai tulla ulos. ja ihan hyvä että voi yöt nukkua rauhassa.
Sekä viikonloput relata.


Moni valittelee että osakkeet ovat kalliita, no siksi en minäkään mitään
applen osakkeita ostele pörssierä 100kpl maksaa 28400 dollaria nyt.

Mutta on olemassa toinen keino jota itse käytän.

6kk ...2 vuotta juoksuaikaa call optio 5 lukua ao hintaa alle.

esm nyt 215 call minimi 6kk ja max 2 vuotta.
pitenpään optioon ei aika iske pahasti vaan se mukailee hyvin
osakkeen hintaa. Tuollainen optio maksaa noin 1600 Dollaria.

1600 dollarilla saa saman niin kuin olisi 100kpl 28400$ arvortaan applen osakkeita
ja sen tuoman kurssinousun voittona tai kurssilaskun tappiona.


Se tietysti rajoittaa että että pitää olla lynx josta saa optioita
ja 8 000 euroa tilillä että saa edes optiopuolen auki.
ja vuoisitulojakin kyselevät päälle.

Vähemmän kyllä nykyään suntaan vaikuttavia käytän,
vaan aikaan. tässä aika tekee tehtävänsä lyhemmän option arvo sulaa
nopeammin kuin pitemmän. Jos hinta ei paljoa muutu.

Toimii samoin kuin vakuutusyhtiö. Se että paripäivää
ei kurssi muuttu liikaa on on todennäköistä ja siksi
on helppo nistää tuloa tälläisellä lyhyt kaupalla.
10% voitolla ulos. Voiton sitten sanelee optioiden määrä.




1 optiolla se on 160$ jne



iincome.JPG
 
Viimeksi muokattu:
syntstock.JPG


Tässä esimerkki kun osakkeet ovat kallita ja se ensimmäinen asia johon saattaa
perus sijoittaja törmätä Cover Call

Covered Call a way to boost your returns while minimizing risk



call optio tammikuu 2022 2000$ =100kpl mcd osaketta
ja lyhyeksi myyty tammikuu.

Kysessä on synteetinen positio call optio vastaa lyheksi myytyä
callia.

osakeella sama tarkoittaa 21 500 $ osaketta ja siihen tuo lyheksi myyty call.


Lyhyeksi myyti toistetaan joka kuukausi ja
näin saadaan ostohintaa positiolle reilusti alas.
noin 200$ per kuukaisi, minkä cover call tuottaa.

Jotta menkää mäkkäriin että saanpi rahnua :cigar2:

näin se kevennettynä toimii





Tässä kuvaajana tuotto puhdas indeksi tai indexsi atm ja 30 delta covert call tuotto.

Sillä tokihan cover callin voi myös indexsiin myydä :dead:

Tuossa on tuo nykyajan isoin mottukin kun osakeet laskivat 50%

covered+calls_data




ja tämä on vain pinnan raapaisu siitä mitä optiosijoittaminen on :hungry:

Varoitus: Binääri optiot eivät ole oikeita optioita , kierrä ne kaukaa.
 
Viimeksi muokattu:
No otetaan nyt ihan vain niinkin yksinkertainen esimerkki kuin osto ja myyntikulut. Jos niitä 50€ ostoksia dippailee kuukauden välein välityspalkkiot nappaa joka tapauksessa kivan siivun joka kerta. Tämän vuoksi jos ostaa kannattaa tehdä kertarykäisyllä.
Kulut ovat nordealla 1% joten en nää ongelmaa?
 
Eikä päivän lyhennys kuitenkaan lisäisi volyymiä lainkaan. Eli samat tarjoukset sinne tulisi hieman lyhyemmän aikaikkunan sisällä. Mutta tämä tavan piensijoittajan näkökulmasta.

Helsingin pörssihän oli 2000-luvun alussa 21:30 asti auki. Mutta eipä siellä juuri kauppaa käyty kuuden jälkeen joten siitä luovuttiin. Kyllähän se kuluja lisää kaikilla osa puolilla jos olisi auki 24/7.
 
Helsingin pörssihän oli 2000-luvun alussa 21:30 asti auki. Mutta eipä siellä juuri kauppaa käyty kuuden jälkeen joten siitä luovuttiin. Kyllähän se kuluja lisää kaikilla osa puolilla jos olisi auki 24/7.

Miksi se lisäisi kuluja? Aika monet palvelut on auki 24/7.
 
Jos nyt joku haluaa treidailla kellon ympäri Lynsissä se onnistuu

Päivän veivaa daxsia ja illan jenkki juttuja ja yön sitten japanin nikkei indexsiä.

öljyä ja vaikka maispapuja voi veivata 24/7
 
Onko täällä sijoittajilla jotain ajatuksia siitä, että markkinoiden sanotaan romahtavan 2020? Onko tehty mitään strategiaa asian suhteen?

Tosin taisi vuosi sitten olla samat ennustukset vuodelle 2019.
 
Onko täällä sijoittajilla jotain ajatuksia siitä, että markkinoiden sanotaan romahtavan 2020? Onko tehty mitään strategiaa asian suhteen?

Tosin taisi vuosi sitten olla samat ennustukset vuodelle 2019.

Kukaan ei tiedä, että koska markkinat romahtavat tai raketoivat seuraavan kerran.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 314
Viestejä
4 491 032
Jäsenet
74 194
Uusin jäsen
Juhisti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom