Retropelaaminen, emulaattorit ja laitteet

Joskus talvella täällä esiin nostamiani Retro-bit Legecy 16 ohjaimia löytyy nyt vihdoin Suomestakin ainakin Verkkokauppa.comista. On langatonta (Retro-Bit Legacy16 -langaton peliohjain, harmaa, Switch / SNES / PC 26,90) ja langallista (Retro-Bit Legacy16 -langallinen peliohjain, harmaa, PC / Switch 19,90) mallia.

Itselleni tuli postissa jo useampi viikko sitten pari noita langattomia, mutta en ole ehtinyt testailemaan kun vasta nyt. Toimii heittämällä niin SNES:ssä kuin Misterissäkin. Tuntuma ei ole täysin alkuperäistä SNES-ohjainta vastaava (mitä en toki odottanutkaan), mutta kuitenkin laadukkaan oloinen. Omassa käytössäni en ole havainnnut lagia / pätkimistä. Etukäteen vähän pelotti nuo analogitatit, mutta eivät ole kyllä tiellä olleet mitä nyt tällä olen NES, SNES, Mega Drive ym. pelejä testaillut. Itselleni meni tämä ohjain nyt Mister settiin pääasialliseksi kapulaksi.

Tänään tai viimeistään huomenna pitäisi tulla postissa myös 8BitDo Arcade Stick, minkä senkin hankin Misteriä ajatellen. Sitten saa kyllä ohjaimet vähäksi aikaa riittää. :)
 
Kertokaas GBA näyttömodailijat, onko teidän ristiohjain miten hyvä? Ja jos on hyvä, niin käytättekö vanhojen kuorien nappeja (virallisia), vai uuden kuoren mukana tulleita?
En itse ainakaan huomaa eroa FP napeissa/kumissa eroa alkuperäisiin. Kannattaa varmistaa, että kumi istuu täysin litteänä kuorta ja piirilevyä vasten eikä pääse nipistymään mistään reunasta.
 
Onko niin muka että KH2 (Kingdom Hearts 2) ei huoli muita PS2 muistikortteja tallennukseen kuin alkuperäisen sonyn 8mb magicgate muistikortin?

3 muistikorttia (ei sonyn, 32mb + 64mb ja 128mb) ja valittaa että tallennus ei onnistu kun tarvitsee 90kb tilaa eikä tilaa riittävästi (vaikka luulisi olevan?)

Äärimmäisen hyvä peli muuten mitä nuoruudesta muistelen.

Edit: ostettu käytetty PS2 8mb muistikortti pelittää hyvin.
 
Viimeksi muokattu:
Kuinkahan arvokkaita nämä c64 pelit ovat?

Suurin osa peleistä on CIB ja hienossa kunnossa, paitsi noissa kahdessa kullanvärisessä ad&d laatikossa on vain levykkeet sisällä. Tarkoitus ei ole pyytää tarjouksia, ainoastaan keskustelua aiheesta, sillä en ole (ainakaan vielä) myymässä.
c64-games.jpg
 
Pienenä tuli ensimmäiset pelit pelattua Amiga 500:sella ja sieltä on jäänyt mieleen James Pond, muistaako porukka peliä?

Amiga on myyty jo aikoja sitten, mutta olisiko tuota mahdollista pelata pc:llä mitenkään? Löytyykö Amiga emulaattoreita ja noita vanhoja pelejä niille?

Itsellä myös hyviä muistoja James Pondista ja siihen liittyvistä urheilupeleistä ja vähän tullut niitä pelailtua. Aiemmin mainittu Amiga Forever varmasti helpoin tapa saada emu pystyyn. Harmillisesti sen mukana tulevista peleistä en löytänyt listausta. Ilmeisesti pelejä on ladattavissa myös laillisesti.

Amiga-keskustelua enemmän täällä: Suuri Amiga-triidi
 
Vaikka sen alkuperäisen PS1 mister coren kehitys kosahti uutta näemmä onneksi pukkaa, FPGAzumSpass joka on jo vääntänyt useamman coren itse ja ollut vielä mukana kehittämässä joitain muita ilmoitti olevansa PS1 coren kimpussa.

Ainoa vaan että se on aloittanut täysin nollista joten voi mennä hetkonen ennen kun tulee pulla ulos uunista.
 
Kuinkahan arvokkaita nämä c64 pelit ovat?

Suurin osa peleistä on CIB ja hienossa kunnossa, paitsi noissa kahdessa kullanvärisessä ad&d laatikossa on vain levykkeet sisällä. Tarkoitus ei ole pyytää tarjouksia, ainoastaan keskustelua aiheesta, sillä en ole (ainakaan vielä) myymässä.
c64-games.jpg
20€ ja ylöspäin kipale.
ainoa oikea paikka myydä on nepastelijoiden lärvikirja, sitten kun myyt.
sieltä se uunokin lähti monella tonnilla :D
 
Äläkä ihmeessä myy. Kadut kuitenkin vielä joku päivä.
Ostin aikoinaan divarista massiivisen c64 setin vuosituhannen vaihteessa 50 markalla. Siinä oli useampi keskusyksikkö, levyasemia ym. ja varmaan tuhat lerppua ja kymmeniä huippukuntoisia pelejä. Suurimman osan myynyt/hukannut vuosien varrella ja nuo vielä jäljellä. Ei silleen kaduta, sillä suurin osa meni hyviin koteihin. Silloin 2000-luvun vaihteessa kun löysin nuo ei vielä tuo retro innostus ollut niin voimissaan, ja porukka ei oikein tiennyt mitä tehdä nuille laitteille.
 
Mitä kannattaa ottaa huomioon jos etsii esim vanhoja SNES-pelejä eBay:sta? Nyt ainakin joissain epäilyttävän halvoissa aarteissa on ollut maininta että kasetti on ”re-creation of original, fully functioning”. Kuulostaa ei-aidolta? Onko jotain jippoa vaikkapa kuvista tunnistaa kasetit aidoiksi?
 
Mitä kannattaa ottaa huomioon jos etsii esim vanhoja SNES-pelejä eBay:sta? Nyt ainakin joissain epäilyttävän halvoissa aarteissa on ollut maininta että kasetti on ”re-creation of original, fully functioning”. Kuulostaa ei-aidolta? Onko jotain jippoa vaikkapa kuvista tunnistaa kasetit aidoiksi?
Repro cartit on uustuotantoa, jäljitelmiä niin elektronisesti kuin muoveiltaan. Pahimmassa tapauksessa rikkovat konsolin slotin, jos repro carttiin ei ole tehty viistoja reunoja, halvimmissa reproissa harvoin on.

Otin viikonloppuprojektiksi rakentaa "täydellisen" langattoman Saturn ohjaimen. Pari kuukautta on tullut pelailtua Retrobitin langattomalla repro ohjaimella, joka on reproksi yllättävän hyvä, mutta muovin tuntuma on aika heikko verrattuna aitoon ohjaimeen ja napit eivät ole ihan alkuperäisen tuntuiset.

Päätin sitten purkaa Retrobitin ja alkuperäisen Saturn ohjaimen atomeiksi, eikä noissa lopulta paljoa ollut sisäisesti eroa. OEM ohjaimeen piti tehdä pari pientä leikkausta Dremelillä johdon vedonpoiston kohdilla ja Retrobitin piirilevyn LEDiä piti hioa pari milliä. Akku piti myös siirtää piirilevyn toiselle puolelle, ohjaimen sisällä oli onneksi hyvin tilaa ja akun johdon pituus riitti nippa-nappa.

Ensimmäinen varsinainen ongelma tuli vastaan liipaisinten mikrokytkimissä. Alkuperäisen ohjaimen liipaisimet käyttivät Segan omia custom-mikrokytkimiä ja Retrobit on käyttänyt tusinakytkimiä, eikä nuo OEM liipaisimet ihan ylettäneet Retrobitin kytkimiin ilman modaamista.

IMG_20210822_143758.jpg IMG_20210822_144032.jpg

Vaihdoin aluksi OEM mikrokytkimet, mutta ne olivat taas vuorostaan liian pitkät eikä liipaisimet enää mahtuneet toimimaan. Lopulta paras ratkaisu oli laittaa nuo Retrobitin mikrokytkimet takaisin, mutta nostaa ja kääntää niitä hieman. Nyt liipaisimet ovat kenties tunnokkaimmat mitä olen missään Saturnin ohjaimessa kokeillut.

IMG_20210822_144405.jpg IMG_20210822_150145.jpg

Latausportti on myös hieman rujo, mutta ei haittaa itseä. Nyt on niin "alkuperäinen" langaton Saturn ohjain kuin vain voi olla eikä tuntumassa ole luonnollisesti eroa OEM lankaohjaimeen. :)
 
Viimeksi muokattu:
Mitä kannattaa ottaa huomioon jos etsii esim vanhoja SNES-pelejä eBay:sta? Nyt ainakin joissain epäilyttävän halvoissa aarteissa on ollut maininta että kasetti on ”re-creation of original, fully functioning”. Kuulostaa ei-aidolta? Onko jotain jippoa vaikkapa kuvista tunnistaa kasetit aidoiksi?

Jos ilmoituksessa jo lukee "re-creation of original" tai muuta vastaavaa, niin silloin se on tosiaan repro ja niistä kannattaa kyllä pysyä kaukana juurikin jo edellä mainituista syistä. Aikansa kun jaksaa selailla, niin peli kuin peli kyllä ennemmin tai myöhemmin myyntiin tulee. Muutoin kai tässä pätee ihan sama, mikä kaikessa muussakin, eli jos se "aarre" vaikuttaa epäilyttävän halvalta, niin jotain mätäähän hommassa on. Toki myyjältä voi suoraan kysyä pelin alkuperästä ja oikeasti vanhat pelit kyllä usein tunnistaa jo kasetin kellastumisesta, vähän elämää nähneistä etiketeistä jne.
 
Postasin joskus aikasemmin kuvia modatusta Hori-HSJ12:sta mutta vaihdoin siihen aiemmin tänä vuonna uuden pienemmän joystickin sekä läpinäkyvät nappulat. Tätä voidaan käyttää Switchillä/SNESillä langattomasti noiden adapterien ansiosta mitä kuvissa näkyy. Tässä myös lyhyt pelivideo:
Playing-with-Hori-SNES-arcade-stick-on-Switch.mp4 (videolla vielä vanhat nappulat ja joystick käytössä)
IMG_20210704_181249.jpg
IMG_20210704_181311.jpg

Alkuperäinen ohjain näyttää tältä (kuva netistä):
1629882394280.png
 
Viimeksi muokattu:
Pistin ostaen eBaystä uudet kumikalvot alkuperäisille 3-nappisille MK-1470 mallin Mega Drive ohjaimille, ainoa vaan että ainoassa myyntiartikkelissa minkä kyseiselle mallille löysin oli kuva Genesis 3 mallin normaalia pienemmästä 6-nappisesta ohjaimesta. Sormet ristissä toivoin että vaikka se ohjaimen fyysinen koko oli pienempi, niin ei se välttämättä automaattisesti tarkoita että ne sisäkumit ole yhtään sen eri kokoisia kun ainakaan minun silmään sen d-padi näyttänyt yhtään normaalia pienemmältä.

Varmaan kertonee lopputuloksesta jotain kun ilmoitan että jos joku myöntää kyseistä MK-1470 minimallia käyttävänsä niin minulta saa sitten halvalla siihen sisärojut :facepalm:
 
RMC (Youtube) tuottanut/tehnyt oman MiSTer konsolin (tämän tekee UK:ssa Heber -yritys), sisältää esim. 128 Mt lisämuistin valmiina. Videossa alpha versio, mutta tämän vuoden lokakuussa pitäisi olla julkaisu. Ja vaikuttaa ihan hiotulta tuotteelta videon perusteella, hinta ilmeisesti noin 141£. Plus mitä muuta siihen tarvitaankin.
 
Itseäni ei nämä vanhojen konsoleiden emuloinnin kiinnosta kun lapsuus meni Amigan 500:n kanssa ja sitten hypättiin jo PC maailmaan 486DX4 120MHz:n voimin. Eli minulle ei ole mitään tunne sidettä tai muutakaan innostusta vanhoja nintendon ja segan konsoleita kohtaan.
Sen sijaan orginaalia Xbox kohtaan sitten on todella kovat siteet ja sitäkin kuulemma pystyy jo suht hyvin PC:llä emuloimaan... mutta kun on nurkissa vielä kaksi orginaalia xlootaa niin eipä ole emuille käyttöä.

Mutta mitä kohtaan on kaipuu on DOS sekä Win9x pelit, joista tosin suurimman osan saa toimimaan modernissa koneessa mutta ei läheskään kaikkia.
Joten tässä tuli rakenneltua Win9x kone slot a alustan päälle, josta kouluaikoina vaan haaveilin kun itselläni oli vaan k6-2 450MHz@600MHz.
Kone sai sisälleen Athlon 750MHz, 128Megaa muistia, SB Live! ja aluksi näytönohjaimeksi meni Radeon 9800 Pro jonka myöhemmin vaihdoin Voodoo 3:n kun semmoisen löysin ja näin pääsee Glide peleistä nauttimaan.
Kovalevyn virkaa toimittaa CF to IDE adapteri sekä kaksi CF muisti korttia. 2GB on DOS pelejä varten ja 32GB on sitten Win9x pelejä varten.
Kotelo, virtalähde ja kotelo tuulettimet ovat modernia kamaa ja olikin vaikea löytää uusi virtalähde jossa on hyvä 5V linja.

Koneesta tuli suht näyttävä ja kiva muutenkin:
IMG_20210503_133256924.jpg IMG_20210717_180924514_HDR.jpg

Tässä vielä videoni koneestan:

 
Jokunen vuosi sitten tuli myös rakenneltua PC retroiluun dual Slot-1 P3 & Voodoo 5 5500 prototyypillä varustettu masiina, mutta aikas vähiin tuon laitteen varsinainen käyttö jäi.

Vanhojen pelien/ajurien yhteensopivuusongelmat ja muut säätämiset veivät itsellä ainakin lopulta enemmän aikaa, kuin varsinainen pelailu. IRQ/DMA ristiriidat, high address/low address vaihtojen ynnämuut sekoilut toivat riittävästi päänsärkyä. Moni muistojen kultaama PC pelikin tuli kenties "pilattua", kun pelattavuus ei ollutkaan ihan sitä, mitä lapsuuden aikana oli jäänyt mieleen.

12-23 14.28.24.jpg


Pelkästään SB16 on enää jäljellä tuosta kokoonpanosta, tarkoituksena on yrittää löytää pieni all-in-one kuvaputki Compaq 486 mihin sen asentaisi, niin saisi lapsuuden DOS pelit vielä pyörimään OPL FM saundilla.

Retrokonsoleissa on mukavaa, kun voi heittää pelin tai flash cartin sisään ja olla muutaman sekunnin sisään täydessä toiminnassa. Nopeakäyttöisyys ja flash carttien quicksave ominaisuus on näin vanhemmiten kullan arvoisia.
 
Jokunen vuosi sitten tuli myös rakenneltua PC retroiluun dual Slot-1 P3 & Voodoo 5 5500 prototyypillä varustettu masiina, mutta aikas vähiin tuon laitteen varsinainen käyttö jäi.

Vanhojen pelien/ajurien yhteensopivuusongelmat ja muut säätämiset veivät itsellä ainakin lopulta enemmän aikaa, kuin varsinainen pelailu. IRQ/DMA ristiriidat, high address/low address vaihtojen ynnämuut sekoilut toivat riittävästi päänsärkyä. Moni muistojen kultaama PC pelikin tuli kenties "pilattua", kun pelattavuus ei ollutkaan ihan sitä, mitä lapsuuden aikana oli jäänyt mieleen.

12-23 14.28.24.jpg


Pelkästään SB16 on enää jäljellä tuosta kokoonpanosta, tarkoituksena on yrittää löytää pieni all-in-one kuvaputki Compaq 486 mihin sen asentaisi, niin saisi lapsuuden DOS pelit vielä pyörimään OPL FM saundilla.

Retrokonsoleissa on mukavaa, kun voi heittää pelin tai flash cartin sisään ja olla muutaman sekunnin sisään täydessä toiminnassa. Nopeakäyttöisyys ja flash carttien quicksave ominaisuus on näin vanhemmiten kullan arvoisia.

Parisen vuotta sitten tein myös dual slot 1 pena 3 buildin ja lopulta luovutin sen kanssa kaikkien ongelmien jälkeen.
Suurin osa ongelmista liitty IDE ongelmiin Win98:ssa, mutta Win2000 toimi mutta... sitten suurin osa Win9x peleistä ei toiminut ja tupla Pena3 oli taas win2000/winxp peleihin aivan liian hidas.
Myöskään Radeon 9800 Pro ei tuon kanssa toiminut ja jotain ongelmia oli myös muistaakseni Radeon 8500:lla. Joten tuon kanssa oli käytössä PowerVR Kyro2 ja voi pojat sen ajurit ongelmat :)
 
PCEm:llä DOS:n ja Windows 98:n kanssa huvikseen leikkiessä sitä on kyllä todella iloinen nykyaikaisen tietotekniikan helppokäyttöisyydestä ja mitään intoa palata tuonne "kultaiselle" 90-luvulle jollon "kaikki oli paremmin". ei ole.
 
Noiden DOS/Win98 ajan masiinoiden kanssa touhuaminen on minusta aika saman kaltaista kuin vanhojen autojen kanssa meuhkaaminen, eli se ilo tulee nimenomaan juuri siitä niiden laittamisesta muttei niitä sitten kovin paljoa käytä jos sen saa täysin kuntoon. Ja jos käyttää niin kyllä sieltä kohta laukeaa jotain ja taas on laittamista.

Minullakin ollut jo pitkään hirveä hinku laittaa joku PIII + voodoo vehje vaikken sitä oikeastaan tarvitsisi ja luultavasti aikaa kuluttaisin sen kanssa eniten johonkin konkkien vaihteluun, alleen laskeneen patterin siivoamiseen ja kaiken maailman ajurisotaan ja autoexecin puukotukseen. Ja muuten vähän veikkaan että tulen tuon silti jossain välissä hankkimaan..
 
MiSTerin omistajien kannattaa harkita, ennen kuin pyöräyttää update_all-scriptin. Ainakin itselläni lakkasi bluetooth-näppäimistö toimimasta kunnolla tuoreimman päivityksen jälkeen, ja ilmeisesti muilla on ollut samanlaisia ongelmia. :dead:

Pitänee viikonloppuna perehtyä tarkemmin tilanteeseen ajan kanssa ja yrittää saada vehje taas kuntoon.
 
Missähän vaiheessa lienee turmiollinen päivitys tullut... No tietääpähän olla nyt päivittämättä vähään aikaan ennen kuin tulee korjausta.
 
Minullakin ollut jo pitkään hirveä hinku laittaa joku PIII + voodoo vehje vaikken sitä oikeastaan tarvitsisi ja luultavasti aikaa kuluttaisin sen kanssa eniten johonkin konkkien vaihteluun, alleen laskeneen patterin siivoamiseen ja kaiken maailman ajurisotaan ja autoexecin puukotukseen. Ja muuten vähän veikkaan että tulen tuon silti jossain välissä hankkimaan..

Noniin, ja siinä ei enää kauaa mennyt kunnes selkäranka katkesi ja aloin tilailemaan osia.

Helvetti mikä työmaa tässäkin on nyt sitten edessä :facepalm:
 
P3 vehkeethän on verratain halpoja. Voodoo 3:akin saa välillä ihan hyvin tarjouksin (= alle 100e) eBaysta.
 
Viimeksi muokattu:
P3 vehkeethän on verratain halpoja. Voodoo 3:akin saa välillä ihan hyvin tarjouksin (= alle 100e) eBaysta.

Kyllä nuo kaikki yhteensä kasaantuu silti ihan riittäviin summiin...

Koitan kärkkyä jonkun siedettävän diiliin tuosta voodoo 3:sta, laitoin nyt ensi alkuun GeForce FX 5200 halvalla tulemaan. Yhteensopivuus pitäisi olla vielä erinomainen 9x pelien kanssa ja on enemmän kun tarpeeksi nopea minun käyttöön + DVI liitin kun en omista CRT monitoria. Täytyy tarkistaa miten hirveää kuvaa tuo kaapissa oleva 1280x1024 tarjoaa VGA:lla jollain 800x600 resoluutiolla.

Pitää myös katsella joku ISA äänikortti DOS käyttöön kun tulossa olevasta emosta moinen väylä löytyy, ei tuosta mikään 100% DOS yhteensopiva tule mutta jos saan viimeistään kakut pois kytkettynä One Must Fall 2097:n ja Syndicaten toimimaan niin kaikki muu on plussaa. @Infinity Jos se DOS vehkeesi ei materialisoidu niin sitä SB16 korttia saa tarjota minulle :tup:
 
Sinullakinhan taisi olla BlisSTer käytössä? Sain omani taas toimimaan tämän video-ohjeen avulla. Luultavasti virallinenkin korjaus lienee tosin luvassa jossain vaiheessa.

Eli ongelma liittyen siis ennemminkin BlisSTeriin?

Joo on kyllä BlisSTer omassa setissä, joskin viime aikoina olen käyttänyt enimmäkseen bluetooth ja 2.4g ohjaimia ja normicoreja noiden LLAPI corejen sijaan.
 
Tämä nyt liittyy enemmän retrotietokoneisiin eikä pelaamiseen, mutta pistetään kuitenkin tänne jos joku on kiinnostunut. Yle Areenassa on kuun alussa julkaistu Kotimikrojen kronikka "podcast". Ei välttämättä kaikkien makuun, mutta itse kyllä tykkäsin kun eritysesti laitteet kiinnostaa. Vastaava pelikonsoleista on mennyt itseltä ohi ja menee kuunteluun, Pelikonsolien kronikka.

Itseä olisi kiinnostanut myös ainakin briteissä Sinclairin kanssa samoihin aikoihin ja jälkeen olleet Acronin laitteet sekä Amstrad. Yhden kaverin kotona oli joku Amstrad levyasemalla samaan kun muilla oli C64:a kasetilla. Juuri muuta en siitä muistakkaan.
 
Muistan kun C64 omistajana kuolasin Amstrad CPC:tä kun siinä oli näppäimistöön integroitu kasettiasema. Kuinka kätevää. :geek:
 
Tämä nyt liittyy enemmän retrotietokoneisiin eikä pelaamiseen, mutta pistetään kuitenkin tänne jos joku on kiinnostunut. Yle Areenassa on kuun alussa julkaistu Kotimikrojen kronikka "podcast". Ei välttämättä kaikkien makuun, mutta itse kyllä tykkäsin kun eritysesti laitteet kiinnostaa. Vastaava pelikonsoleista on mennyt itseltä ohi ja menee kuunteluun, Pelikonsolien kronikka.

On kyllä mukavaa kuunneltavaa. Konsoleiden osalta tullut melkein koko setti kuunneltua tänään läpi.
 
Tuli myös kuunneltua molemmat läpi, kiva oli kuulla alan hemmoja joiden kirjoituksia tuli lehdistä lueskeltua. Pahasti iski nostalgiat päälle varsinkin kun tuli tunnistettua ~90% taustamusiikeista.

Oi kun saisi lapsuuden Amiga tonnisen takaisin.
 
Oi kun saisi lapsuuden Amiga tonnisen takaisin.

Joutuiko siinä lataamaan ensin Kickstartin levykeeltä? Aika moinen kapistus :). Ostin juuri Amiga Forever paketin jos olis fiilistely helpompaa kuin rommipaikoista lataamalla. Harmittavasti ei vaan ollut omia suosikkipelejä eikä niitä listattu netissä niin pitää ne ladata muualta.

Vaikka olen Arsin Amigasarjan lukenut oli Commodoren historia jäänyt vähän epäselväksi ja aikamoista säätöä ollut. Harmi kun Tramiel lähti eivätkä ajoissa satsanneet enempää uusiin laitteisiin. Itselle on Atari jäänyt vieraaksi vaikka yhdellä kaverilla ST olikin. Hyvältä kuullostanut paketti ollut hyvään hintaan '85 aikoihin mutta ei Tramiel siitä täyttä hittiä kuitenkaan saanut. Nauratti kanssa pc-muistelot kun ainakin niiden mukaan DOS:n Wordperfectin käyttö perustui pikanäppäinten opetteluun eikä ruudulla näkynyt vastannut tulostetta. Oli sama tilanne koulussa 286/386 koneilla, mutta itse kirjoittelin kotona ProWritella :geek:.
 
Joutuiko siinä lataamaan ensin Kickstartin levykeeltä? Aika moinen kapistus :). Ostin juuri Amiga Forever paketin jos olis fiilistely helpompaa kuin rommipaikoista lataamalla. Harmittavasti ei vaan ollut omia suosikkipelejä eikä niitä listattu netissä niin pitää ne ladata muualta.
Kyllähan meidän Amigassa omat Kickstart ja Workbench korput oli, en tosin muista pääsikö Kickstart levyn jälkeen suoraan syöttämään pelikorpun ja ohittamaan Workbenchin lataamisen. Jotenkin mieleen olisi moinen muistikuva jäänyt, tuosta tosin lähes 30 vuotta niin muisti rakoilee. Ehkä tuo Workbenchin ohittaminen oli kräkättyjen pelien etu.

Meidän perheessä ei tainnut olla ensimmäistäkään aitoa Amigapeliä, itsekin olin tuohon aikaan ~10v nappula niin ei paljoa muuta mahdollisuutta ollut kuin mennä sillä, mitä sukulaiset toivat pelattavaksi. Korppuja taisi parhaimmillaan olla reilut kolmesataa. Se jäi kismittämään, kun naapurin tytön A500:ssa oli tuplasti muistia (512 KB) kuin omassa tonnisessa. Jokusia pelejä piti sitten mennä naapuriin pelaamaan, kun eivät suostuneet 256 kilotavulla käynnistymään tai kaatuilivat.
 
Tulee pelailtua nykyään oikeastaan pelkästään vanhoilla konsoleilla ja Commodoren kahdella menestyskotimikrolla. En koe minään retroiluna, koska nykyiset pelit PC:llä tai konsoleilla ei vaan nappaa yhtään.

Löytyy kaikki konsolit japsimallina Famicomista Dreamcastiin asti, paitsi Segan kasibittiset. Famicom ja PSX ehdottomasti lempparivehkeitä, mutta on tullut pari viime vuotta hakattua Dreamcastilla kahta Capcomin tappelupeliä (Capcom vs. SNK ja Marvel vs. Capcom 2) sekä SNK:n parhaimpia (KoF '99 Dream Match ja Last Blade 2, vai mikä olikaan) vähintäänkin liikaa.

Mätkinnät rupesi kummasti kiinnostamaan (en ole ennen pitänyt), kun vaihtoi viralliseen Dreamcast-tikkuun Seimitsun LS-40 -tikun sekä Sanwan 30mm napit. Piti tehdä sama operaatio Horin PSX:lle julkaisemalle Fighting Stickille, mutta en ole vieläkään rojujen seasta löytänyt muuta kuin ostopakkauksen. Kotelon on verrattain ahdas varsinkin tuolle tikulle, mutta kun ottaa takapellistä hieman tavaraa pois, niin pitäisi jotenkin mahtua.
 
Ei vieläkään löytynyt etsittyä Horia, mutta kylläkin Namcon PSX-tikku, jollaista en muistanut omistavanikaan ja joka on itse asiassa myös Horin valmistama.

Napithan tässä on verrattain hyvät, mikrokytkimillä varustetut, mutta tikku on samanlainen löysä sohjo mikä on tuossa Dreamcast-tikussakin. Namcossa on vieläpä ihan perusliitännät, joten uusi tikku menee kytkemisen puolesta heittämällä sisään.

Mitä tässä sovittelin, niin saattaisi LS-40 (tai LS-32) mennä, kun hioo entiset kannakkeet kokonaan poies ja ottaa vielä pellistäkin, mutta ahdas on. Joku Seimitsun LS-55 menisi kyllä ihan heittämällä, se kun huomattavasti noita aiempia pienempi ja täysin erilainen ominaisuuksiltaan (valtava deadzone, kuten Sanwan JLF:ssä).

Plösölle kun tarvitsisi nimenomaan tiukan tikun avaruusräimeille (Gradius Gaidenille).
 
Jos puhutaan tästä PS1-tikusta, niin muistaakseni tuohon ei tosiaan mikä tahansa Sanwa tai Seimitsun tikku mene sillä tuo koppa on aika matala. Muistaakseni joku LS32 varianssi oli ainakin ennen mikä oli matalampi ja juuri passeli, mutta vaihtoehdot on tosiaan melko rajalliset.

Harvassa alkaa olemaan modaamattomat yksilöt tuosta, voisi melkeen sanoa arvokkaaksi.
 
Jos puhutaan tästä PS1-tikusta, niin muistaakseni tuohon ei tosiaan mikä tahansa Sanwa tai Seimitsun tikku mene sillä tuo koppa on aika matala. Muistaakseni joku LS32 varianssi oli ainakin ennen mikä oli matalampi ja juuri passeli, mutta vaihtoehdot on tosiaan melko rajalliset.

Harvassa alkaa olemaan modaamattomat yksilöt tuosta, voisi melkeen sanoa arvokkaaksi.
Tuosta tikusta on kyse.

Tällä videolla: on vedetty LS-32 Horin Fighting Stick SS:ään, joka on siis identtinen pleikkarimalliin rungoltaan ja sanoisin mittojen olevan aika lähellä tuota Namcotin tikkua, joka siis oikeasti on Horin valmistama (piirilevyssä on Horin tunnukset).

Ja siis, Seimitsun LS-55 on huomattavasti matalampi ja pienempi myös ympärysmitaltaan kuin 32 tai 40 ja menee helposti tuohon Namcotin runkoonkin (mittasin juuri).

Sanwan JLF on korkeudeltaan (ja se on lähinnä merkitsevä mitta) hieman LS-55:sta korkeampi ja sekin menisi varmaan aika helposti tohon Namcotin runkoon.
 
Ei vieläkään löytynyt etsittyä Horia, mutta kylläkin Namcon PSX-tikku, jollaista en muistanut omistavanikaan ja joka on itse asiassa myös Horin valmistama.

Napithan tässä on verrattain hyvät, mikrokytkimillä varustetut, mutta tikku on samanlainen löysä sohjo mikä on tuossa Dreamcast-tikussakin. Namcossa on vieläpä ihan perusliitännät, joten uusi tikku menee kytkemisen puolesta heittämällä sisään.

Jos Dreamcast tikku löytyy, niin laitappa kuvaa?
 
Jos joku käyttää alkuperäisiä 80-90 luvun konsolien lineaarisia virtalähteitä, kannattaa tsekata mitä jännitettä ne nykyisin pukkaavat ulos.

Itsellä on käytössä 3 kpl Segan virtalähteitä omissa retrokonsoleissa. Kaikki olleet alunperin 10V ja nyt jokainen puski ulos lähes 15V ilman rasitusta. Avasin nuo ja jokaisesta oli konkat vuotaneet nesteet ympäriinsä ja niiden kapasitanssit olivat ihan pielessä ja jokainen konkka oli muuttunut pieneksi vastukseksi, lähellä oikosulkua.

Vanhimmassa lähteessä (1991) oli jopa yksi diodi elkon nesteiden korroosion peittämä ja hajonnut. Täytyy vaihtaa nuo 85C elkot 105C elkoihin jos ne kestäisi edes hiukan pidempään.

2021-05-06 14.56.18.jpg 2021-05-06 15.23.53.jpg

Tänään vanhempien luona käydessä sattui silmään isäukon yleismittari. Otin sen lainaan ajatuksena mittailla jännitteitä näistä omista ysärillä tehdyistä virtalähteistä. Mittasin kahdesta Mega Drive II:n virtalähteestä ilman rasitusta vajaan 14V lukemat (taisi olla 13.7 V ja 13.8 V). Mittasin myös neljä Nintendon virtalähdettä, jotka ovat speksin mukaan 9V (yksi taisi väittää olevansa 9.4 V). Ne tuuppasitvat kaikki ilman rasitusta ulos reilut 10V. Kysymys kuuluu, että voiko näiden käyttäminen vahingoittaa konsoleita vai onko niin, että laitteet kestävät vähän isommankin jännitteen ja virtalähde sitten vaan jossain vaiheessa hajoaa? Itselläni ei ole juotosvermeitä eikä oikein osaamistakaan alkaa noista rojuja vaihtamaan. Epäilemättähän ne näyttävät sisältä samalta kuin näissä Infinityn kuvissa. Tarvetta näille kuitenkin on, kun koneet ovat ihan oikeasti käytössä.

Ulkomaisilta foorumeilta lueskelin vähän juttua, ja siellä jotkut olivat sitä mieltä, että tuon ajan virtalähteet ovat ampuneet jo uutuuttaan yli eli tuo jännite ei sinällään kerro vielä paljoakaan. Sitä mieltä näytetään olevan, että jännite kyllä laskee ok tasolle, kun konsolin lyö päälle ja että konsolit kyllä kestävät helposti enemmänkin (tosin lämpöä tietysti syntyy suotta). Tiedä sitten, että miten paikkansapitävää juttua tämä on.
 
7805 virtaregu (mikä lähes jokaisessa retrokonsolissa on) kestää maksimissaan 35V sisään, muuttaa vain kaiken mikä menee yli 7V hukkalämmöksi. Ei ne konsolit tuosta hajoa, mutta lämpöä saattaa tuottaa, konsolikohtainen asia sitten onko sisäänrakennettu siili riittävän järeä. SFC/AV Famicomin siilet oli ainakin todella järeitä, Model 2 MD siili taas puolestaan todella snadi.

Enemmän kannattaa tsekata, onko konkat vuotaneet ja lähellä oikosulkua kuten omat alkoivat olla.
 
7805 virtaregu (mikä lähes jokaisessa retrokonsolissa on) kestää maksimissaan 35V sisään, muuttaa vain kaiken mikä menee yli 7V hukkalämmöksi. Ei ne konsolit tuosta hajoa, mutta lämpöä saattaa tuottaa, konsolikohtainen asia sitten onko sisäänrakennettu siili riittävän järeä. SFC/AV Famicomin siilet oli ainakin todella järeitä, Model 2 MD siili taas puolestaan todella snadi.

Enemmän kannattaa tsekata, onko konkat vuotaneet ja lähellä oikosulkua kuten omat alkoivat olla.

Olisiko myös Dreamcast, PS1, PS2 ja Xbox originalin ym. virtalähteen tarkistelu aiheellista?
 
Olisiko myös Dreamcast, PS1, PS2 ja Xbox originalin ym. virtalähteen tarkistelu aiheellista?
Konkkia niissäkin jotka varmasti ennen pitkää kuolevat, mutta nuo johtojen päässä olevat möhkömuuntajat käyvät todella kuumina ja sitä kautta konkat vuotavat niissä nopeammin nesteet pihalle.

Tähän asti olen työskennellyt noin parinkymmenen PS1/PS2/Xbox konsolin parissa joissa on sisäinen muuntaja, yhdessäkään ei vielä ole ollut mitään hälyyttävää.
 
7805 virtaregu (mikä lähes jokaisessa retrokonsolissa on) kestää maksimissaan 35V sisään, muuttaa vain kaiken mikä menee yli 7V hukkalämmöksi. Ei ne konsolit tuosta hajoa, mutta lämpöä saattaa tuottaa, konsolikohtainen asia sitten onko sisäänrakennettu siili riittävän järeä. SFC/AV Famicomin siilet oli ainakin todella järeitä, Model 2 MD siili taas puolestaan todella snadi.

Enemmän kannattaa tsekata, onko konkat vuotaneet ja lähellä oikosulkua kuten omat alkoivat olla.

Joo, pitää jossain vaiheessa avata ja katsoa, miltä näyttää. Mutta kyllähän sen tietää varmaan jo ihan avaamattakin, että tuskinpa ne mitenkään hienossa kunnossa ovat. Perhana pitäisi mennä jollekin kansalaisopiston elektroniikkakurssille ihan siksi, että saisi nuo korjattua. :D

Olisiko myös Dreamcast, PS1, PS2 ja Xbox originalin ym. virtalähteen tarkistelu aiheellista?

No ikäähän niilläkin alkaa olla jo sen verran, että voisi olettaa, että ongelmia alkaa näkyä. Mikäähän ei ole ikuista.
 
Jos käyttää NTSC konsolia, 110v -> 230v konverttereissa voi olla myös samaa vikaa. Nauhureista, televisioista ja monitoreista (70-80-90 -luvun) olen huomannutkin, että käyvät aina todella kuumina.
 
Alkuperäisen Xboxin kohdalla olisi syytä myös tarkistaa itse konsoli, niissä meinaan kaikissa paitsi vissiin viimeisessä revisionissa on paska konkka sisäistä kelloa ajamassa joka joko on jo paskonut alleen tai se on hirveällä tuurilla vasta alkamassa sotkemaan housunsa.

Joten boxit auki jos sellainen löytyy ennen kun koko laite on entinen.
 
Jos käyttää NTSC konsolia, 110v -> 230v konverttereissa voi olla myös samaa vikaa. Nauhureista, televisioista ja monitoreista (70-80-90 -luvun) olen huomannutkin, että käyvät aina todella kuumina.
NTSC konsoleihin kannattaa melkein suosiolla heittää EU virtalähde alkuperäisen tilalle, noin olen tehnyt omiin japsipleikkoihin ja Saturniin. Varmistaa vaan, että EU virtis on pinoutiltaan 100% oikea, kun lähes kaikki konsolivalmistajat tuppasivat vaihtamaan virtalähteitään vuosien saatossa.

Alkuperäisen Xboxin kohdalla olisi syytä myös tarkistaa itse konsoli, niissä meinaan kaikissa paitsi vissiin viimeisessä revisionissa on paska konkka sisäistä kelloa ajamassa joka joko on jo paskonut alleen tai jos se on hirveällä tuurilla vasta alkamassa sotkemaan housunsa.

Joten boxit auki jos sellainen löytyy ennen kun koko laite on entinen.
Tämä. Muistaakseni kaikki ennen 1.6 revisiota olevat Xboxit kärsivät vuotavista RTC konkista. Omassakin tuo oli jo alkanut vuotaa, kunnes nyppäsin vuotavan kellokonkan pois. Mitään konkkaa ei tarvitse pakosti laittaa takaisin tilalle, konsoli ei vain enää muista kelloa mikäli virtajohdon nyppää irti.
 
Alkuperäisen Xboxin kohdalla olisi syytä myös tarkistaa itse konsoli, niissä meinaan kaikissa paitsi vissiin viimeisessä revisionissa on paska konkka sisäistä kelloa ajamassa joka joko on jo paskonut alleen tai se on hirveällä tuurilla vasta alkamassa sotkemaan housunsa.

Joten boxit auki jos sellainen löytyy ennen kun koko laite on entinen.

Aina vain ilmestyy uusia korjausjuttuja, vaikka koneet olisi alussa jo korjannut :D
 
Se on sellasta näiden vanhusten kanssa eläminen. Jatkuvasti pieni pelko kalvaa, että ehkä joku ei enää herääkkään.

Mullakin Gamecubesta mennyt paristo. Se että konsoli ei pysy ajassa, ei haittaa mitään, mutta vähän pelottaa, että laskeeko se paristo jossain vaiheessa alleensa. Sehän on tietysti pitänyt juottaa kiinni sen sijaan, että olisi irrotettavissa niin kuin yleensä PC:n emolla. No toisaalta kaiketi äärimmäisen harvinaista, että tuollainen CR2032 nappi vuotaisi. Nintendokaan tuskin on ihan pahinta sekundaa käyttänyt.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 692
Viestejä
4 537 045
Jäsenet
74 864
Uusin jäsen
Eetu M

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom