Pidän ylipäätään vähän mielenkiintoisena, että tämä NATO jäsenyys runtattiin läpi ilman että tähän asiaan on saatu mitään selkeyttä. Nyt on jääty ihan puhtaasti arvailujen varaan. Kyllä minua nyt näin sa-sijoitettuna reserviläisenä kiinnostaisi saada jotain varmuutta siitä, että voiko tulevaisuudessa joutua sotimaan myös ulkomaille jos esim. NATO:n artikla 5 aktivoituu. Ja jos joutuu niin miten käytännön järjestelyt: saako esimerkiksi jonkinlaista korvausta, miten työsuhteelle tuolloin käy jne. Ei varmasti ole todennäköistä, että tavallisia reserviläisiä lähetettäisiin johonkin, mutta tämäkin on nyt lopulta ihan vain arvailua. Ja jos niitä vapaaehtoisia kerran riittää, niin miksi sitten nyt yhtäkkiä pitää kieltää reservistä eroaminen?
Rauhanaikana Nato väki on vapaaehtoista. Natoliittoutuminen taasen tarkoittaa sitä että todennäköisyys joutua sodanaikaisiin taisteluihin pieneni huomattavasti. (ammattisotilaille avautui uusia mahdollisuuksia). Jos iso pauke alkaa niin siinä kuvitteellisessa tilanteessa silloin sodanjohto tekee päätöksiä, niin pitkään kun poliitikot puhuu "ainakin alussa", "perustuu nyt vapaaehtoisuuteen" jne. niin ei ole näköpiirissä pakkoon. Tosin jos nyt ei kuvitella tyhmiä operaatioita niin ei oikein avaudu miksi se olisi jokin ongelma.
Jos ongelma on siinä että ville jää kotiin pitää omasta ja kaverin vaimosta huolta ja itse lähtee puolustaan, niin ymmärrän, mutta ei voi sellaista järjestelmää virittää missä kaikki mobilisoidaan, ihan vaan sen takia että jonkun mielestä on huono kun kaikki ei lähde.
Historiallisella, nykyisellä ja lähi odotettavalla puolustustahdolla ei ole näköpiirissä että haluttomuus olisi ongelma, ulkomaan keikoille on halukkuutta ollut yllinkyllin.
No sen perusteella mitä julkisesti tiedetään, niin kaikkia reserviläisiä ei kyllä nykypäivänä tarvita ainakaan heti alkuvaiheessa. Sodanajan joukkojen vahvuus on "vain" 280 000 vaikka reserviläisiä on yhteensä lähes 900 000. Ei meidänkään armeija enää nykypäivänä ihan samalla tavalla perustu massiivisiin miesmääriin kuin vielä joskus kylmän sodan aikana. Toki tilanteen pitkittyessä varmaan saatettaisiin alkaa perustamaan uusia joukkoja, joihin noita loppuja reserviläisiä voitaisiin sijoittaa, tai sitten heitä käytettäisiin esim. täydennysmiehinä kaatuneiden tilalle.
Jos tuo oma sijoitus kiinnostaa, niin sen voi ihan oikeasti käydä selvittämässä siellä aluetoimistolla. Sitten ei tarvi enää arvailla. Jos ei satu asumaan samalla paikkakunnalla niin tuo on tietenkin hieman vaivalloista, koska tuolla pitää käydä nimenomaan paikan päällä.
Ukrainassa venäjä osoittanut miten toimii, toki ei pidä olettaa että toimisi samoin 10v päästä, mutta jos haavoittuminen, kuolemanpelko, niin siitä voi helpottaa ajatuksella että venäjä iskee siviilikohteisiin, ja jos seurannut Nato maiden sodankäyntiä niin jos turvallisuus edellä, hyvinvointi edellä, niin jälkimmäinen voi olla hyvin houkutteleva, siinä sivussa sitten estää sen venäläsen touhuja.
Viimeisen kahdenvuoden aikana vähän kärjistäen aluetoimistoilla on pidemmät jonot(* kuin eronneiden täydennyskoulutuksessa.
Jos eroaikelle on syynä elämäntilanne, terveys, ajatus että ei kykene enään, niin käsittääkseni toimistot mielellään ottaa ajantaiset tiedot. Jos jotain vakaumusta, poliittista kannanottoa, niin no asiaa riittävästi kypsyteltyä niin siitäkin tiedosta varmaan hyötyä.
(*
Halukkaita jotka jopa toimivat ja saapuvat kyseleen miten voisi osallistua enemmän.