- Liittynyt
- 23.02.2017
- Viestejä
- 1 015
58asemaa nytkin kuitattiin uudenmaan rinkiin 28usb.
Ei toi harrastus ihan kuollutta ole.
Onko AM/FM puolella enää mitään liikennettä?
t: nimimerkki liian vanhaa rautaa USB:lle
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
58asemaa nytkin kuitattiin uudenmaan rinkiin 28usb.
Ei toi harrastus ihan kuollutta ole.
Keskiviikkoisin on Uudellamaalla fm-am rinkula klo 21-22Onko AM/FM puolella enää mitään liikennettä?
t: nimimerkki liian vanhaa rautaa USB:lle
Pitääpä koittaa muistaa tuo, jos joskus koittaisi ensin skannerilla kuunnella ja jos täälläpäin Uuttamaata jotain kuuluu niin voisi koittaa etsiä vanhan lällärin vielä jostain kaappien perukoilta esiin. Ei ole ihan hetkeen tullut silläkään kusoiltua. Toista se oli silloin joskus 90-luvulla kun suunnilleen joka toisessa autossa oli jonkun sortin LA-puhelin.Keskiviikkoisin on Uudellamaalla fm-am rinkula klo 21-22
Radio hullut.net sivuilta löytyy muutkin.
Vieläkö sulla Mocoma 9s on. Löysin kirpputorilta 25€ nahkakotelon, patterikotelon "uusilla vartoilla", irto mikillä/kajarilla; sekä nappikuulokkeella. Kanava modit tein jo. Tutkin lisää mokomaa. Kaverilla samanlainen, mutta eri merkkinen.Mulla olisi ehkä jossain Mocoma 9S ilman antennia.
Kerrohan kokemuksia kun se saapuu
Muutenki 2m/70cm hiljentynyt verrattuna siihen, mitä vielä -80/90 luvulla oliEn ole Turusta, enkä nyt kovin aktiivinen muutenkaan, ainakaan 2m ja 70cm radioamatööritaajuuksilla, mitkä lienee tuon koneen bandit. Kuunteluun tuo käy laajemminkin kyllä.
Onhan tuo aika paljon hiljentynyt johonkin 90-lukuun nähden. Ennen kuului käytännössä koko ajan esim lälläriliikennettä, ennen oli poliisiradiot analogisia jne.Sattui käsiin vanha Unidenin skanneri. Tuossa sitä päivän räpläsin ja kuuntelin. Aika hiljaista on verrattuna ysärin aikoihin, eihän tuolta kuulu enää juuri mitään. Jokunen radioamatööri, näiden toistimien piippauksia, pari rekkaa lälläreillä, ruskien lentoliikennettä tms. Onko lähes kaikki lähetykset siirtyneet digitaalisiksi ja salatuiksi?
SDR:llä kyllä löytää kaikenlaista signaalia eetteristä, muunmuassa langattomia näppiksiä, rengaspaineantureita, lämpömittareita, ovikelloja, hälyttimien antureita sun muita digihärveleitä ja valmiita softia löytyy millä niitä voi dekoodatakin. Muutenkin SDR:llä on ainakin omasta mielestä helpompi skannailla taajuuksia kun heti näkee missäpäin on aktiviteettia ja voi koittaa sitten kuunnella olisiko se jotain "järkevää" eikä pelkästään satunnaista räpsettä tai kohinaa. Vinkkinä, ihan paskinta ja halvinta SDR-palikkaa ei kannata hankkia, niiden toimivuus on vähän niin ja näin ja ovat aika epäherkkiäkin. Aito RTL-SDR -tikkukaan ei niin paljoa maksa etteikö sitä kannattaisi hankkia jos kiinnostusta piisaa.Joo ennenhän se oli eetteri täynnä jos jonkinlaista mölinää. Tässä aina muutaman vuoden välein olen tsekannut tilanteen, että hiljaista on!
Pitäisiköhän hommata pc:hen joku sdr-tikku ja kokeilla sillä...
Kokeilemalla selviää. HF on niin monesta asiasta riippuvainen, ettei voi tietää.Mulla on vähän rimakauhu mutta uskaltaisko edes yrittää kuunnella HF aluetta beat oskilaattorilla (CW/SSB) vai onko nyky digiympäristössä pelkkää ulinaa?
Näinhän tuo on, kunhan hain jonkun kokemuksia.Kokeilemalla selviää. HF on niin monesta asiasta riippuvainen, ettei voi tietää.
Ei SDR:stä oikein skannerin korviketta saa, kun ovat aivan liaan hitaita skannaamaan valmiiksi asetettuja taajuuksia sekä tarvitsevat suht tehokkaan tietokoneen, että ylipäätään saa mitään kuunneltua.SDR:llä kyllä löytää kaikenlaista signaalia eetteristä, muunmuassa langattomia näppiksiä, rengaspaineantureita, lämpömittareita, ovikelloja, hälyttimien antureita sun muita digihärveleitä ja valmiita softia löytyy millä niitä voi dekoodatakin. Muutenkin SDR:llä on ainakin omasta mielestä helpompi skannailla taajuuksia kun heti näkee missäpäin on aktiviteettia ja voi koittaa sitten kuunnella olisiko se jotain "järkevää" eikä pelkästään satunnaista räpsettä tai kohinaa. Vinkkinä, ihan paskinta ja halvinta SDR-palikkaa ei kannata hankkia, niiden toimivuus on vähän niin ja näin ja ovat aika epäherkkiäkin. Aito RTL-SDR -tikkukaan ei niin paljoa maksa etteikö sitä kannattaisi hankkia jos kiinnostusta piisaa.
Juu, jos isommalta taajuusalueelta aikoo SDR:llä perinteisen skannerin tyyliin skannata niin aika hitaaksihan tuo menee. Mutta jos taajuudet osuvat siihen noin 2MHz leveydelle mitä ainakin oma SDR kerrallaan pystyy kuuntelemaan niin niitä taajuuksia pystyy skannaamman käytännössä äärettömällä nopeudella. Enkä nyt sanoisi että SDR vaatii mitään tehokasta konetta, itsekin olen käyttänyt muunmuassa jollain wanhalla WinVista-aikakauden läppärillä ja ihan hienosti toimi. Samoin RaspberryPi:n perässä on SDR ollut, tosin ihan joko RTL_433:sta ajamassa tai sitten TCP:n yli lähettämässä signaalia pöytäkoneelle. Jollakin uudella RasPilla saattaisi pyöriä joku GQRX tai vastaava SDR-softakin.Ei SDR:stä oikein skannerin korviketta saa, kun ovat aivan liaan hitaita skannaamaan valmiiksi asetettuja taajuuksia sekä tarvitsevat suht tehokkaan tietokoneen, että ylipäätään saa mitään kuunneltua.
Haaveena olisi jos saisi raspberry pi:n tai vastaavan vähän sähköä kuluttavan koneen headlesina ja RTL-SDR tikulla varustettuna skannaamaan vaikka esim. 50 taajuutta/s vauhtia, joka olisi sama kuin tuossa nykysessä skannerissa. Taitaa keretä menemään kaikki liikenne salatuksi ennenkuin tälläinen olisi mahdollista...
Minulla on 3kpl RTL-SDR -laitteita, yksikään ei ole USB-tikku vaan erillisiä johdon päässä olevia purnukoita. Kaksi on ihan totaallisen halpiksia (joku 5e/kpl Aliexpress-malleja) koska niillä käyttötarkoitus oli oikeastaan 433MHz signaalien vastaanotto. Paremmassa (joku 20-30e laite, tämäkään ei "virallinen" RTL-SDR -laite) sitten on kaksi tuloliitintä, toinen alle 30MHz ja toinen yli 30MHz mutta siinäkin tuntuu tuo alle 30MHz vastaanotto olemaan kohtalaisen kehnoa. Hieman se parani kun avasin purkin ja juotin pari huonoa juotosta uusiksi mutta selkeästi huonommin vastaanottaa alle 30MHz kuin korkeampia taajuuksia. Välillä kyllä houkuttaisi joku vähän parempi SDR mutta nykyään kun ei oikein ole kerinnyt harrastelemaan niin ei ole tullut hankittua.@Hyrava Onko sulla SDR-tikkuna se versio, joka toistaa myös alle 30MHz kanavat vai yli 30MHz?
Mikä olisi tikuille hyvä antenni?Softaradiot on ihan parhaita. Vahva suositus niille. Itselläni löytyy useita rtlsdr-tikkuja sekä mm. Airspy Mini, HackRF, SDRPlay RSP1A. Halvat tikut menee kaikenlaisessa yleiskäytössä ja paremmat sitten satelliittijuttuihin ym. missä tarvitaan korkeampia taajuuksia tai isompaa kaistanleveyttä tai vähemmän häiriöitä yms. Antenniin kannattaa panostaa. Hyvä antenni toimii huononkin radion kanssa, mutta ei toisinpäin.
Discone on varmaan käytetyin antenni kuunteluun VHF-alueesta ylöspäin.Mikä olisi tikuille hyvä antenni?
Miniwhip on kanssa hyvä vaihtoehto tutustumaan alle 30MHz taajuuksien kuunteluun, varsinkin tilanteissa joissa ei ole mahdollista vetää kymmeniä metrejä lankaa ulos.
Tuohon vois lisätä vielä polarisaation, esim mobiili on usein pystypolarisaatio.Hyvää antennia miettiessä tulisi tietää mitä taajuuksia haluaa kuunnella ja mistä suunnista. Lisäksi antennin asennuspaikan huomiointi.
Kai tuo sentään on dipolin luokkaa 0 dBd (2.25dBi ) etuna laajakaistaissuus haittana rakenne.Disconessa huomio olemattomaan gainiin.
Pitääkin ottaa ja testata tätä nyt uudemman kerran kun softat ovat kehittyneet ja määräkin linuxilla kasvanu. Sillon viimeksi kuin testailin (jotain lähemmäs 10v sitten) niin oli käytännössä ainut vaihtoehto oli GNU Radio ja frontendiksi GQRX. Nyt näkyy olevan selaimella ajettavaa käyttölittymää esim. SDR++ ja joku Node.js pohjainenkin viritys näkyi olevan.Juu, jos isommalta taajuusalueelta aikoo SDR:llä perinteisen skannerin tyyliin skannata niin aika hitaaksihan tuo menee. Mutta jos taajuudet osuvat siihen noin 2MHz leveydelle mitä ainakin oma SDR kerrallaan pystyy kuuntelemaan niin niitä taajuuksia pystyy skannaamman käytännössä äärettömällä nopeudella. Enkä nyt sanoisi että SDR vaatii mitään tehokasta konetta, itsekin olen käyttänyt muunmuassa jollain wanhalla WinVista-aikakauden läppärillä ja ihan hienosti toimi. Samoin RaspberryPi:n perässä on SDR ollut, tosin ihan joko RTL_433:sta ajamassa tai sitten TCP:n yli lähettämässä signaalia pöytäkoneelle. Jollakin uudella RasPilla saattaisi pyöriä joku GQRX tai vastaava SDR-softakin.
Toki itse skannailen skannerilla ja SDR:llä eri tavalla, skannerilla skannailen esiohjelmoituja kanavia tai jotain taajuusväliä, SDR:llä enemmänkin katselen waterfallia ja koitan sieltä bongailla jotain missä on lähetettä ja pompin pitkin taajuuksia ja taas hetken aikaa odottelen ja tuijotan waterfallia. Sitten kun löytyy jotain kiinnostavaa, voi taajuuden lisätä skannerin skannauslistalle.
Eli siis joku tällänen aktiiviantenniko on miniwhip?Miniwhip on kanssa hyvä vaihtoehto tutustumaan alle 30MHz taajuuksien kuunteluun, varsinkin tilanteissa joissa ei ole mahdollista vetää kymmeniä metrejä lankaa ulos.