Radeon RX 9070 XT & 9070 -ketju (Navi 48)

Onko näistä 9070 XT näyttiksistä mitään konsensusta, että mikä on paras kortti mitä rahalla saa?
Itel 9070 Asus prime OC, mut pakko sanoo ettei näi hyvää jäähyy oo aiemmin ollu. Testailin läpäl lukita fan curven 30% eli 585 rpm ja 230w tehol gpu hotspot korkeimmillaa 93 ja VRAM 94 astetta. Eli periaatteessa ois silläki voinu vaa mennä.
 
Itel 9070 Asus prime OC, mut pakko sanoo ettei näi hyvää jäähyy oo aiemmin ollu. Testailin läpäl lukita fan curven 30% eli 585 rpm ja 230w tehol gpu hotspot korkeimmillaa 93 ja VRAM 94 astetta. Eli periaatteessa ois silläki voinu vaa mennä.
piirin mm^2 / watit varmaan suurin syy miksi jäähtyy niin helposti
 
Onkos moni "kellotellu" tuota 9070 XT Red Deviliä ja onko muutenkin ollut asiallinen kortti? Ainakin aikasemmat Red Devilit ollut ihan hyviä kortteja
 
Tässä omia kokemuksiani PhyX ja Nvidia ja AMD näyttiksen yhteiskäytöstä:

Todella tyytyväinen RX 9070 XT:n ja Yeston RTX 3050:n yhdistelmään. PhysX on toiminut moitteettomasti testaamissani peleissä:
  • Batman Arkham Asylum
  • Batman Arkham City
  • Borderlands 2
  • Mirror's Edge (tämä vaati PhysX-dll-tiedostojen päivittämisen pelin kansiossa uudempiin versioihin)
Voin jakaa vertailu- ja suorituskykytuloksia, jos kiinnostaa.

Kokoonpanoni perustuu AM4-alustaan, MSI Mortar B350M -emolevyyn. Prosessorina on 5800X3D. Kyseessä on mATX kokoonpano. RX 9070 XT on PowerColor Reaperin 2-paikkainen / SFF-malli, joka sopii täydellisesti kotelooni ja emolevyyn. Voin hyödyntää 3 neljästä PCIe-paikasta. Yeston 3050 on asennettu alimpaan PCIe-paikkaan. Fyysisesti kyseessä on x16-paikka, mutta piirisarjan rajoitusten vuoksi nopeus on PCIe 2.0 x4, mutta tämä ei ole ainakaan havaintojeni mukaan vaikuttanut PhysX-suorituskykyyn merkittävän negatiivisesti. Käyttöjärjestelmänä on Windows 11.

Olen todella yllättynyt siitä, kuinka hyvin kaikki toimii yhdessä. Ei mitään ongelmia siinä, että käytössä on erilliset AMD- ja NVIDIA-näytönohjaimet. On myös mahdollista renderöidä peli RTX 3050:llä ja tulostaa kuva päämonitorille RX 9070 XT:n kautta. NVIDIA App ja AMD Adrenalin toimivat rinnakkain ongelmitta. Siksi vähän ihmettyttääkin, että joka tuutista toitotetaan DDU:ta, kun vähän näyttistä päivitellään. Ainoa ongelma on Doom (2016) -pelissä, jossa Vulkan yrittää käyttää RTX 3050:tä. Uskon kuitenkin, että pienellä säätämisellä saan sen toimimaan RX 9070 XT:llä.

Mirror’s Edge -peliä olen ajanut 8K-superresoluutiolla, joka alinäytteistetään 4K-tarkkuuteen — tämä antaa erittäin hyvän reunojen pehmennyksen ja nätin grafiikan. Ei uskoisi, että Mirrors Edge on 2008 ilmestynyt peli! Mirror’s Edgessä PhysX-FPS on oletuksena alhaisempi kuin muun renderöinnin FPS. Tämä näkyy esim siinä, että liput eivät liehu yhtä smoothisti kuin muu grafiikkaa. Tämäkin ominaisuus on kuitenkin säädettävissä. Sain asetettua sen 120 FPS:ään, joka vastaa 4K-näyttöni virkistystaajuutta, ilman ongelmia.

Yeston on melko äänekäs kortti, eikä sen tuulettimen nopeutta voi laskea alle 3500 RPM:n vaikka kuinka Nvidia:n appista säätää. Ratkaisin tämän hankkimalla sovittimen, jolla näytönohjaimen tuuletin liitetään tavalliseen emolevyn tuuletinliitäntään. Tällä tavalla pystyin säätämään kierrosnopeuden haluamalleni tasolle. Vaati tosin suoran voltagesäädön käytön. PWM:ääkään ei toi tuuletin kunnioittanut tietyn pisteen yli. Kokoonpanossani 2500 RPM:n kiinteä nopeus on käytännössä äänetön muun laitteiston taustameluun nähden. Tämäkin matala nopeus riittää pitämään lämmöt kurissa PhysX-käytössä (välillä 50–60 °C).

Yksi tämän kokoonpanon eduista siihen nähden, että käyttäisi kahta erillistä Nvidia näyttistä on se, ettei tarvitse huolehtia näyttisten keskinäisestä NVIDIA-ajurien yhteensopivuudesta. Koska pääkorttina on AMD:n kortti, voi käyttää erillisiä ajureita, ja näin ollen valita juuri sen NVIDIA-ajuriversion, joka toimii parhaiten PhysX-korttisi kanssa. Nvidian kanssahan voi olla voin yksi ajuri käytössä ja jos esim Nvidia drooppaa jossain vaiheessa 3050 RTX tuen niin sitten ei enää uusimpien Nvidioiden kanssa voi sitä käyttää PhysX korttina.

Nvidia myös julkaisi vastikään PhyX:n nyt ilmeisesti täysin Open sourceksi? Mielenkiintoista nähdä millaista yhteisö saa tämän avulla aikaan. Toki hedelmien tuloon saattaa mennä tovi, jos toinenkin, mutta hyvä homma kaikenkaikkiaan.
 
@Lebensraum tänään parin viikon ihmettelyn ja muutaman sähköpostiviestin jälkeen sain Proshopilta 80€ gamesplanet-koodin tuosta Asus 9070xt primestä. Vielä itselle mysteeri, kuinka kauan tuo koodi on voimassa, eikä Proshopin aspakaan kuulemma tiennyt sitä. Mutta pääasia, että koodi tuli. Mites muilla Primen omistajilla?
tänään naputtelin viestiä heille, kun muutakin asiaa :kahvi: saas nähdä sujuuko kuten kuuluu, eli asiallisesti vai meneekö kovin hankalaksi, liitin toki mukaan tuon ottamani kuvan ko. tarjouksesta
 
Powercolor ja Sapphire kyllä menee itselläni kärkivalmistajiin, ei Asrock. Eikös perskivi käytä edelleen tahna-tyyppiäkin, jonka muut valmistajat etupäässä hylänneet?
En toki väitä etteikö Asrockilla olisi hyviä kortteja, kunhan pohdiskelen. Asrockilla ainakin ollut noita tahnojen pumppautumisia, liekö sitten kun suht koht "tuore" näyttispuolella. Olenko ymmärtänyt oikein? En tiedä ovatko Aasiassa tehneet kortteja aiemminkin.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: fuk
Asus TUF Gaming 9070 XT OC mallista ei ole pahaa sanottavaa (hinnan lisäksi), eikä kärsi esim Asrockin korttien tavoin vaikka asentaisikin kortin pystyyn.
 
Näyttäisi aika vähän olevan revikoita tuosta Gigabyten Aorus 9070 XT:stä ja jotkut valittanut sen tuulettimien äänestä. Lienekkö sitten millaisia kortteja :hmm:
 
Sapphiren nitro + saa omasta ja kaverin puolesta hyvät pisteet. Hiljainen, viileä ja suorituskykyinen. Lämpöjä löytynee jostain aiemmasta viestistäni.

Kelat vinkuu, mutta ääni alkaa kuulumaan vasta 600fps jälkeen. Oma näyttö 240fps ja fps lukittu 237fps joten asian suhteen ei ongelmaa.

En voi verrata oman kokemuksen kautta muihin kortteihin, mutta ketjussa mainittuja ongelmia ei ole tullut oman vakiona käyvän kortin kanssa vastaan.

Ainut "ongelma" alkuun oli saada kotelon tuulettimet pyörimään riittävän matalilla kierroksilla. Aiemmin kokoonpano oli hiljainen, mutta nykyisin se on äänetön.
 
Onkohan kukaan hommannut tätä xfx quicksilver xt:tä :think: Ollut kyllä mainio kortti ja jäähdyttimessä kyllä piisaa puhtia.
 
tänään naputtelin viestiä heille, kun muutakin asiaa :kahvi: saas nähdä sujuuko kuten kuuluu, eli asiallisesti vai meneekö kovin hankalaksi, liitin toki mukaan tuon ottamani kuvan ko. tarjouksesta
Tää koodi piti lyödä gamesplanetin lompakkoon, en muista näkyikö siellä sitten voimassaolo. Alunperin luulin että koodilla saadaan alennus suoraan kassalta.
 
Tää koodi piti lyödä gamesplanetin lompakkoon, en muista näkyikö siellä sitten voimassaolo. Alunperin luulin että koodilla saadaan alennus suoraan kassalta.
Tuli viesti heiltä että tässäkoodisi:

sit oli vain tyhjää :D


Sitten vielä se GPU-tuki joskus kun saapuu niin hyvä. Ja luultavasti nuo GPU-virtapiuhat laitan jollain sievemmällä jatkokaapelilla, nuo virtalähteen omat on aikas paksut ja jäykät, ilman virta-adaptereita ei ollut toivoakaan saada koteloa kiinni. 3kpl m.2 levyjähän sinne meni myös.

Nestesäiliössä joku hämmentävä optinen harha, se on täytetty piripintaan ja tulppa tiukaten, ylimääräiset vedet pyyhkäisten. :)

1745530800606.png
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa, kun tuli yhtenä päivänä ajettua AIDA64 rasitustestiä poikkeuksellisesti myös GPU valittuna, niin tuli kiinnitettyä huomiota tällaiseen seikkaan...

AIDA64 rasitustesti (kaikki paitsi levyt valittuna)FurMark + CPU-Z
1745573058734.png
1745573088950.png

Kumpaakin ajettu noin 10 minuuttia vakioasetuksilla ja omalla tuuletinkäyrällä. Kotelotuulettimien ja näytönohjaimen kierroslukemat ovat käytännössä samat ja virrankulutus seinästä melko lailla sama. Muuttujia ei juurikaan ole. Aidalla hot spot delta nousee ennenäkemättömiin lukemiin, kun taas FurMarkilla lämpenee lähinnä muistit ja muut lämmöt ovat melko lailla normaalit. Ajettavalla koodilla tuntuisi siis olevan todella paljon merkitystä siihen, millä tavalla grafiikkapiiri lämpenee. Mitä laskentaa Aida sitten käyttääkään, niin se tuottaa paljon paikallista lämpöä, joka näkyy pelkästään hot spot sensoreiden kautta. Olettaen siis, että muillakin tapahtuu samaa. Vastaavaa en muista nähneeni ja tämä asettaa kyllä omat haasteensa mitä jäähdytykseen tulee.
 
Tahnat kai asettuneet ajan kanssa, tein testin tuulettimet defaulttina ja virrat 334 watissa. Hyvin suoriutuu jäähy (Reaper), joka vain korttipaikan kokoinen, 52 prosentissa käväisi.
Voisin kuvitella, että etenkin kahden korttipaikan jäähyt alikellottunee mukavasti, kun tahnat löytäneet paikkansa.

LsPPipy6hV.png
 
Ei millään pahalla, mutta...

Watit ei ole virtaa.
1900 RPM Ei ole hyvä suoritus.
Reaperissäkin käytetty PTM7950 ei ole tahnaa.
 
"EDIT: thought i had a bigger psu replaced and old 750w with a new 1000w and fixed the issue" Heti ensimmäisessä postauksessa :) Varmasti tietyissä peleissä kaatuilee ihan vaan huonon optimoinnin / huonon ajurituen takia mutta useamman pelin kaatumiset sun muut häiriöt vakio asetuksilla ei oo normaaleja. Ihmiset ei myöskään muista sitä että vanhetessaan powerista hukkuu tehoja sekä liittimet löystyy / menee karkuun siellä muovin sisällä. Voi toki olla että Sapphire onse onglema kun se pompsahti esille monesti
Tilannepäivitys:

* Koitin kelloilla -200...350 MHz, mutta kaatuilu jatkui.
* Yhdellä kertaa meni GPU jopa kokonaan pois käytöstä ja sen enablointi aiheutti bsod.
* DDU ja rollbackasin ajurit, ei vaikutusta.
* Otin GPU:n ja CPU:n pois 20 minuutiksi ja asensin takaisin ja nyt on jo viikko mennyt ilman kaatumista! Tiedä sitten, mikä se tuossa lopulta vaikutti. Hieman löysällä ollut virtajohto?

Kiitos vinkeistä!
 
Tilannepäivitys:

* Koitin kelloilla -200...350 MHz, mutta kaatuilu jatkui.
* Yhdellä kertaa meni GPU jopa kokonaan pois käytöstä ja sen enablointi aiheutti bsod.
* DDU ja rollbackasin ajurit, ei vaikutusta.
* Otin GPU:n ja CPU:n pois 20 minuutiksi ja asensin takaisin ja nyt on jo viikko mennyt ilman kaatumista! Tiedä sitten, mikä se tuossa lopulta vaikutti. Hieman löysällä ollut virtajohto?

Kiitos vinkeistä!
Itsellä ei 6950xt:llä noussut käytettävät linjat 16:sta. Lopuksi kun ajattelin, että tsekkaan onko kortti kunnolla pohjassa, huomasin kortin liittimessä jonkin liimatahran tms. Sen kun raaputti pois, kaikki toimi hienosti...

Aina kannattaa varmistaa liittimet esim pölyn tms vuoksi...
 
Tilannepäivitys:

* Koitin kelloilla -200...350 MHz, mutta kaatuilu jatkui.
* Yhdellä kertaa meni GPU jopa kokonaan pois käytöstä ja sen enablointi aiheutti bsod.
* DDU ja rollbackasin ajurit, ei vaikutusta.
* Otin GPU:n ja CPU:n pois 20 minuutiksi ja asensin takaisin ja nyt on jo viikko mennyt ilman kaatumista! Tiedä sitten, mikä se tuossa lopulta vaikutti. Hieman löysällä ollut virtajohto?

Kiitos vinkeistä!
Hyvä että sait toimimaan! Huomannut ite että jos joku bitti on vinossa niin toi hardreset toimii :)
 
Taitaa kummatkin AsRock olla kärkipäässä non-XT ja XT






Täysin silikoniarvonnan varassa kaikki. Ei tuo tietty malli takaa menohaluja, itsellä Steel Legend vakaa alivoltitus -70, ja kellot pyörii siinä 3100 alemmalla puoliskolla, maksimissaan 3200. Muistit 2780, ehkä 2800 menisi, testattu vakaana. Steel Nomad ~7500, enempää ei varmaan irtoa. Ihan keskiarvoa.

Jos haluaa varmasti enemmän tehoa, niin pitää ottaa kortti joka ottaa enemmän tehoa, eli näitä isomman TDP:n malleja. RDNA4 kun ei ainakaan tällä hetkellä pysty puukottamaan ylittämään tehorajojaan, tuskin koskaan.
 
istuu oikein hyvin päälle, heittämällä 6\5 hinta tarjouksen jälkeen 43,92€ kassalla + toimituskulut :smoke:
näyttävä facelift-look ja huppukin paksu mut onneks saa irrotettuu


Yritetäänkö tässä tehdä amdläisistä farkkutakkikansaa vastaamaan nvidian nahkatakkimiehen kujeita?
 
Vähän melkee kieliposkella kattellu tässä mitä Alphacoolilta tulee tarjolle noista vesiblokeista. Nvidia kortit nyt syönyt Alphacoolin resurssit. Niin ei tiiä vielä mitä mallia lähtis tilailemaan ja muutenkin hinnat saa painua alaspäin. Perus 9070 malli kiinnostais kun vähävirtaisempi kuin täysin toimiva XT malli. Eikä nyt bios modia kannata kun virrankulutus pomppaa 50% tai sitten suoraan vaan XT mallia.

Tässä vielä mitkä nyt ainakin tulee saataville: Reddit - The heart of the internet
 
Vähän melkee kieliposkella kattellu tässä mitä Alphacoolilta tulee tarjolle noista vesiblokeista. Nvidia kortit nyt syönyt Alphacoolin resurssit. Niin ei tiiä vielä mitä mallia lähtis tilailemaan ja muutenkin hinnat saa painua alaspäin. Perus 9070 malli kiinnostais kun vähävirtaisempi kuin täysin toimiva XT malli. Eikä nyt bios modia kannata kun virrankulutus pomppaa 50% tai sitten suoraan vaan XT mallia.

Tässä vielä mitkä nyt ainakin tulee saataville: Reddit - The heart of the internet
vähän 50-60 tarviiko sitä oikein mihinkään ison piirin kanssa, tuo piirin koko kun mahdollistaa jäähtymisen hyvän (laajan) kontaktialan kautta, jolloin W/mm^2 ei lähe laukalle pahasti :)

Sitten jos tekaset juottamalla 2 tinapalloa osoitteisiin U5521 ja U5524 (kun 2-pcie lisävirtaliitintä) sopiviin paikkoihin ja lisäillen piirin jännitettä, niin kyllähän se blokki tulee kyseeseen - jossain määrin jo siksi että ilmajäähy hieman ongelmissa kun VRM:n watit nousee 50W kantimiin ja siellä alkaa olemaan hellankoukku punaisena, eli virransyöttö siitä blokista hyötyy melkipä enemmän... Sekä tietty kokonaisuutta tarkastellen pysyy jäähdytys kauttaaltaan tolkun tasolla.

Tässä kohti saadaan kumpikin, 9070 ja 9070XT haukkailemaan 5-600W. Mutta ilmajäähyn koko ynnä piirin ala mielessä, asiallisesti jäähtyy jo sellaisenaan tuolla alle 400W ja paremman hyödyn saa viilaamalla VGPU/MHz optimaaliseksi kun powerlimit ei rajoita käytännössä.


Fullcover blokissa sit tietty pidän siitä, että lämmön saa nesteen mukana radiin ja mukavasti kotelosta ulos, ilman että pöhistään lämpöjä ympäriinsä.
 
Viimeksi muokattu:
@Lebensraum Joops. Ei varmaan täysin tarvetta vedelle ole mutta ihan kivaa se on kun lämmintä ilmaa ei pöhise kotelossa vaan radeista suoraan ulos kotelosta ja sitten hiljaisuuttakin saa kivasti lisää. En varmaan lähe modailee fyysisesti kortteja ja en ole edes sillä tasolla 🤔 Tai no kyl pieni juottelu aina onnistuu mutta en toisaalta halua mitään 500W+ kuluttavaa näytönohjainta. Oisko suosituksia minkä valmistajan näyttistä kannattais ajatella? Vissiin jotain lämpöongelmia kun die:tä ei ole saatu täysin virheettömäksi: Faulty chip surface ex works on a Radeon RX 9070XT, extreme hotspot temperatures and research into the causes of pitting (Update #2) | Page 4 | igor´sLAB
 
@Lebensraum Joops. Ei varmaan täysin tarvetta vedelle ole mutta ihan kivaa se on kun lämmintä ilmaa ei pöhise kotelossa vaan radeista suoraan ulos kotelosta ja sitten hiljaisuuttakin saa kivasti lisää. En varmaan lähe modailee fyysisesti kortteja ja en ole edes sillä tasolla 🤔 Tai no kyl pieni juottelu aina onnistuu mutta en toisaalta halua mitään 500W+ kuluttavaa näytönohjainta. Oisko suosituksia minkä valmistajan näyttistä kannattais ajatella? Vissiin jotain lämpöongelmia kun die:tä ei ole saatu täysin virheettömäksi: Faulty chip surface ex works on a Radeon RX 9070XT, extreme hotspot temperatures and research into the causes of pitting (Update #2) | Page 4 | igor´sLAB
en nyt taas lonkalta muista sitä erästä mallia, josta kattelin että gpu:n ylä-alapuoliset kiinnitykset vähän sellain sivuttain, joiden johdosta pitkulaisella piirillä on suurempi "riski" että GPU-hotspotit suhteettoman korkeiksi suhteessa varsinaiseen GPU-lämpöön. Siinä jos katsot TPU:n PCB-databasesta niitä yllä-alla olevia yksittäisiä ruuveja ja sijainteja, kannattaa ottaa sellainen malli jossa kiinnityskohdat mahdollisimman lähellä sitä piiriä ja piirin keskilinjassa. En tajua myöskään näistä vehkeistä sen suurempia, mutta tämmösiä perushommia kuten tuo kiinnityspisteiden sijainti suhteessa piiriin, on varsin helppoa käsitettävää.

Niillä juotosknööleillä huijataan piiriä kuvittelemaan omiaan että paljonko niitä watteja meneekään, AHOCilla video. Takuullehan tuollainen fyysinen muokkaus on hyvästi. Periaatteessa siitä juotoskohdan piirin jalkojen alta saanee vaikka sopivan kuparilangan kiristeltyä keskenään, joka antaapi sopivan arvon, tinallakin kun ne lyödään oikoseen vaa. Kauheasti ei kannata kiristellä, ettei jalat korkkaa pintoineen irti piirilevyltä.

Katselempa tuon igorin linkkis, että vieläkö tämä 6000-sarjastakin tuttu ilmiö valloillaan, joka omiaan hotspotin raketoinnille.




Ei noissa 9070-nonxt malleissa niin kummallisia eroja ole, muuta kuin hinta. Kaikki wattien osalta rankasti rajoitettuja, sinne watteihin tarvis saada ensitilassa lisää tilaa, helpottaa puuhastelua kun ei yhtenään jarruta hakatessa PL10% tuottamaan n. 250wattiin. Tuo yllämainitsemani modi käsittääkseni poistaa wattirajan jo ilman biospäivitystä. Tai sitten tekee vähän samanlaisen modin softapuolella, eli vaihtamalla sen XT biossin, tällöin toki vielä wattirajoitusta löytyy mutta saadaan pelivaraa oikeinkin hyvin.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
276 165
Viestejä
4 756 269
Jäsenet
77 443
Uusin jäsen
Basansa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom