Tässä omia kokemuksiani PhyX ja Nvidia ja AMD näyttiksen yhteiskäytöstä:
Todella tyytyväinen RX 9070 XT:n ja Yeston RTX 3050:n yhdistelmään. PhysX on toiminut moitteettomasti testaamissani peleissä:
- Batman Arkham Asylum
- Batman Arkham City
- Borderlands 2
- Mirror's Edge (tämä vaati PhysX-dll-tiedostojen päivittämisen pelin kansiossa uudempiin versioihin)
Voin jakaa vertailu- ja suorituskykytuloksia, jos kiinnostaa.
Kokoonpanoni perustuu AM4-alustaan, MSI Mortar B350M -emolevyyn. Prosessorina on 5800X3D. Kyseessä on mATX kokoonpano. RX 9070 XT on PowerColor Reaperin 2-paikkainen / SFF-malli, joka sopii täydellisesti kotelooni ja emolevyyn. Voin hyödyntää 3 neljästä PCIe-paikasta. Yeston 3050 on asennettu alimpaan PCIe-paikkaan. Fyysisesti kyseessä on x16-paikka, mutta piirisarjan rajoitusten vuoksi nopeus on PCIe 2.0 x4, mutta tämä ei ole ainakaan havaintojeni mukaan vaikuttanut PhysX-suorituskykyyn merkittävän negatiivisesti. Käyttöjärjestelmänä on Windows 11.
Olen todella yllättynyt siitä, kuinka hyvin kaikki toimii yhdessä. Ei mitään ongelmia siinä, että käytössä on erilliset AMD- ja NVIDIA-näytönohjaimet. On myös mahdollista renderöidä peli RTX 3050:llä ja tulostaa kuva päämonitorille RX 9070 XT:n kautta. NVIDIA App ja AMD Adrenalin toimivat rinnakkain ongelmitta. Siksi vähän ihmettyttääkin, että joka tuutista toitotetaan DDU:ta, kun vähän näyttistä päivitellään. Ainoa ongelma on Doom (2016) -pelissä, jossa Vulkan yrittää käyttää RTX 3050:tä. Uskon kuitenkin, että pienellä säätämisellä saan sen toimimaan RX 9070 XT:llä.
Mirror’s Edge -peliä olen ajanut 8K-superresoluutiolla, joka alinäytteistetään 4K-tarkkuuteen — tämä antaa erittäin hyvän reunojen pehmennyksen ja nätin grafiikan. Ei uskoisi, että Mirrors Edge on 2008 ilmestynyt peli! Mirror’s Edgessä PhysX-FPS on oletuksena alhaisempi kuin muun renderöinnin FPS. Tämä näkyy esim siinä, että liput eivät liehu yhtä smoothisti kuin muu grafiikkaa. Tämäkin ominaisuus on kuitenkin säädettävissä. Sain asetettua sen 120 FPS:ään, joka vastaa 4K-näyttöni virkistystaajuutta, ilman ongelmia.
Yeston on melko äänekäs kortti, eikä sen tuulettimen nopeutta voi laskea alle 3500 RPM:n vaikka kuinka Nvidia:n appista säätää. Ratkaisin tämän hankkimalla sovittimen, jolla näytönohjaimen tuuletin liitetään tavalliseen emolevyn tuuletinliitäntään. Tällä tavalla pystyin säätämään kierrosnopeuden haluamalleni tasolle. Vaati tosin suoran voltagesäädön käytön. PWM:ääkään ei toi tuuletin kunnioittanut tietyn pisteen yli. Kokoonpanossani 2500 RPM:n kiinteä nopeus on käytännössä äänetön muun laitteiston taustameluun nähden. Tämäkin matala nopeus riittää pitämään lämmöt kurissa PhysX-käytössä (välillä 50–60 °C).
Yksi tämän kokoonpanon eduista siihen nähden, että käyttäisi kahta erillistä Nvidia näyttistä on se, ettei tarvitse huolehtia näyttisten keskinäisestä NVIDIA-ajurien yhteensopivuudesta. Koska pääkorttina on AMD:n kortti, voi käyttää erillisiä ajureita, ja näin ollen valita juuri sen NVIDIA-ajuriversion, joka toimii parhaiten PhysX-korttisi kanssa. Nvidian kanssahan voi olla voin yksi ajuri käytössä ja jos esim Nvidia drooppaa jossain vaiheessa 3050 RTX tuen niin sitten ei enää uusimpien Nvidioiden kanssa voi sitä käyttää PhysX korttina.
Nvidia myös julkaisi vastikään PhyX:n nyt ilmeisesti täysin Open sourceksi? Mielenkiintoista nähdä millaista yhteisö saa tämän avulla aikaan. Toki hedelmien tuloon saattaa mennä tovi, jos toinenkin, mutta hyvä homma kaikenkaikkiaan.