Postaa kokkauskuvia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DonX
  • Aloitettu Aloitettu
Mun mummo oli Karjalasta ja hän teki aina riisipiirakoita. En muista enää minkä väristä kuori oli. Seurasin kyllä joskus vierestä, kun teki niitä.
Mullakin oli. Tosin mä olin siinä onnellisessa asemassa että toinen mummo teki riisipiirakoita ja toinen perunapiirakoita niin sai jouluna molempia :D
 
Hyvän näköisiä on :D On ne kyllä eri sfääristä kuin kaupasta ostetut. Oliko täyttä ruista kuori vai laitoitko pikkusen vehnäjauhoa? Kerran yritin pelkästä rukiista, mutta ei minun taidoilla hommasta tullut mitään XD

Hieman vehnäjauhoja tuli lisättyä. Näitä ei ole tullut vielä kuin muutamat kerrat kokeiltua itse, niin ei ole ehtinyt varioimaan perusreseptejä kauheasti.

Marttojen kuoritaikina resepti viimeisimmässä käytettynä.
 
Tää on kyllä jännä. Mulle riisipiirakat on ollu aina meh, mutta kyllä niitä syö. Perunapiirakat taas ollu aina suurta herkkua. Mummo teki maailman parhaimmat perunapiirakat mutta mä en vieläkään tajuu miten se ne teki. Ne olii jännä kun niissä oli semmonen harmaa se taikina. Ruistaikina se vissiin oli mutta vaikka mitä tekee niin mulla on aina enemmän tai vähemmän ruskea kuori, mutta ei koskaan harmaa. On kokeiltu eri jauhoja ja ei onnaa. Vehnäjauhosta tuolee pehmeitä ja ruisjauhoista ruskea mutta millään ilveellä en saa harmaata ja kovaa. Elämän suuria mysteereitä..
Ottaa pannuun että en koskaan saanu selville miten ne tehtiin.
Voisiko olla ruissihtijauhoja (Ruissihtijauho – ruisjyvän sisin osa | Kinnusen Mylly)?
 
ED4E999E-F45B-42C4-8CEC-383C335B5C18.jpeg


kurkkusiivut jalapenojen jälkeen pikkelöintiliemeen, tulee pirun hyviä. Desi sokeria, desi etikkaa ja desi vettä. Laitoin joukkoon myös pari ruokalusikallista sitruunamehua. Pulled beef uunissa ja omat burgersämpylät nostatuksessa.


382E88F0-D5AE-439D-BB11-72BD61511B0E.jpeg
 
Tuli tämän langan innoittamana ensimmäistä kertaa pariin vuoteen tehtyä pihville pinnat kaasupolttimella. Yllätyin positiivisesti miten hyvännäköinen setti tuli, MUTTA...

Luetellaan ensin mitä kuvista löytyy:
250 g Atria takuumurea naudan ulkofile, valmistettu sous videllä (54,5 C 80 min).
Lapin Puikula jauhoperunoita, sous vide.
Porkkanaa ja parsakaalia, sous vide.
Kuohukermaa jossa valkosipulia, pippuria ja jalopenokastiketta tehty kattilassa.

Normaalisti paistan pihviin vesikylvyn jälkeen pannulla minuutti per puoli täydellä teholla pinnat. Kun otan pihvin (pihvit) lepäämään, niin heitän sitten perunat ja muut kasvikset samalle pannulle muutamaksi minuutiksi ja lopuksi kuohukerman. Tämä pannulla lämmitys jäi tällä kertaa kokonaan kun tein kaasupolttimella nuo pinnat, ja...

... pakko sanoa että kyllä pannulla tehty pinta on parempi. Kaasupolttimella sinne tulee kohtia jossa pinta on suoranaisesti palanut ja makumaailmaltaan ensimmäisenä siitä tulee mieleen nuotiolla paistettu grillimakkara. Vaikka hyvää sekin on, niin ei ihan mitä haetaan tällaiselta hieman "fiinimmältä" lautaselta :coffee:

20221203_121609.jpg


20221203_121619.jpg
 
Itse ostin tarjouksesta 1kg lammaspaistia. Sitten lähiperunoita, jotka kuulostaa kivalta ja maksoi euron.

1. päivä:

Keitin perunat. Tein tuon pohjalta yrttijugurttikastikkeen:
(valkosipulia saattoi mennä 2-3x enemmän, kuin tuossa lukee)

Sitä tuli niin paljon että perunat ja paisti meni molemmat tuollaiseen marinoitumaan yön yli.
Paisti sous vide -pussissa. Perunat Ikean minigrip-muovipussissa (2.5L).

2. päivä:

Paisti aamulla sous vide, 58C.
Kahden tunnin kohdalla ryhdyin työstämään perunoita, paloittelin ne ja pistin paistumaan. Lisäsin nokareen voita. Pippurimyllystä kunnolla pippuria.
Sitten loraus brandya ja melkein vastaava määrä hunajaa, ja otin paistin pois sous vide ja kaadoin liemet myös pannulle. Tämä ei ollut hyvä idea. Siellä oli liikaa nestettä, ja kermakin pitäisi lisätä. Suosittelen tekemään kastikkeen toisessa pannussa.
Kaadoin kaikki pieneen kattilaan ja redusoin pari minuuttia täydellä teholla. Voikin ruskistui ja tuli hyvänmakuista.. Sitten takaisin pannulle, ja kerma sisään, ja tuli tämännäköistä:
1670074165689.png


Paistikin kävi air fryerissä ottamassa väriä:
1670074202082.png


Sitten kastiketta riitti paisteille ja perunoille.
1670074265686.png


Tulevaisuudessa ehkä muitakin kasviksia tuonne perunoiden kanssa marinoitumaan, esim. porkkanoita tai lanttu tai palsternakkaa.

--

Mutta oli täyteläistä, herkullista ja riittää useampaan kattaukseen, vaikka olisi monta henkilöä syömässä.

--

Konjakki/brandy kuuluu tähän, mutta jos ei ole, niin siideriä ja ruskeaa sokeria (konjakin ja hunajan sijaan).
 
70D8BF18-D516-497A-817D-71A6A8C5D56C.jpeg


siellä on se sämpylätaikina. Taikina tehty Muré-ravintolan reseptin ohjeilla. Nostelin pallurat pellille ja luulin jättäneeni hyvin tilaa turpoamiselle, mutta pirulaisethan kohosi niin hyvin että palleroisista tuli vaan yks muodoton massa. Uudelleen pyörittely ja uuniin.
 
Joulu on taas jne. En muistaakseni ole aikaisemmin kokeillut tehdä maustekakkua, niin piti yrittää. Ihan vaan varuilta ajoissa, ettei läväytä jotain pommia suoraan pöytään maistamatta.
 

Liitteet

  • maustekakku.jpg
    maustekakku.jpg
    278 KB · Luettu: 35
Tuli tämän langan innoittamana ensimmäistä kertaa pariin vuoteen tehtyä pihville pinnat kaasupolttimella. Yllätyin positiivisesti miten hyvännäköinen setti tuli, MUTTA...

Luetellaan ensin mitä kuvista löytyy:
250 g Atria takuumurea naudan ulkofile, valmistettu sous videllä (54,5 C 80 min).
Lapin Puikula jauhoperunoita, sous vide.
Porkkanaa ja parsakaalia, sous vide.
Kuohukermaa jossa valkosipulia, pippuria ja jalopenokastiketta tehty kattilassa.

Normaalisti paistan pihviin vesikylvyn jälkeen pannulla minuutti per puoli täydellä teholla pinnat. Kun otan pihvin (pihvit) lepäämään, niin heitän sitten perunat ja muut kasvikset samalle pannulle muutamaksi minuutiksi ja lopuksi kuohukerman. Tämä pannulla lämmitys jäi tällä kertaa kokonaan kun tein kaasupolttimella nuo pinnat, ja...

... pakko sanoa että kyllä pannulla tehty pinta on parempi. Kaasupolttimella sinne tulee kohtia jossa pinta on suoranaisesti palanut ja makumaailmaltaan ensimmäisenä siitä tulee mieleen nuotiolla paistettu grillimakkara. Vaikka hyvää sekin on, niin ei ihan mitä haetaan tällaiselta hieman "fiinimmältä" lautaselta :coffee:

20221203_121609.jpg


20221203_121619.jpg

Ennen tohoa liha pitää kuivattaa talouspaperissa.
Tuo toho tai pannukin on vain ulkonäkö seikka eli mitään pinnat kiinni juttua ei ole olemassakaan
 
Tuo toho tai pannukin on vain ulkonäkö seikka eli mitään pinnat kiinni juttua ei ole olemassakaan
No, ei nyt ihan noin ole. Jos viskaat pannulle kunnolla voita ruskistumaan ja siinä otat pihviin pinnat, niin maistuu kyllä aivan erilaiselle kuin ilman paistoa. Viittaat varmaan siihen, että pintojen paistolla kiinni ei ole merkitystä pihvin mehevyydelle?
 
No, ei nyt ihan noin ole. Jos viskaat pannulle kunnolla voita ruskistumaan ja siinä otat pihviin pinnat, niin maistuu kyllä aivan erilaiselle kuin ilman paistoa. Viittaat varmaan siihen, että pintojen paistolla kiinni ei ole merkitystä pihvin mehevyydelle?

Kyllä pihvin pintojen kiinnipaistoa ei ole olemassakaan. Makua saattaa, mutta tosin pannun ollessa +200c
 
Ennen tohoa liha pitää kuivattaa talouspaperissa.
Tuo toho tai pannukin on vain ulkonäkö seikka eli mitään pinnat kiinni juttua ei ole olemassakaan

Juu, kuivaan pihvin aina ennen pannuakin ettei se keity. Ja ainakaan omassa postauksessani ei puhuttu pintojen kiinnipaistamisesta, vain pintojen tekemisestä. Tässä nyt lienee kysymys sanojen muotoilusta mutta mielestäni voi silti käyttää sanontaa "tehdä pinnat" kun muutos on aika huomattava ennen ja jälkeen.

Ja kun paistaa öljyssä ja voissa niin siihen tulee extra makuakin rutkasti mukaan. Mietin tuotakin että pitääköhän toholla polttamiseen valella pihvit jollain sulalla voilla tai vaikka gheellä ensin...? Ehkä laitetaan testiin sekin!
 
Itsenäisyyden muistopäivän kunniaksi karjalanpaisti-patapaisti hybridiä. Naudan paistia ja possun palapaistia, sipulia, porkkanaa ja mausteita. Ja hiukan suurustusta että mukavempi syyä oman maan pottumuusin kera.
kpaisti.jpg


Meinasin tyriä rankasti koska tein tuon kaasulevyllä enkä uunissa ja parin tunnin jälkeen aattelin tuon suurustaa ja lykkäsin vähän perunajauhoista suurustetta joukkoon niin sehän alko toki palamaan pohjaan koska kaasuhella :facepalm: Onneks huomasin ajoissa ja siirsin uuniin että sain pottumuusin tehtyä ja onneks oli lihat jo kypsiä.
Ja yllättävän hyvää muusiakin tuli vaikka potut on kiinteitä Colombiaa. Toki mitä sitä ei saisi litralla kermaan ja kilolla voita :D

Mutta loppuhyvin kaikki hyvin ja oli erittäin maukasta ja mureaa.
 
Pitkästä aikaa jaksoin isomman kokkausprojektinkin tehdä, vaikkakin itsenäisyyspäivän kunniaksi.

1670341273799.png1670341358696.png

Ruotsista ostin pakkasesta köntin suovasta, elikkä kevyesti savustettua käristyslihaa, poroa. Niitä käristelin hiiliteräspannulla, kirkastettua voita käyttäen. Sipulia sekkaan, suolaa, valkopippuria ja kokeeksi vielä punapippuria (lisää täältä) kaveriksi. Hauduttelin sitten jonkin puoli tuntia. Olis kyllä enemmänkin saanu haudutella, mutta oli jo nälkä. Kyytipojaksi erittäin voista perunamuusia puikuloista (kotoa, omalta maalta), puolukkahilloa ja vähän suolakurkkuja. Aika namia oli :D

Jälkkäriksi sitten uunissa käytettyä leipäjuustoa. Pilkoin vuokaan, kuohukermaa, kanelia ja pikku ripaus ruokosokeria. Uuniin sitten. Paketin matkassa tullutta hillahilloa kyytipojaksi. Taisin vielä pikkusen lisätä ruokosokeria. Sekin oli aika namia :D
 
Itsenäisyyspäivän kunniaksi tuli tehtyä juhlapäivän illallinen. Päivä alkoi pataleivän teolla.
18B5691E-201E-48C5-AEB9-FB0E90A5475F.jpeg
Illalliseksi peuran paahtopaistia. Ensin kuivaus ja maustaminen, minkä jälkeen pintojen paisto pannulla voissa (n. 50-50 normaali voi ja itse tehty maustevoi). Paiston jälkeen uuniin 120 asteessa, kunnes sisälämpötila oli 55-asteinen. Tämän jälkeen 10 min vetäytyminen ja leikkaaminen. Paistomehujen pohjalle tuli tehtyä pippurikastike ja lisukkeena oli uunijuurekset, joskaan näistä ei tullut kuvia napattua. Ei ole ennen tullut paistia tehtyä, mutta onnistui itseni ja vaimon mielestä erinomaisesti. Oli sen verran mureaa, että olisi saanut pureskeltua vaikka ilman hampaita. Täytyy ilman muuta kokeilla toistekin.
E68912B3-9F46-453B-B810-EE67482D4F02.jpeg
4F8A101B-C51D-47B1-8DAF-0A32197CE483.jpeg
685C4016-66A7-41D6-8A1E-500038C4AA7D.jpeg
 
IMG20221207171601.jpg
Itsenäisyyspäivän kunniaksi tehtiin iso kattila täyteen juustoista savuporokeittoa...on vaan niiiin hewletin hyvää! Oli menestys taas. Oli vielä lisukkeena saaristoleivät kananmunalla, mädillä ja savulohitäytteellä mutta niistä ei muistettu ottaa kuvaa valitettavasti...!
 
Kurpitsarisotto/ohratto, päällä itse tehtyjä timjamisipsejä ja paahdettuja kurpitsansiemeniä.

634522D3-66F5-4934-91E6-66ABE947C6B9.jpeg


Sit possunposkia tuli myös tehtyä toistamiseen

0C10BF94-D5C3-4CA9-8928-DE59B3CAB1AD.jpeg
Itsekin tein kurpitsarisottoa paahdettujen kurpitsansiemenien kera tuossa syksyllä ja sai kyllä kehut mm. anopilta joka on aika tarkka ruokien suhteen. :)
Täytyy sanoa että itsekin yllätyin kuinka hyvää oli.
 
Itsekin tein kurpitsarisottoa paahdettujen kurpitsansiemenien kera tuossa syksyllä ja sai kyllä kehut mm. anopilta joka on aika tarkka ruokien suhteen. :)
Täytyy sanoa että itsekin yllätyin kuinka hyvää oli.

Ja maksoi 3-4 euroa koko setti kahdelle. Mäkin tykkäsin, ekaa kertaa tein. Täytyy kyllä tehdä toistamiseen. Vielä kun löytyisi jostain hyvä kasvisliemi. Onko ehdotuksia?
 
Ja maksoi 3-4 euroa koko setti kahdelle. Mäkin tykkäsin, ekaa kertaa tein. Täytyy kyllä tehdä toistamiseen. Vielä kun löytyisi jostain hyvä kasvisliemi. Onko ehdotuksia?
Nyt täytyy myöntää etten muista mitä tuli käytettyä, mutta mahdollisesti joku knorrin kasvisfondi.
 
IMG_20221211_202016.jpgIMG_20221211_204553.jpg

Makkaratasku. Aika vähän kerrottavaa, ranskanleivän sisustaa otin vähän pois veitsellä ja painelin sormilla kuopan makkaroille sopivaksi. Makkarat uuniin 10 minuutiksi 200 asteeseen ja sitten leipä mukaan vielä 3 minuutiksi. Leivän sisälle sinappiketsupit ja halkaistut makkarat. Oli parempaa mitä odotin ja siisti syödä, paitsi aivan lopussa levis sinapit näpeille.

Makkaraksi suosittelen Wilhelmiä tai Kabanossia, Hiillosmakkara ei oikein uunissa onnistu ja vaatii nuotion. Laadukkaat nakit toimii varmansti myös.
 
IMG_20221211_202016.jpgIMG_20221211_204553.jpg

Makkaratasku. Aika vähän kerrottavaa, ranskanleivän sisustaa otin vähän pois veitsellä ja painelin sormilla kuopan makkaroille sopivaksi. Makkarat uuniin 10 minuutiksi 200 asteeseen ja sitten leipä mukaan vielä 3 minuutiksi. Leivän sisälle sinappiketsupit ja halkaistut makkarat. Oli parempaa mitä odotin ja siisti syödä, paitsi aivan lopussa levis sinapit näpeille.

Makkaraksi suosittelen Wilhelmiä tai Kabanossia, Hiillosmakkara ei oikein uunissa onnistu ja vaatii nuotion. Laadukkaat nakit toimii varmansti myös.
Nonyt! Tota on kokeiltava :D
 
screenshot-photos.google.com-2022.12.11-21_32_56.png


Löysin kaupasta halvalla hinnalla "Naudan ulkofile ½" nimisen tuotteen, tiedä sitten oliko se halkaistu vai mistä nimi. Hyvää siitä tuli kuitenkin. Vähän ensin väriä pannulla ja sitten uuniin. Lihasta irronneet nesteet laitoin kerman kanssa kattilaan ja suurustin kastikkeen ja sitten jotain ranskisten tapaisia pakasteperunoita kaveriksi tuohon.
 
7A43728F-E458-4DC9-B05B-7966041F684E.jpeg

5796731C-ECE9-48E8-B619-CCF464CA7066.jpeg
Toimii.
Tällaisia ostin ensimmäistä kertaa kun sattui olemaan punalaputettuna. Olivat kyllä todella ohuita, mutta oikein mainioita. Paistuu nopeasti eikä kuivahda helposti rasvan vuoksi.
E0CEFBD5-A6BD-46E2-AC15-CB5225A3AC2C.jpeg
Loistava idea. Täytyypi kokeilla omassa kotagrillissä myös nyt kun mahdollista. Toistaseksi grillattu vaan makkaraa...
 
IMG20221221094758.jpgIMG20221221212715.jpgIMG20221221220440.jpgIMG20221221223130.jpg
IMG20221223082038~2.jpg

5,6 kg kinkkua Oklahoma Joe-smokerissa...

Edit. Dodiiii....vihdoinkin 16h myöhemmin, se on siinä! Nyt vaan jäähtymään...

Raportti: lämmöt pysyivät paremmin kun odotin. Smokerissa semmoinen 15h. Kaiken kaikkiaan noin 16h meni. Kerran joutui täyttää hiiliä. 3 kertaa savustus palikoita.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
262 476
Viestejä
4 558 127
Jäsenet
74 971
Uusin jäsen
Maikkol

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom