Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Pidempi pizzataikinan kohotus ei ole parempi tässä oli hyvää juttua aiheesta kohdassa: kohottaminen
Mielenkiintoinen juttu. Tökkäsi silmään tosin teksti "+4 asteessa ja sitä kylmemmässä hiivan toiminta on niin hidasta, ettei kohoamista juurikaan tapahdu." Mitäs ihmettä? Hylly, jossa taikinan kohotan on lämpötila jotakuinkin tuota +4 luokkaa ja taikina paisuu vuorokaudessa lähes tuplakokoon. Ehkä se sitten on tarkka homma, että riittää, kunhan on edes vähän päälle +4 tms.
 
Mielenkiintoinen juttu. Tökkäsi silmään tosin teksti "+4 asteessa ja sitä kylmemmässä hiivan toiminta on niin hidasta, ettei kohoamista juurikaan tapahdu." Mitäs ihmettä? Hylly, jossa taikinan kohotan on lämpötila jotakuinkin tuota +4 luokkaa ja taikina paisuu vuorokaudessa lähes tuplakokoon. Ehkä se sitten on tarkka homma, että riittää, kunhan on edes vähän päälle +4 tms.
Joo siis voi olla, ja sekin et taikinassa kun alkanu toi käyminen niin se voi ite ylläpitää sitä lämpöä sen taikinan sisällä just sen yli 4'c asteen.
 
300g jauhoja, noin 200ml vettä, 1/2 tl kuivahiivaa ja 1tl suolaa. yön yli jääkaappiin tekeytymään.
Oma setti on 500g jauhoja, 350g vettä, 10g suolaa ja 3g kuivahiivaa. Kohotan pari päivää.
Taikinan teko on vielä helppoa, mutta miten taikinasta muovataan helpoiten pizza? Siis mieluusti edes vähän pyöreää muistuttava ja ennen kaikkea ilman reikiä... Reiät on huono juttu, kun täytteet menee läpi ja sitten pizza tarttuu ainakin osittain alustaan, ja se ei ainakaan helpota pizzan vippaamista paistoalustalle.

Mikä on sopiva määrä jauhoja per pizza?

Paistossa on toiminut yllättävän hyvin Tarjoustalon pizzakivi kaasugrillissä hehkutettuna. Pohjasta tulee rapea ja alapintakin saa vähän väriä. Lopputulos on ollut yllättävän hyvä siihen nähden miten epätoivoista räpellystä pizzan muovaaminen on. :)
 
Taikinan teko on vielä helppoa, mutta miten taikinasta muovataan helpoiten pizza? Siis mieluusti edes vähän pyöreää muistuttava ja ennen kaikkea ilman reikiä... Reiät on huono juttu, kun täytteet menee läpi ja sitten pizza tarttuu ainakin osittain alustaan, ja se ei ainakaan helpota pizzan vippaamista paistoalustalle.

Mikä on sopiva määrä jauhoja per pizza?

Paistossa on toiminut yllättävän hyvin Tarjoustalon pizzakivi kaasugrillissä hehkutettuna. Pohjasta tulee rapea ja alapintakin saa vähän väriä. Lopputulos on ollut yllättävän hyvä siihen nähden miten epätoivoista räpellystä pizzan muovaaminen on. :)
Mahdollisimman karkeita jauhoja tai ehkä jopa mieluusti mannasuurimoita reilusti pöydälle ja siihen sitten se pizzapallo ja rupiat pyörittelemään.
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Muistat vaan jauhoja käyttäessä kopistella pahimmat jauhokasat pois ettei ne kärähä uunissa.
 
Mielenkiintoinen juttu. Tökkäsi silmään tosin teksti "+4 asteessa ja sitä kylmemmässä hiivan toiminta on niin hidasta, ettei kohoamista juurikaan tapahdu." Mitäs ihmettä? Hylly, jossa taikinan kohotan on lämpötila jotakuinkin tuota +4 luokkaa ja taikina paisuu vuorokaudessa lähes tuplakokoon. Ehkä se sitten on tarkka homma, että riittää, kunhan on edes vähän päälle +4 tms.

En oikein usko, että tuo 4 astetta olisi muuta kuin sinnepäin oleva nyrkkisääntö. Jotkut puhuvat myös esim. 2 asteesta. Jotain nousua tapahtuu omassa tuorehiivataikinassa vielä vuorokauden jälkeen alahyllyn takaosassa 2,5 asteessa.

Joka tapauksessa taikinalla on aikaa nousta, vaikka sen kuinka kylmään laittaakin. Taikina on usein lähempänä 30 astetta, kun se on vaivattu valmiiksi, käyminen tuottaa lämpöä kuten Cerpander totesi ja muodostuva ilmava rakenne toimii eristeenä. Jenkkiläisen taikinaguru Tom Lehmannin mukaan kohoamista ei jääkaappisäilytystä ajatellen saa välttämättä edes pysäytettyä ajoissa, jos käyminen ehtii jo kunnolla vauhtiin pöydällä. Se kenties selittää miksi oma taikina selvästi nousee hyvinkin kylmässä, kun on tullut pidettyä huoneenlämmössä helposti ainakin puolisen tuntia vaivaamisen jälkeen.
 
Tonnikalaa auringonkukkaöljyssä, grillattua kanakebabia ja lopuksi päälle chilimajoneesia.

2.jpg
 
Onko kellään tuota ooni pizza uunia tai vastaavaa? Oletteko miten järkeilleet hankinnan, vai teettekö useinkin pizzaa? Saiko ooniin sekä kaasun että puu polton samaan uuniin? Johonkin toiseen uuniin sain, kun katselin youtubesta.
 
Onko kellään tuota ooni pizza uunia tai vastaavaa? Oletteko miten järkeilleet hankinnan, vai teettekö useinkin pizzaa? Saiko ooniin sekä kaasun että puu polton samaan uuniin? Johonkin toiseen uuniin sain, kun katselin youtubesta.
Meikältä löytyy koda ja pizzoja tehty nyt n. tasan vuoden verran. Aika usein on itsellä käytössä.
On tuo mainio vekotin jos haluaa viedä pizzan teon ns. uudelle levelille.
Ooneista ei "hybridiä" löydy missä eri lämmönlähteitä voisi käyttää samaan aikaan.
 
Ooneista on malleja missä voi käyttää kaasua tai puuta mutta ei tietty samaan aikaan. Olikohan ooni karu johon sai kaasuadapterin ja ehkä pro malli
 
Meikältä löytyy koda ja pizzoja tehty nyt n. tasan vuoden verran. Aika usein on itsellä käytössä.
On tuo mainio vekotin jos haluaa viedä pizzan teon ns. uudelle levelille.
Ooneista ei "hybridiä" löydy missä eri lämmönlähteitä voisi käyttää samaan aikaan.

Eikös niitä ole parikin mallia? Ei varmaan kirjaimellisesti samaan aikaan, mutta voi valita lämmittääkö sillä kertaa hiili/puulla vaiko lisävursteena saatavalla kaasupolttimella?
 
Ooni on noita halpisvehkeitä, tuskin niinhin mitään valtavaa omantunnonvääntöä tarvitaan?
valtaosa halvempia kuin Lenovon mitkään säälliset läppärit.
Tuossa tonin päälle-ryhmässä tietysti kannattaa jo miettiä onko järkeä ostaa, vai tehdä itse,
ja tuossa päällä kahden tonnin varmaan jutellaan vaimonkin kanssa...naapurin koirasta ;-)
 
Eikös niitä ole parikin mallia? Ei varmaan kirjaimellisesti samaan aikaan, mutta voi valita lämmittääkö sillä kertaa hiili/puulla vaiko lisävursteena saatavalla kaasupolttimella?
Onhan Ooneja joo reilu määrä vaihtoehtoja.
Oonilta ei löydy valikoimista "hybridiä" millä onnistuu paisto kahdella "polttoaineella" samaan aikaan, sillä niitäkin saatavilla muilta valmistajilta.

Kodat = vain kaasu, Fyra = vain puu, Ooni Karu (sama kuin Ooni 3 mutta uusilla kuorilla) ja Pro = kaupasta ostettuna vain puu ja lisätarvikkeena ostettavissa kaasupoltin.
 
Ooni on noita halpisvehkeitä, tuskin niinhin mitään valtavaa omantunnonvääntöä tarvitaan?
valtaosa halvempia kuin Lenovon mitkään säälliset läppärit.
Tuossa tonin päälle-ryhmässä tietysti kannattaa jo miettiä onko järkeä ostaa, vai tehdä itse,
ja tuossa päällä kahden tonnin varmaan jutellaan vaimonkin kanssa...naapurin koirasta ;-)
Voi olla jossain mielessä halppis, mutta tosiaan kuten jo joku tässä totesi, menee pizzan teko uudelle levelille. Itselläni mietityttää että kannattaako joka asiaan ostaa oma härveli, vaikka käyttöullakolta löytyykin varastotilaa, niin on tossakin oma siirtämisen vaivansa. Ei välttämättä joka viikko tee pizaa mieli (tai tekee mieli jotain muuta ruokaa), niin jos nyt esim. vuodessa noin 10 pizzaa tekee, niin tätä mietin että onko se sen arvoista. Tila ongelman takia en ehkä kaasupullota hommaisi (käytän hiili grilliä, en kaasugrilliä) ja katsoisin miten puilla paistaminen onnistuisi. Ja jos se tuntuisi vaivalloiselta, niin ostaisi myöhemmin sen kaasupullon. Ja taitaa tuo ooni olla ainut mitä Suomessa myydään. Olen kyllä netissä törmännyt muihinkin merkkeihin ja hinnat olleet samaa luokkaa.
 
Voi olla jossain mielessä halppis, mutta tosiaan kuten jo joku tässä totesi, menee pizzan teko uudelle levelille. Itselläni mietityttää että kannattaako joka asiaan ostaa oma härveli, vaikka käyttöullakolta löytyykin varastotilaa, niin on tossakin oma siirtämisen vaivansa. Ei välttämättä joka viikko tee pizaa mieli (tai tekee mieli jotain muuta ruokaa), niin jos nyt esim. vuodessa noin 10 pizzaa tekee, niin tätä mietin että onko se sen arvoista. Tila ongelman takia en ehkä kaasupullota hommaisi (käytän hiili grilliä, en kaasugrilliä) ja katsoisin miten puilla paistaminen onnistuisi. Ja jos se tuntuisi vaivalloiselta, niin ostaisi myöhemmin sen kaasupullon. Ja taitaa tuo ooni olla ainut mitä Suomessa myydään. Olen kyllä netissä törmännyt muihinkin merkkeihin ja hinnat olleet samaa luokkaa.
Pizzauunin kun ostat niin lupaan, että tuo 10 pizzaa vuodessa jää kyllä haaveeksi, usko pois.
Itsellä vähän suhtautuminen muutenkin pizzaan muuttunut tässä Oonin omistamisen aikana. Siirrytty niistä mättöpizzoista ehkä vähän laadukkaampiin täytteisiin ja "kevyempiin" pizzoihin (ei tuu sitä ähkyä). Toki on sillä mättöpizzallakin oma paikkansa.
Pizzan taisin viimeksi ostaa n. 6kk sitten, ts. miksi hakea kun kotona tekee parempaa.
 
Ja taitaa tuo ooni olla ainut mitä Suomessa myydään.

Sähkö, ihan esimerkkinä:

Muita:





...
 
Sähkö, ihan esimerkkinä:

Muita:





...

Olikohan niin että tuo Effeuno vaatii pistorasiaan 16A sulakkeen? Itelläni taitaa rasiat olla pääosin 10A sulakkeiden takana. Tuota oon ite himoinnut Zio Ciron ohella, ja tuskinpa kummankaan kanssa menisi metsään....se onko noissa mitään järkeä onkin toinen tarina. Tosin kaikki harrastukset maksavat, joten??????
 
Onko kellään tuota ooni pizza uunia tai vastaavaa? Oletteko miten järkeilleet hankinnan, vai teettekö useinkin pizzaa? Saiko ooniin sekä kaasun että puu polton samaan uuniin? Johonkin toiseen uuniin sain, kun katselin youtubesta.
Itsellä ooni koda. Ostoperusteluina itseensä sijoittaminen ja elämänlaatu ja mitä näitä nyt on. En tiedä mikä taika siinä oonissa on, mutta täysin samoista aineista tehty pizza uunissa vs oonissa, jälkimmäinen on viisi kertaa parempaa.
 
Ei oonissa mitään taikaa ole, lähinä uskonto (hierman kuin äpplen tuotteet) -mutta ero normiuuniin on pitsauuneissa lämpö. On aika eri paistaa jotain 400 asteessa 90 sekuntia, kuin 250 asteessa 12 minuuttia.
 
Olikohan niin että tuo Effeuno vaatii pistorasiaan 16A sulakkeen? Itelläni taitaa rasiat olla pääosin 10A sulakkeiden takana.

Joo, periaatteessa vaatii 16A, oliskos 12A, mutta vastusvirta on "helpo kuorma" -kuulin termin sähmömieheltä. Jos olisi sähkömoottori, niin sulakkennapsunta olisi taattua, mutta vastukset kuulemma iisimpiä. Niin tai näin, meidän sähköuuni on 20A sulakken takana, ja kuluttaa "kaikki päällä" paljon enemmän kuin Effeuno, ja sulake on palanut tasan yhden kerran 10 vuoden aikana...ja tällöin huomasimme että siellä on ollut vahingossa koko sen ajan 10A sulake!

Tästä rohkaistuneena olenkin Effeuno-jonossa. ;-)
 
Lisäksi tulppasulake eli se vaihdettava valkoinen sulake metallikärjellä kestää 1,5 kertaista virtaa aika pitkään. Eiköhän tuonkin uunin vastus ole osan aikaa pois päältä koska termostaatilla tehoa katkotaan ja tämä antaa sulakkeelle aina aikaa jäähtyä. Lisäksi tuolle uunille (P134H) on ilmoitettu tehoksi 2,8kW joten eihän se ota virtaa kuin 12A. Tuskin tulee sulakkeenpalamisia tuolla teholla 10A tulppasulakkeella.
 
Lisäksi tulppasulake eli se vaihdettava valkoinen sulake metallikärjellä kestää 1,5 kertaista virtaa aika pitkään. Eiköhän tuonkin uunin vastus ole osan aikaa pois päältä koska termostaatilla tehoa katkotaan ja tämä antaa sulakkeelle aina aikaa jäähtyä. Lisäksi tuolle uunille (P134H) on ilmoitettu tehoksi 2,8kW joten eihän se ota virtaa kuin 12A. Tuskin tulee sulakkeenpalamisia tuolla teholla 10A tulppasulakkeella.

Äläpä houkuttele, pian joutuu tilaamaan tuon uunin:D
 
Jos on tiedossa kelpo laktoositon juusto pizzaan niin vinkkiä otetaan vastaan!

Mozzarellapalloja suolavedessä saa laktoosittomana kaikista isommista ruokakaupoista. Aika erilaista toki käyttää kuin raasteet. Vetisyyttä saa helposti pois painelemalla palasina reilun talouspaperimäärän välissä.

Lisämakua saa vaikka raastamalla pienen määrän pecorino romanoa tai parmesaania lisäksi. Pitkään kypsytettyinä laktoosin määrä pitäisi noissa kaiketi olla käytännössä olematon.
 
Olinpa aikas fiiliksissä kun tein pitkästä aikaa taikinan käsin ja tulin tuon 70%:n taikinan kanssa juttuun, vielä pizzalapionkin kanssa touhuuminen onnistui joka lätyllä?☺️ Sai uutta uskoa jatkoon ja uunikuume vaan kasvaa, vaikka noillakin systeemeillä kyllä pärjää aikas hyvin.

PCIMG_2021-05-02_19-20-06.JPGIMG_20210502_174925.jpg
 
Tässä eilisen lounas, "ylijääneistä" taikinoista viikonlopulta. (Kannataa aina tehdä extraa niin saa sitten syödä viikollakin.)
Poolish taikina, 22h kylmäfermentointi jääkaapissa poolishille, sitten isona pallona kylmäkohotus jääkaapissa 16h. Jonka jälkeen palloiksi ja takaisin jääkaappiin, 3-4h ennen paistoa pöydälle.
Pizzana Parma eli pohjalle kastike, mozzarella + inasen pecorinoa sitten paistoon, jonka jälkeen parmankinkku, rucola, tuore tomaatti ja pecorinoa. Ai, että. :drool:

IMG_4552.jpg
 
Hmm... pitääkin tuota poolish-tekniikkaa koittaa, en ollut aikaisemmin kuullut mutta kun googlettelin aihetta niin vaikuttaa hyvältä. Olen aikaisemmin säästänyt satsista aina pienen palan pizzataikinaa pakkaseen ja käyttänyt seuraavassa leivonnassa esitaikinana.
 
Hmm... pitääkin tuota poolish-tekniikkaa koittaa, en ollut aikaisemmin kuullut mutta kun googlettelin aihetta niin vaikuttaa hyvältä. Olen aikaisemmin säästänyt satsista aina pienen palan pizzataikinaa pakkaseen ja käyttänyt seuraavassa leivonnassa esitaikinana.
Kannattaa ehdottomasti kokeilla, tuolla poolishilla saa vähän ikään kuin hapanjuurimaisen maun tuohon taikinaan mikä on omasta mielestä kyllä hyvä, poolish on myös ihan tajuttoman helppo ja työvaiheiltaan nopea tehdä. Odottelua sitten senkin puolesta..
 
Tässä eilisen lounas, "ylijääneistä" taikinoista viikonlopulta. (Kannataa aina tehdä extraa niin saa sitten syödä viikollakin.)
Poolish taikina, 22h kylmäfermentointi jääkaapissa poolishille, sitten isona pallona kylmäkohotus jääkaapissa 16h. Jonka jälkeen palloiksi ja takaisin jääkaappiin, 3-4h ennen paistoa pöydälle.
Pizzana Parma eli pohjalle kastike, mozzarella + inasen pecorinoa sitten paistoon, jonka jälkeen parmankinkku, rucola, tuore tomaatti ja pecorinoa. Ai, että. :drool:

IMG_4552.jpg

Sen näköinen pizza, että olis tehty ihan kunnon uunissa?
 
Tuli ostettua tuo lidlin pizzalapio, varmaan tulee modattua siitä kääntölapio leikkaamalla siitä pyöreä. Katotaan miten onnistuu :btooth:
 
oli pizzakivet loppu lidlistä täältä mut ton pyöreen olisin voinu ostaa mun ennestään on kantikas....mut biltemasta näköjään saa samalla hintaa tommosen...tosin lidlin kivi olis ollu 5cm isompi
 
Se ois taas halvalla pizzakiveä Lidlissä:

1620832074152.png
Kiitti vinkistä! :tup:
Pizzakivi ollut jonkin aikaa jo mielenpäällä mutta nyt se piti käydä hakemassa talteen kun halvalla sai. Vähän sitä teräslevyä kanssa tässä puntaroinut muta kokeillaan nyt ainakin ensin tällä. Eiköhän tuo ole parempi kun ei kiveä ollenkaan. Eka testipizza on kylläkin nyt vaan joku Lidlin pakastepizza.
 
Kiitti vinkistä! :tup:
Pizzakivi ollut jonkin aikaa jo mielenpäällä mutta nyt se piti käydä hakemassa talteen kun halvalla sai. Vähän sitä teräslevyä kanssa tässä puntaroinut muta kokeillaan nyt ainakin ensin tällä. Eiköhän tuo ole parempi kun ei kiveä ollenkaan. Eka testipizza on kylläkin nyt vaan joku Lidlin pakastepizza.
Aika hyvänä teräslevynähän käy myös tollanen iso pannu mitä niillä on nyt siellä myynnissä. Riippuen tietty, että miten isoa kaipaa.
 
Kumpi on parempi, kultakeramiikan pizzakivi vai toi lidlin kivi? Toi lidlin on ainaki tasanen. Mietin et kannattaako käyä tollasta hakeen jos jo löytyy kultakeramiikan kivi
 
Yksi valurautainen pannu löytyy mutta on hieman pieni pizzan tekoon. On sillä joskus tullut pannupizzaa väännettyä. Pohjan kypsyyden arvioimisen kanssa on vaan hieman hankalaa sillä menetelmällä millä tein.
 
Kumpi on parempi, kultakeramiikan pizzakivi vai toi lidlin kivi? Toi lidlin on ainaki tasanen. Mietin et kannattaako käyä tollasta hakeen jos jo löytyy kultakeramiikan kivi
Menetät tuossa testissä alle kympin. Epäilen että on aika pieni todennäköisyys sille, että täältä löytyy nuo molemmat omivastava ihminen ennestään.
 
Itse nappasin eilen K-rauadasta Cellon pitsakivet jossa oli mukana rst- alustat. Nyt on parit pitsat tehty grillissä ja hyvää alkaa tulemaan.
Eilen meni harjoitellessa ja tänään onistui jo paremmin. Tuo rst alusta on näppärä, tekee pitsan sen päälle ja niiltä sitten heilauttaa pitsat kivien päälle. Ei tarvitse mitään erillisiä lapiota. Ja valmiit pitsat kiviltä sitten taas rst alustalle.
 
Mitäs kinkkuja ja juustoja olette käyttäneet oonipitsoissa? Perus mozzarellaraaste tuntuu olevan turhan "kuivaa" ja samaten kinkkusuikaleet. Saisi toi mozzarella olla vähän venyvämpää ja pitäskö toi kinkkukin silputa itse palasesta?
 
Mitäs kinkkuja ja juustoja olette käyttäneet oonipitsoissa? Perus mozzarellaraaste tuntuu olevan turhan "kuivaa" ja samaten kinkkusuikaleet. Saisi toi mozzarella olla vähän venyvämpää ja pitäskö toi kinkkukin silputa itse palasesta?

6410405132376


Kinkkua en ole edes laittanut, laitan aina salamia. Kotivaran Napolin Salami on namskis. :drool:
 
Mitäs kinkkuja ja juustoja olette käyttäneet oonipitsoissa? Perus mozzarellaraaste
Parman kinkku, joka laitetaan pizzalle vasta paistamisen jälkeen.

Buffalo mozzarella tai muu mozzarella-pallo, josta leikkaa siivuja.

Tuossa ne, mitä itse käytän. Joskus pizzan pohjalle jotain muuta raastetta makua antamaan. Esim. parmesaania.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 271
Viestejä
5 067 891
Jäsenet
81 054
Uusin jäsen
ASinShiro

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom