Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

67% hydraatio, 2% sokeri, 1.5% suola, 1.5% kuivahiiva, 5% oliiviöljy, tuo on 36h kohotuksella, 5 taikinaa vielä jääkaapissa odottamassa testejä.

IMG_20200412_172139.jpg
IMG_20200412_172134.jpg
 
Eilen syötiin lassea ja tytär halusi tänään pizzaa.

Italialaista Mutti tomaattikastiketta ja mozzarellaa, Atrian palvikinkkurouhetta, Lidlin Dulane pekonia ja cheddarjuustoraastetta.

Ei mikään niin kaunis tuotos, mutta tämä olikin nälkäpizza tuhdeilla täytteillä.

1.jpg


2.jpg


3.jpg
 
Lidlissä on nyt kiveä hyvään hintaan tyrkyllä, jos on mennyt ohi. 38cm pyöreä tai 30x38cm suorakaide hintaan 9,99e.
 
Kaveri oli tuollaisen ostanut mutta oli ollut tuhannen säpäleinä paketissa joten kokemuksia ei ainakaan vielä ole tulossa. :D
 
Verkkokaupassa Emile Henryn pizzakivi taas alennuksessa. Itse nappasin tämän viimeksi kun oli hintaan 19,90 €. Vahva suositus tälle :thumbsup:

Tuossa on tuollainen pinnoite, joka on helppo putsata. Eikä haittaa, vaikka juustoa tai nesteitä tippuisi siihen, ei nimittäin halkea kun nesteet eivät pääse imeytymän kiven sisään.

Emile Henry -pizzakivi, 37 cm, musta 23,90

Aivan loistava kapistus on. Ensimmäiset pizzat sain väsättyä ja ero oli kyllä valtava pelkällä uunipellillä paistamiseen. Vahva suositus tuohon hintaan.
 
Paistoin äsken pari pizzaa grillillä ja natsisiwan kivellä, ei ongelmia.
Grilli on ihan ylivertainen laite pizzan paistamiseen, poislukien pizzauuni.

67% hydraatio ja grillissä 470-500c lämmintä. Pizza lapiolle ja lapiolla pizzakiven päälle, jonka jälkeen noin parin minuutin päästä pizza lapion kanssa pois kiveltä ja valmista tuli.

SGMY7MD.jpg


w5lwQbf.jpg
 
Mä en ihan samaan kykene 15v vanhalla Pizza pronto laitteella, mutta kovin koitan opetella Ja koitan opetella joka kerta vähän parempaa taikinaa ja soosia jne:
50D2F415-9803-4A58-9DE2-2BF9DBB4BE4C.jpeg
4E222CE4-1132-4DEA-8C67-788AC95277AC.jpeg
1C46C11B-27A0-47FA-9A35-4620D16277E5.jpeg
D4AAE8A6-9BAC-4ABF-A4E7-EDB9933F8736.jpeg
278F82B2-A752-4265-8AD4-CE438A942E2B.jpeg

Vaikka ei tuollaisia Kurwan tuotoksia saakaan, niin ei sitä enää halua palata niihin perus vehnäjauho-uunipeltipizzoihin. :D
 
Mä en ihan samaan kykene 15v vanhalla Pizza pronto laitteella, mutta kovin koitan opetella Ja koitan opetella joka kerta vähän parempaa taikinaa ja soosia jne:
Kyllä se karu fakta vaan on se, ettei Prontosaurusta saa tarpeeksi kuumaksi kunnolliseen pizzanpaistoon. Toki sillä pakasteläystäkkeet silti paremmin kypsentää kuin kotiuunissa, mutta tuollaiset 400+ asteen paistolämmöt vaatii grillin tai muun vastaavan fossiilisia polttavan vehkeen.
 
Kyllä se karu fakta vaan on se, ettei Prontosaurusta saa tarpeeksi kuumaksi kunnolliseen pizzanpaistoon. Toki sillä pakasteläystäkkeet silti paremmin kypsentää kuin kotiuunissa, mutta tuollaiset 400+ asteen paistolämmöt vaatii grillin tai muun vastaavan fossiilisia polttavan vehkeen.
Kyllä se vaan karu fakta on, että osaava paistaa hyvästä pohjasta, hyvästä kastikkeesta ja hyvistä täytteistä kotiuunissa ja pizzakivellä paremman pizzan kuin osaamaton pizzauunissa.

Uunin osuus on oikeasti lopulta tärkeä, mutta pienempi kuin noiden muiden osasten.
 
Kyllä se karu fakta vaan on se, ettei Prontosaurusta saa tarpeeksi kuumaksi kunnolliseen pizzanpaistoon. Toki sillä pakasteläystäkkeet silti paremmin kypsentää kuin kotiuunissa, mutta tuollaiset 400+ asteen paistolämmöt vaatii grillin tai muun vastaavan fossiilisia polttavan vehkeen.
Juu tottakai, mutta on tuo silti ihan eri tasoa tuon kanssa kuin edes pizzakivellä uunissa.
Enkä sen osalta odotakaan samaa tasoa. Mutta Kurwan pizzoja sen aikaa seuranneena kuvien ja esittelyn osalta, että ei mun keskittymiskyky edes riitä noin rakettitieteeseen. :D Kunhan nyt yritetään tehdä sitä omaan prontoon täydellistä pizzaa. :D
 
Kyllä se vaan karu fakta on, että osaava paistaa hyvästä pohjasta, hyvästä kastikkeesta ja hyvistä täytteistä kotiuunissa ja pizzakivellä paremman pizzan kuin osaamaton pizzauunissa.

Uunin osuus on oikeasti lopulta tärkeä, mutta pienempi kuin noiden muiden osasten.
Vähän vaikea seurata mikä tämän itsestäänselvyyden kantava ajatus oli. Ihan samalla tavalla on itsestäänselvää, että ne omat taidot pohjan ja kastikkeen valimistamiseen ja täytteiden valitsemiseen pysyy samana riippumatta siitä tunkeeko sen tuotoksen paistavaan vai keittävään uuniin. Kyllä sieltä kotiuunista hyvää juustopiirakkaa ulos saa, muttei hyvää napolilaistyylistä pizzaa. Se tarvitsee yli 400 astetta, johon ei Pizza Prontollakaan ihan päästä, vaikka lähemmäs päästäänkin kuin kotiuunilla. Olen omistanut ko. laitteen 15 vuotta.
 
Kyllä sieltä kotiuunista hyvää juustopiirakkaa ulos saa, muttei hyvää napolilaistyylistä pizzaa. Se tarvitsee yli 400 astetta,
Ehkä on tekijässä vika, jos saat kotiuunista ulos vain juustopiirakkaa. Minä ainakin olen pizzakivellä saanut hyvin lähelle autenttista pizzaa ulos. Rapea pohja, kohonneet reunat jne. Ainoa mitä ei saa on ne avotulen aiheuttamat palaneet kohdat ja savun maku/haju.
Tai ehkä kerrot mitä mystistä siellä pizzauunissa tapahtuu?
 
Ainoa mitä ei saa on ne avotulen aiheuttamat palaneet kohdat ja savun maku/haju.
Tai ehkä kerrot mitä mystistä siellä pizzauunissa tapahtuu?
Nää on jotenkin merkityksettömiä asioita sitten? Kyllä sillä pelkällä lämpötilalla on paljon merkitystä siihenkin miten juusto ja täytteet joko ehtii keittymään ja päästämään nesteet pihalle tai ei. Plus se orgaanisen polttoaineen tekemä aromi on ainakin itselle jo sinänsä merkityksellinen ero. Ei se sähkökiuaskaan ole ihan sama asia kuin puukiuas, vaikka termodynaamisesti mitattuna eroa ei juuri olisikaan.
 
Nää on jotenkin merkityksettömiä asioita sitten? Kyllä sillä pelkällä lämpötilalla on paljon merkitystä siihenkin miten juusto ja täytteet joko ehtii keittymään ja päästämään nesteet pihalle tai ei.
Sanoinko ettei eroa ole ollenkaan? Sinun väite oli, että ei synny edes pizzaa vaan piirakkaa. Siinä kohtaa on kyllä jo tekijässä vikaa. Olen saanut hyvää Napolilaistyylistä pizzaa uunilla ja pizzakivellä. Kurjaa jos sinä olet saanut vain aikaiseksi piirakkaa. Varmasti tulisi oikealla pizzauunilla vielä parempaa. Tosin olen saanut huonompaakin sellaisella tehtyä monta kertaa. Jopa kehumassani Via Tribunalissa saa välillä sellaisen pehmeäpohjaisen lätyn joka ei omaa näkemystäni Napolilaisesta pizzasta täytä. Välillä sieltä taas saa priimaa.
 
No nii hän sä just sanoit?

Hyvää pizzaa kotiuunissakin tulee. Ei se ero ihan tähtitieteellinen ole kuitenkaan.
 
Tässähän nyt oli kyse siitä, että "ihmeteltiin", kun ei päästä kurwan pizzojen kaltaisiin lopputuloksiin näin: "Mä en ihan samaan kykene 15v vanhalla Pizza pronto laitteella, mutta kovin koitan opetella Ja koitan opetella joka kerta vähän parempaa taikinaa ja soosia jne"

Sellaiseen ei voi päästä, koska sen lisäksi että kurwa tietää mitä tekee ja sillä on sekä reseptiikka ja sen hyödyntäminen kunnossa, on kypsennyspuoli laitteiston puolesta eri luokkaa. Tarpeeksi vaivaa näkemällä omankin reseptiikan saa hiottua samalle tasolle, mutta prontosta ei siitä huolimatta saa samanlaista lopputulosta ulos kuin 500-asteisesta komodosta, vaikka veivaisi millaiseksi sen pizzakastikkeensa. Näin sillä omalla kokemuksella mitä on tullut leikittyä kotiuuneilla, pizza prontolla, grilleillä ja ravintolapizzauuneilla. Hyvä grilli menee noissa hommissa heittämällä ohi jopa suurtalouskeittiölaitteista.
 
Tässähän nyt oli kyse siitä, että "ihmeteltiin", kun ei päästä kurwan pizzojen kaltaisiin lopputuloksiin näin: "Mä en ihan samaan kykene 15v vanhalla Pizza pronto laitteella, mutta kovin koitan opetella Ja koitan opetella joka kerta vähän parempaa taikinaa ja soosia jne"

Sellaiseen ei voi päästä, koska sen lisäksi että kurwa tietää mitä tekee ja sillä on sekä reseptiikka ja sen hyödyntäminen kunnossa, on kypsennyspuoli laitteiston puolesta eri luokkaa. Tarpeeksi vaivaa näkemällä omankin reseptiikan saa hiottua samalle tasolle, mutta prontosta ei siitä huolimatta saa samanlaista lopputulosta ulos kuin 500-asteisesta komodosta, vaikka veivaisi millaiseksi sen pizzakastikkeensa. Näin sillä omalla kokemuksella mitä on tullut leikittyä kotiuuneilla, pizza prontolla, grilleillä ja ravintolapizzauuneilla. Hyvä grilli menee noissa hommissa heittämällä ohi jopa suurtalouskeittiölaitteista.
No sit ymmärrettiin mun pointti koko viestissä ihan väärin. Tarkoitus kun oli tarkoittaa sitä, että kurwan tuloksiin en pääse koska välineistö ei kykene samaan ja että yritän siitä huolimatta pohjaa ja kastiketta parannella joka kerta paremmaksi, jotta saan täydellisen pronto pizzan.
Eli ei mun tavoite/maali ole kurwan lopputulos, vaan pronton täydellinen pizza ja tosiaan en tule ihan kurwan tasolle edes pääsemäänkään juuri välineistön vuoksi.

Aloitin tuon vain sillä lauseella, kun toinen oli just laittanut upeita pizzoja ja kommentoin seuraavana vähän sillä asenteella et ”anteeksi etten voi tarjota samaa, mutta tässä nämä mun vaatimattomat tuotokseni.”

Asiasta toiseen, tein eilen paremmalla taikinalla pizzaa. Oli vain syöjinä enimmäkseen lapsia, joten siellä oli nude pohjaa ja jopa pelkkää pohjaa lautasella, mutta tässä muutama missä oli täytteitäkin:
A7BD2CF0-4588-4D7F-AE99-6465671FF9E2.jpeg
BCAD7B06-4579-4EC5-8DB2-2EBE20CBC3FB.jpeg
24E4DEF0-84A4-49D2-8A95-B69CCEEA1E35.jpeg
CA4B9428-6327-47F3-B422-D17DB7778ADD.jpeg
 
En voi auttaa, jos sinulla ei ole kokemusta eikä ymmärrystä näistä eroista. Eiköhän tämä turha länkytys jo riitä.
Joo, eiköhän tää riitä. Trollaat täällä väittämällä, että uunilla pystyy tekemään vain piirakkaa ei pizzaa. Etkä vastaa, mitä se pizzauuni tekee niin maagista, että tavallisella uunilla ja pizzakivellä lopputuloksena on aina piirakka eikä pizza.
 
Ei vaan: Ei kannata olla huolissaan, jos ei pizza prontolla pääse kurwan napolityylisten pizzojen kaltaiseen lopputulokseen. Kannattaa olla enemmän huolissaan, jos kuvittelee pääsevänsä. Kotiuunista puhumattakaan.
 
Ehkä on tekijässä vika, jos saat kotiuunista ulos vain juustopiirakkaa. Minä ainakin olen pizzakivellä saanut hyvin lähelle autenttista pizzaa ulos. Rapea pohja, kohonneet reunat jne. Ainoa mitä ei saa on ne avotulen aiheuttamat palaneet kohdat ja savun maku/haju.
Tai ehkä kerrot mitä mystistä siellä pizzauunissa tapahtuu?
Mistä ihmeestä tämmöinen vaatimus Napolilaiseen pizzaan on tullut? Ei ainoassakaan syömässäni Napolilaisessa pizzassa (5 eri maassa ainakin tullut vedettyä, 3 näistä ihan niitä lisenssillä varustettuja ravintoloita) ikinä ole ollut rapea pohja enkä sellaista ole kaivannutkaan. Tarkoitatko kumminkin pizzan reunoja vai häh? Rapea pohja jos on pizzassa niin jättäisin syömättä ja menisin muualle.
 
Rapealla taidetaan tässä yhteydessä tarkoittaa kuitenkin sitä, että sen pizzapohjan kiveä vasten oleva pinta ruskistuu ja "rapeutuu" vaikka napolilaisessa pizzassa muuten onkin sellanen suht löysä sulaneen juuston ja tomaattikastikkeen harmonia.
 
Kyllähän se pohja tuppaa rapeutumaan ja jäykistymään, kun joutuu kosteutta imevällä kivellä tarkoitustaan kauemmin hengaamaan.
 
Alla muutama kuva omista piirakoista. Olen viime aikoina testaillut hienon uunin eri toimintoja paistaessa:
- intensiiviteho (300 astetta, lämmittää alhaalta enemmän)
- kiertoilmagrilli 300 astetta
- ylä- ja alalämpö 300 astetta

Ensimmäisellä sai pohja oikeasti rapeaksi, oli erilainen, mutta ihan hyvä. Jos pizzassa on paljon kastiketta ja täytteitä, niin tämä on ihan käypänen, koska pizzasta ehtii haihtua hyvin nesteitä ja pohja kypsyy hyvin. Ylä- ja alalämpö toimi aika samalla tavalla, mutta pohjasta ei tullut ihan niin rapea. Kiertoilmagrillilllä pizza kypsyi huomattavasti nopeammin ja pohja jäi "rennommaksi". Kypsää siis tälläkin, mutta pohja ihan erilainen.

Pohjat tehty napolaispizzerian youtube-videon ohjeen mukaan. Nostatus kylmässä 1-2 vrk. Tomaattikastikeohje samaiselta jantterilta.

Pizzaa on paisteltu leivinpaperilla ja ilman, pellillä, pizzakivellä ja pizzasteelillä. Leivinpaperin poisjättämisellä on mielestäni iso vaikutus. Pizzasteel tekee parempaa jälkeä kuin keraaminen kivi.
 

Liitteet

  • 20180804_194304.jpg
    20180804_194304.jpg
    840,1 KB · Luettu: 181
  • IMG_20200411_214236.jpg
    IMG_20200411_214236.jpg
    3,6 MB · Luettu: 244
  • IMG_20200412_223612.jpg
    IMG_20200412_223612.jpg
    2,2 MB · Luettu: 236
Kyllähän se pohja tuppaa rapeutumaan ja jäykistymään, kun joutuu kosteutta imevällä kivellä tarkoitustaan kauemmin hengaamaan.
Meinasitko siis että satoja asteita kuuma kivi imee kosteutta? jepjep... Eiköhän kyseessä ole vähän monimutkaisempi ilmiö kuitenkin kun tollanen jauhosta tehty taikina ruskistuu.

Pitäiskö sun laittaa sitten tänne jotain kuvia sun omista pizzoista kun tulit sen verran takki auki pätemään tänne pizzoista? Itse oon ainakin saanut kotiuunilla ja pizzakivellä hyvää pizzaa siinä missä grillilläkin.
 
Alla muutama kuva omista piirakoista. Olen viime aikoina testaillut hienon uunin eri toimintoja paistaessa:
- intensiiviteho (300 astetta, lämmittää alhaalta enemmän)
- kiertoilmagrilli 300 astetta
- ylä- ja alalämpö 300 astetta

Ensimmäisellä sai pohja oikeasti rapeaksi, oli erilainen, mutta ihan hyvä. Jos pizzassa on paljon kastiketta ja täytteitä, niin tämä on ihan käypänen, koska pizzasta ehtii haihtua hyvin nesteitä ja pohja kypsyy hyvin. Ylä- ja alalämpö toimi aika samalla tavalla, mutta pohjasta ei tullut ihan niin rapea. Kiertoilmagrillilllä pizza kypsyi huomattavasti nopeammin ja pohja jäi "rennommaksi". Kypsää siis tälläkin, mutta pohja ihan erilainen.

Pohjat tehty napolaispizzerian youtube-videon ohjeen mukaan. Nostatus kylmässä 1-2 vrk. Tomaattikastikeohje samaiselta jantterilta.

Pizzaa on paisteltu leivinpaperilla ja ilman, pellillä, pizzakivellä ja pizzasteelillä. Leivinpaperin poisjättämisellä on mielestäni iso vaikutus. Pizzasteel tekee parempaa jälkeä kuin keraaminen kivi.
Mitä juustoa tuossa päällä on?
 
Meinasitko siis että satoja asteita kuuma kivi imee kosteutta? jepjep... Eiköhän kyseessä ole vähän monimutkaisempi ilmiö kuitenkin kun tollanen jauhosta tehty taikina ruskistuu.

Pitäiskö sun laittaa sitten tänne jotain kuvia sun omista pizzoista kun tulit sen verran takki auki pätemään tänne pizzoista? Itse oon ainakin saanut kotiuunilla ja pizzakivellä hyvää pizzaa siinä missä grillilläkin.
Kyllähän ne vaan imee. Sen näkee ihan vaikka pesemällä sen kiven. Teräksen saat pyyhkäistyä kuivaksi kerralla, kivi pysyy märkänä varttikaupalla.

Lupaan harkita niitä kuvia viimeistään siinä kohtaa kun on seuraavan kerran taas mahdollisuus käyttää grilliä. Pronto ei ole oikein vuosiin enää innostanut panostamaan kunnolla pohjiin.
 
Kyllähän ne vaan imee. Sen näkee ihan vaikka pesemällä sen kiven. Teräksen saat pyyhkäistyä kuivaksi kerralla, kivi pysyy märkänä varttikaupalla.

Lupaan harkita niitä kuvia viimeistään siinä kohtaa kun on seuraavan kerran taas mahdollisuus käyttää grilliä. Pronto ei ole oikein vuosiin enää innostanut panostamaan kunnolla pohjiin.
Oot sitä mieltä että myös useempisata-asteinen imee? Ootko heittänyt löylyä ikinä. Eiköhä se vaan höyrysty se neste
 
Oot sitä mieltä että myös useempisata-asteinen imee? Ootko heittänyt löylyä ikinä. Eiköhä se vaan höyrysty se neste
Jonnekin sen höyrynkin pitää päästä siirtymään sieltä pohjasta. Siksihän noissa monissa paistoteräsvirityksissä on reikiä pohjassa, kun eivät muuten toimi etenkään maltillisissa lämmöissä kuten kivi.
 
Meinasitko siis että satoja asteita kuuma kivi imee kosteutta? jepjep... Eiköhän kyseessä ole vähän monimutkaisempi ilmiö kuitenkin kun tollanen jauhosta tehty taikina ruskistuu.

Pitäiskö sun laittaa sitten tänne jotain kuvia sun omista pizzoista kun tulit sen verran takki auki pätemään tänne pizzoista? Itse oon ainakin saanut kotiuunilla ja pizzakivellä hyvää pizzaa siinä missä grillilläkin.

Samaa nauroin itse. Aina on näitä pätijöitä jotka vievät asiat omalle levelilleen ollakseen muita "ylempänä". Olen varma jos joku muurais itselleen takapihalle pizzauunin niin joku tulisi heti pätemään että - "Olethan varmasti käyttänyt uunissa valikoituja Napolilaisia kiviä, jotta pizza myylevöityy oikeaoppisesti" :geek:
 
Jonnekin sen höyrynkin pitää päästä siirtymään sieltä pohjasta. Siksihän noissa monissa paistoteräsvirityksissä on reikiä pohjassa, kun eivät muuten toimi etenkään maltillisissa lämmöissä kuten kivi.
No ei se kosteus silti sinne kuumaan kiveen imeydy.
 
Tullut tehtyä jo useamman kerran lättyjä leivinuunissa, ja kertaalleen verrokkina kiertoilmauunissa käyttäen samaa uunikiveä. Ero on varsin huomattava, mutta uskoisin että se syntyy lähinnä siitä että leivinuunissa tuolla kivellä on suora kontakti tulikuumaan pintaan jolloin pohjasta tulee todella rapea. Molemmat kylläkin aivan kelpoja tapoja.
 

Liitteet

  • EA90DD16-7C6D-4705-9EF2-AD4D80FBBCAB.jpeg
    EA90DD16-7C6D-4705-9EF2-AD4D80FBBCAB.jpeg
    265,6 KB · Luettu: 156
Samaa nauroin itse. Aina on näitä pätijöitä jotka vievät asiat omalle levelilleen ollakseen muita "ylempänä". Olen varma jos joku muurais itselleen takapihalle pizzauunin niin joku tulisi heti pätemään että - "Olethan varmasti käyttänyt uunissa valikoituja Napolilaisia kiviä, jotta pizza myylevöityy oikeaoppisesti" :geek:

Itsehän rakensin pizzauunin takapihalle. Tilasin kivet Italiasta, Vesuviuksen kupeesta. :cigar2:

Pizzajauhoina käytän emännän puolikarkeita.
 
No ei se kosteus silti sinne kuumaan kiveen imeydy.
Oisko tällaselle jotain lähdettä olemassa? Yritin googlata, mutta löytyi vain seuraavan kaltaisia vastauksia:

"Kyseessä on puristetusta kivimassasta valmistettu tuote, joka imee pizzataikinasta kosteutta ja tekee näin pohjasta rapean. "
"Usein pizzakivet ovat huokoista materiaalia, kiveä, kivimassaa tai jotain vastaavaa, joten ne varaavat hyvin lämmön mutta imevät sisäänsä myös nesteen."

"Pitsakivi lämmittää pohjaa tasaisesti ja imee pohjasta kosteutta."

"Pizzakivi imee kosteutta paiston aikana ja tekee pohjasta täydellisen rapean ilman reunojen palamista."

"Kivi imee kosteutta pizzapohjasta, mikä luo vaikutelman kiviuunissa paistamisesta."

"Pizzakiven huokoinen pinta imee kosteutta taikinasta ja takaa rapean pohjan."

"Pizzakivi imee taikinan kosteuden itseensä tehden pohjasta rapean."
 
Tullut tehtyä jo useamman kerran lättyjä leivinuunissa, ja kertaalleen verrokkina kiertoilmauunissa käyttäen samaa uunikiveä. Ero on varsin huomattava, mutta uskoisin että se syntyy lähinnä siitä että leivinuunissa tuolla kivellä on suora kontakti tulikuumaan pintaan jolloin pohjasta tulee todella rapea. Molemmat kylläkin aivan kelpoja tapoja.
Itse olen tehnyt pizzaa leivinuunissa siten, että uunin reunoilla, perällä tai toisella reunalla on hiillosta ja muutama palava puuklapi. Uunin pohja on niin huonossa kunnossa, että on pakko käyttää peltiä, eikä pizzakiveä ole, mutta mahdollisimman matalareunaisella pellillä tulee kyllä tosi hyvä tulos ja reunatkin palaa sopivasti. Toispuoleinen kuuma hiillos pakottaa kääntämään pizzan puolivaiheilla, en tiedä miten tämä onnistuisi kätevästi pizzakiven päällä. Sopiva ylilämpö lienee avainsana.
 
Oisko tällaselle jotain lähdettä olemassa? Yritin googlata, mutta löytyi vain seuraavan kaltaisia vastauksia:

"Kyseessä on puristetusta kivimassasta valmistettu tuote, joka imee pizzataikinasta kosteutta ja tekee näin pohjasta rapean. "
"Usein pizzakivet ovat huokoista materiaalia, kiveä, kivimassaa tai jotain vastaavaa, joten ne varaavat hyvin lämmön mutta imevät sisäänsä myös nesteen."

"Pitsakivi lämmittää pohjaa tasaisesti ja imee pohjasta kosteutta."

"Pizzakivi imee kosteutta paiston aikana ja tekee pohjasta täydellisen rapean ilman reunojen palamista."

"Kivi imee kosteutta pizzapohjasta, mikä luo vaikutelman kiviuunissa paistamisesta."

"Pizzakiven huokoinen pinta imee kosteutta taikinasta ja takaa rapean pohjan."

"Pizzakivi imee taikinan kosteuden itseensä tehden pohjasta rapean."

Ei se kosteus siihen kiveen kyllä fysikaalisesti tarkasteltuna vaan imeydy.
 
Ei se kosteus siihen kiveen kyllä fysikaalisesti tarkasteltuna vaan imeydy.
Näin.

Toki nämä halvimmat (=huokoisimmat) kivet imevät vettä itseensä pestäessä, ja tästä syystä niitä kielletäänkin käyttämästä pesun jälkeen halkeamisen välttämiseksi. Kuumana tätä imeytymistä ei tietenkään voi tapahtua.
 
Ei se kosteus siihen kiveen kyllä fysikaalisesti tarkasteltuna vaan imeydy.
Kuumana tätä imeytymistä ei tietenkään voi tapahtua.
Minkä lainalaisuuden mukaan ei voi tapahtua? Ei se vesi kaasuuntuessaan antimateriaksi muutu. On ne vesimolekyylit siellä pyörimässä, vaikka lämmöt ovatkin kiehumispisteen toisella puolen. On kyse sitten ilmasta tai pizzakivestä niin ne absorboivat kuumana enemmän kosteutta itseensä kuin kylmänä ja kun sen kylmän taikinan lyö siihen kuuman huokoisen pizzakiven päälle, niin kyllä se vaan kosteutta itseensä päin taikinasta imee.
 
Minkä lainalaisuuden mukaan ei voi tapahtua? Ei se vesi kaasuuntuessaan antimateriaksi muutu. On ne vesimolekyylit siellä pyörimässä, vaikka lämmöt ovatkin kiehumispisteen toisella puolen. On kyse sitten ilmasta tai pizzakivestä niin ne absorboivat kuumana enemmän kosteutta itseensä kuin kylmänä ja kun sen kylmän taikinan lyö siihen kuuman huokoisen pizzakiven päälle, niin kyllä se vaan kosteutta itseensä päin taikinasta imee.
Se kivi on kuumempi kuin veden höyrystymispiste eli vesi on vesihöyrynä ja sellaista ei kyllä sinne kiven sisään keräänny sen enempää kuin muuallekaan.
 
Se kivi on kuumempi kuin veden höyrystymispiste eli vesi on vesihöyrynä ja sellaista ei kyllä sinne kiven sisään keräänny sen enempää kuin muuallekaan.
Suhteellinen kosteus se on uuninkin ilmassa ja siellä olevassa huokoisessa pizzakivessä. Ja haihtuu se vesi huoneenlämmössäkin siihen väliaineeseen, jossa suhteellinen kosteus on pienempi. Uunissa se kaikki vain tapahtuu nopeutettuna. Kyllä se 120-asteisen saunan laudekin kastuu, kun siihen märän perseensä iskee. Pizzan vain pitäisi aika märkä olla, että pizzakiven höyryämisen huomaisi pizzan sen päältä pois nostaessa.
 
Täähän on helppo kokeilla. Pitsakiven päälle tipauttaa vaikka muutaman vesipisaran. Senhän pitäis imasta se vesi. Veikkaan että käy kuitenkin samalla tavalla kun metallisen hellalevyn päälle tipauttaa vesipisaran. Ei imeydy ei.

e: ja nyt siis ajatuksena tällä että on kovempi lämpötila kun esim kiuaskivissä.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä ollaan nyt lähellä ydintä, eli Leidenfrostin ilmiön kaltaista juttua. Kivi johtaa huonosti lämpöä eli on hyvä eriste ja lämmönsäilyttäjä. Kun pitsan heittää pitsauuniin tai kiven päälle, se jää eräänlaisen höyrypatjan päälle ja pohja ei pala ennen kuin pohjan kautta tullut höyry loppuu. Sitten onkin kiire ottaa ulos tuote ennen palamista. Olin joskus pitseriassa paistamassa pitsoja ja ilmiö tuli tutuksi. Tarkkaan katsoen pohja "aaltoilee" paistamisen ajan. Muuten olen sitä mieltä, että "aitoa napolilaista" ei Suomessa voi tehdä koska vesi on erilaista. Suomessahan on pehmeä vesi, joka soveltuu leipomiseen hyvin, Italiassa taas maaperästä johtuen kalkkipitoista vettä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 303
Viestejä
5 068 724
Jäsenet
81 057
Uusin jäsen
DreamyX

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom